Η BAE θέλει να εξοπλίσει τα μελλοντικά άρματα μάχης με ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα

USA_Railgun

[dropcap size=small]Η[/dropcap] BAE Systems τελειοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (railgun) που αναπτύχθηκε για το Ναυτικό. Η ανάπτυξη του πρωτότυπου συστήματος είχε προγραμματιστεί για το 2014, όμως η BAE ήδη αναζητεί αυτό που ίσως να είναι η κλιμάκωση της τεχνολογίας στην ισχύ και την μείωση του μεγέθους. Ο πρώτος στόχος ίσως να είναι το railgun για το μελλοντικό άρμα μάχης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Αν ακόμα δεν έχετε δει τι μπορεί να κάνει το railgun της BAE, τότε ιδου ένα βίντεο από μια δοκιμή του 2012.

https://youtu.be/-uV1SbEuzFU

Το Railgun είναι ένα ελκυστικό οπλικό σύστημα για αρκετούς λόγους. Λειτουργεί εξ’ολοκλήρου με ηλεκτρικό ρεύμα, χρησιμοποιώντας διερχόμενο ρεύμα διαμέσου ενός ζεύγους αγώγιμων σιδηροτροχιών ώστε να επιταχυνθεί ηλεκτρομαγνητικά το βλήμα, που σημαίνει πως δεν υπάρχουν εκρηκτικά συστατικά. Τα πυρομαχικά είναι απλά αδρανή κομμάτια μετάλλου, καθιστώντας τα ασφαλέστερα στον χειρισμό και την αποθήκευση όπως επίσης και φτηνότερα στην χρήση.

Ενα railgun μπορεί να επιταχύνει ένα βλήμα σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες απ’οτι ενα παραδοσιακό πυροβόλο, επίσης: Το πρωτότυπο της ΒΑΕ έχει ταχύτητα εξόδου τα 7,5 Mach, η οποία οδηγεί σε μια απόσταση που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα. Και ακόμα χωρίς οποιοδήποτε τύπο φορτίου, η ταχύτητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα ένα πυρομαχικό με τεράστια ποσότητα ενέργειας, καθιστώντας τα railguns πολύ αποτελεσματικά στο να κάνουν αυτό που τα οπλικά σύστημα υποτίθεται ότι κάνουν.

Η BAE Systems μαζί με την General Atomics έχουν αναπτύξει επιχειρησιακά πρωτότυπα railguns που χρηματοδοτήθηκαν από το Γραφείο Έρευνας Ναυτικού. Το 2016, ένα από αυτά τα συστήματα εγκαταστάθηκε σε ένα ταχύπλοο σκάφος για να δοκιμαστεί και να διαπιστωθεί πως ακριβώς θα ενσωματωθεί στα μελλοντικά πλοία του ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου της φουτουριστικής κλάσης του αντιτορπιλικού Zumwalt.

Η BAE αισθάνεται ότι τα πλεονεκτήματα των railguns είναι πολύ σημαντικά για να περιοριστούν μόνο στο Ναυτικό, και η βιομηχανία προτείνει το σύστημα ως μια επιλογή για το Μελλοντικό Όχημα Μάχης (FFV) του Στρατού των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί στις αρχές του 2019. Καθώς η ΒΑΕ φαίνεται πολύ σίγουρη ότι θα είναι εφικτή η μείωση του railgun στο μέγεθος ενός άρματος μάχης, υπάρχουν κάποια σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ένα ναυτικό railgun καταβροχθίζει περίπου 30 megajoule (MJ) ενέργειας σε κάθε βολή, το οποίο ίσως να μην είναι θέμα για ένα πλοίο με έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα, άλλα δεν είναι ξεκάθαρο πως ένα όχημα μεγέθους άρματος μάχης θα μπορούσε κατ ‘επανάληψη να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις ενέργειας, ακόμα και αν εκτόξευε μικρότερα βλήματα σε χαμηλότερες ταχύτητες.

Εκτός από την όρεξη τους για ηλεκτρισμό, τα railguns πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι είναι αρκετά ανθεκτικά για να αντέξουν τις πυροδοτήσεις δεκάδων ή εκατοντάδων βολών. Ολη αυτή η ενέργεια που θα ρέει διαμέσου της κάννης προσπαθεί να πιέσει τις σιδηροτροχιές να χωρίσουν, και ακόμα οι μικρότερες αυξήσεις στην ανοχή ανάμεσα στην σιδηροτροχιά και το βλήμα μπορούν να οδηγήσουν σε ηλεκτρικές φορτίσεις που φθείρουν τις σιδηροτροχιές. Η διαχείριση της θερμότητας είναι επίσης ένα πρόβλημα, και οι κάννες των σιδηροτροχιών μπορούν να διαβρωθούν πολύ γρήγορα: κατά το παρελθόν, κάποιες σχεδιάσεις μπόρεσαν να διαχειριστούν μόνο μιά βολή πριν η κάννη χρειαστεί επισκευή.

Ο Στρατός ελπίζει να πάρει μια απόφαση στο πρόγραμμα FFV κάποια στιγμή μέσα στο 2016, στο οποίο σημείο πρέπει να σκεφτούμε μια καλύτερη ιδέα του πόσο ρεαλιστική είναι η ιδέα του railgun ως ένα μετακινούμενο οπλικό σύστημα.

Το άρθρο είναι του Evan Ackerman και πρωτοδημοσιεύθηκε την 24 Νοεμβρίου 2014.
Απόδοση/Μετάφραση από το spectrum.ieee.org για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Εφόσον στην επίσημη ιστοσελίδας Bae Systems αναφέρεται στην κατηγορία «Future Technologies», μάλλον όχι ακόμα.

   Επίσης ενδιαφέρον είναι η παρουσίαση των Hyper Velocity Projectiles στον τελευταίο σύνδεσμο, σε μια προηγούμενη περίπτωση εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες (απο την παρέα που προφανώς κατοικεί στο «villabajo»)σχετικά με την εμβέλεια που μπορούν να πετύχουν τα σύγχρονα πυρομαχικά.

   Ειδικά εκεί που λέει «The high-velocity compact design relieves the need for a rocket motor to extend gun range.», όπως και η αναφορές για τις αποστάσεις που επιτυγχάνουν θα είναι έκπληξη για όσους συνηθίζουν να παριστάνουν τον άπιστο Θωμά(για δείξουν ότι δήθεν κάτι είναι). ?

   http://www.baesystems.com/en-us/what-we-do/future-technologies?siteAjax=US&searchPageNo=2&parentId=Future%20Technologies&parentField=domain_title&searchQuery=*

   http://www.baesystems.com/en-us/capability/weapon-systems—munitions

   http://www.baesystems.com/cs/ContentServer?c=BAEProduct_C&childpagename=US%2FBAELayout&cid=1434566290669&d=Touch&packedargs=d%3DTouch&pagename=USWrapper

   http://www.baesystems.com/en-us/download-en-us/20160613182830/1434555443481.pdf

   http://www.baesystems.com/en-us/download-en-us/20160908004852/1434555443512.pdf

 1. Επίσης ενδιαφέρον είναι μια νεότερη δημοσίευση, σχετικά με το θέμα του ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου, απο την οποία δεν προκύπτει κάποια πρόοδο στην σμίκρυνση του συστήματος ώστε να δουλεύει σε συστήματα ξηράς.

  BAE Systems to continue development of shipboard power for Navy’s electromagnetic railgun

  January 9, 2017
  By John Keller
  Editor

  http://www.militaryaerospace.com/articles/2017/01/shipboard-power-electromagnetic-railgun.html

 2. Απο αυτά που έχω διαβάσει η αρχική σκέψη ήταν να τοποθετηθούν rail guns σε άρματα αλλα μετά και λόγο των περιορισμών που ανέφερε το αρθρο αποφάσισαν να τα σκατζαρουν για το ναυτικό. Ειναι πολύ περίπλοκο να εγκαταστάσεις ενα rail gun σε ενα άρμα με όλη την καταπόνηση που δέχεται το ίδιο το όπλο συν την καταπόνηση που δέχεται το όχημα , πλας μεγάλο πρόβλημα αποτελουν οι εξωφρενικες ανάγκες του όπλου σε ενέργεια και πως θα παραχθεί τόσο πολύ ενέργεια μέσα σε ενα όχημα, το οποίο σημειωτέον κινείται συνέχεια, πολλες φορές σε ανώμαλο έδαφος και δέχεται εχθρικά πυρά απο παντού. Η μονη εφαρμογή που πιστεύω πως θα είχε το συγκεκριμένο όπλο στη ξηρά θα ήταν στο πυροβολικό αλλα και εκεί θα απαιτούνταν να σερνεις απο πίσω του μια τεράστια γεννήτρια και κάπως να το συνδέεις και η γεννήτρια να παρέχει αρκετή ενέργεια, γενικά ειναι πολύ περίπλοκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.