Η DARPA παρουσίασε το πρωτότυπο τετράποδο ρομπότ LS3 στους Πεζοναύτες των ΗΠΑ (βίντεο)

H DARPA παρουσίασε το τετράποδο ρομπότ LS3 στους Πεζοναύτες των ΗΠΑ (abcnews.com)

Την 10η Σεπτεμβρίου 2012, το τμήμα του προγράμματος “Legged Squad Support System-LS3” – το οποίο ασχολείται με την ανάπτυξη ενός υψηλής κινητικότητας, ημι αυτόνομου ρομπότ με πόδια (σκέλη), το οποίο θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει εξοπλισμό μίας ομάδας στρατιωτών, βάρους περίπου 180 κιλών – της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας “Defense Advanced Research Projects Agency-DARPA” παρουσίασε στο Διοικητή του Σώματος των Πεζοναυτών (USMC) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Στρατηγό James F. Amos, δύο ρομποτικά πρωτότυπα “pack mule”.

Η πρώτη πλατφόρμα υποβλήθηκε στη πρώτη υπαίθρια δοκιμή στις αρχές του έτους (δείτε το βίντεο παρακάτω) και μέσω των συνεχών δοκιμών και βελτιώσεων έχει “ωριμάσει” τεχνολογικά αρκετά στο σημείο όπου και οι δύο πλατφόρμες να μπορούν να τρέξουν σε μέρη παρόμοια με αυτά που μία μέρα θα μεταφέρουν των εξοπλισμό μίας ομάδας πεζοναυτών.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xY42w1w0TWk&feature=player_embedded]

Ο σκοπός του προγράμματος LS3 είναι να παρουσιάσει πως ένα ρομπότ με πόδια μπορεί να ξαλαφρώσει τα μέλη μίας ομάδας πεζοναυτών από το να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους, και να τους ακολουθεί αυτόνομα δια μέσου ανώμαλου εδάφους, υπακούοντας σε φωνητικές και οπτικές διαταγές.

Η δοκιμή της 10ης Σεπτεμβρίου 2012 παρουσίασε επίσης την χαμηλή στάθμη θορύβου του ρομπότ.

Άλλες δυνατότητες του ρομπότ που παρουσιάστηκαν στην επίδειξη ήταν η ικανότητα να περπατά με ταχύτητα 1,5 με 5 χιλιόμετρων και να κινείται με τριποδισμό σε ανώμαλα βραχώδη εδάφη, εύκολη μετάβαση σε τρέξιμο τζόκινγκ με ταχύτητα 8 χιλιόμετρα και, τελικά, τρέξιμο σε επίπεδες επιφάνειες με 13 χλμ

Οι USMC των ΗΠΑ έχουν κατανοήσει πολύ καλά πως ενισχύοντας τις δυνατότητες αυτονομίας των μικρών αποβιβασμένων ομάδων με το ρομπότ, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός πολλαπλασιαστής ισχύος, που θα δώσει μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες στους στρατιώτες οι οποίοι επιχειρούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές και πρέπει να κινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις με πλήρη φόρτο.

Παρακάτω δείτε το βίντεο από την τελευταία δοκιμή που έγινε την 10η Σεπτεμβρίου 2012 όπου αμέσως φαίνεται η διαφορά στο επίπεδο του θορύβου σε σχέση με τη πρώτη δοκιμή.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=40gECrmuCaU]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.