Η Φινλανδία πρόκειται να αναπτύξει ένα περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (ΠΠΑΘ) για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις ασφαλείας στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδική Συνοριακή Αστυνομία αναπτύσσει ένα ΠΠΑΘ για τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο εξωτερικό. (John Pagni/IHS Janes)

Το Περιπολικό Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΠΑΘ) FNS Merikarhu της Φινλανδικής Συνοριακής Αστυνομίας απέπλευσε απο το Ελσίνκι την 7η Ιανουαρίου για να συμμετέχει στη ναυτική επιχείρηση ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Αιγαίο Πέλαγος, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδία αναπτύσσει ένα ΠΠΑΘ για παρόμοιες επιχειρήσεις στο εξωτερικό της χώρας.

Η ανάπτυξη του πλοίου κλάσης Improved Tursas στην επιχείρηση -η επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό της Υπηρεσίας Ασφάλειας Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης FRONTEX- στο ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος είναι αποτέλεσμα του αιτήματος που έλαβε από την Ελλάδα την 15η Δεκεμβρίου 2015. Η περιοχή θεωρείται ως ένα “θερμό σημείο” (Hot Spot) για την θαλάσσια παράνομη μετανάστευση και η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Φινλανδίας έχει αναπτύξει ήδη ένα μικρό περιπολικό σκάφος στην επιχείρηση (το σκάφος έφτασε στη νήσο Κω την 13η Οκτωβρίου 2015, και πρόκειται να επιχειρεί σε αυτή την περιοχή έως την 29η Φεβρουαρίου).

Το Merikarhu θα έχει ως βάση το νησί της Λέρου, και η αποστολή του -υπό ελληνική διοίκηση, με το Λιμενικό Σώμα το όποιο ηγείται της επιχείρησης- θα περιλαμβάνει τις περιπολίες ανάμεσα στα Ελληνικά νησιά και τα μικρασιατικά παράλια. Στην ενημέρωση πριν τον απόπλου την7η Ιανουαρίου, ο Πλωταρχης Μίκο Σιμολα, ο αξιωματικός σύνδεσμός της συνοριακής υπηρεσίας με την FRONTEX, ανέφερε οτι τα καθήκοντα του Merikarhu περιλαμβάνουν τους συνοριακούς ελέγχους και τη βελτίωση της επίγνωσης τακτικής κατάστασης και τη διαχείριση των ροών των παράτυπων μεταναστών στην θάλασσα. Ο Πλωτάρχης Σιμολα επεσήμανε την διευρυμένη προστιθέμενη αξία της συμμετοχής του Merikarhu για τη Φινλανδία και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι “με την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων στην Ελλάδα, η Φινλανδική Συνοριακή Αστυνομία υποστηρίζει την εσωτερική ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της ζώνης Σενγκεν.”

Κατασκευασμένο το 1994 και πρότερη ναυαρχίδα της Συνοριακής Αστυνομίας, το Merikarhu εχει αναβαθμιστεί με εξοπλισμό που περιλαμβάνει θερμικό περισκόπιο (το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεντρωμένων ανθρώπων στις ακτές), δορυφορικές επικοινωνίες, δύο ελαστικές λέμβους, ιατρικές εγκαταστάσεις και έναν γερανό (ανυψωτήρα) έξι τόνων.

John Pagni

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

3 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Πλωτάρχης Μίκο Σιμολα:
  “με την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων στην Ελλάδα, η Φινλανδική Συνοριακή Αστυνομία υποστηρίζει την εσωτερική ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της ζώνης Σενγκεν.”
  Καλά ξυπνητούρια,ἑνωμένη Εὐρώπη …δώσε τώρα ἄλλα 3 δίς φόρο ὑποτελείας στην Τουρκία.(Ἀνεξαρτήτως πώς θα το βαφτίσεις,φόρος ὑποτελείας εἶναι να πληρώνεις τον Τούρκο για να μήν σου στέλνει λαθραίους.
  Ἄν και τώρα που το σκέφτομαι,ὅταν σε τραμπουκίζουν,και πληρώνεις και ἀπό πάνω,το λές και νταβατζηλίκι …)

  Απάντηση
 2. Φώτης

  Η απορία μου ειναι η εξής :
  Το πρόβλημα μας δηλαδή τόσο καιρό είναι οτι δεν μας φτάνουν τα πλοία ;Δηλαδή τώρα που αυξάνονται οι περιπολίες κ τα διαθέσιμα σκάφη θα μειωθεί η εισροή;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: