Αεροσκαφος A330 MRTT εφοδιάζει με κάυσιμο ενα μεταφορικό αεροσκάφος A400M. (Airbus)

Αεροσκάφος A330 MRTT εφοδιάζει με καύσιμο ένα μεταφορικό αεροσκάφος A400M. (Airbus)

Η Airbus επιβεβαίωσε το πιο αρνητικό σενάριο σχετικά με τα ελαττώματα του κιβωτίου μείωσης μετάδοσης κίνησης στο κινητήρα του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους A400M καθώς βρεθήκαν ρωγμές σε όλους τους κινητήρες των οποίων οι έλικες έχουν δεξιόστροφη περιστροφή.

Σε ακραίες περίπτωσης, ο κινητήρας μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί από τα μεταλλικά ρινίσματα ή μεταλλικά υλικά των ρωγμές που θα περάσουν στο κύκλωμα ελαίου ψύξης του κινητήρα.

Η Airbus επιβεβαίωσε το δυσμενές σενάριο σχετικά με την βλάβη του κιβωτίου μείωσης κίνησης (PGB) του στρατιωτικού αεροσκάφους A400M στο οποίο βρέθηκαν ρωγμές σε κάποιο από τα γρανάζια κίνησης των κινητήρων που έχουν δεξιόστροφη περιστροφή. (Το PGB κατασκευάζεται από την ιταλική βιομηχανία Avio, μια θυγατρική του αμερικανικού γίγαντα General Electric).

Αυτό σημαίνει ότι σε δύο από τους τέσσερις κινητήρες που είναι εγκατεστημένοι στα αεροσκάφη που παραδόθηκαν έως σήμερα – ή συνολικά 48 κινητήρες- πρέπει να επισκευαστούν, μια μεγαλύτερη εργασία απ’οτι είχε αρχικά υπολογιστεί.
(Ο εκπρόσωπος τύπου της Airbus επιβεβαίωσε την 24η Μαΐου ότι “όλοι οι δεξιόστροφες μονάδες κινητήρων έχουν επηρεαστεί από το πρόβλημα.” Η Ευρωπαϊκή Οδηγία Αξιοπλοΐας εκδόθηκε εξαιτίας αυτών των σφαλμάτων “θα αντικατασταθούν εάν υπάρχουν στοιχεία βλάβης, η αλλιώς θα επιστρέψουν στην υπηρεσία και θα συνεχιστούν οι επαναλαμβανόμενες επιθεωρήσεις”, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου.)

[Με άλλα λόγια, καθώς, μέχρι σήμερα, η Airbus έχει παραδώσει 24 αεροσκάφη, θα πρέπει, τώρα, να επισκευάσει τους 48 δεξιόστροφους κινητήρες (δυο ανά αεροσκάφος) όπως επίσης και να τροποποιήσει και προσαρμόσει τους 80 κινητήρες που θα εξοπλίσουν τα 20 αεροσκάφη που έχει υποσχεθεί να παραδώσει μέσα στο τρέχον έτος].

“Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους προμηθευτές και πελάτες μας για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος με έναν μόνιμο τρόπο. Εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας”, δήλωσε πηγή προερχομένη από την Airbus.

Οχτώ στρατιωτικοί πελάτες έχουν παραγγείλει 174 αεροσκάφη και, επιπλέον στα 24 που έχουν ήδη παραδοθεί, φέτος η Airbus αναμένεται να παραδώσει 20 ακόμη, αν και ως στιγμή μόνο τρία έχουν παραληφθεί από τους πελάτες. Η Ισπανία πρόκειται να παραλάβει φέτος το πρώτο A400M, και το αεροσκάφος αυτο είναι μια προτεραιότητας για την Airbus, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας.

Το επόμενο βήμα είναι πως ακριβώς θα επισκευαστούν αυτά τα προβλήματα στην γραμμή τελικής συναρμολόγησης του A400M που βρίσκεται στην Σεβίλη της Ισπανία. Ο πρόβλημα είναι διττό: πρώτον, η Europrop πρέπει να επισκευάσει 48 κινητήρες που έχουν ήδη εμφανίσει προβλήματα, και οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε 24 αεροσκάφη που ήδη είναι σε λειτουργία. Δεύτερον, πρέπει την ίδια στιγμή να παράγει τροποποιημένους κινητήρες του νέου αεροσκάφους που είναι στη φάση της συναρμολόγησης.

Προσωρινά υπόστεγα;

Αυτό δημιουργεί μια υπερφόρτωση εργασίας για την Europrop, την κοινοπραξία που είναι ο κύριος ανάδοχος για το πρόγραμμα στοβιλοαξόνικών κινητήρων, και επίσης αποδιοργανώνει την γραμμή συναρμολόγησης στη Σεβίλη. Με σκοπό να απορροφήσει τον έκτακτο φόρτο εργασίας, το εργοστάσιο στο Σαν Παμπλο σχεδιάζει την κατασκευή ενός προσωρινού υπόστεγου – ενός κέντρου περισυλλογής- για να ενισχύσει την ικανότητα της γραμμής συναρμολόγησης του κινητήρα.

Επί του παρόντος υπάρχουν στην γραμμή συναρμολόγησης αεροσκάφη A400M που δεν θα λάβουν τους κινητήρες τους έως το χρονικό όριο, όποτε αυτό το προσωρινό υπόστεγο θα διαμορφωθεί ως ένα αντίγραφο του Σταθμού 20 – της γραμμής συναρμολόγησης όπου οι κινητήρες τοποθετούνται στο αεροσκάφος, πριν αυτά βάφουν.

(Ο εκπρόσωπος τύπου της Airbus αρνήθηκε να σχολιάσει το ομοίωμα του σταθμού συναρμολόγησης).

Ως στιγμής, η υψηλότερη εκτίμηση από την Airbus για την οικονομική επίπτωση της βλάβης του κιβωτίου μείωσης μετάδοσης κίνησης του κινητήρα είναι περίπου 2,500 εκατομμύρια ευρώ. Αν και η εταιρεία δεν έχει επισήμως επιβεβαιώσει το ποσοστό αυτό, είχε ήδη τροφοδοτήσει στους λογαριασμούς της με περίπου 5,500 δισεκατομμύρια ευρώ για να διαχειριστεί τις υπερτιμολογήσεις, και τον Μάρτιο στην οικονομική κατάσταση για το 2015 ανακοίνωσε ότι η επίπτωση απο τα πρόσφατα προβλήματα του κινητήρα θα είναι “σημαντικά” σε οικονομικούς όρους.

Απόδοση/Μετάφραση από το “defense-aerospace.com” για την “Προέλαση”.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: