Η Τουρκία παρουσίασε το ΤΟΜΑ Tulpar και τα οχήματα Cobra II και Ural (βίντεο)

Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) της Otokar, Tulpar. (Πηγή: wikipedia)

Η τουρκική βιομηχανία κατασκευής ειδικών οχημάτων Otokar παρουσίασε πρόσφατα τρία νέα τακτικά θωρακισμένα οχήματα, δύο τροχοφόρα και ένα ερπυστριοφόρο.

Το ερπυστριοφόρο όχημα είναι γνωστό και ως Tulpar και προσφέρεται σε διάφορες διαμορφώσεις που περιλαμβάνουν τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), όχημα όλμου 120 χιλιοστών, ασθενοφόρο και όχημα μεταφοράς πυραύλων 122 και 300 χλστων (τους TR-122 και TR-300 της εταιρείας Roketsan, αντίστοιχα), όχημα τεχνιτών και περισυλλογής, όχημα διοίκησης και ελέγχου, όχημα με πυροβόλο 105 χλστων, όχημα αεράμυνας χαμηλού ύψους και όχημα αναγνώρισης και επιτήρησης. Έχει βάρος μάχης 32 τόνους με δυνατότητα αύξησης του στους 42 τόνους, μήκος 7,33 μέτρα, πλάτος 3,4 μ., ύψος 2,6 μ., μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ/ωρα και μέγιστη αυτονομία 600 χλμ.

Το όχημα, προτείνεται με τον πετρελαιοκινητήρα DI 16 της Scania των 810 ίππων ο οποίος συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Placencia SG-850 της SAPA.

To όχημα πολλαπλών αποστολών Cobra II.
To όχημα πολλαπλών αποστολών Cobra II. (Otokar)

Ο βασικός εξοπλισμός διαθέτει αντιβαλλιστική και αντιναρκική προστασία, σύστημα κλιματισμού, περισκόπια οδηγού και αρχηγού, σύστημα επιτήρησης 360μοιρών, σύστημα προστασίας ΧΒΡΠ, σύστημα πλοήγησης, αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, συστήματα επικοινωνιών, καθίσματα απορρόφησης ενέργειας έκρηξης, οπίσθια θυρίδα απο – επιβίβασης και φώτα συσκότισης (πολέμου). Προαιρετικά, το Tulpar μπορεί να εξοπλιστεί με βοηθητική μονάδα ισχύος (γεννήτρια), υπολογιστές και ικανότητα συστήματος πληροφοριών (C4I), σύστημα προθέρμανσης και εκτοξευτές καπνογόνων.

To θωρακισμένο όχημα πολλαπλών αποστολών Ural.

Η έκδοση ΤΟΜΑ είναι εξοπλισμένη με τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό MIZRAK-30 της εταιρείας. Ο πύργος είναι οπλισμένος με ένα αυτόματης τροφοδοσίας πυροβόλο 30 χλστων με 210 βλήματα διαθέσιμα, ένα συζυγές πολυβόλο 7,62 χλστων με 500 φυσίγγια έτοιμα για βολή και οχτώ εκτοξευτές καπνογόνων των 76 χλστων. Ο θωρακισμένος πύργος περιλαμβάνει ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός, σύστημα σταθεροποίησης πυροβόλου και υδραυλικής περιστροφής, αισθητήρα καιρικών συνθηκών όπως και σταθεροποιημένα σκοπευτικά διπλού άξονα αρχηγού και πυροβολητή. Μπορεί, επίσης, να εξοπλιστεί με ένα δίδυμο εκτοξευτή για το σύστημα του αντιαρματικού πυραύλου, μεγάλου βεληνεκούς, κατευθυνόμενου με λέιζερ L-UMTAS της Roketsan ή ένα ελαφρύ τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KGOSFf8_NpI]

Τα δύο νέα τροχοφόρα οχήματα προστέθηκαν στη γκάμα της εταιρείας, η οποία πλέον περιλαμβάνει τα ελαφρά, τετρακίνητα, θωρακισμένα οχήματα πολλαπλού ρόλου Cobra II και Ural.

Το Ural έχει μικτό βάρος 6 τόνους περίπου, συνολικό μήκος 5,3 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ/ώρα και αυτονομία 600 χλμ, καθώς το Cobra II έχει συνολικό βάρος 12 τόνων, μήκος 5,6 μ., μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ και αυτονομία 700 χλμ.  Τα δύο οχήματα μπορούν να εξοπλιστούν με τηλεχειριζόμενους πυργίσκους.

Ο κατάλογος θωρακισμένων οχημάτων της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης τα τετρακίνητα ελαφρά, τακτικά, οχήματα πολλαπλών αποστολών Cobra, το 6X6 και 8X8 όχημα πολλαπλών αποστολών Arma, τα οχήματα αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες (MRAP) Kale, Kaya, το τετρακίνητο όχημα περιπολίας APV, το 4Χ4 θωρακισμένο όχημα ταχείας επέμβασης Akrep, το 4X4 θωρακισμένο όχημα εσωτερικής ασφάλειας I-SV και το άρμα μάχης Altay.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Με ανυσηχεί ιδιαίτερα η πρόοδος τους σε βιομηχανικό επίπεδο. Πλέον φτιάχνουν οπλικά συστήματα τα οποία προορίζονται κυρίως για εξαγωγές.

  1. …ενω τα δικά μας μια ζωή λαμόγια αλλά και πατριώτες ..τώρα πως πάνε τα μαζί τα δύο δεν ξέρω μάλλον ψευτοπατριώτες είναι πατριδοκάπιλοι …

   1. Έχεις δίκαιο. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είχε πολλά να επιδείξει
    Κάποιοι όμως βάζαν συνεχώς εμπόδια ή μαλλον περνούσαν όποιο πρόγραμμα είχε την υψηλότερη μίζα.
    Το θλιβερό είναι ότι αυτό δεν σημαίνει μόνο στην Άμυνα αλλά σε οποιοδήποτε δημόσιο και ιδιωτικό (σε μικρότερο βαθμό) σύστημα προμηθειών.
    Να θυμίσω το αντιαρματικό Αρης ΙV το οποίο ήταν κατά πολύ ανώτερο των υπαρχόντων Law και RPG-18 και την ελληνική βόμβα λέιζερ Σαρισα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.