Η FN εκσυγχρόνισε το πολυβόλο MINIMI (βίντεο)

Το πολυβόλο MINIMI Mk3. (Φωτ: FN Herstal)

Πρόσφατα η FN Herstal παρουσίασε τα Ελαφριά Πολυβόλα MININI νέας γενιάς τα οποία ενσωματώνουν νέας τεχνολογίας τροφοδοσία πυρομαχικών, κοντάκιο, δίποδα και χειροφυλακτήρα.

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) παρέλαβε την έκδοση του MINIMI το 1982 για να το ονομάσει Μ249  Αυτόματο Όπλο Ομάδας.
To νέο FN MINIMI Mk3 είναι συμβατό με φυσίγγια 5,56 χιλ. είτε 7,62 χιλ. και σύμφωνα με τους αξιωματούχου της FN, προσφέρει στους χρήστες αναβαθμισμένη εργονομία και ευκινησία καθώς διατηρεί τον ίδιο κεντρικό μηχανισμό όπως οι προηγούμενες εκδόσεις, για μειωμένη επιβάρυνση στην υποστήριξή του όπλου.

Οι τροποποιήσεις που παρουσιάστηκαν στο FN MINIMI Mk3 είναι αποτέλεσμα των στοιχείων ανατροφοδότησης που προέκυψαν από χρήστες κατά τη διάρκεια συμπλοκών στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Πράγματι, οι απαιτήσεις των χρηστών, σχετικά με  το χειρισμό πολυβόλου MINIMI στην μάχη, τα τελευταία 10 με 15 χρόνια,  έχουν αλλάξει (αυξημένη χρήση εξαρτημάτων, εξελίξεις στον εξοπλισμό στρατιώτη, και αλλαγές στις τακτικές όπως η βολή απο όλες τις θέσεις.)

FN MINIMI. Mk3. (Φωτ: FN Herstal)

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Ένα εργονομικά σχεδιασμένο κοντάκιο ρυθμιζόμενο κατά μήκος (5 θέσεις) το οποίο επιτρέπει την καλύτερη προσαρμογή σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και εξαρτύσεις με διάφορα εξαρτήματα. Το κοντάκιο ρυθμίζεται επίσης και στο ύψος του προσώπου ώστε ο χειριστής να ακουμπά το μάγουλο του. Ο χρήστης μπορεί να έχει το μάτι του ευθυγραμμισμένο στην ακίδα σκόπευσης, ή τις διόπτρες, ενώ ακουμπάει συνεχώς το μάγουλό του στο κοντάκιο. Ενσωματώνει επίσης και αναδιπλούμενο κοντάκιο και ένα υδραυλικό ρυθμιστικό ο οποίος σταθεροποιεί τον ρυθμό βολής και μειώνει την ανάκρουση.
  • Βελτιωμένο σύστημα τροφοδοσίας με γάντζο, το οποίο σταθεροποιεί την ταινία φυσιγγίων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γέμισης, η οποία είναι πολύ χρήσιμη για τον χρήστη όταν βρίσκεται σε όρθια θέση.
  • Ενα νέο μηχανισμό χειροφυλακτήρα/δίποδα ο οποίος παρέχει ένα άνετο χειροφυλακτήρα και τρεις ράγες τοποθέτησης εξαρτημάτων MIL-STD 1913 Picatinny®. Ο ρυθμιζόμενος καθ’ ύψος δίποδας, όταν αναδιπλώνεται, ενσωματώνεται στο σχήμα του χειροφυλακτήρα, ακόμη με την ύπαρξη εξαρτημάτων στην κάτω βέργα Picatinny.
  • Νέο μοχλό όπλισης ο οποίος δίνει στο χρήστη καλύτερο κράτημα κατά την όπλιση για το δεξί ή το αριστερό χέρι.
  • Προαιρετικό θερμό-απαγωγικό περίβλημα το οποίο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ακούσιας επαφής με την κάνη.

Οι χρήστες των πολυβόλων Minimi των 5.56mm ή 7.62mm δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Η FN Herstal τους προσφέρει ένα τροποποιημένο πρόγραμμα αναβάθμισης για τον μερικό ή εξ’ ολοκλήρου εκσυχρονισμό των πολυβόλων τους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.