Η Τουρκία παρουσίασε το ΤΟΜΑ KAPLAN-20 στην έκθεση IDEF 2015

Το τουρκικό ΤΟΜΑ KAPLAN-20 στην IDEF-2015. (Nick de Larrinaga / IHS Janes 360)

Η τουρκική βιομηχανία θωρακισμένων οχημάτων FNSS παρουσίασε το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) KAPLAN για πρώτη φορά την 5η Μαΐου στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού IDEF 2015 στην Κωνσταντινούπολη.

Το TOMA, με βάρος 20 τόνους, είναι το τελευταίο μέλος της οικογένειας KAPLAN, σε συνέχεια του 10 τόνων αναγνωριστικού οχήματος KAPLAN το οποίο παρουσιάστηκε στην IDEF 2013.

Το φετινό ΤΟΜΑ KAPLAN-20 είναι ένα πρωτότυπο εξέλιξης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της εταιρείας στο IHS Janes 360, και οι δοκιμές του έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στα τέλη του 2015. Αν και δεν έχει κατασκευαστεί για τις σημερινές απαιτήσεις του Τουρκικού Στρατού, η Τουρκία αναμένεται επόμενα πέντε χρόνια να ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης ΤΟΜΑ.

To KALPAN-20 είναι διαθέσιμο με δύο επιλογές πύργου, με διμελές πλήρωμα, και μια έκδοση του μη επανδρωμένου πύργου TEBER. Και οι δύο μπορούν να δεχθούν το αυτόματο πυροβόλο των 30-40 χιλιοστών, με το εκθεσιακό όχημα της IDEF να είναι εξοπλισμένο με ένα μη επανδρωμένο πύργο και πυροβόλο διπλής τροφοδοσίας Mk 40 Bushmaster των 30 χιλ. της ATK.

Και οι δύο διαμορφώσεις του πύργου είναι οπλισμένες με ένα συζυγές πολυβόλο των 7,,62 χιλιοστών.

Η αρχιτεκτονική του οχήματος περιέχει συστήματα προστασίας από νάρκες, φορητούς εκτοξευτές ρουκετών και απειλές κινητικής ενέργειας. Επιπλέον, σύγχρονα ηλεκτρονικά υποσυστήματα είναι εγκατεστημένα μαζί με ένα υψηλής επίδοσης συγκρότημα ισχύος, βαρέως τύπου ανάρτηση και ερπύστριες οι οποίες επιτρέπουν στο όχημα την μεταφορά μεγάλων φορτίων όπως και συστήματα των 105 χιλιοστών.

Το KAPLAN-20 είναι ένα νέας γενιάς ΤΟΜΑ το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ταυτόχρονα με τα  σύγχρονα άρματα μάχης, έχει λόγο ισχύος προς βάρος 22-25 ίππους στον 1 τόνο, στο οποίο υπολογίζεται το βάρος των συστημάτων τηλεπικοινωνιών και  αυτόματης μετάδοσης κίνησης.

Είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα εντοπισμού ήχου και βοηθητική μονάδα ισχύος (APU).

Το KAPLAN-20 έχει χαμηλή σιλουέτα, και με τους 6 διπλούς εδαφικούς τροχούς του, μπορεί να επιχειρεί σε καιρικές συνθήκες ψύχους/ζέστης επιτυγχάνοντας την μέγιστη ταχύτητα όχι μόνο σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και άνετους αυτοκινητόδρομους, αλλά επίσης και σε μαλακό χώμα, λασπωμένα και δύσβατα εδάφη.

Το προηγμένο σύστημα ανάρτησης, ερπυστριών έχει σχεδιαστεί με σκοπό την ελαχιστοποίηση των κραδασμών και την επαύξηση του κρατήματος επί του δρομολογίου. Το KAPLAN-20 διαθέτει λαστιχένια ερπύστρια (από την γερμανική Diehl), οι εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν πως μειώνει το θόρυβο και τους κραδασμούς, βελτιώνοντας την άνεση του πληρώματος και επεκτείνοντας την επιχειρησιακή ζωή του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Η πρόσβαση στο όχημα γίνεται διά μέσου μιας θυρίδας προσωπικού πάνω στην αναβαθμίδα ή από την υδραυλικά κεκλιμένη αναβαθμίδα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οχήματος. Στην οροφή, υπάρχει μια μεγάλη θυρίδα για το προσωπικό και μια άλλη θυρίδα η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για την μεγιστοποίηση του οπτικού πεδίου του οδηγού.

Η συντήρηση και επισκευή του συγκροτήματος ισχύος πραγματοποιείται μέσω της θυρίδας του θαλάμου πρόσβασης και των θυρίδων που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του οχήματος. Οι δύο δεξαμενές καυσίμου βρίσκονται στο πίσω μέρος για ισοστάθμιση και είναι πλήρως θωρακισμένες και απομονωμένες από το όχημα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού.

Σύμφωνα με τη τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία FNSS, το KAPLAN-20 είναι ένα από ελάχιστα οχήματα που διαθέτουν αμφίβιες ικανότητες. Χάρις στα δυο σύστημα υδροστροβίλων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του οχήματος, το KAPLAN-20 μπορεί να πλεύσει σε βαθιά νερά. Μπορεί να εκτελέσει αναστροφές μέσα στο νερό και ακόμη μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω. Σε όλα αυτά, δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να εισέλθει στο νερό χωρίς την προγενέστερη εκτέλεση εργασιών προετοιμασίας.

Το σκάφος του KAPLAN-20 είναι κατασκευασμένο και ολοκληρωμένο με τη χρήση αντιβαλλιστικής τεχνολογίας. Το σκάφος είναι υδατοστεγές με τις θυρίδες και τις καταπακτές να είναι επίσης στεγανές με τη χρήση ασφαλίστρων. Καθώς το συγκρότημα ισχύος και ο οδηγός βρίσκονται στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος, οι χώροι του πυροβολητή και αρχηγού είναι εγκατεστημένοι στο κέντρο του οχήματος. Ο εσωτερικός χώρος του είναι κατά 40 τοις εκατό μεγαλύτερος από τα οχήματα της ίδιας κλάσης.

Όταν το KAPLAN-20 έχει εγκατεστημένο το μη επανδρωμένο πύργο τότε μεταφέρει πλήρωμα των τριών και μπορεί να μεταφέρει οχτώ στρατιώτες πεζικού –οι οποίοι μειώνονται στους έξι όταν είναι διαθέτει τον επανδρωμένο πύργο.

Ο πύργος TEBER-30 του KAPLAN-20 στην IDEF-2015. (armyrecognition.com)

Τα συστήματα επιβίωσης όπως, ελαχιστοποίηση θερμικής υπογραφής, σύστημα προειδοποίησης LASER και εντοπισμός ελεύθερου σκοπευτή και προστασία ΧΒΡΠ είναι επίσης εγκατεστημένα στο όχημα.

Υπάρχουν δύο περισκόπια με προστασία ακτίνων LASER που επιτρέπουν στον οδηγό την παρατήρηση σε μεγάλο οπτικό πεδίο στο εξωτερικό του οχήματος το οποίο προσφέρει υψηλή κατάσταση ετοιμότητας. Τα οπτικά συστήματα νυχτερινής παρατήρησης είναι στον στάνταρ εξοπλισμό του οχήματος.

Αξιωματούχοι της FNSS δήλωσαν στο IHS Janes 360 πως το KAPLAN-20 είναι εξολοκλήρου εγχώριας σχεδίασης, αν και τα συστήματα ανάρτησης, συγκρότημα ισχύος, ηλεκτρονικά συστήματα, και η θωράκιση του οχήματος έχουν αποκτηθεί από ξένους προμηθευτές.

Το ΤΟΜΑ έχει σχεδιαστεί για να συμβαδίζει με το νέο άρμα της Τουρκίας, το ALTAY, και διαθέτει μέγιστη ταχύτητα, σε ανώμαλο έδαφος, 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Η FNSS θέλει το KAPLAN-20 να προσφέρει 25 ίππους ανά τόνο, αν και ο προμηθευτής του κινητήρα δεν έχει ακόμη επιλεχθεί, το οποίο παρουσιάστηκε στην IDEF χωρίς εγκατεστημένο κινητήρα.

Το KAPLAN-20 έχει 6,5 μέτρα μήκος, 3,15 μ. πλάτος χωρίς τα συστήματα επιπρόσθετης θωράκισης, και 2 μέτρα ύψος.

Ο δομικός σχεδιασμός του οχήματος δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολόκληρης οικογένειας οχημάτων με διαφορετικές εκδόσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=45bd0w3bEgo

Πηγές από IHS Janes.Com και FNSS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

43 Απαντήσεις

 1. σαν τον θανατηφορο συνδυασμο bmp / zu-23 δεν ειναι….
  κρεμαλα σε οσους διαχειριζονταν τα εξοπλιστικα μας τα τελευταια 40 χρονια….

  1. Δέν ξέρω ἄν εἶναι κάτι καλύτερο ἀπό ὅτι ἤδη διαθέτουν οἱ ἀπέναντι,(Atilgan,Zipkin),ἀλλά το Igla γενικῶς με κεντρίζει,ἰδίως ὡς προς τις ἐπιδόσεις μέγιστους ὕψους.
   Πολλά πράγματα δέν γνωρίζω,πέραν των δημοσίως γνωστῶν δηλαδή,ἀλλά το Strela (SA-7) ἑν ἔτει 1971,στο Ὀμάν,χρησιμοποιήθηκε ἀπό ἀντάρτες Ντοφαρί,και κατέρριψε ἕνα Hawker Hunter σε ὕψος 8.800 μέτρων,ὅταν το Stinger δίνει ἑγγυημένα 5.500 μέτρα.
   Φαντάζομαι ὅτι το Igla δέν θα ὑστερεί του Strela σε μέγιστο ὕψος ἑμπλοκῆς.

   Ὡστόσο,ἄλλο νομίζω ὅτι εἶναι το λαυράκι:

   http://defense3.com/2015/05/13/aselsan-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1/

   1. Το συγκεκριμένο δεν καταλαβαίνει από jamming (όπως και όλα τα ρωσοποντιακά α/α).Κατασκευάζουν και Stinger οι τούρκοι ως γνωστό.
    Και εμείς εδώ απλώς χλευάζουμε για τη δεδομένη αποτυχία τους σχετικά με τη πολεμική βιομηχανία τους και τα υποτιθέμενα άχρηστα προϊόντα της.
    Το συστηματάκι καλό με μεγάλο εύρος εφαρμογών..

 2. ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΤΕ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ Μ113 ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
  ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΟΡΝΕΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

  1. Όταν δεν τα “χώνεις” με προσβλητικά σχόλια, είσαι απολαυστικός, μ’αρεσει ο τρόπος που τα λες.
   Σοβαρά τώρα, αυτό που αξίζει περισσότερο δεν είναι το όχημα KAPLAN, είναι η διάθεση και προσπάθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να προχωρήσει μπροστά και γιατί οχι να ξεκινήσει τις εξαγωγές. Εχει ένα πλάνο.

 3. Η διαθεση οχι της Τουρκικης Αμυντικης Βιομηχανιας αλλα της Τουρκιας ως κρατους μετραει.Δικιο υπαρχει σ’ολες τις αποψεις των συμμετεχοντων,να συνδιαστουν οι αποψεις χρειαζεται.Η Τουρκια προσπαθει.Καποιος μιλησε για προδοτες,εκει να επικεντρωθει,ειτε ειναι αδιαφοροι,η ειρηνιστες,αντιμιλιταριστες,μιζαδοροι,ανεπαρκεις και λοιπες δημοκρατικες δυναμεις.Το ΚΑΠΛΑΝ ειναι ενα βελτιωμενο Μ-113.Ακριβως οπως ειναι το ΤΟΜΠ ,ΤΟΜΑ της FNSS,βελτιωμενο,το οποιο ειναι ενα Μ-113 βελτιωμενο.Θυμιζω τους παλαιοτερους και πληροφορω τους νεωτερους πως οτι παρουσιαζει η τουρκικη βιομηχανια σημερα η ελληνικη το ειχε προτεινει με κατασκευασμενα οχηματα δοκιμων πριν 30 ετη!Το ΛΕΩΝΙΔΑΣ ,με το πυροβολο 30 χλς ΑΡΤΕΜΙΣ,με ισπανικο πυργο της SANTA BARBARA.To PANDUR σε εκδοση 4Χ4 με πυργισκο και οπλισμο κατ’επιλογη.Υιοθετηθηκε απο τον Αυστριακο Στρατο,νομιζω και τον Ισπανικο ,σε διαμορφωση 6Χ6.Το ΛΕΩΝΙΔΑΣ σε διαμορφωση με πυργο 2Χ30 χλς ΑΡΤΕΜΙΣ,και 2χ2 ανα πλευρα του πυργου Α/Α STINGER.Aργοτερα εμφανισθηκε η ρωσσικη προταση με παρομοια διαμορφωση.Ολα αυτα μεσα με τελη της δεκαετιας του ’80!Και τελος το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ,του οποιου την επιδειξη παρακολουθησα στο Λιτοχωρο.Αρχες της δεκαετιας του 2000 με τον τοτε αρχηγο στγο Παναγιωτακη,με πυροβολο ΑΡΤΕΜΙΣ 30 χλς,σε γερμανικο πυργο.Δεν υιοθετηθηκε βεβαιως.Εγιναν και οι προταθεισες βελτιωσεις.Ειχα κανει και μια συζητηση με εναν λοχαγο του ΠΖ για την αναγκη υδραυλικης αναβαθμιδας για την επιβιβαση-αποβιβαση της μεταφερομενης ομαδος.,ειχε απλα μια θυριδα οπως τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ,με την οποια παρατηρηση ο λοχαγος ηταν απολυτα συμφωνος.Βεβαια επειδη ηταν οφθαλμοφανες και οι σοφωτεροι απο εμας αρμοδιοι το παρατηρησαν ,το προτειναν κι υιοθετηθηκε η αλλαγη,το οχημα ομως οχι!Για τους μη γνωριζοντες το χρησιμοποιει ο Αυστριακος Στρατος ως ULAN και ο Ισπανικος ως PIZZARO!Ο ι τουρκοι οτι προτεινουν ειναι αντιγραφα,ηδη υφισταμενες ιδεες και κακα αντιγραφα.Θυμιζω παλι,πως στα μεσα της δεκαετιας του ’90 ο Τουρκικος Στρατος μετα την παραλαβη των πρωτων 150-250 ΤΟΜΠ,ΤΟΜΑ της FNSS,αρνειτο να παραλαβει την δεΥτερη ΠΑΡΤΙΔΑ των 180 περιπου διοτι κατα την χρηση τους στις επιχειρησεις των Κουρδων ανταρτων δεν αντεχαν πλευρικα ουτε στις βολιδες των 7,62 Χ 39 χλς των ΑΚ-47.Τα παρελαβε αργοτερα μετα απο πολιτικη αποφαση,χωρις βελτιωσεις (αν αργοτερα εγνε κατι δεν το γνωριζω ).Αυτοι ειναι οι τουρκοι και τα προιοντα τους,αυτοι ειναι οι πολιτευομενοι στην Ελλαδα και τα κατορθωματα τους.

  1. Στο γενικό πνεύμα του σχολίου σου συμφωνῶ,ἀλλά το Pandur δέν ἦταν ἑλληνική ἐφεύρεση.
   Ἐπίσης,το «Κένταυρος» δέν εἶναι το Ulan,οὔτε το Pizzaro.
   Μία παραλλαγή των ἀνωτέρω,ἦταν το «Ἀλέξανδρος»,που προτάθηκε το 1994,ἀπερρίφθη μετά πολλών ἐπαίνων,και τότε ἡ ΕΛΒΟ δούλεψε πάνω σε κάτι πιό εὔπεπτο για τα ἑλληνικά δεδομένα,και παρουσίασε το «Κένταυρος».
   Ὅταν φάνηκε ὅτι δέν ἰκανοποιοῦσε το τελευταίο,προτάθηκε ἕνα ζεύγος ὀχημάτων,το «Κένταυρος LV» (Light Vehicle)και το «Κένταυρος HV» (Heavy Vehicle),στην πραγματικότητα το «Ἀλέξανδρος».
   Ἴσως σε αὐτήν την μασκίροβκα να ὀφείλεται ἡ ἑντύπωση ὅτι τα Ulan/Pizzaro εἶναι ἐλληνικῆς σχεδιάσεως.
   Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι ἡ Steyr Hellas,και ὅχι ἡ διάδοχος κατάσταση,ἡ ΕΛΒΟ,συμμετείχε στον καταρτισμό των προδιαγραφῶν του ὀχήματος που ὀριστικοποιήθηκε στο ASCOD (Austrian Spanish COoperation Development).
   Ἴσως ὅμως δέν βρέθηκε κοινό ἔδαφος,ἐπειδή ἡ Steyr Hellas ἐρμήνευε τις θέσεις του Ε.Σ,που δέν τολμοῦσε να ὀνειρευτεί κάτι μεγαλύτερο ἀπό το «Λεωνίδας»,ἑνῶ ἡ μητρική Steyr εἴχε κάτι πιό προωθημένο κατά νοῦ.

   1. Το PANDUR ,ασχετα απο που προερχετο η αρχικη συλληψη,παρουσιαστηκε απο την ΕΛΒΟ σε διαμορφωση 4Χ4,με επιλογη οπλισμου αναλογη με την επιλογη του χρηστη.Κατασκευασθηκε,το ειδα.Το υιοθετηθεν απο Αυστριακους,Ισπανους ειναι διαμορφωσεως 6Χ6.Εκ τουτου προκυπτει προταση για τροχοφορο ελαφρυ τεθωρακισμενο οχημα.΄Με παραγωγη προ 30ετιας εδω,σ`αυτο διδω εμφαση.Ειδα τα σχεδια του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,στην ΕΛΒΟ,( πως γιατι ασχετο,τα ειδα ).Το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ηταν μεταγενεστερο σχεδιο απο το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,στην πραξη τροποποιηση του.Οι Ισπανοι και Αυστριακοι υιοθετησαν σχεδιο πλησιεστερο προς το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.Παραδειγμα οι εδαφικοι τροχοι,το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ εναν περισσοτερο.Ειδα τις βολες του,το γερμανικο πληρωμα,η ομαδα μαχης ελληνες πεζικαριοι.Ειχε καποιο μικρο προβλημα στην ακριβεια βολων,αλλα ηταν περισσοτερο θεμα ρυθμισης σκοπευτικων.Θυμαμαι και την ψιλοδιαρροη υδραυλικου απο τον πυργο μετα το τελος της επιδειξης.Δεν γραφω απο βιβλιογραφια,αλλα ιδιοις ομμασι.Η προταση ,μετα την επιδειξη ,ηταν για υδραυλικη θυριδα επιβιβασης-αποβιβασης,που υιοθετηθηκε απο τον κατασκευαστη αλλα οχι και το οχημα απο τον ΕΣ.Το αντικειμενο της συζητησης ειναι οτι υπηρξαν αξιολογες επιχειρησιακα προτασεις που δεν υλοποιηθηκαν,οχι το ισπανικο και αυστριακο προγραμμα.Τα PIZZARO /ULAN ειναι εκδοσεις της ιδιας βασικης προτασης.Τα χρονια στην πλατη εχουν τα υπερ και κατα.Στα κατα οτι περασαν,στα υπερ οτι ειδαν,ξερουν και θυμουνται τι ειδαν.Το θεμα ειναι οι προτασεις για εξοπλισμο του ΕΣ,οι παλινωδιες ,συνομωσιες και η αρνητικη τελικη καταληξη,οχι οι τελικες τεχνικες επιλογες.Το ΛΕΩΝΙΔΑΣ με πυργο ενος ατομου ατομου της SANTA BARBARA με το “ΑΡΤΕΜΙΣ” ηταν ( παραδειγματι ) η ελληνικη αποψη,οι Αυστριακοι ειχαν 4ΚF4/7 με ανοικτο πυργο ενος ατομου με πυροβολο 20 χλς.Αυτο το θεωρω ως παραλλαγες της βασικης αντιληψης,για να μην αποπροσανατολιζεται η συζητηση.
    Αναμενω το “πεσιμο”

 4. Δέν θα σου την ἔπεφτα Μήτσο,ἀλλά ἀφοῦ το ἀναμένεις…
  Το Pandur 4×4 δέν το ἔχω δεί,ἴσως ἔχασα κεφάλαιο.
  Το Pandur πάντως ἀκούστηκε στη Ἑλλάδα το 1986,εἴχε και Defendory ἐκείνη ἡ χρονιά,και το ὄχημα ἦταν 6χ6.
  Δέν το ἀπέκτησαν οἱ Ἰσπανοί,αὐτοί ἔχουν τα BMR-600,ἀλλά οἱ Πορτογάλλοι και οἱ Τσέχοι.
  Το «Κένταυρος»,λυπᾶμαι,ἀλλά εἴχε νόημα μόνο για την ΕΛΒΟ,ὡς κύκλος ἐργασιῶν,και δέν ἦταν αὐτό που εἴχε ζητήσει ὁ Ε.Σ,ἀφοῦ ἀπλούστατα ὁ Ε.Σ δέν εἴχε ζητήσει ἐπισήμως τίποτε,οὔτε κἄν την συνέχιση της παραγωγῆς του «Λεωνίδας».
  Ὁ Τσοχατζόπουλος με κάποιο πρόσχημα παρήγγειλε τελικά 57 πρόσθετα «Λεωνίδας»,ἀλλά ἡ ΕΛΒΟ δέν πτοείτο με στραγάλια,ἤθελε χονδρά συμβόλαια.
  Και ἐπέμενε.
  Ἀλλά χωρίς ἐπιτυχία,καθώς ὁ Ε.Σ εἴχε ἑγκαίρως σκαραβαιαστεί την ὑπόθεση.
  Το «Κένταυρος» θα ἦταν πολύ ἀκριβό σε σχέση ἀκόμη και με το «Αλέξανδρος»,για τον ἀπλούστατο λόγο ὅτι ἀναπτυσσόταν ἐκ του μηδενός,ἑνῶ το ASCOD εἴχε ἤδη πίσω του την φάση ἀναπτύξεως,και πάνω ἀπό 300 παραγγελίες ἀπό Αὐστρία και Ἰσπανία.
  Για να πάρεις μία γεύση του κόστους του πρώτου πρωτοτύπου,θα σου πῶ ἀπλώς ὅτι δέν κατέστη δυνατόν να χρηματοδοτηθεί δεύτερο,παρ᾿ὅτι ὁ Ε.Σ πλήρωσε κάπου 6Μ€ στην ΕΛΒΟ για να τον ἀφήσει εὐσχήμως στην ἡσυχία του.
  Ἄλλωστε,λίγο ἀργώτερα ἀποφασίστηκε να γίνει ἐπιλογή ἑνός ἐκ των CV-90,ASCOD,και ΒΜΡ-3,με την συμπαραγωγή στην ΕΛΒΟ,ἑννοείται.
  Το «Λεωνίδας» ἦταν σαφῶς διαφορετική περίπτωση,ἀλλά κομμάτι ἀλμυρούτσικο.
  Στην ἀπλή ἔκδοση που ἀποκτήθηκε,κόστιζε ὅσο τρία Μ-113,και ἔπαιρνε και ρέστα (ἐπειδή προφανῶς ἡ Steyr Hellas και κατόπιν ΕΛΒΟ ἤξεραν να πείθουν την πολιτική ἡγεσία).
  Με νοικοκυρεμένη παραγγελία ὅμως,θα μποροῦσε να ἀποτελέσει ἕνα ἰκανοποιητικό πρόγραμμα με τον πυργίσκο των 25 (τον TC-13 της Santa Barbara Sistemas λέγεται ὅτι προτιμοῦσε ἡ ἐπιτροπή),και δέν θα ὑστεροῦσε του τουρκικοῦ AIFV,ἀλλά και αὐτό θα ἦταν παρά μία προσαρμογή στις δυνατότητες της ΕΛΒΟ,ἀλλά ὅχι στην ἐξέλιξη του εἴδους,ἄν με καταλαβαίνεις.
  Ἐξ ἄλλου,ἐγώ εἶμαι ὁπαδός των βαρέων ΤΟΜΠ με ἕμφαση στην προστασία,και ὅχι στην ἰσχύ πυρός,ἀπό την ἄποψη αὐτή και τα Marder,Bradley,Warrior,Ulan-mulan και τα τοιαύτα,δέν εἶναι παρά ΤΟΜΠ με πυροβόλο των 20-25-30-35 χιλιοστῶν,ἀλλά ἑνός ΡΠΓ-ΠΑΟ-LAW ὑπόθεση.
  Και καλά,το βρίσκουμε το ὄχημα που ψάχνουμε,το Πεζικό που ψάχνουμε,πού θα το βροῦμε;

  1. εχεις μια βεβαιοτητα οτι ο ΕΣ δεν ενδιαφεροταν για ΤΟΜΑ,οχι,ενδιαφεροταν.Η συμπαραγωγη ηταν μονιμη επιδιωξη σαν πολιτικη γραμμη.Αυτο και ηταν το θεμα της συζητησης.Οτι προσωπικα ωφελη θα αποστερουσαν τον ΕΣ και το Δημοσιο απο μεσα ,τεχνολογια,εσοδα,εργατωρες.Για την τεχνικη αποψη εννοησα οτι υπηρξε προσεγγιση,δεν εχει σημασια αν ειναι αρχικη συλληψη,ιδεα,αλλα η εξελιξη,η υλοποιηση και τι απεφερε.Την υψηλη τιμη τιμη του ΛΕΩΝΙΔΑΣ την εντοπισα,περιεγραψα και καυτηριασα σε προηγουμενη αναρτηση.Περιεγραψα τις συνθηκες ,τις αιτιες με την νοοτροπια των εργαζομενων και των αλητων των συνδικαλιστων.Αυτο εχει μεγαλυτερη σημασια για την αναλυση που προσπαθουμε,Αναπτυξη Εγχωριας Αμυντικης Βιομηχανιας,κι οχι η τεχνικες λεπτομερειες.Η εσκεμμενη υποβαθμιση απο ελληνικης πλευρας και η προσπαθεια της αλλης πλευρας.Παντως τα τουρκικα προιοντα ειναι οντως αντιγραφα και τιποτε ιδιαιτερο.Η ουσια ειναι οτι θα ειχαμε PANDUR 20 ετη πριν τα COBRA.To ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ αν κατασκευαζοταν κι αξιοποιειτο θα ηταν χρησιμο,συγχρονης αντιληψης,με ανωτερη προστασια και οπλισμο απο τα FNSS.Aς υιοθετειτο και το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,η ιδια αποψη ισχυει και γι αυτο.Η εικονα και η επιχειρησιακη δυνατοτητα του ΕΣ ,ΠΖ κυριως θα ηταν ανωτερη.Η ιδεα μου ηταν να θυμισω τις ελληνικες προτασεις.ΛΕΩΝΙΔΑΣ με ΑΡΤΕΜΙΣ και STINGER σε Α/Α εκδοση,ΛΕΩΝΙΔΑΣ με πυργο κλειστο SANTA BARBARAσαν ΤΟΜΑ,το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ.Σε εκδοση 6Χ6 η και 8Χ8 ( σκεψη ) το PANDUR και με οποιες βελτιωσεις σε οπλα,θωρακιση ,συστηματα θα ηταν η λυση στο αιτημα αποκτησης τροχοφορων ΤΟΜΑ για τον ΕΣ.Οι Κυπριοι υπευθυνοι,αφου αποκτησαν καποια ΛΕΩΝΙΔΑΣ ,σαν πολιτικη αποφαση,επελεξαν το ΒΜΡ – 3 με κοστος πολυ μικροτερο του ΛΕΩΝΙΔΑΣ και ασυγκριτα μεγαλυτερες δυνατοτητες,γεγονος που επισημανθηκε.Για την αδιαφορια του ελληνικου ΠΖ να εκσυγχρονισθει και προσαρμοσθει στις τωρινες απαιτησεις ειναι κατι που συνηθως αναφερομαι με απολυτα απαξιωτικο τροπο για τους υπευθυνους.Εχει σχεση με το αντικειμενο της συζητησης.Για το PANDUR ,επιμενεις σε τεχνικα θεματα,εχω φωτογραφια,αλλα δεν ξερω πως να την στειλω.Και θυμομουν για τους Αυστριακους οτι το χρησιμοποιουν,για την δευτερη χωρα δεν ειμουν βεβαιος,οι Πορτογαλλοι,ετσι θα ειναι.

   1. Kαι πάλι δέν θα διαφωνήσω στην γενική κατεύθυνση,ἀλλά και οἱ τεχνικές λεπτομέρειες ἔχουν την σημασία τους.
    Μου καταλογίζεις ὅτι «εχεις μια βεβαιοτητα οτι ο ΕΣ δεν ενδιαφεροταν για ΤΟΜΑ,οχι,ενδιαφεροταν.»
    Ὅμως,θα ἐπιμείνω και θα ἐπαναλάβω ὅτι ὁ Ε.Σ δέν ἑνδιαφερόταν πραγματικά,και αὐτό ἀποδεικνύεται ἐκ των πραγμάτων.
    Το «Λεωνίδας-2» ἑγκαταλείφθηκε ἀθόρυβα,ὑπέρ του ΒΜΡ-1,που ἤλθε,εἶδε και ἀπήλθε,χωρίς ἀναβάθμιση,και χωρίς να ἀφήσει τουλάχιστον μία παρακαταθήκη στην ἀντίληψη του ΠΖ περί μηχανοκινήσεως.
    Ἀκόμη και ἡ ἐπιλογή του ΒΜΡ-3 με τον τρόπο που ἔγινε,δείχνει ὅτι ἡ ἡγεσία ἀπλῶς κατάπιε ἄλλη μία πολιτική ἐπιλογή.

    1. αυτα που εγραψες,στην τελευταια αναρτηση δεν διαφερουν μ`αυτα που γραφω.Αλλα τοτε,μαζι με τα πολλα υλοποιουμενα προγραμματα,υπηρχε σχεδιασμος αποκτησης ΤΟΜΑ.Οπως και αλλα νεοεισερχομενα μεσα.Α/Κ Α/Α εκτοξευτες,Ιπταμενα Ρανταρ,Αεροστρωμνα.Τα του ΠΖ αδιανοητα εργα και ημερες τα καταγγελω ανελλειπως απο μηνων.μεχρι και την απουσια του αντικειμενου της λογχομαχιας.

     Κηρυσσω την εξαντλησιν του Θεματος.

  2. Για τον Αχεροντα ειδικα,επειδη επιμενει στην λεπτομερεια.Η πρωτη προταση για το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ειχε 5 εδαφικους.Το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ειχε 6 τροχους.Οι Αυστριακοι και Ισπανοι υιοθετησαν βελτιωμενη εκδοση σχετικα με την πρωτη προταση επισης με 6 εδαφικους.
   Δεν ξερω αν διαβασες σχολια παρατηρησεις σχετικα με την στενοκεφαλια των αρμοδιων του ΠΖ οι οποιοι διαχρονικα φανηκαν ανικανοι κι απροθυμοι να αξιοποιησουν πολυ καλα για την εποχη ΤΟΜΑ.Εγκαιρα εφοδιαστηκαν με ΑΜΧ-10 επισης με σημαντικους αριθμους ΒΜΡ-1 αργοτερα,με το αποτελεμα να απαιτειται “αναμορφωση” νοοτροπιας,σε ολους τους.Οπως ειχα πει τους χρειαζεται επιτροπος (κομισσαριος ) απο τα ΤΘ σε καθε μοαναδα και κλιμακιο διοικησης.

    1. αυτα που εστειλες περιγραφουν αυτα που ειπα.Δεν γνωριζα οτι υπηρχε και σκεψη για ИГЛА,αντι του STINGER,στον διαγωνισμο για το ΤΟΜΑ της Νορβηγιας ηταν πολιτικη η αποφαση,χωρις να υστερει το σουηδικο.Εχω ολο το προγραμμα της ΕΛΒΟ,με καλες φωτογραφιες,αλλα δεν ξερω πως να τις αναρτησω,

     1. Δημήτρη, μπορείς, αν επιθυμείς να το στείλεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση proelasi[at]yahoo.gr όπου [at] γραψε το σύμβολο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (παπάκι) και θα αναρτηθούν εδώ.

     2. Δημήτρη,θα μου ἐπιτρέψεις μία παρατήρηση,στο κείμενο του συνδέσμου που ἀφορᾶ το «Ἀλέξανδρος»-ASCOD ἀναφέρεται ὅτι ἀρχικά προβλεπόταν ἔξη ζεύγη ἐδαφικῶν που αὐξήθηκαν σε ἑπτά,και ὅχι πέντε που αὐξήθηκαν σε ἕξη.

 5. Το Kaplan-20 μια αποτυχημένη σχεδίαση με χώρο για 6 μόνο άτομα που καταλαμβάνει μόνο το 35% του οχήματος!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Με 20 τόνους Βάρος στα πλαίσια του δικού μας κένταυρος που ήταν θεωρητικά αποτυχημένο αλλά καλύτερο!

  Εγώ διαφωνώ με αυτού του τύπου σχεδιάσεις γιατί και μεγάλο βάρος έχουν και μικρές δυνατότητες αλλά και κακή κατανομή χώρων!

  ‘Οπως και τα θωρακισμένα οχήματα με το μεγάλο ύψος άλλη λανθασμένη κουταμάρα αυτή και τα μεγάλα παράθυρα με αλεξίσφαιρα τζάμια που αντέχουν μεμονωμένες βολές και όχι συνεχόμενες στο ίδιο σημείο!

  Τέλος στους τελευταίους πολέμους πότε διαπιστώθηκε η μεγάλη απειλή από νάρκες και την βάζουν όλοι την προστασία από νάρκες;
  Γιατί το μεγάλο ύψος δεν βοηθάει ούτε στην κινητικότητα, ούτε στα ανώμαλα εδάφη, ούτε για απόκρυψη!

  Για να μην πω για το ΒΡΜ3 εν σχέση με το Kaplan-20!

 6. Επτα εδαφικους τροχους ειχε η προταση για την Νορβηγια.Δεν υιοθετηθηκε.Ετσι αν παραθετουμε ολες τις προτασεις τελειωμο δεν εχει.Η πρωτη σχεδιαση 5,κατασκευασθηκε για Ισπανια ,Αυστρια με 6,ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 6 εδαφικους,ελληνικη σκεψη για ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 6 εδαφικοι,απορριψη,τελος,κατασκευη ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ,υιοθετηση προτασεων – βελτιωσεων,παραγγελια 150 οχηματων,μετα εκλογες ακυρωση παραγγελιας.Αυτα ομως δεν ειναι στο θεμα.Ξεφυγαμε.Η ΟΥΣΙΑ,με πυργο SANTA BARBARA το ΛΕΩΝΙΔΑΣ,ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,οτι και να ηταν θα ηταν κατι,καλυτερο απο τα τουρκικα,αναβαθμισμενο ΠΖ,δογμα,χωρα με βιομηχανια και προσπαθεια στη αυτοδυναμια.Το οτι τιποτε δεν υιοθετειται,παραγεται αυτο ειναι το θεμα.Τωρα θα αναλαβει υπουργος Αμυνας ο Πιλαφας,του δογματος “ακαλυπτα τα νωτα γυριστε στους εχθρους μας”,με την συνιστωσα τερψιπρωκτων του ΞΥΡΙΖΑ στην επιτροπη Δογματος

   1. το PIZZARO – 2 ?Iσπανικη σημαια και 7 εδαφικοι,ποδιες (προστασια ερπυστριας ).
    Εχω τα πρωτα 4 της Αυστριακης παραγγελιας ( ULAN ) σε φωτογραφια με 6 εδαφικους και διχως “ποδιες”.Εχω δει και τα PANDUR-I I,8X8,δεν εχω παρακολουθησει την εξελιξη και πορεια του,παρατηρησα ομως πως το PANDUR-I I εχει αποκτηθει απο περισσοτερες χωρες απ`οτι τα ερπυστριοφορα.Το τοπιο φαινεται υπερ-βορειο,Ισπανια ειναι η μηπως στην Νορβηγια για δοκιμες;Αχεροντα εσυ το ανηρτησες;

    1. Ἠ σημαία εἶναι ἡ Αὐστριακή (κόκκινο-ἄσπρο-κόκκινο,ἡ Ἰσπανική εἶναι κόκκινο-κίτρινο-κόκκινο,σύν το ἕμβλημα στο μέσον.
     Το τοπίο εἶναι προφανῶς ἀλπικό,ἀλλά και στο Μέτσοβο ἄνοιξη και καλοκαίρι νομίζεις ὅτι βρίσκεσαι στις Ἄλπεις.
     Αὐτό εἶναι το Ulan,και το ξεχωρίζεις ἀπό το Pizzaro χάρις στο πυροβόλο των 30.

     1. αυτο που φαινεται σαν εμβλημα στο μεσον με μπερδευε,για λευκο μου φαινεται το χρωμα αλλα ο θυρεος στην μεση με εβαλε στην σκεψη για κιτρινο ξεθωριασμενο.
      Εχω φωτογραφια αυστριακου διχως ποδιες και 6 εδαφικους,χωρις βαφη παραλλαγης,χακι,δεν ξερω πως να τα στειλω.Αυτο ειναι η δευτερη εκδοση,με βελτιωσεις.Παντως τα PANDUR ,κυριως τα – ΙΙ αγοραστηκαν περισσοτερο.Οι νεες αποστολες,ειρηνευτικες.

      1. Μᾶλλον ἡ φωτογραφία σου εἶναι ἀπό τα πρώϊμα ὀχήματα,ὅπως αὐτά στον πίνακα του τσιμούχα,πιό κάτω ἀπό το δικό σου σχόλιο.
       Τέτοιες τροποποιήσεις δέν εἶναι σπάνιες σε ὀχήματα ὑπό ἀνάπτυξη.
       Και το Πούμα ξεκίνησε με πέντε ἐδαφικούς ἀνά πλευρά,ἀλλά γρήγορα προστέθηκε και ἕκτος.

  1. αυτη την εκδοση – προταση PANDUR 6Χ6 με πυργο SANTA BARBARA ουδεποτε την ειδα.Καποτε ειχα ακουσει για 50 οχηματα,παραγγελια 4Χ4 η κατα το μαλλον 6Χ6 με 0,50 πολυβολο,κατι που ματαιωθηκε με την αλλαγη κυβερνησεως μαζι με τα 150 ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ.Αυτα τα οχηματα ( PANDUR ) αν αποκτωντο τελικα ,με τις διαφορες διαμορφωσεις οπλισμου θα μπορουσαν να καταστησουν την αποκτηση των VBL περιττη,με παραγωγη εδω.Και τις ΛΑΝ / ΕΑΝ να εξοπλισουν και για ειρηνευτικες αποστολες.Tο κρισιμο και τραγικο μικροσυμφεροντα και παλινωδιες σς βαθμο προδοσιας.Απ’ οτι φαινεται ο τελευταιος ελληνας πατριωτης μαλλον εχει γεννηθει.Τα νεα παιδια μεγαλωνουν με αλλοδαπους και εκπαιδευονται ετσι ωστε ο πατριωτισμος ειναι ενοχη εννοια.

   1. Νεο θεμα για να φυγουμε απο τα ΤΟΜΠ /ΤΟΜΑ,η χρηση κτηνων σε Γερμανικο,Αυστριακο,Ελβετικο,Νορβηγικο,Ελληνικο Στρατο.Οι Πεζοναυτες τα επανεφεραν οπως και οι Πρασινομπερεδες.Να δουμε πληροφορηση,φωτογραφιες,βιβλιογραφια.Αποστολη ερευνα προσκτηση πληροφοριων.Ξερω μονον οτι οι Γερμανοι και Αυστριακοπι εχουν ακομη HAFLINGER,για ορεινες μεταφορες.Τι γινεται με ελβετους και Νορβηγους;

    1. Οἱ Γερμανοί εἴχαν ἡμιόνους μέχρι προ δεκαετίας περίπου.
     Για Χαφλινγκερ δέν γνωρίζω στην Γερμανία,ἀλλά το Maultier,χαϊδευτικά Muli,εἶναι ὁ ἡμίονος,χαϊδευτικά μουλάρι.(ἤ μούλαρος,ὅταν το λέει ὅλο τσαχπινιά και χάρη ἡ κυρά)

     1. Οι Νορβηγοι ειχαν κατι μικροσωμα δικα τους,εντοπια προσαρμοσμενα στο κλιμα.Αυτοι πρεπει να τα κατηργησαν τα τελευταια χρονια.Και οι ελβετοι τα Χαφλινγκερ.Οι Γερμανοι κι Αυστριακοι εχουν ΧΑΦΛΙΝΓΕΡ,εχω την εντυπωση οτι οι Γερμανοι στην μοναδα που διατηρει ακομη ιππους εχει και ημιονους.Μικτη μοναδα,οχι μονο για μετεφορες ,ημιονοι-χαφλινγκερ,αλλα και για επιδειξεις,με τα αλογα αυτο.Οι Αυστριακοι,εχω την εντυπωση,χρησιμοποιουν Χαφλινγκερ και για μετακινηση.Στην 5 Ορεινη Ταξιαρχια,που ειναι ελαφρυ Πεζικο,αλλα και ορεινοι,αλεξιπτωτιστες ( οχι ολη η Ταξιαρχια,) καθως και αερικνητοι (ελικοπτερα).Δεν ειμαι καλος στο ψαξιμο,στο διαδυκτιο,οι νεοι να ψαξουν.Αναμενω αναφορες.

 7. Αν θέλετε νέο θέμα να ασχοληθούμε με την σχεδίαση τεθωρακισμένου λαιτ τομα και θωρακισμένου 6Χ6!!!!!!!!!!

  Να συζητήσουμε όλες της παραμέτρους αναλυτικά, δηλαδή να σας βάλω της παραμέτρους αναλυτικά χωρίζοντας τες σε παραγράφους κλπ.

  Να καταλάβουμε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες σχεδιάσεις με μικρό βάρος και διαστάσεις και ικανοποιητική θωράκιση.

  Αν συμφωνεί το αφεντικό ο κύριος Δούκας δηλαδή;

 8. Υπ’οψιν η αναφορα,αλλα προκειται για αμερικανικο ημιονο με ΠΑΟ 106 χλς,την δεκαετια του50
  Ειχαμε στον κανονισμο του πολυβολου 0,30’συζυγες για τα αρματα ,παρομοιες εικονες με την φορτιση των “τρανταριων” σε ημιονους.Κυριως για το ΠΖ,που ειχε στις συλλογες πολλα παρελκομενα.Τριποδες,διποδες,φλογοκρυπτες,προσαρμοζομενα κοντακια για βολες απο διποδα.Οσο γερνουμε μαθαινουμε και θυμουμαστε.Η ερωτηση γινεται για σημερα,αν εξακολουθουν οι Γερμανοι να εχουν ημιονους στην μοναδα με τα Χαφλινγκερ τα οποια ακομη υπηρετουν.Επισης τα χρησιμοποιει η αυστριακη 5 ΤΑΞ ΠΖ,για μετακινηση.Ειναι ορεινη,αλπικη,αλεξιπτωτιστων.Αν υπαρχουν και ημιονοι η οχι.Λεπτομερειες τετοιου τυπου ειναι πιο σπανιες κι ενδιαφερουσες.Μεχρι την δεκαετια του ’80 οι λατινοαμερικανικες χωρες ειχαν μοναδες Ιππικου.συμπεριλαμβανομενων και των ισχυρων στρατων,Αργεντινη,Βραζιλια,οχι κρατιδια Γουατεμαλα και Ονδουρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.