Η Τσεχία προτίθεται να δαπανήσει 2 δις $ για την προμήθεια 210 νέων ΤΟΜΑ

ΤΟΜΑ CDELS ASCOD

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]ύμφωνα με τον ιστότοπο Defence News, ο Τσέχος υπουργός άμυνας Μάρτιν Στροπνίκι ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο δαπάνης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) για τον εκσυγχρονισμό του Τσέχικου Στρατού Ξηράς έως το 2026, συμπεριλαμβανόμενων 2 δις $ για την προμήθεια τουλάχιστον 210 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ).

Ο τσεχικός στρατός θέλει να αντικαταστήσει τον παλαιό στόλο των BVP-2, του ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ σοβιετικής προέλευσης που κατασκευάστηκε κατόπιν άδειας από την Τσεχική Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης IDET, τη Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας Άμυνας και Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στη Δημοκρατία της Τσεχίας τον Μάιο του 2017, τεσσερις βιομηχανίες παρουσίασαν απ’ενα ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα για να ανταποκριθούν στο νέο αίτημα του Τσέχικου Στρατού και συμπεριλαμβάνονταν η General Dynamics European Land Systems από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) με το ASCOD, η BAE Systems απο το Ηνωμένο Βασίλειο με το CV90, η Rheinmetall απο την Γερμανία με το Lynx και η PSM (μια κοινοπραξία μεταξύ Rheinmetall Defence και KMW) από την Γερμανία με το Puma.

Η Τσεχική κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικά με την προμήθεια του ΤΟΜΑ μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της χώρας, η οποίες έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα την 20η και 21η Οκτωβρίου.

Το τσεχικό κόμμα “ANO” δεσμεύθηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Τσέχικης Δημοκρατίας στο 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος εως το 2024. Σύμφωνα με το πολιτικό κόμμα, η προμήθεια των νέων ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης ειναι μια απο τις σημαντικότερες και βαρυσήμαντες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τα επόμενα έτη.

Βίντεο: Ο ιστότοπος άμυνας και ασφαλείας Army Recognition ανασκόπησε το ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης στην έκθεση IDET 2017 που θα αντικαταστήσει το σοβιετικής σχεδίασης BVP-2 του Στρατού της Τσέχικης Δημοκρατίας.

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Δείτε το παρακάτω άρθρο.

  http://below-the-turret-ring.blogspot.gr/2017/09/czech-army-prefers-puma-searches-t-72.html

  Λέει ότι οι Τσέχοι προτιμούν το Puma αλλά είναι πολύ ακριβό και σκέπτονται διάφορα, όπως να αποκτήσουν το Puma ως ΤΟΜΑ και οχήματα υποστήριξης από έναν από τους άλλους διεκδικητές. Μου φαίνεται ότι πάνε σε έναν συνδυασμό Puma/Marder(Lynx). Στο άρθρο επίσης μιλούν για την Τσέχικη/Βουλγαρική/Κροατική/Πολωνική ανάγκη για αγορά αρμάτων μάχης ή νοικιάσματος τους από τρίτη Χώρα. Στο ελληνικό διαδίκτυο έχουν ακουστεί διάφορα για την ενοικίαση προς τρίτους 60-80 Leo-2A4, τα οποία θα εκσυγχρονιστούν από την KMW και όταν λήξει η περίοδος ενοικίασης, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει και από πάνω περίπου 2 εκατ. € ανά όχημα, για να τα πάρει πίσω, αλλιώς μάλλον καταλήγουν στην KMW ή στην Χώρα που τα νοίκιασε;

  http://www.militaire.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%84%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82/

  http://www.militaire.gr/%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb/

  http://www.militaire.gr/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%b5%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%ac/

  http://www.militaire.gr/%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-leopard-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b9%ce%ac/

  1. Νομίζω τα χρήματα από θα προέκυπταν ως κέρδος από την μακροχρόνια ενοικίαση θα είναι και τα λεφτά που θα έδινε η Ελλάδα για να παραλάβει πίσω τα εκσυγχρονισμένα Leopard 2A4.
   Τι θέλω να πω: Λεφτά δεν θα πάρουμε για την ενοικίαση αντ’αυτου θα τα παραλάβουμε εκσυγχρονισμένα.
   Από την άλλη, νομίζω ότι ανοίγει ξανά ο δρόμος για την απόκτηση μεταχειρισμένων M1 Abrams από τα αποθέματα των ΗΠΑ.
   Έτσι, εξωθείται ο γερμανικός παράγοντας από ένα μεγάλο μέρος των εξοπλισμών.

   1. Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα δεν θα γίνει τίποτα εκτός από έναν δαπανηρό εκσυγχρονισμό μέρους των F-16. Όσον αφορά τα άρματα, αν δοθούν 60-80 Leo-2A4 θα τα χάσουμε για πάντα. Δεν νομίζω ότι παίζει πραγματικά το αφήγημα της ενοικίασης. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να το φάει η κοινή γνώμη.

    1. Δεν αντιλέγω. Το σημαντικό είναι να μην σου φύγουν τα όπλα από τα χέρια γιατί τοτε δεν ξαναεπιστρέφουν.
     Πάντως, αν υλοποιηθούν όλα αυτά (μακροχρόνιες παραχωρήσεις υλικού κ.α.) τότε ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο αμερικανικού μεταχειρισμένου υλικού στο οπλοστάσιο του ΕΣ. Το οποίο δεν γνωρίζουμε σε τι λειτουργική κατάσταση θα είναι και ποιος θα αναλάβει τα έξοδα ανακατασκευής.
     Η εξάρτηση από έναν μοναδικό κατασκευαστή αρμάτων για μια χώρα όπως η Ελλάδα που δεν κατασκευάζει κάτι δικό της είναι παρακινδυνευμένη απόφαση.

  2. Το Lynx θα πάρουν οι Τσέχοι, που είναι γερμανικό. Σιγά μην πάρουν Puma. Με τί λεφτά; Άλλωστε το Lynx για τους «Τσέχους» της Ε.Ε. το έφτιαξε η εταιρία. Η οποία έχει κάνει τα απαραίτητα κονέ τις με εγχώριες εταιρίες παραγωγής υλικού. https://defense3.com/2017/06/13/rheinmetall-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-lynx-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B1/
   Ήρθε η ώρα για την Τσεχία να πληρώσει. Όπως θα πληρώσουν οι Πολωνοί τα 5 μύρια το κομμάτι, για τον εκσυγχρονισμό των δικών τους LEO, που τους τα έδωσαν με τη δέσμευση ότι αυτοί θα τα εκσυγχρονίσουν. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες εξαγορές και «αδελφοποιήσεις» με τις πολωνικές εταιρίες και μετά έπεσαν οι υπογραφές.
   Μ’ αυτόν τον τρόπο οι γερμανοί δε φαίνονται να παίρνουν τα φράγκα του προγράμματος, ούτε ότι το υπαγορεύουν στις χώρες πελάτες. Οι Τσέχοι μάλλον «έμαθαν» ότι χρειάζονται ΤΟΜΑ επειγόντως.
   Αυτό το 2% του ΝΑΤΟ, τους ήρθε λουκούμι τους γερμανούς.
   Δεν ξέρω ποιοί τα σκαρφίζονται αυτά για τις ενοικιάσεις ελληνικών αρμάτων, αλλά η εταιρία έχει 60-80 άρματα για όποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει. Τα αυστριακά πουλήθηκαν στην Ραϊνμετάλ και όλο και κάτι υπάρχει στις αποθήκες. Οι δε Ισπανοί, αν τους δώσουν μέρος της δουλειάς, θα τα δώσουν τα 100+ LEOΑ4 που τους βρίσκονται.
   Οπότε με ένα, βαριά δύο μύρια, όποιος πρώην ανατολικός λιμπίζεται άρματα, μπορεί να τα έχει.
   Συμπέρασμα, το γερμανικό εν Ελλάδι λόμπι καλά κρατεί και προσπαθεί να βγάλει από την μύγα (Ελλάδα) ξύγκι.
   Με αμυντικό προϋπολογισμό που φτάνει για ν’αγοράσουμε μαλλί της γριάς και κανένα ψητό καλαμπόκι, τί να σου κάνουν κι αυτοί; Προσπαθούν οι άνθρωποι για τα προς το ζειν.
   Να τους χαιρόμαστε.

   1. Στην Πολωνία έχει δημιουργηθεί σκάνδαλο με την υπόθεση εκσυγχρονισμού των Α4. Οι Γερμανοί υπόσχονταν πολλά άλλα δίνουν ελάχιστα σε ότι έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό σε πολωνικά εργοστάσια. Η Γερμανική βιομηχανία όντως έχει περίπου 100 Leo-2 αλλά τα έχει αγοράσει η Γερμανία για τον δικό της Στρατό, μετατρέποντας τα σε Α7V

    https://www.defensenews.com/land/2017/05/09/germany-beefs-up-tank-fleet-with-832m-acquisition/

 2. Καταντήσαμε να τρίβουμε τα μάτια μας με προγράμματα πρώην κουμμουνιστικής χώρας δια δύο.Εμείς απο τίς δηλώσεις του αμπε μπα μπλόμ θα έχουμε χρόνια επιτήρηση στα πάντα, γία πάντα.
  Γραμμή παραγωγής με τούς Τσέχους για το CV-90, καί μελλοντικές εξαγωγές στούς πέριξ. Πολεμική βιομηχανία και οχι αμυντική. Τα C-130, C-27. PUMA κά, χωρίς ηλεκτονική ασπίδα, για πολλούς λόγους. Η ΕΑΒ είχε πρόγραμμα για ECM αλλά έσβησαν όπως πολλά άλλα.

  Τι έχεις, καρυδιά μου, και παραπονιέσαι; Μη σε πετροβολούνε τα παιδιά; Είναι γιατί έχεις τα καρύδια…

  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 1770-1843, Ήρωας του Εικοσιένα

 3. α) πόσα θα εισπράξει η Ελλάς από τήν ενοικιαση των αρμάτων σέ ξενη χωρα ανα χρονο και σε ολο το λεασινγκ
  γ) τί γίνεται σέ περιπτωση πολέμου καί καταστροφής υλικου τί προβλέπουν παρόμοιες συμβάσεις
  γ) εάν στήν Ελλάδα αισθάνονται ότι έχουν υπεραρκετά υπάρχει και η Κυπρος ΕΛΔΥΚ
  δ ) εάν ποντάρουν στά ΑΒΡΑΑΜΣ άς τά παρουν πρώτα καί μετά τά υπόλοιπα έπειτα υπηρχαν προτασεις προωθησως μετα τήν παραλαβη των τανκ απο ΗΠΑ (οποτε και εάν γινει) σε Ελληνικά νησια μήπως αυτο έχει ξεχαστει η δέν ειναι σωστη πρόταση

  1. Το θέμα είναι ότι στον Έβρο μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία χάνει τα άρματα της, άρματα που έχουν θεωρητικά επαρκή θωράκιση, καλό ΣΕΠ και πυροβόλο των 120mm και θα αντικατασταθούν με Leo-1 το μοναδικό κάλο το ΣΕΠ και το γεγονός ότι έχουν επάρκεια πυρομαχικών.

   Τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα πάνε για να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού του κράτους και όχι στις ένοπλες δυνάμεις που θα δεχτούν κι άλλες περικοπές χωρίς να γίνει καμιά αναδιοργάνωση που να μειώνει παράλληλα το κόστος λειτουργίας τους.

 4. Δηλαδη 1 δις για 100 περιπου τομα. Καντε συγκριση με την παρολιγο αγορα των BMP3 πριν μια δεκαετια που για 450 τομα θα διναμε 1.7 δις ευρω. Για να λεμε και τα πραματα ομως ειναι η προστασια του puma δεν συγκρινεται με το bmp3.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.