Η Φινλανδία επέλεξε το WiSPR για τα άρματα μάχης Leopard 2Α6

Το σύστημα WiSPR σε διαφορετικές εφαρμογές. (IDE)

Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας WiSPR (Wideband Intercom & Secure Packet Radio) της Intracom Defense Electronics (IDE) επιλέχθηκε για να εξοπλίσει τον στόλο των αρμάτων μάχης Leopard2-Α6 του φινλανδικού στρατού.

Το WiSPR έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και κατασκευάζεται από την IDE στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα.

Η απόφαση ελήφθη από τη διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας του φινλανδικού στρατού κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Η εγκατάσταση του συστήματος ενδοεπικοινωνίας WISPR στα φινλανδικά άρματα μάχης Leopard 2A6 θα αρχίσει το 2015 και οι παραδόσεις του θα ολοκληρωθούν σε 12 μήνες.

Το σύστημα είναι σε επιχειρησιακή χρήση σε διάφορους τύπους στρατιωτικών οχημάτων, ενώ η Φινλανδία είναι η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα που το προμηθεύεται.

«Το WiSPR χαρακτηρίζεται από τις κορυφαίες επιδόσεις του στην καταστολή του θορύβου μέσα σε οχήματα, την αξιοπιστία και την εργονομία στη χρήση του. Η κατάλληλα δομημένη αρχιτεκτονική του συστήματος και οι προγραμματιζόμενες λειτουργίες του επιτρέπουν την προσαρμογή του σε εξειδικευμένες εκάστοτε απαιτήσεις, στο πλαίσιο των συνεχώς εξελισσομένων στρατιωτικών επικοινωνιών IP», τονίζει η IDE σε ανακοίνωσή της.

Τον Ιανουαρίου του 2014 η υπουργός Άμυνας Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert με επιστολή της προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο της Κάτω Βουλής γνωστοποίησε οτι η Φινλανδία προκειται να αγοράσει τα μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 2A6 της χώρας της.

Τα πρώτα 20 από αυτά τα άρματα μάχης έφτασαν όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί στην Φινλανδία την 14η Μάιου 2015.

Τα άρματα μάχης που αγοράστηκαν από την Ολλανδία θα παραδοθούν στην Φινλανδία μεταξύ του 2015 και 2019. Η συνολική τιμή της αγοράς είναι 199,9 εκατομμύρια ευρώ (€).

Το κόστος για την επέκταση του κύκλου ζωής των Leopard 2A4 στο επίπεδο του Leopard 2A6 θα ήταν περίπου 5 εκατ. € ανά άρμα μάχης και για την απόκτηση νέων αρμάτων μάχης Leopard περίπου 10 εκατ. € ανά άρμα.

Τα μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 2A6 που αποκτήθηκαν εκσυγχρονίστηκαν στο διάστημα από το 2000 έως το 2006 και οι επιδόσεις τους είναι σημαντικά ανώτερες από την άρματα μάχης που χρησιμοποιεί σήμερα ο Φινλανδικός Στρατός. Τα νέα άρματα μάχης έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός, πιο εξελιγμένη βαλλιστική προστασία και ανεξάρτητο περισκόπιο για τον αρχηγό να ενεργεί ανεξάρτητα τη νύχτα.

Η απόκτηση των αρμάτων μάχης περιλαμβάνει επίσης ανταλλακτικά για δέκα χρόνια, εξομοιωτές, συντήρηση εξομοιωτών, ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό δοκιμών όπως επίσης και πυρομαχικά.

Τα άρματα μάχης Leopard 2A4 που χρησιμοποιεί σήμερα ο Φινλανδικός Στρατός θα συνεχίσουν να είναι επιχειρησιακά και θα χρησιμοποιηθούν ως εφεδρείες μέχρι το τέλους του κύκλου ζωής τους. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση οδηγών και ως ανταλλακτικά για τα νέα άρματα μάχης.

naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.