Η Τουρκία θα εφαρμόσει ουκρανικά συστήματα ενεργητικής άμυνας στα γερμανικής και αμερικανικής κατασκευής άρματά που επιχειρούν στη Συρία

Μια τουρκική εταιρία θα κατασκευάσει μια έκδοση του ουκρανικού συστήματος ενεργητικής hard-kill προστασίας για να προστατέψει τα άρματα μάχης της ενάντια σε ρουκέτες και πυραύλους.

Η Τουρκία βιάζεται να προσθέσει συστήματα ενεργητικής προστασίας στα άρματα μάχης της καθώς οι μονάδες τεθωρακισμένων της εξακολουθούν να υφίστανται απώλειες από τους Κούρδους αντάρτες. Αλλά με τις σχέσεις των Τούρκων αξιωματούχων και των παραδοσιακών κατασκευαστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και το Ισραήλ τεταμένες, η κυβέρνηση της Άγκυρας στρέφεται τώρα σε μια ουκρανική εταιρία για να προμηθευτεί τα νέα αμυντικά συστήματα.

Σύμφωνα με αναφορά του Defense Update, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε πρόσφατα κατεπείγον αίτημα για 120 πλήρη συστήματα ενεργητικής προστασίας για να εφαρμοστούν σε άρματα M60A3, M60T, και Leopard 2A4 . Σε απάντηση, η τουρκική αμυντική βιομηχανία Aselsan απέκτησε την άδεια από την ουκρανική Microtek να κατασκευάσει μια έκδοση του συστήματος Zaslon-L, το οποίο θα αποκαλεί Akkor Pulat. Το εγχώριο σύστημα της Aselsan Akkor βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης μετά από μια δεκαετία σχεδόν ερευνών.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο υπουργός αμύνης της Τουρκίας, Nurettin Canikli, δήλωσε πως η Microtek ολοκλήρωνε τις δοκιμές του Zaslon-L στην Ουκρανία. Κατόπιν, η Aselsan θα ξεκινούσε τις εργασίες ολοκλήρωσης του συστήματος στα τουρκικά άρματα μάχης. Δεν είναι σαφές ακόμα πόσο διάστημα θα απαιτηθεί πριν το πρώτο άρμα με τα επιχειρησιακά συστήματα ενεργητικής προστασίας θα φτάσουν στις μονάδες στο πεδίο.

Τα 120 συστήματα θα καλύψουν ένα μικρό ποσοστό μόνον από τα πάνω από 600 αμερικανικά M60A3 και τα εκσυγχρονισμένα M60T και τα τουλάχιστον 300 γερμανικά Leopard 2A4. Αυτά τα συστήματα θα καταλήξουν πιθανότατα σε άρματα μάχης που η Τουρκία έχει αναπτύξει στις επιχειρήσεις στη Συρία ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων εμπολέμων.

Turkey Leopard2 A4
Δύο τουρκικά άρματα μάχης Leopard 2A4

Η Τουρκία εμφανίζεται να έχει επιλέξει το ουκρανικό σύστημα επειδή είναι μια επιλογή που μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί. Το Zaslon-L είναι ένα σύστημα“hard-kill” όπως ονομάζεται γιατί αποτελείται από διάφορα τμήματα εκπομπής αντιμέτρων και μια σειρά καλωδίων που τα ενώνουν μεταξύ τους και με μια κεντρική μονάδα ελέγχου.

Καθένα από τα τμήματα αποτελεί μια αυτόνομη μονάδα, με ένα αισθητήρα ραντάρ για να εντοπίζει επερχόμενα αντιαρματικά βλήματα ή πυραύλους και ένα υψηλής εκρηκτικότητας γέμισμα που εκπέμπει που θα τα αναχαιτίζει με ένα «νέφος» θραυσμάτων» προτού χτυπήσουν το όχημα. Η Microtek αναφέρει πως το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει με όσα περισσότερα τμήματα κριθούν απαραίτητα από τον χρήστη αλλά η Aselsan δηλώνει πως το έκδοχο Akkor Pulat θα έχει έξι συνολικά τμήματα, με ένα να βαίνει εμπρός, ένα πίσω και από δύο σε κάθε πλευρά του άρματος μάχης.

Turkey_Pulαt
Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος ενεργητικής προστασίας Akkor Pulat με τα τμήματα σε κόκκινο χρώμα, επί ενός άρματος M60T. Η γραφική αναπαράσταση εμφανίζει το σύστημα να εξουδετερώνει έναν αντιαρματικό πύραυλο ρωσικής προέλευσης 9M133 Kornet. Πηγή: Aselsan

Οι Τούρκοι αρματιστές, που αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή αντιπάλους οπλισμένους με ρωσικής, ιρανικής και αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα στη Συρία, θα ανυπομονούν σίγουρα για αυτά τα πρόσθετα αμυντικά ηλεκτρονικά. Οι Κούρδοι αντάρτες ισχυρίζονται πως έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε αρκετά άρματα M60 και Leopard 2A4από τότε που ξεκίνησε η επέμβαση της Τουρκίας στην παραμεθόριο περιοχή του Afrin τον Ιανουάριο του 2018.

https://youtu.be/84Xg87AY2po

Δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικοί τεθωρακισμένοι σχηματισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στη Συρία. Το 2016, η χώρα αυτή εκτόξευσε άλλη μια επιχείρηση στη Συρία, αλλά πιο ανατολικά, εμπλεκόμενη τόσο με ομάδες Κούρδων όσο και του ISIS. Η τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίστηκε πως κατέστρεψε μεταξύ 8 και 10 τουρκικά άρματα μάχης κατά τη φάση των επιχειρήσεων.

Κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι και μη-κατευθυνόμενα βλήματα βαλλόμενα επ’ώμου εξακολουθούν να διαδίδονται εκτενώς τόσο μεταξύ κρατικών όσο και μη-κρατικών οργανώσεων γενικά. Νεώτερα όπλα μάλιστα, όπως το ρωσικό RPG-30, ενσωματώνουν πλέον ικανότητες που κατανικούν τα πλεονεκτήματα των συστημάτων ενεργητικής προστασίας.

Η σχετική απλότητα, όμως, του Akkor Pulat και η ευκολία τοποθέτησής του θα έχει ως τίμημα το χαμηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με άλλα συστήματα ενεργητικής προστασίας της αγοράς. Κάθε τμήμα μπορεί να εμπλέξει μόλις ένα επερχόμενο βλήμα, κάτι που σημαίνει πως το εμπρόσθιο και οπίσθιο τόξο θα μείνουν εκτεθειμένα μετά από μία χρήση ή μια επίθεση από πολλαπλά βλήματα ή πυραύλους.

Η Microtek σχεδίασε τις μονάδες να είναι αντικαθιστώμενες, κάτι που σημαίνει πως τα πληρώματα θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα ολόκληρα τμήματα μετά την ενεργοποίησή τους, κάτι συχνά δύσκολο στο πεδίο της μάχης. Το αρχικό πλήρες σύστημα Zaslon χρησιμοποιεί επαναγεμιζόμενα τμήματα με δύο εκρηκτικά γεμίσματα το καθένα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τις δυνατότητες του κανονικού συστήματος Zaslon της Microtek και το ξεχωριστό σύνολο ενεργούς εκρηκτικής θωράκισης Duplet της ίδιας εταιρίας.

Η Τουρκία σχεδιάζει ήδη να εφαρμόσει πρόσθετα συστήματα αυτοπροστασίας στα άρματα μάχης της πέραν του Akkor Pulat, κάτι που θα βοηθήσει να αμβλύνει σε κάποιο βαθμό τα ελαττώματά τους. Σύμφωνα με το Defense Update, τα τουρκικά άρματα μάχης μπορεί να εξοπλιστούν επίσης με ενεργό εκρηκτική θωράκιση ώστε να ανατινάσσουν επερχόμενα αντιαρματικά βλήματα, βλήματα stand-off  αυτόματης καθοδήγησης, θωράκιση με γρίλιες (slat armor) για να τα ανατινάζει πρόωρα ή αυτόματους εκτοξευτές καπνογόνων για να αποκρύβει το άρμα έναντι εχθρικού προσωπικού που χρησιμοποιεί όπλα κατευθυνόμενα μέσω οπτικών σκοπευτικών.

Δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι τα κυλινδρικά εκρηκτικά γεμίσματα είναι εξίσου επικίνδυνα σε όποιον τυγχάνει να βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων όταν ανατιναχθούν. Αυτό σημαίνει πως το Akkor Pulat μπορεί να προστατεύσει το άρμα μάχης αλλά αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το φίλιο πεζικό ή αθώους πολίτες που θα βρεθούν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών.

Tο παρακάτω βίντεο παρουσιάζει τις δοκιμές του συστήματος ενεργούς προστασίας Zaslon και μας δίνει μια καλή εικόνα πόσο φονικά είναι τα εκρηκτικά αντίμετρα.

Το συνοδό πεζικό είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το άρμα μάχης από ενέδρες ή από αιφνιδιασμούς ειδικά στις πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες.Το πλήρωμα του οχήματος μπορεί χρησιμοποιώντας το κουτί ελέγχου να απενεργοποιήσει κάποια τμήματα του συστήματος μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο που αποτελεί για τις φίλιες δυνάμεις αλλά έτσι θα αφήσει τις περιοχές αυτές έκθετες χωρίς άλλη προστασία.

Αυτό αποτελεί ένα εγγενές πρόβλημα των “hard-kill”συστημάτων ενεργούς προστασίας που ιστορικά έχει περιορίσει την διάδοση αυτού του είδους την άμυνα. Αλλά η Τουρκία μπορεί να μην έχει τελικά πολλές επιλογές.

Η αυξανόμενη δεσποτική φύση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, περιλαμβανομένου μιας μαζικού διωγμού των πολιτικών του αντιπάλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 καθώς και η αυξανόμενης αυστηρότητας εξωτερική πολιτική έχει προκαλέσει ένα αγεφύρωτο ρήγμα με τους παραδοσιακούς συμμάχους του, μεταξύ τους τα ΝΑΤΟϊκά μέλη των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η κυβέρνηση της Άγκυρας είδε επίσης τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ένα άλλο παλιό συνεργάτη, να επιδεινώνονται.

Αυτό έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για την Τουρκία να έχει πρόσβαση σε αμυντικές εταιρίες από αυτές τις χώρες, περιλαμβανομένων την ισραηλινή Rafael και την γερμανική Rheinmetall, αμφότερες κατασκευάστριες προηγμένων συστημάτων ενεργητικής προστασίας και πολλών αισθητήρων, δικλείδων κι άλλων συστημάτων ασφαλείας. Ο αμερικανικός στρατός αγοράζει την εποχή αυτή το σύστημα Trophy της Rafael για τα δικά του άρματα μάχης M1 Abrams, μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτό το σύστημα.

Τον Ιανουάριο του 2018, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα σκεφτόταν να καθυστερήσει την αποδοχή των τουρκικών αρμάτων Leopard 2A4 πίσω στον κατασκευαστή τους για να δεχθούν αναβαθμίσεις, περιλαμβανομένης βελτιωμένης προστασίας έναντι ναρκών και αυτοσχεδίων εκρηκτικών μηχανισμών. Αυτό δεν συνέβη, βέβαια, πιθανότατα διότι υπάρχει η τουρκική απόφαση να απελευθερωθεί ο Τουρκο-Γερμανός δημοσιογράφος Deniz Yücel, ο οποίος είχε συλληφθεί με κατηγορίας διάδοσης προπαγάνδας και μετάδοσης μίσους μετά την κριτική που άσκησε στον Ερντογάν και στην κυβέρνησή του.

Είναι ακόμα περίεργο πως η Τουρκία αποφάσισε να συνεργαστεί με έναν Ουκρανό πάροχο σε συστήματα ενεργούς προστασίας τη στιγμή που οι δεσμοί της με την Ρωσία ενδυναμώνονται. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ενεργά έναν ανταρτοπόλεμο απόσχισης εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου και κατέχει παράνομα την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον οι τουρκικές αρχές εξέτασαν την περίπτωση αγορά του ρωσικού συστήματος “hard-kill” προστασίας Arena πριν επιλέξουν το ουκρανικό αντίγραφο του Zaslon-L. Αν και παρατηρείται γενικά σε ρωσικής προέλευσης άρματα μάχης, η κατασκευάστρια KBM προσφέρει την εξαγωγική έκδοση Arena-E που θεωρητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει σε κάθε θωρακισμένο όχημα.

Ωστόσο, η τελική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης έχει παρθεί και μερικά από τα αμερικανικά και γερμανικά άρματα της χώρας που πολεμούν στη Συρία θα παραλάβουν όπως φαίνεται ένα ουκρανικής ανάπτυξης σύστημα ενεργητικής προστασίας στο άμεσο μέλλον.

Γράφει ο JOSEPH TREVITHICK

MAR 7, 2018 9:28 PM EST

Πηγή: thedrive.com//the-war-zone

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μία Απάντηση

  1. εμείς πότε θα προχωρήσουμε σε αντίστοιχη επιλογή ενεργητικής ασφάλειας; νομίζω μέχρι τότε είναι τενεκεδένια φέρετρα τα άρματα πολύ ευάλωτα σε ασύμμετρες φτηνές απειλές φορητών όπλων.

    Το δόγμα ο μεγαλύτερος εχθρός του άρματος είναι το άρμα δεν μου κάνει πολύ ρεαλιστικό σήμερα. Δεν έχει νόημα και η πολύ βαριά θωράκιση αν τελικά το πυρομαχικό που σε προσβάλει είναι ισχυρότερο και το κουβαλάει μια ομάδα 2 ατόμων.

    Και αν αυτό που γράφω είναι υπερβολικό ας συμφωνήσουμε ότι η ενεργητική θωράκιση είναι σήμερα αναγκαία αν και όχι ικανή από μόνη της. Οπότε πίσω στο ερώτημα. Εμείς πότε θα επιλέξουμε αντίστοιχο σύστημα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.