
Μετά από έξοδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάφορα δορυφορικά προγράμματα μέχρι τώρα, η Τουρκία είναι έτοιμη πλέον να φτιάξει τον δικό της δορυφόρο με δικά της μέσα.
Μετά από πολλές συμμετοχές σε ξένα προγράμματα, οι Τούρκοι δηλώνουν ικανοί πλέον να κατασκευάσουν τον δικό τους δορυφόρο μέσα στην Τουρκία από δικούς τους επιστήμονες. Ο στόχος είναι να τον στείλουν στο διάστημα μέσα στο 2019.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δηλώνουν ότι ίσως υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, όμως η ιδέα της κατασκευής ενός αμιγώς τουρκικού δορυφόρου δεν γυρίζει πίσω. Και μάλιστα θα αφορά όλα τα στάδια και τα μέρη ενός δορυφόρου, το λογισμικό, τον σχεδιασμό, την κατασκευή του κελύφους κ.λπ.
Για τον σκοπό αυτό, η Άγκυρα είναι έτοιμη να πληρώσει αρκετούς ξένους επιστήμονες σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τους Τούρκους επιστήμονες, ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 185 εκατομμύρια δολάρια.
Στόχος των Τούρκων είναι όσοι ξένοι εμπλακούν στο πρόγραμμα να συνεργαστούν και στην οικονομική πλευρά της όλης υπόθεσης, αφήνοντας μια παρακαταθήκη για την επόμενη προσπάθεια της Τουρκίας στον διαστημικό τομέα. Μάλιστα ο γενικός διευθυντής της Τουρκσάτ δήλωσε ότι η εταιρία θα λειτουργεί ένα σύστημα από δέκα δορυφόρους μέχρι το 2023.
Πηγή: protothema.gr
10 Απαντήσεις
Ο αναγνώστης της ανάρτησης παθαίνει κατάθλιψη όταν διαβάζει τα τουρκικά επιτεύγματα από το 1974 και μετά.
Τότε η διαφορά βιομηχανικής παραγωγής, βιοτικού επιπέδου και τεχνολογικής προόδου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ήταν τεράστια.
Αν θυμάμαι καλά, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν τετραπλάσιο από το αντίστοιχο τουρκικό.
Παλαιότερα, τους πουλάγαμε γκαζιέρες και μας πλήρωναν με αυγά Τουρκίας (το θυμάται κανείς;).
Τι συνέβη ώστε από τότε έως σήμερα να δημιουργηθεί τέτοια τεράστια διαφορά;
Ευμένης Καρδιανός
Για την προοδο στην αμυντικη βιομηχανια, πολλοι θεωρουν ως εναρκτηριο λακτισμα το εμπαργκο στα οπλα (και ανταλλακτικα) απο τις ΗΠΑ που ακολουθησε την εισβολη στην Κυπρο. Ηταν κοινο μυστικο εκεινη την εποχη οτι π.χ. απο τα χιλιαδες τουρκικα Μ-48 ηταν ζητημα να κινουνται τα μισα και λιγοτερα. Ηταν επισης ο λογος που αγοραστηκαν απο την Ιταλια F-104S, παρα το οτι ηταν ηδη παρωχημενη σχεδιαση. Οι τουρκοι, υγιως σκεπτομενοι θεωρησαν οτι η λυση στο προβλημα ειναι η επιτοπια παραγωγη οπλικων . Οχημα γι’αυτο, εγιναν κυριως οι σωστα τοποθετημενες και προγραμματισμενες τουρκικες παραγγελιες F-16 . Παντως , για να υποστηριχθει ο τουρκικος σχεδιασμος για τοσα πολλα χρονια , χρειαζεται χρημα. Πολυ χρημα, ψαχνοντας γι’αυτο, κοιταμε (μεσα)ανατολικα της τουρκιας. Τωρα ανοιγουν και βασεις προς τα ‘κει…
Εμεις τοτε , ενω ειχαμε ηδη την ΕΑΒ να περιμενει στην εκκινηση τον αφέτη για το επομενο μεγαλο βημα μπροστα (τουλαχιστον συμπαραγωγη μαχητικου α λα TAI) , ριξαμε μια γερη κλωτσια στην καρδαρα και τη σπασαμε στα 2 – “γιατι ετσι μας αρεσει” , ειπε ο Αντρεας. Η ΕΑΒ εμεινε πληρης προσωπικου αλλα χωρις κατασκευαστικο εργο (μονο τον αεραγωγο φασον) , τα ΑΩ που ζητησαμε εξαερωθηκαν και λιγα εγιναν για τη βαρια βιομηχανια του τοπου. Ξεκινησαμε την παραγωγη βομβων λειζερ, αλλα φαγαμε πορτα απο αυτους που τωρα γλυφουν την τουρκια. Τους τη φεραμε ομως με το υπεροπλο Λουτσα (Αρτεμις), 110 δισεκατομυρια γκρικ ντρακμας φυγανε για δαυτο!
“Γιατι ετσι μας αρεσει”.
http://1.bp.blogspot.com/-LnFy3s_OlsA/T-nmiQJ0TVI/AAAAAAAAB3A/ZmHy5a4Iil4/s1600/amstel.jpg
Μικρε,δεν προλαβες την θεα της ΑMSTEL
https://www.youtube.com/watch?v=5vHrrlkPLLg
Ε, οχι και δεν την/τον προλαβα! Εχω και φωτο με τον αγιο στο Μινιον.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CH8p-kVRGFw
Πριν την φωτια;
Εννοειται.
http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image002_zpsjgkjjc6a.gif
Eπι της ουσιας του ποστ κατι?
Αρχιζεις εσυ με τις μπυρες και μετα ζητας τον λογο,ωραιος!