Η τουρκική αρχή δημοσίων συμβάσεων προκήρυξε επισήμως διαγωνισμό για το πρόγραμμα που πρόκειται να αναπτύξει και μετέπειτα κατασκευάσει το συγκρότημα ισχύος του Altay, του τούρκικου άρματος μάχης που επί του παρόντος βρίσκεται υπό κατασκευή.

Το υφυπουργείο αμυντικών προγραμμάτων, ή αλλιώς SSM, κάλεσε τους τοπικούς κατασκευαστές κινητήρων να αναπτύξουν ένα “συγκρότημα ισχύος” που θα περιλαμβάνει τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης κίνησης για το Altay.

“Θα ειναι μια σύμβαση αξίας ανω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ($)”, δήλωσε πηγή από τον χωρώ της βιομηχανίας. “Στην πραγματικότητα, θα ειναι μια αρκετά μεγάλη πρόκληση για την τοπική βιομηχανία της Τουρκίας να αναπτύξει και κατασκευάσει το συγκρότημα ισχύος έγκαιρα και αποτελεσματικά”.

Η πρόσκληση υποβολής προσφοράς του SSM απαιτεί την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος ισχύος για το Altay “με εγχώρια συμμετοχή και ελαχίστη ξένη τεχνολογία”. Αναφέρει οτι το πρόγραμμα αποσκοπεί στον τερματισμό εξάρτησης της Τουρκίας από την ξένη τεχνολογία κινητήρων στο πρόγραμμα του Altay.

Το 2015 ο τούρκος κατασκευαστής κινητήρων Tumosan κέρδισε σύμβαση αξίας 100 εκατομμυρίων $ για την ανάπτυξη ενός κινητήρα για το Altay. Τότε υπέγραψε συμφωνία τεχνογνωσίας με την αυστριακή εταιρεία AVL List GmbH. Ομως το 2016 η εν λόγω κρίσιμη σύμβαση υποστήριξης ακυρώθηκε στο πλαίσιο του αυστριακού εμπάργκο στο εμπόριο όπλων προς την Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι των δημόσιων συμβάσεων της Τουρκίας δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε συνομιλίες με το ευρωπαϊκό τμήμα της αμερικανικής βιομηχανίας Caterpillar που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το σχέδιο παραγωγής και προμήθειας ενός κινητήρα για το Altay. Η Caterpillar και ο Βρετανός εταίρος της, κατασκευαστής κινητήρων Perkins, είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το συγκρότημα ισχύος του προγράμματος Altay.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Altay, η Τουρκία στοχεύει να παράγει το πρωτο πακέτο 250 αρμάτων φτάνοντας τελικά στις 1000 μονάδες. Η τουρκική κυβέρνηση δέχθηκε προσφορές παραγωγής από τρεις κατασκευαστές: Otokar, BMC και FNSS.

Ο βιομηχανικός κλάδος αναμένει η κυβέρνηση να επιλέξει έναν πλειοδότη εντός του 2018.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

10 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Ενδιαφέρον και σχετική με το θέμα είναι και η παρακάτω αναφορά.

  «Turkey & South Korea’s Altay Tank Project

  Nov 01, 2017

  Rheinmetall’s CEO has blasted the ongoing diplomatic spat between the Germany government and Turkey which has damaged relations external link and put a freeze on planned defense projects. Relations have been strained since the failed coup of 2016 against Turkish President Recep Tayyip Erdogan and the subsequent crackdown of opponents. Berlin has also refused to extradite people Turkey claim were involved in the plot. Armin Papperger, the German manufacturer’s CEO, said several defense projects had subsequently been put on hold, including the production of ammunition for fighter jets in Turkey and upgrades to Turkey’s Leopard tanks, and were still awaiting decisions by the two governments. Rheinmetall’s potential involvement in Turkey’s Altay tank program could also be in doubt—the firm has formed a joint venture with Turkey’s BMC to bid for the first tranche contract which would see 100-200 Altay units built.

  Turkey’s tank fleet is currently made up of American M-48s and M-60s, some of which have been modernized with Israeli cooperation into M-60 Sabra tanks, plus a large contingent of German Leopard 1s and Leopard 2s. That is hardy surprising. America and Germany are Turkey’s 2 most important geopolitical relationships, and this is reflected in Turkey’s choice of defense industry partners. The country’s industrial offset requirements ensure that these manufacturers have a long history of local partnerships to draw upon.

  In recent years, however, a pair of new players have begun to make an impact on the Turkish defense scene. One was Israel, whose firms specialized in sub-systems, upgrades, and UAVs. The other is the Republic of [South] Korea, who has made inroads in the Turkish market with turboprop training aircraft, mobile howitzers… and now, main battle tanks.»

  Πηγή: DID

  Απάντηση
 2. PROMAXOS

  Η Τουρκία απέτυχε να αγοράσει τεχνογνωσία από Γερμανούς, Αυστριακούς, Αμερικανούς, Νοτιοκορεάτες και Ιάπωνες για 100% εγχώρια κατασκευή κινητήρων αρμάτων μάχης.
  Τώρα βλέπω ότι παρά τις επαφές με τους Βρετανούς και την Carterpillar, πάλι δεν τα καταφέρνει, ενώ δεν τα κατάφερε ούτε και με τους Ουκρανούς. Ξέρει κανείς σε τι οφείλεται η αποτυχία να κλείσει συμφωνία με Βρετανούς ή Ουκρανούς;

  Απάντηση
 3. xm8

  Αυτό πρέπει να είναι το εξαετές πρόγραμμα για το οποίο ο διευθυντής της BMC είπε πρόσφατα ότι ενδιαφέρει την εταιρία του.
  Σοβαρεύτηκαν πάντως. Δίνουν ένα τουλάχιστον Δις $ για να τους δώσει κάποιος την τεχνολογία. Με τα 100 εκατομ. που έδιναν μέσω Tumosan μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Το βάρος του σε χρυσάφι θα κοστίσει το Αλτάι. Έτσι και δε βγουν 2 με 3 χιλιάδες άρματα από τη γραμμή παραγωγής, θα μιλάμε για τεράστιο φιάσκο.
  Άκου ένα δις! Τι θα φτιάξουν; Κινητήρα για διαστημόπλοιο;

  Απάντηση
  • ΚΝ

   Αυτή την απορία έχω και εγώ. Πολλά τα λεφτά για χίλια μονο άρματα, που επισήμως σκοπεύει να αγοράσει η Τουρκια. Προφανώς περιμένουν παραγγελίες απο το εξωτερικό αλλα πόση τύχη να έχει άραγε μπροστά στα τρία μεγαθήρια ( Ρωσία-Γερμανία-ΗΠΑ) του κόσμου των αρμάτων μάχης ; Κατι ακόμα που με προβλημάτισε ειναι ο αριθμός, 1000 άρματα όμως η Τουρκια σημερα έχει κοντά 2400 άρματα αν απο αυτά βγάλουμε τα sambra και τα leo2a4 μένουν χοντρικά 2000 που θέλουν αντικατάσταση. Η Τουρκια όμως έχει πει πως θα προχωρήσει σε παραγωγή 1000 αλται άρα δυο ενδεχόμενα υπάρχουν ή τα υπόλοιπα άρματα που θα αντικαταστήσουν μαζικά τα m48 και τα m60 θα ειναι Kaplan ή η Τουρκια θα προχωρήσει σε αγορές αρμάτων απο αλλού γιατι για να μειώσουν οροφές δεν τους κόβω, το αντίθετο μάλιστα ενώ το ενδεχόμενο να δώσουν λεφτά για αναβάθμιση των λεο1-m48-m60 το θεωρώ απίθανο καθώς δεν βγάζει νόημα απο οικονομικής απόψεως.

   Απάντηση
   • xm8

    Τα Μ-48 όσο πάνε. Όντως δεν είναι λογικό να επενδυθούν λεφτά σε τόσο παλιά άρματα.
    Έχουν πει ότι θα αναβαθμίσουν έναν αριθμό Μ-60 και Leo-2A4. Αναμένεται η προκύρηξη του διαγωνισμού. (Αυτή η δουλειά φαίνεται να πηγαίνει στη BMC). Το Αλτάι καθυστερεί και οι τούρκοι παίζουν πόλεμο στη Συρία. Χρειάζονται άρμα που να ανταπεξέρχεται στο περιβάλον του παιγνίου τους.
    Η οροφή μάλλον θα πέσει. Η υπόθεση σου ότι τα αποσυρόμενα θα αντικατασταθούν από Kaplan και ανάλογα ερπυστριοφόρα/τροχοφόρα μου φαίνεται πολύ λογική. Έχουν τρεις μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα ίδια πράγματα. Αν δεν πάρουν παραγγελίες θα πάνε άπατες.
    Τα πρώτα Αλτάι θα φορούσαν κινητήρα της KMW, μέχρι να φτιάξουν τον δικό τους. Έτσι που κατέληξαν να είναι οι τουρκογερμανικές σχέσεις και με τους επιπλέον περιορισμούς στις εξαγωγές γερμανικού υλικού, ίσως αυτό να μην είναι πλέον δυνατό. Σ’ αυτή την περίπτωση θ’ αργήσουμε να το δούμε το τεχνολογικό θαύμα που λέγεται Αλτάι.

  • PROMAXOS

   Κοιτάξτε, 1 δις αν το επιμερίσουν ως κόστος ανάπτυξης σε 1.000 άρματα είναι 1 εκ $ ανά άρμα. Απλά θα ανεβάσει το κόστος του άρματος από τα 15 εκ $ ανά μονάδα στα 16 εκ $.
   Εφόσον βέβαια επιμεριστεί σε 1.000 άρματα και όχι σε 500, διότι τότε η επιβάρυνση θα είναι 2 εκ $. Σε 250 θα είναι 4 εκ $.

   Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του άρματος αργεί και θυμίζει πλέον το Arjun (από άποψη χρόνου και κόστους ανάπτυξης, διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας), δεν αποκλείεται τελικά να οδηγηθούμε σε παραγγελία 500 αρμάτων με ένα κόστος μονάδας που θα προσεγγίζει (ή και ξεπερνά) τα 20 εκ. ευρώ. Που σημαίνει για ένα μέτριο (στην καλύτερη περίπτωση) άρμα: εξαγωγές γιοκ.

   Θα μου πεις δεν πολυκαίγονται γιατί θα έχουν το δικό τους 100% άρμα, άρα ανεξαρτησία. Θα σου πω ότι πολλά τουρκικά προγράμματα πέφτουν έξω στο χρόνο και κόστος ανάπτυξης για μια μέτρια αποτελεσματικότητα. Όλα μαζί πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αδυναμία χρηματοδότησης όλων μαζί. Άρα κάτι θα κόψουν. Ήδη ακυρώθηκε το αεροσκάφος πολιτικών μεταφορών. Σιγά σιγά θα περάσουμε και στα στρατιωτικά συστήματα.

   Απάντηση
   • xm8

    Πρόμαχε, αν αύριο μας δώσει κάποιος 1+ δις $ για παραδώσουμε κινητήρα για το 65+ τόνων άρμα που λέγεται Αλτάι μετά από έξι χρόνια, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ξέρεις και ξέρουμε ότι είναι έξω από τις τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας μας, αλλά και όλων των χωρών του επιπέδου μας. Δεν το κατάφεραν οι Κορεάτες για τον εαυτό τους και θα το κάνουν οι Τούρκοι;
    Άρα το ποσό είναι δέλεαρ για όποιον θα ήθελε άμεσα ή έμμεσα να πουλήσει τεχνολογία στους γείτονες. Οι χώρες που έχουν τέτοιο know-how μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αν το πρόγραμμα δεν πάρει παράταση, το 2023 θα πρέπει να έχουν έτοιμο κινητήρα ανάλογων δυνατοτήτων και μεγέθους, με αυτόν που κινεί το 67,5 τόνων Leo A7+. Εδώ θα είμαστε για να χειροκροτήσουμε το επίτευγμα.
    Πολύ εύστοχος ο παραλληλισμός με το Arjun.
    Αν δοθεί παραγγελία για το Αλτάι, θα είναι για 250 άρματα (το πρώτο batch), σύμφωνα μ’ αυτά που μέχρι τώρα γράφονται. Ο κινητήρας γι’ αυτή την παρτίδα, φυσικά KMW. Μένει να δούμε αν ο Σουλτάνος είναι ακόμα θυμωμένος με τον Όμιλο Κότς. Αν ναι, τότε η Otokar θα χάσει την παραγγελία.

   • Gunslinger32

    Μια παρατήρηση σχετικά με την κινητήρα, ο οποίος (αν δωθεί άδεια για εξαγωγή στην Τουρκία για το νέο άρμα) θα προέρχεται απο την MTU. Η KMW δεν παράγει τους κινητήρες για τα άρματα και οχήματα που πουλάει.

   • xm8

    @Gunslinger
    Ευχαριστώ και να την ξανακάνεις αν χρειαστεί, γιατί έχει κολλήσει η βελόνα στην KMW.

   • Gunslinger32

    Η δικιά μου έχει κολλήσει στην LM για την οποία έχω βαρεθεί να ακούω/διαβάζω τώρα τελευταία, παρά που έχουν και άλλες εταιρίες συμμετοχή στο πιο ξακουστό πρόγραμμα της εποχής.

    Η KMW είναι όντως συχνά πρώτο θέμα σε Ελλάδα και Τουρκία, παρά που πουλάει προϊόντα στα οποία συμμετέχουν και άλλοι σημαντικοί εταίροι για διάφορα συστήματα/υποσυστήματα, οι οποίοι εμφανίζονται μόνο όταν πρόκειται για ξεχωριστή μεταφορά/προμήθεια υποσυστημάτων σε πελάτες του εξωτερικού.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: