Η Φινλανδία προσβλέπει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ

©puolustusvoimat.fi

Η Φινλανδία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, προσβλέποντας στην ένταξη της στη συμμαχία, ως ήδη στενή σύμμαχος- όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Sauli Niinistö σε συνέδριο του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα μπορούσε να βοηθήσει την Ε.Ε. ώστε να καταστεί ισχυρότερος παγκόσμιος παράγοντας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ο πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις στενές σχέσεις της χώρας του στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας με άλλες σκανδιναβικές χώρες, τις ΗΠΑ, καθώς και την ουσιαστικότερη συνεργασία με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο η Φινλανδία δεν θα συμμετέχει πλήρως. Στοχεύοντας στην «ενεργητική πολιτική σταθερότητα», η χώρα επιθυμεί να βελτιώσει τη «διαλειτουργικότητά της με επιλεγμένους εταίρους», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Niinistö σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, είπε ότι έχουν «μαραζώσει» και έκανε έκκληση για διάλογο με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρά τις μεταξύ τους διαφορές.

«(Ο διάλογος) δεν έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερότητα. Μιλώντας από τη φινλανδική εμπειρία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και τα δύο στοιχεία μπορούν να χωρέσουν στην ίδια εξίσωση. Η σχέση μας με τη Ρωσία βασίζεται σε έναν ενεργό, ειλικρινή διάλογο», πρόσθεσε ο Niinistö.

 

Πηγή: euractiv.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.