Σύμφωνα με τον ιστότοπο της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού αεράμυνας επιφανείας-αέρος S-400, το οποίο επιβεβαιώθηκε από πήγες προερχόμενες από την τουρκική κυβέρνηση.

Τον Νοέμβριο του 2016, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400. Μετά την ακύρωση του 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαγωνισμού για την απόκτηση του κινέζικου συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς τον προηγούμενο χρόνο, η Τουρκία διαπραγματεύεται με αρκετές χώρες για να αποκτήσει ένα νέο σύστημα αεράμυνας.

Η Τουρκία είναι επίσης σε πορεία ανάπτυξης ενός εγχώριας κατασκευής συστήματος αεράμυνας αλλά αυτό θα διαρκέσει πολύ. Για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία αποφάσισε για την προμήθεια ενός συστήματος.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Τουρκία προσπαθεί να δαπανήσει μεταξύ 3,4-4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα νέο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας στο πλαίσιο του προγράμματος T-LORAMIDS.

Ο διαγωνισμός T-LORAMIDS ανακοινώθηκε την 1 Μαρτίου 2007, τότε το τουρκικό υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM) εξέδωσε αιτήματα για πληροφορίες (RfI). Εκείνη την εποχή αυτά συνεπάγονταν τέσσερα συστήματα, όμως μετά από ένα νέο αίτημα προσφορών (RfP) που εκδόθηκε από το SSM τον Απρίλιο του 2009 ο αριθμός των συστημάτων που συμμετείχαν αυξήθηκε στα δώδεκα.

Μετά από τον τετραετή διαγωνισμό που αρχικά περιελάμβανε τέσσερις διαγωνιζόμενους (η ρωσική προσφορά που περιελάμβανε το S-300 της Almaz-Antey ήταν η πρώτη που αποκλείστηκε από το διαγωνισμό) οι Τούρκοι έκαναν μια επιλογή έκπληξη επιλέγοντας την κινεζική προσφορά με το FD-2000 έναντι των πρόσφορων της γάλλο-ιταλικής κοινοπραξίας Eurosam (που προσέφερε το SAMP/T ASTER 30) και την προσφορά του Patriot PAC-2 της Lockheed MartinRaytheon.

Ο S-400 Triumph SA-21 είναι ενα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας επιφανείας-αέρος που κατασκευάζεται από την Almaz-Antey. Το S-400 Triumph προορίζεται για την εμπλοκή αεροσκαφών ECM, συστημάτων ραντάρ, αναγνώρισης, στρατηγικών και τακτικών αεροσκαφών, βαλλιστικών πυραύλων θεάτρου, μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων και άλλων υφιστάμενων και μελλοντικών αεροπορικών επιθετικών στοιχείων σε μέγιστο βεληνεκές 400 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο έως 30 χιλιόμετρων.

Απόδοση/Μετάφραση από το armyrecognition.com για την Προέλαση.

10 Σχόλια

 1. ΚΝ

  Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τωρα ειναι να προμηθευτεί η τουρκια s400. Ένα σενάριο που απο τη μια η Τουρκια θα έχει s400 και f35 και απο την άλλη εμείς θα πετάμε ακόμα f16 ειναι απλά εφιαλτικό. Πρέπει σιγά σιγά να το πάρουνε απόφαση όλοι ( και προπαντώς οι πολιτικοί ) οτι η θα αρχίσουμε να επανεξοπλιζομαστε η ας πούμε απο τωρα αντίο στο μισό Αιγαίο αυτά.

  Απάντηση
  • Famas

   Και πως ακριβως θα γινει αυτο; Υπαρχει καποιο μαγικο ραβδακι να εκτυπωσει λεφτα; Η θα σκοτωσουμε τον μισο πλυθησμο μέσω εφορίας, οπότε και δεν εχει νοημα γενικα ο επανεξοπλισμός αμα αυτοπυροβοληθεις. Ειμαι σίγουρος οτι και οι πολιτικοι θελουνε τον εξοπλισμο. Γίνεται;

   Αν δεν αλλάξει η στάση των “συμμάχων” και δανειστών, θα πουλήσουμε και τα G3.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Τίποτε,και κανενός ἡ στάση δέν θα αλλάξει,ἄν δέν αλλάξουμε πρώτα εμείς μυαλά.
    Κανείς δέν μας υποχρέωσε (φανερά τουλάχιστον),να κάνουμε ολυμπιακούς αντί εξοπλισμών,κανείς δέν μας υποχρέωσε (φανερά τουλάχιστον),να κάνουμε τον υπερδανεισμό μόνιμη κατάσταση,για να παίρνουν αξιοπρεπείς «συνταξούλες» κάποια της Παναγιάς εγγόνια,κανείς δέν μας έδωσε την όποια βοήθεια για να την κάνουμε εφ άπαξ των ιδίων.
    (-πού πήγαν τα 2,8 δίς της έκτης δόσης,κύριε Σταϊκούρα;
    -μά,(με ιερή αγανάκτηση ὁ Σταϊκούρας),πληρώσαμε 23.000 εφάπαξ!)

   • ΚΝ

    Δεν θα διαφωνήσω περί στάσης δανειστών, έχουν κάνει πολλά λάθη αλλά μην τα ρίχνουμε ολα στους ξένους. Χρόνια τωρα ακούμε για αναδιάρθρωση στο στρατό, οτι θα κλείσουν στρατόπεδα που δεν χρειάζονται, οτι θα αξιοποιηθεί η περιουσία του στρατού, οτι θα κάνουμε τις δυνάμεις μας ποιο μικρές αλλά ποιο ευέλικτες και αποτελεσματικές ( στην αρχή είχα ενδοιασμούς γι’αυτο αλλά τελικά είδα οτι και τρόποι για να γίνει αυτό υπάρχουν και δεν κοστίζουν και πολύ ), έχουμε ακούσει πολλά οχι μονο απο αυτή την ηγεσία αλλά και απο τις προηγούμενες. Τελικά δεν έχουμε δει τίποτα. Πάντως υπήρξε παρερμηνεία αυτού που είπα. Εγώ δεν μίλησα για κούρσα εξοπλισμών οπως μετά το ’96 καθώς οπως απέδειξε η ιστορία αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο απο σπατάλη χρημάτων και πάρτυ μιζών, οχι, εγώ μιλάω για στοχευμένους εξοπλισμούς μέσα στις δυνατότητες μας που θα προσθέτουν όμως στην αποτελεσματικότητα μας να σταματήσουμε οποιονδήποτε τολμήσει να κουνηθεί. Άντ’αυτού τα τελευταία χρόνια αντί για εξοπλισμό βλέπουμε αφοπλισμό. Ε συγγνώμη αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εκτός και αν θελουμε να ξαναγίνουμε κράτος με τα σύνορα μέχρι το Βόλο. Και τωρα που είπα Βόλο, μετά την ήττα του 1897 η πτωχευμένη και πάμφτωχη Ελλάδα υπό καθεστώς επιτήρησης κατάφερε να επανεξοπλιστει και μέσα σε δυο δεκαετίες να διπλασιάσει το μέγεθος της. Η ιστορία μερικές φορές καλό ειναι να επαναλαμβάνεται, τρόποι υπάρχουν πάντα αρκεί να υπάρχει και θέληση , απο όλους το τονίζω, για να γίνει.

   • Famas

    Οποτε Αχέρωντα δεν εχει νοήμα να μιλάμε για εξοπλισμους. Η κατασταση ειναι δεδομένη και δεν εξαρταται απο εμας καθολου πλεον. Οτι ηταν να κάνουμε το κάναμε (και πολυ παραπανω)

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Famas,πώς γίνεται «Οτι ηταν να κάνουμε το κάναμε (και πολυ παραπανω)»,όταν μετά 7 χρόνια μνημονίων όλη ἡ δημοσιονομική προσπάθεια αφορά ακριβώς την διάσωση του πελατειακού κράτους που μας χρεωκόπησε;
    Την άμυνα την απομύζησαν πρώτη-πρώτη,πολύ πρίν τα μνημόνια,σχεδόν δέκα χρόνια πρίν απο αυτά,ὁ «εξοπλιστικός πυρετός» των άρτζι-μπούρτζι συμβάσεων,με τις εκκρεμότητες,την απεμπόληση των συμφερόντων του δημοσίου,αλλά και χωρίς όπλα και ανταλλακτικά,έδωσε την θέση του στο περίπου αυτοεμπάργκο,αυτά ήταν όλα όσα μπορούσαμε να κάνουμε;
    Που χωρίς ντροπή έψαχναν οἱ κυβερνώντες «ἑθνικούς ευεργέτες να δώσουν 4-5 Μ$ για να έλθουν τα 400 (υποτίθεται) Άμπραμς;
    Όταν την ίδια στιγμή βρίσκαν τα δίς για την επιδότηση των συντάξεων και των εφάπαξ,και παράλληλα έστηναν στον τοίχο τον ιδιωτικό τομέα;
    Τα νοσοκομεία γάζες δέν είχαν,αλλά 90 Μ€ για τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής,(όσο θα κόστιζαν οἱ νέες τορπίλες),έβρισκαν.
    Το πόσο κόστισε ἡ πρόωρη συνταξιοδότηση κάτι δεκάδων χιλιάδων Δ.Υ,βρέθηκε κανείς να το παραδεχθεί;
    Εννοείται ότι κατά τα άλλα ακόμη δέν ξέρουμε πόσοι εργάζονται και πόσοι «εργάζονται» για το δημόσιο.
    Υπάρχουν και κάποιοι Τσε Γκεβάρα διευθυντές ΔΕΚΟ που αρνούνται να δώσουν κατάλογο απσχολουμένων (!).
    Και κανείς δέν στήνεται στο εδώλιο.
    Μετά από όλα αυτά,τί είναι αυτα που κάναμε,και πλέον δέν μπορούμε να κάνουμε τίποτε;
    Βέβαια,μετά από 35 χρόνια «έξω φτώχεια» ὁ λογαριασμός δέν είναι δυνατόν να συμμαζευτεί,αλλά εγώ τουλάχιστον,δέν λέω ότι τελειώσαμε,λέω ότι τελειώσαμε εφ όσον δέν παίρνουμε τις θεμελιώδεις αποφάσεις.
    Δέν γίνεται και μνημόνια να εξυπηρετείς,και την πίττα ολόκληρη να κρατάς,και τον σκύλο να έχεις χορτάτο,και να προσκαλείς όλης της γής τους απελπισμένους,αλλά και αποθρασυμένους,να σου έλθουν αρμένική βίζιτα,μετά να το παίζεις Ερντογάν απέναντι στην Ε.Ε και να απειλείς ότι θα την πλημμυρήσεις τζιχαντιστές,παραδεχόμενος έμμεσα ότι ξέρεις τι βάζεις στην χώρα σου,και μάλιστα την στιγμή που ΔΕΝ μπορείς να τους βγάλεις,εκτός ἄν κάνεις το αυτονόητο να τους επαναπροωθήσεις,ἤ να μήν τους επτρέψεις να σου έλθουν,
    Εν ανάγκη ξεκαθαρίζοντας στο σουλτάνο,ότι ἄν πέσει βάρκα στο νερό από τα δικά του παράλια,θα το θεωρήσεις πολεμική ενέργεια,και θα απαντήσεις αναλόγως,όχι στοχοποιώντας λαθραίους,αλλά το ίδιο του το κράτος,και κοντός ψαλμός αλληλούϊα.
    Ξέρω,ξέρω,δέν είναι τα πράγματα τόσο απλά,δέν είναι τόσο εύκολα,δέν μπορείς το ένα,δέν μπορείς το άλλο,αλλά μπορείς να σχίσεις μνημόνια και να βαράς νταούλια…
    Και παρ᾿όλα αυτά,το πελατειακό κράτος über alles και το ΕΚΑΒ ακόμη να παριστάνει ότι υπάρχει,την ώρα που τρέχουν Σινούκ,και C-130 για έναν ασθενή,και το Legacy στα Λονδίνα και στα Βερολίνα για να μήν πληρώσουν τον λογαριασμό τα κρατικά ταμεία.
    Μόνο τα οφειλόμενα του ΕΚΑΒ είναι καμμιά 200αριά μύρια,πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με αυτά,για αρχή;

 2. Gunslinger32

  Η Sabah σε λίγο θα μας πει ότι διαπραγματεύονται και για SU-35 η Iskander. 😀

  Μετά το περιστατικό με το SU-24 και γενικά με την συμπεριφορά του καθεστώς
  Ερντογάν, δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ρωσία σκοπεύει να παραδώσει
  τεχνολογία αιχμής στους νέο-οθωμανούς.

  Απάντηση
  • ΚΝ

   Και εγώ δεν θα πίστευα οτι οι Ρώσοι θα δώσουν s400 στους Τούρκους ώσπου είδα ρωσικά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν την αλ μπαπ μαζί με τα τουρκικά. Οι καιροί ειναι πολύ περίεργοι και τα πράγματα πολύ ρευστά, καθαρά στρατόπεδα δεν υπάρχουν όλοι προσπαθούν να πάρουν τους πάντες με το πλευρό τους και ειδικά η Ρωσία θα ήθελε παρα πολύ να έχει τη Τουρκια στο δικό της στρατόπεδο αυτή τη περίοδο και οπως λέμε “όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά”. Su 35 η ισκαντερ δεν νομίζω να τους δώσουν (su 35 δεν το χρειάζονται κιόλας γιατι έχουν παραγγείλει f35 και η Βρετανία υπέγραψε συμβόλαιο για να τους βοηθήσει να να αναπτύξουν το δικό τους μαχητικό) αλλά το θέμα δεν ειναι αν θα πάρουν s400 η οχι το ζουμί ειναι οτι εξοπλίζονται ραγδαία και εμείς τους κοιτάμε και δεν βλέπω καμία κίνηση απο τις ηγεσίες για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να κάνουμε μια νίκη της Τουρκίας τόσο ακριβή που δεν θα αξίζει το κόπο καν να προχωρήσουν σε επιθετική κίνηση. Αυτό ειναι που με προβληματίζει περισσότερο απο ολα και οχι αν θα πάρουν οι Τούρκοι κινεζικά η ρωσικά αντιαεροπορικά.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Δεν διαφωνώ στην γενική γεωπολιτική κατάσταση που
    περιγράφεις, και στο θέμα τον Ρώσο-Τουρκικών σχέσεων.

    Στην περίπτωση του προγράμματος T-LORAMIDS της
    Τουρκίας πρόκειται για κάλυψη του κενού στα πυραυλικά
    συστήματα ΑΑ που προσπαθεί αρκετά χρόνια. Σε αντίθεση
    με εμάς που με τα S-300 όπως και τα MIM-104 διαθέτουμε
    δυο διαφορετικά συστήματα τέτοιου είδους.

    Η αναφορά μου για τα SU-35 και Iskander ήταν βέβαια
    υπερβολή, στο θέμα τις σύγκρισης των SU-35 με τα JSF
    έχω όμως διαφορετική γνώμη.

    Όσο για το “δικό τους” ΝΜΑ ακόμα και με κάποια εξωτερική
    βοήθεια και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα νομίζω ότι
    στην καλύτερη περίπτωση είναι ένας ευσεβής πόθος του
    Ερντογάν, για να μην πω ένα όνειρο τρελό του σουλτάνου.

    Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα για την κατάσταση μας,
    θέλω να θυμίσω ότι δεν είμαστε και τόσο πίσω.
    Ειδικά στον τομέα για τον οποίο συζητάμε, είμαστε χρόνια
    μπροστά απο τους γείτονες, όπως και στα νέα υποβρύχια,
    στα άρματα μάχης αν και σε σχετικά μικρό αριθμό, αλλά
    και στα όπλα αέρους-εδάφους στρατηγικής σημασίας.
    Βέβαια θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι καλύτερα σε
    διάφορους τομείς, αλλά αυτό απαιτεί χρήματα και θέληση.
    Όσο δεν υπάρχει το πρώτο δεν μας βοηθάει και το δεύτερο
    όταν δεν θέλει κανείς να μας προσφέρει χρηματοδότηση.

    Στην ουσία αυτό που ψάχνουν οι Τούρκοι είναι τεχνογνωσία
    με ξένο χρήμα, οι κρίσιμες τεχνολογίες δεν αποδεσμεύονται
    όμως εκτός αν προέρχονται απο την Κίνα και πάλι δεν είμαι
    απόλυτα σίγουρος.

    Αν ήταν τόσο εύκολο για την Τουρκία θα το είχε δοκιμάσει ήδη,
    όταν όμως σκοντάφτουν ακόμα και απέναντι στους αντάρτες,
    δεν έχει νοήμα να προετοιμάζονται για Ελλάδα, αν δεν έχουν
    αυτοκαταστροφικές τάσεις, και ειδικά σε μια περίοδο που
    επικρατεί βαρύ εσωτερικό πολιτικό-θρησκευτικό κλίμα.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: