Η BAE Systems εξελίσσει τεχνολογίες κίνησης οφθαλμού για τον έλεγχο αεροσκαφών

Ειδικοί της εταιρείας BAE Systems εξελίσσουν τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στους πιλότους να ελέγχουν τα μαχητικά αεριωθούμενα του μέλλοντος μέσω κινήσεων των οφθαλμών τους.

Καθώς το πεδίο γνώσης των στρατιωτικών αμυντικών εφαρμογών γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, οι τεχνολογίες γίνονται ακόμα περισσότερο πολύπλοκες κι αυξάνεται η ροή των δεδομένων, ειναι πολύ σημαντικό οτι οι πιλότοι θα μπορούν να επέμβουν άμεσα, να υπολογίσουν και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις κρίσιμες πληροφορίες.

Οι ειδικοί μηχανικοί της ομάδας Ανθρώπινων Παραγόντων της BAE Systems συνεργάζονται με τους πιλότους για να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν τις ανάγκες τους σε αυτό το ιδαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτές οι ιδέες διαμορφώνουν τις διαισθητικές τεχνολογίες που εξελίσσει η ομάδα για το πιλοτήριο του μέλλοντος.

Μια περιοχή που εστιάζει η ομάδα ειναι οι τεχνολογίες που επιτρέπουν στους πιλότους να ελέγχουν το πιλοτήριο με νέους τρόπους.

Η επικεφαλής τεχνολόγος Τζιν Πέϊτζ εξήγησε: “Όσο αφορά τις αντιλήψεις του μέλλοντος, διερευνούμε αυτό που ονομάζουμε “φορετό πιλοτήριο”. Εδώ, αφαιρείς πολλά από τα φυσικά στοιχεία του πιλοτηρίου, και τα αντικαθιστάς με μια εικονική οθόνη, που προβάλλεται μέσα απο την κάσκα. Ουσιαστικά, ειναι ένα πιλοτήριο λογισμικού που μπορεί να αναβαθμιστεί, προσαρμοστεί και αναδιαμορφωθεί.”

“Σε έναν τέτοιο κόσμο, πρέπει να σκεφτούμε σχετικά με το ποιοι έλεγχοι ειναι σημαντικοί για τον πιλότο και τότε να κάνουμε ευκολότερη την διαχείριση τους. Η καθοδήγηση δια οφθαλμού σου δίνει την επιλογή να κοιτάς σε κάτι για το επισημάνεις και τότε να κάνεις μια χειρονομία για να “πιέσεις” το κουμπί, αντί να έχεις μια σειρά φυσικών κουμπιών στο αεροσκάφος.”

Σε όρους σχεδίασης πιλοτηρίου, κατανοώντας το προς τα που κοιτάζει ο πιλότος κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης φάσης μιας αποστολής ειναι άκρως επωφελές. Για παράδειγμα, η επαύξηση της αποτελεσματικότητα των προειδοποιητικών σημάτων ώστε οι πιλότοι να λαμβάνουν τις σωστές οπτικές υποδείξεις και κατόπιν να διευκολυνθεί η αντίδραση τους.

Η Τζίν συνέχισε λέγοντας: “Το πραγματικά έξυπνο μέρος θα ειναι ότι σύμφωνα με το που κοιτάζει ο πιλότος, μπορούμε να συμπεράνουμε την πρόθεση του πιλότου και να χρησιμοποιήσουμε ευφυή συστήματα ώστε να υποστηρίξουμε την εκτέλεση των καθηκόντων και την μείωση του φόρτου εργασίας του πιλότου. Θέλουμε να το κάνουμε με έναν τρόπο που δεν θα ζητάει συνεχώς άδεια, επειδή αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα πολύ εκνευριστικό, ειναι σημαντικό οτι θα ειναι προφανές στον πιλότο τι αποστολές εκτελεί το ευφυές σύστημα.”

Η ομάδα Ανθρώπινων Παραγόντων της BAE Systems παρουσίασε αυτήν την προσέγγιση πάνω στην έννοια του σχεδίου μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους, Tempest, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στη διεθνή Αεροπορική Έκθεση Φάρνμπορο 2018. Αυτη η έννοια μοντελοποίησης, που εξελίχθηκε από το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) και τους βιομηχανικούς εταίρους συμπεριλαμβανομένης της BAE Systems, επεξηγεί πως οι τεχνολογίες όπως ο έλεγχος δια της κίνησης των οφθαλμών θα διαμορφώσουν τους νέους τύπους πιλοτηρίων που αναμένεται να δούμε στα μαχητικά αεροπορικά συστήματα του μέλλοντος.

Tempest, το μαχητικό αεριωθούμενο επόμενης γενιάς που η BAE Systems εξελίσσει για την RAF.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.