Η Τουρκία ζητά επειγόντως οπλισμένα UAV – Στο «ράφι» το ANKA;

Το τουρκικής προέλευσης UAV, ANKA. (NickJ 1972-Flickr)

Με μία ξαφνική κίνηση αξιωματούχοι των αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας έθεσαν ως στόχο την «επείγουσα» προμήθεια πακέτου αδιευκρίνιστης ποσότητας οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAS).

Tην 28η Απριλίου το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας εξέδωσε Αίτημα Παροχής Πληροφοριών (RfI) για την προμήθεια ενός οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροχημάτος (UAS) μεσαίου-μεγάλου ύψους μακράς αυτονομίας (MALE ή HALE) που θα καλύπτει την «επείγουσα» απαίτηση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το RfI θα είναι διαθέσιμο από την SSM μέχρι την 11η Μάιου. Οι δυνητικοί διαγωνιζόμενοι πρέπει να απαντήσουν στο RfI έως την 25η Μάιου.

Η ανακοίνωση της SSM αναφέρει ότι ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός σε εγχώριους και διεθνείς κατασκευαστές.

Πηγές προερχόμενες από το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας είπαν ότι η κίνηση της SSM ήταν ξαφνική καθώς η κρατική βιομηχανία αεροδιαστημικής TUSAS Turkish Aerospace Industries (TAI), προσπαθεί να αναπτύξει διάφορες εκδόσεις ενός εγχώριου UAV, του ANKA.

Η έναρξη των εργασιών στο ANKA χρονολογείται πίσω στον Δεκέμβριο του 2004. Ως στιγμής οι TAI έχουν παραδώσει στον Τουρκικό Στρατό, δύο πρωτότυπα, ένα από αυτά συνετρίβη το 2013. Το δεύτερο πρωτότυπο βρίσκεται στην αεροπορική βάση του Μπατμαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όμως δεν είναι επιχειρησιακό, αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως το 2014 τρία ANKA θα έπρεπε να είναι επιχειρησιακά.

Στα υπο σχεδίαση μοντέλα του ANKA περιλαμβάνεται και μία οπλισμένη έκδοση.

Απόδοση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.