Στη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού DSEi 2017, ο Βρετανός αμυντικός γίγαντας BAE Systems αποκάλυψε το σχέδιο του μελλοντικού άρματος μάχης ως ένα αυτόνομο όχημα μάχης που υποστηρίζεται από στόλους μικρότερων αυτόνομων εναέριων και επίγειων οχημάτων, να εργάζονται μαζί στα πιο απαιτητικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Ενώ οι στρατιώτες θα παραμένουν ακριβώς στο επικέντρο της λήψης απόφασης, ο στόχος ειναι οι στρατιώτες να απομακρυνθούν όλο και περισσότερο από κάποιους κινδύνους,  χρησιμοποιώντας για τις επικίνδυνες εργασίες ένα μη επανδρωμένο δίκτυο.

Όπως επίσης και να μοιραστούν οπτικές πληροφορίες αναγνώρισης, το δίκτυο αυτόνομων εναέριων και χερσαίων οχημάτων θα ενεργεί ως μια εξωτερική περίμετρος για το κύριο άρμα μάχης. Για να επιτευχθεί αυτό, τα οχήματα θα εμπλέκουν στόχους και εισερχόμενες επιθέσεις με ενσωματωμένους σταθμούς όπλων -χρησιμοποιώντας βραχυπρόθεσμα συμβατική βλητική και αντίμετρα πριν μεταβούν στα όπλα κατευθυνόμενης ενεργείας λέιζερ καθώς αυτή σταδιακά θα γίνεται διαθέσιμη. Με την ενσωμάτωση παρακολούθησης “φίλιου ή εχθρικού”, αυτή η περίμετρος μπορεί επίσης να προστατεύσει και παρακείμενα πεζοπόρα στρατεύματα, εντοπίζοντας και εξουδετερώνοντας ενεργές απειλές και κρυμμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED).

Με την ανάγκη επεξεργασίας και ταχείας αντίδρασης της αυξανόμενης ποσότητας πληροφοριών μάχης, οι επανδρωμένες πλατφόρμες θα ενσωματώνουν περισσότερα αυτόνομα συστήματα, μειώνοντας το γνωστικό φορτίο των ανθρώπων που θα λαμβάνουν αποφάσεις.

Ο Τζον Παντι, ο διευθύνων τεχνολογίας στην BAE Systems Land (UK) εξήγησε: “Κάνουμε ήδη βήματα για την ανάπτυξη των οχημάτων και συστημάτων που απαιτούνται για αυτό το μελλοντικό σχέδιο. Το νέο μη επανδρωμένο επίγειο όχημα μας, “Ironclad”, αναπτύχθηκε για να λειτουργεί αυτόνομα ως μέρος μιας ομάδας μάχης και επίσης ενσωματώνουμε τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στις σημερινές πλατφόρμες οχημάτων”.

Ο Πάντι συνέχισε: “Κανείς δεν μπορεί να ειναι απόλυτα σίγουρος για το μέλλον, αλλά γνωρίζουμε οτι ειναι ένα σχετικά μικρό βήμα από την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα για να έχουμε έναν στόλο αυτόνομων οχημάτων που θα μοιράζονται την επίγνωση τακτικής κατάστασης και -ενδεχομένως- να λαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις ανεξάρτητα. Τα σημερινά συστήματα ενεργής προστασίας ήδη λαμβάνουν αποφάσεις που απαιτούν εξαιρετικά γρήγορες αντιδράσεις όπως η ενεργοποίηση των εκρηκτικών αντιδραστικών θωρακίσεων. Η ρυθμός ανάπτυξης σημαίνει οτι αυτές οι αντιδράσεις πρέπει να γίνουν ταχύτερες από ποτέ”.

“Το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) δήλωσε οτι τα επόμενα πέντε χρόνια θέλει να διαθέτει ένα αυτόνομο άρμα μάχης , οπότε αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να προκύπτει πολύ γρήγορα. Η πρόκληση για εμάς σε αυτό το στάδιο επικεντρώνεται λιγότερο στην τεχνολογική ανάπτυξη και περισσότερο γύρω από τη συζήτηση σχετικά με την κατάλληλη χρήση της αυτονομίας στο πεδίο της μάχης και τις ερωτήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα των πλατφορμών στον κυβερνοχώρο, δεδομένης την εξελισσόμενης φύσης αυτή της απειλής.”

“Από την εμπειρία μας στην προστασία των εναέριων πλατφορμών από τον ηλεκτρονικό πόλεμο στην σημερινή μας θέση, η BAE Systems έχει αποδείξει την ικανότητα της να διαχειρίζεται την εξελισσόμενη απειλή των κυβερνο-επιθέσεων σε όλους τους τομείς. Όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικά με τη χρήση βίας, είμαστε σαφείς ότι θα υπάρχει πάντα ένας “άνθρωπος στον τελικό έλεγχο” σε οποιοδήποτε αυτόνομο σύστημα. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες αποφάσεις που δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν από τους ανθρώπους. Είναι μια συζήτηση παρόμοια με τα αυτοκίνητα δίχως οδηγούς που δοκιμάζονται τώρα στους δρόμους μας -έχουμε αυτή τη συζήτηση τώρα ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να ειναι σε θέση να οδηγήσει τον κόσμο στην αυτονομία”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

2 Σχόλια

  1. Theognostos

    σε μελλοντικούς πολέμους ωρισμένοι θα χάνουν βιδες μεταλλο και λάδια ενω άλλοι σαρκα οστα και αίμα

    εάν δέν προσεξουν όμως όλοι οι ανθρωποι τελεολογικα υπάρχει κινδυνος να γίνουν είδος υπό εξαφανιση απο τις μηχανες

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: