Η Τουρκία δωρίζει στο Πακιστάν μεταχειρισμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-37

Τα τουρκικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-37 είχαν αποσυρθεί απο την ενεργό υπηρεσία περίπου το 2009. (John Yates/Flickr)

Η Τουρκία πρόκειται να δωρίσει 34 αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Cessna T-37 Tweet στο Πακιστάν με μια συμφωνία που υπογράφηκε την 28η Οκτωβρίου.

Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών των δύο χωρών στην Άγκυρα, όπου ή Τουρκία συμφώνησε να προμηθεύσει δωρεάν το αεροσκάφος μαζί με ανταλλακτικά στο Ισλαμαμπάντ.

Ο γενικός διευθυντής προμηθειών του Πακιστάν, Πτέραρχος Ναβίντ Αχμέτ, υπέγραψε τη συμφωνία με τον Υποπτέραρχο Σέρνταρ Γκούλμπας, τον επικεφαλής της Υποστηρικτής Υπηρεσίας της Τουρκίας.

Το Πακιστάν λειτουργεί ήδη 18 T-37 τα οποία εισήλθαν σε υπηρεσία τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, και ο μοναδικός άλλος χειριστή του T-37 είναι η Κολομβιανή Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τα Αναλυτικά Στοιχειά Στόλων του Flightglobal.

Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας απέσυρε τα T-37 περίπου το 2009, αντικαθιστώντας τα με 40 εκπαιδευτικά αεροσκάφη KT-1 των Κορεατικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών τα οποία παραδόθηκαν φέτος. Δεκαπέντε επιπλέον δείγματα καλύφθηκαν από μια επιστολή προθέσεων.

Εν τω μεταξύ, η Πακιστανική Αεροπορία προσέφερε δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130 για να βοηθήσει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τσιτράλ μετά από το σεισμό της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου, καθώς και για την αερομεταφορά τραυματιών μακρυά από την περιοχή.

Το Πακιστάν λειτουργεί 15 μεταχειρισμένα C-130 τα οποία αποκτήθηκαν από τα πλεονάσματα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συν ένα L-100 των Διεθνών Αερογραμμών του Πακιστάν με τον μέσο όριο ηλικίας του στόλου να είναι περίπου τα 50 χρόνια.

By: Beth Stevenson

Απόδοση/Μετάφραση απο το flightglobal.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.