Ο διάδοχος του επανεισερχόμενου φορέα επίδειξης IXV, o Space Rider ειναι το επόμενο επαναχρησιμοποιήσιμο μεταφορικό σύστημα της Ευρώπης για την χαμηλή γήινη τροχιά. Η Thales Alenia Space μαζί με την ELV (European Launch Vehicle) ως υπο-εργολάβο, υπέγραψαν σύμβαση με τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την μηχανική και προκαταρκτική ανάπτυξη του αυτοματοποιημένου επαναχρησιμοποιήσιμου μεταφορικού συστήματος Space Rider, που έχει σχεδιαστεί για να αναπτυχθεί από ενα εκτοξευτή χαμηλού βάρους σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO).
Ο σκοπός του Space Rider ειναι η παροχή ενός οικονομικού, ανεξάρτητου, επαναχρησιμοποιήσιμου, διατερµατικού (end-to-end) διαστημικού μεταφορικού συστήματος για μη επανδρωμένες αποστολές και για αποστολές ρουτίνας πρόσβασης και επιστροφής από την χαμηλή τροχιά. Θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά διαφόρων ωφέλιμων φορτίων σε διαφορετικά υψόμετρα και κλίσεις της LEO.

Διαθέτοντας διαμόρφωση ατράκτου ανύψωσης, το Space Rider έχει σχεδιαστεί ως μια πλαφόρμα πτήσης σε τροχιά, ικανή να παραμείνει δύο μήνες σε τροχιά, να επανεισέλθει με ασφάλεια στην ατμοσφαίρα και να προσγειωθεί. Μπορεί να περισυλλεχθεί, ανακατασκευαστεί και επαναχρησιμοποιηθεί μέχρι έξι αποστολές. Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός διαστημικού συστήματος σχεδιασμένο για επιστημονικά πειράματα σε χαμηλή γήινη τροχιά με αυτά που απαιτούν καθοδήγηση για την πλοήγηση έξω από την ατμόσφαιρα και μέσω της διαδικασίας της αυτοματοποιήμενης προσγείωσης, συμπεριλαμβανομένων των πειραμάτων μικροβαρύτητας, επικυρώσεων σε τροχιά, επιστημονικων δοκιμών και την εξερεύνηση τεχνολογιών κ.τλ. καθώς και την ανάκτηση ωφελίμου φορτίου από το έδαφος για εξετάσεις και επανέλεγχο.

Η σύμβαση έπεται του Ενδιάμεσου Πειραματικόυ Όχηματος (IXV) της ESA το οποίο την 11η Φεβρουαρίου 2015 εκτέλεσε μια άψογη υποτροχιακή πτήση με επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και προσθαλάσσωση.

Ως επικεφαλής της κοινοπραξίας Ευρωπαίων κατασκευαστών, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, η Thales Alenia Space ειναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της ακάτου επανεισόδου (RM), η οποία προέρχεται από το IXV. Η ELV έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη της μονάδας υποστήριξης, που προέρχεται από τον AVUM (Attitude and Vernier Upper Module) άνω σταδίου Vega C. Οι εταίροι του νέου προγράμματος εκμεταλλεύονται τα οφέλη από τα διδάγματα με τον IXV, ο οποίος απολάμβανε ισχυρή υποστήριξη απο τον ιταλικό διαστημικό οργανισμό ASI. “Για την Ευρώπη, ο Space Rider αποτελεί ένα σημαντικό βλήμα μπροστά στον χάρτη των οχημάτων επαναφοράς στην ατμόσφαιρα”, δήλωσε ο Ντονάτο Αμορόσο, διευθύνων σύμβουλος της Thales Alenia Space Italy. “Θα ειναι επαναχρησιμοποιήσιμο, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερες και πιο δύσκολες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιούμενων σταδίων, των πτήσεων από σημείο σε σημείο, διαστημοπλοίων και ακόμα τουρισμού στο διάστημα. Η σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα (30/11/2017) επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της Thales Alenia Space στην επανείσοδο ατμοσφαίρας, αφου συνδιαζει τις δυνατότητες των πλατφορμων δορυφόρων που πετουν ελευθερα σε τροχιά με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης”.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: