Η “Dassault Systèmes” εισήλθε στο τουρκικό πρόγραμμα εξέλιξης μαχητικού “TF-X”

Σήμερα (05.07.2018) η “Dassault Systèmes” ανακοινωσε ότι οι τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες (“TAI”), επέλεξαν την πλατφόρμα “3DEXPERIENCE” για την επιτάχυνση της εξέλιξης του αεροσκάφους “TF-X”, το νεότερο και μεγαλύτερο αεροπορικό έργο εξέλιξης στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των διαθέσιμων λύσεων που υπήρχαν στην αγορά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση επικύρωσης της ιδέας από την τουρκική “TAI”. Αντανακλά επίσης την 30ετή κληρονομία της “Dassault Systèmes” που συνεχίζει να διαμορφώνει την αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία.

Η τουρκική αεροδιαστημική θα χρησιμοποιήσει τις λύσεις βιομηχανικής εμπειρίας “Winning Program”, “Co-Design to Target”, “Test to Perform”, “Ready for Rate” και “Build to Operate” που βασίζονται πάνω στην πλατφόρμα “3DEXPERIENCE” για να εξελίξει το επόμενης γενιάς, πολλαπλού ρόλου αεροσκάφος απο την σχεδίαση ως την παραγωγή του. Περισσότεροι απο 2000 συμμετέχοντες στο έργο της τουρκικής ‘TAI”, εταίροι και προμηθευτές της θα συνεργαστούν με την εφαρμογή μιας ενιαίας πηγής στοιχείων σε όλες τις εφαρμογές ψηφιακής σχεδίασης, μηχανικής, προσομοίωσης, παραγωγής, επιχειρηματικών και κυβερνητικών αναλύσεων.

“Το μέγεθος του προγράμματος ‘TF-X’ μας προσφέρει μια ευκαιρία. Θέλαμε να επιλέξουμε μια λύση λογισμικού κατάλληλη για αυτό το έργο που μας επιτρέπει επίσης να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρησιακές διαδικασίες μας με τις καλύτερες αεροδιαστημικές πρακτικές”, δήλωσε ο Τεμέλ Κοτίλ, πρόεδρος/διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροδιαστημικής. “Η πλατφόρμα ‘3DEXPERIENCE’ της ‘Dassault Systèmes’ και οι ενσωματωμένες εφαρμογές της μας έπεισε για την ανάγκη να κάνουμε το επόμενο βήμα. Η βιομηχανία μας θα αποκτήσει εκτεταμένες δυνατότητες αεροπορικού σχεδιασμού, εξέλιξης και παραγωγής και θα μπορεί να επιδείξει την αποφασιστικότητα της στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων”.

“Η εξέλιξη αεροσκαφών, που θεωρείται ως ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα έργα σε οποιαδήποτε βιομηχανία, γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Καθώς οι βιομηχανίες ενσωματώνουν εξελιγμένα συστήματα και τεχνολογίες, αναζητούν νέους τρόπους για να εμπνευστούν, σχεδιάσουν, παράγουν, δοκιμάσουν, πιστοποιήσουν και διατηρήσουν προϊόντα ενώ συνεργάζονται σε όλες τις λειτουργίες και γεωγραφικές περιοχές”, δήλωσε ο Ντέϊβιντ Ζίγκλερ, αντιπρόεδρος της αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας “Dassault Systèmes”. “Η πλατφόρμα ‘3DEXPERIENCE’ τους παρέχει ψηφιακές πληροφορίες για να επιταχύνουν αυτά τα προγράμματα έως και 50 τοις εκατό. Η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία μπορεί ωστόσο να βελτιώσει την λήψη αποφάσεων, να μειώσει τους κινδύνους και να μετατρέψει τη διατερματική ανάπτυξη της”.

Η πρώτη παράδοση του αεροσκάφους στην τουρκική αεροπορία προγραμματίστηκε για το 2029 και οι παραδόσεις θα συνεχιστούν μέχρι το 2039. Η ανάγκη της Τουρκίας για το μαχητικό αεριωθούμενο “TF-X” προβλέπεται για 100-150 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την “TAI”, το μαχητικό αεριωθούμενο “TF-X” θα ειναι ένα μονοθέσιο πολλαπλού ρόλου αεροσκάφος που προορίζεται κυρίως για τον ρόλο αέρος-αέρος με πρόβλεψη, επίσης, για τις δυνατότητες αέρος-επιφανείας. Θα διαθέτει ικανότητες στελθ και υπέρ-πλεύσης, όπως επίσης και νέας γενιάς αεροπορικά ηλεκτρονικά, όπως ένα ραντάρ “AESA”.

Κατόπιν της τεχνικής ανάλυσης, των προκαταρκτικών μελετών και σύμφωνα τις πληροφορίες που λήφθηκαν από τους κατασκευαστές κινητήρων, το “TF-X” θα διαθέτει διαμόρφωση διπλών κινητήρων. Σε αυτό το πλαίσιο, μια αρχική συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στις “TAI” και “BAE Systems” την 28η Ιανουαρίου 2017 παρουσία των πρωθυπουργών της Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Στην πραγματικότητα δύο βιομηχανίες προσφέρουν προτάσεις για τους κινητήρες του “TF-X”: η “GE Aviation” με τον “F414-GE-400” και η “Eurojet” με μια βελτιωμένη έκδοση του κινητήρα “EJ-200”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “airrecognition.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Πριν από αυτό αν δεν κάνω λάθος οι Τούρκοι επιχείρησαν να αγοράσουν από την Σουηδία ανάλογο λογισμικό. Στο οποίο θα είχαν τον πλήρη έλεγχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.