Η τούρκο-καταρινή εταιρεία BMC διέρχεται οικονομική κρίση και η παραγωγή του Altay παραμένει στη λήθη

©Paolo Valpolini

Όπως μετέδωσε την 15η Οκτωβρίου ο αμερικανικός ιστότοπος «Defense News» με το άρθρο του Burak Ege Bekdil με τίτλο «Η τουρκο-καταρινή κοινοπραξία BMC αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας», μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας, η μεγάλη τουρκο-καταρινή βιομηχανία τεθωρακισμένων οχημάτων BMC αντιμετωπίζει προβλήματα εισροής ρευστού.

Πηγές προερχόμενες από την BMC δήλωσαν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η εταιρεία, η οποία έχει υπογράψει σύμβαση αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή του πρώτου τουρκικού εγχώριας κατασκευής άρματος μάχης, του Altay, βρίσκεται στη φάση μείωσης αγνώστου μεγέθους από το εργατικό της δυναμικό.

Εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου δήλωσε ότι πρόσφατα η εταιρεία απέλυσε περίπου 30 διοικητικούς υπαλλήλους. Οι χειρώνακτες εργαζόμενοι φοβούνται ότι ίσως να ακολουθήσουν ομαδικές απολύσεις ή άδειες άνευ αποδοχών.

Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι κάποιες μονάδες παραγωγής μείωσαν τις βάρδιες τους από τις τρείς στην μια την ημέρα. Η BMC έχει σταματήσει επίσης την παραγωγή του πολιτικού φορτηγού Tugra.

Η κατασκευή της μεγάλης μονάδας παραγωγής στο Καρασού στην επαρχία Σαγγάριου, στην βορειοδυτική Τουρκία, έχει σταματήσει λόγω οικονομικών λόγων. Οι υπεργολάβοι διαμαρτύρονται για απλήρωτους λογαριασμούς.

«Οι ταμιακές εισροές είναι ισχνές για την υποστήριξη της λειτουργίας της επιχείρησης», παραδέχθηκε ένας αξιωματούχος της BMC. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι μια προσωρινή κατάσταση».

Άλλος αξιωματούχος της BMC έριξε το φταίξιμο στο μεγάλο χρέος της εταιρείας που είχε κατά την εξαγορά της. «Παραλάβαμε ένα χρέος που η διαχείριση του είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε. «Η εταιρεία χρειάζεται νέα και σημαντικά συμβόλαια».

Η BMC έχει αμφιλεγόμενη πολιτική ιστορία. Το 2014, η επιχείρηση Mali Yatırım Danışmanlık του επιχειρηματία Ιθιμ Σαντζάκ εξαγόρασε την BMC, τότε ένα προβληματικό κατασκευαστή τεθωρακισμένων οχημάτων, για 350 εκατομμύρια δολάρια. Η BMC είχε κατασχεθεί από κρατικό τραπεζικό ίδρυμα για απλήρωτα χρέη, του προηγουμένου ιδιοκτήτη της, αξίας $75 εκατομμυρίων.

Ο Σαντζάκ, ένας στενός συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογαν, συμμετείχε στα ανώτατα συμβούλια του κόμματος του Ερντογάν, Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP). Ο Ταλιπ Οϊζτιούρκ, ένας μακρινός συγγενής του Ερντογαν, επένδυσε $100 εκατομμύρια στην BMC για να γίνει συμμέτοχος του Σαντζάκ.

Επίσης, ο Ερντογάν έκλεισε συμφωνία στην οποία ένα καταρινό οικονομικό ίδρυμα επένδυσε $300 εκατομμύρια για να εξαγοράσει το 49,9% των μετοχών της BMC. Τότε ο Σαντζάκ διατηρούσε το 25% της BMC και έχει φέρει κέρδος $50 εκατομμυρίων για όλη την κοινοπραξία.

©Τουρκικό υπουργείο άμυνας | Πρωτότυπο του τουρκικής παραγωγής άρματος μάχης Altay που κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία BMC στην έκδοση T1 (ουσιαστικά είναι το πέμπτο πρότυπο Altay που κατασκευάστηκε και το πρώτο που κατασκεύασε η BMC από μόνη της) κατά τη διάρκεια επίδειξης στο Αριφί της Τουρκίας την 22 Ιανουαρίου 2021. Πάνω στον πύργο του είναι τοποθετημένο πρόπλασμα του συστήματος ενεργητικής προστασίας (APS) AKKOR της Aselsan.

Σε μια βαθιά αμφιλεγόμενη κίνηση, η κυβέρνηση του Έρντογαν διέθεσε 544 στρέμματα δημόσιας γης (στο Καρασού, Σακαρια) στην BMC για να χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας. Ακολούθως η BMC νίκησε δύο τοπικούς αντιπάλους και κέρδισε μια στρατηγική σύμβαση για την αρχική παραγωγή παρτίδας 250 αρμάτων μάχης Altay. Πηγές προσκείμενες στην αμυντική βιομηχανία εκτιμούν ότι η σύμβαση του Altay, που περιλαμβάνει ενδεχομένως 1000 μονάδες, ανέρχεται περίπου στα $11 δισεκατομμύρια.

Τον Μάιο 2018 η κυβέρνηση παρείχε επιχορήγηση 1,4 τρισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια) υπό την μορφή επενδυτικού κινήτρου στην BMC για το πρόγραμμα του Altay, περιλαμβάνοντας περικοπές φόρων, πριμοδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτούμενη ενέργεια και επιδόματα. Η κυβέρνηση διέθεσε επίσης, δωρεάν, στην BMC ένα εργοστάσιο κατασκευής και συντήρησης αρμάτων μάχης στο Αριφί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να επενδύσει ως αντάλλαγμα $50 εκατομμύρια για το δικαίωμα να λειτουργεί το εργοστάσιο Αριφί για 25 χρόνια. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας ζήτησαν κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της BMC αλλά η προσπάθεια καταψηφίστηκε από το AKP του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα αμυντικά έσοδα του 2020, η BMC κατατάχθηκε 89η στην ετήσια κατάταξη των 100 κορυφαίων εταιρειών του Defense News με περίπου $533 εκατομμύρια.

Τον Μάιο 2021, οι Σαντζάκ και Οϊζτιούρκ πουλήσαν το μερίδιο 50,1% στην BMC σε ένα τούρκο παραγωγό χάλυβα, την εταιρεία Tosyali, για 480 εκατομμύρια.

Η εταιρεία Tosyali είναι ένας μεγάλος παραγωγός σιδήρου και χάλυβα, ο οποίος έχει επίσης στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν. Η Tosyali λειτουργεί τρείς εγκαταστάσεις σε τρείς ηπείρους και παράγει έξι εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 10000 εργαζόμενους. Στα άλλα επιχειρηματικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ναυτιλία, οι λιμενικές εργασίες, το διεθνές εμπόριο και η παραγωγή ενέργειας.

Μήπως όμως η σύμβαση του Altay να μην είναι προς όφελος της BMC; «Ακόμη και αν ξεκινήσει σήμερα η παραγωγή, οι παραδόσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν νωρίτερα από πέντε χρόνια», δήλωσε υψηλόβαθμός μηχανικός της BMC.

Το πρόγραμμα Altay έχει επίσης τα δικά του προβλήματα. Είναι αντιμέτωπο με μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της αποτυχίας πρόσβασης σε σημαντικά συγκροτήματα όπως ο κινητήρας, η μετάδοση ισχύος και η θωράκιση του. Τον Μάρτιο, η BMC ήταν σε συνομιλίες για τη σύναψη διπλών στρατηγικών συμφωνιών με δυο νοτιοκορεατικές βιομηχανίες για κοινές εργασίες σε ένα συγκρότημα ισχύος για το νέας γενιάς άρμα μάχης. Στο πλαίσιο των συμφωνιών οι Νοτιοκορεάτες κατασκευαστές Doosan και S&T Dynamics θα παράσχουν τα συγκροτήματα κινητήρα και μετάδοσης ισχύος του Altay.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε συνομιλίες… ως στιγμής δεν καταλήξαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος της BMC.

Μέχρι την 14η Οκτωβρίου, η BMC δεν απάντησε στο αίτημα του Defense News για σχολιασμό.

Πηγή: Defense News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.