Η Frontex φτιάχνει στρατό 1.500 ατόμων για να φυλάει τα σύνορα – Τι λέει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για τη φύλαξη των συνόρων θα απασχολεί περί τα 1500 άτομα που θα προέρχονται από εθνικούς τελωνειακούς, ενώ το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή το διπλάσιο σε σχέση με το ετήσιο κόστος της FRONTEX. (hcg.gr)

Αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το προσχέδιο που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», «η εφαρμογή είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Για το κεκτημένο του Σένγκεν που πρέπει να διατηρηθεί, είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων».

Σύμφωνα με το σχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, τα κράτη μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν στον νέο αυτό οργανισμό εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε καταστάσεις κρίσης στα εξωτερικά σύνορα και αν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση, ο οργανισμός αυτός θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στέλνοντας προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων.

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για τη φύλαξη των συνόρων θα απασχολεί περί τα 1500 άτομα που θα προέρχονται από εθνικούς τελωνειακούς, ενώ το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή το διπλάσιο σε σχέση με το ετήσιο κόστος της FRONTEX. O νέος οργανισμός φύλαξης των συνόρων, θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις, θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, ενώ παράλληλα θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής θέματα στα οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν κάνει πρόοδο μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

1. Αντιμετώπιση των ελλείψεων στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, κυρίως με συστηματικούς ελέγχους ασφάλειας. Πρόληψη πλαστών εγγράφων.

2. Αντιμετώπιση ελλείψεων στη λειτουργία των hotspots (διασφάλιση ότι  Frontex και η EASO (European Asylum Support Office) θα διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό).

3. Συστηματική καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της άρνησης καταγραφής και περιορισμό δευτερογενών ροών.

4. Εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης

5. Διασφάλιση της πραγματικής επιστροφής των ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να μείνουν και παροχή στήριξης στα κράτη μέλη όσον αφορά τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

6. Ενίσχυση μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

7. Διασφάλιση της εφαρμογής και την επιχειρησιακή συνέχεια στα ακόλουθα:

– Υποστήριξη προς τα κράτη μη μέλη της ΕΕ κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για να ολοκληρώσουν την καταγραφή σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

– Της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτα, ιδίως όσον αφορά την επιστροφή και την επανεισδοχή, και

– Σχέδιο Δράσης της ΕΕ-Τουρκίας

8. Εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος επανεγκατάστασης.

Πηγή: imerisia.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. «Δέν μποροῦν να μας χτυπήσουν,εἴμαστε Εὐρώπη.»
  Φυλαχθείτε τώρα ΚΑΙ ἀπό την Εὐρώπη,μεταξύ ὅλων των ἄλλων,ὦ αἰσιόδοξοι «Εὐρωπαίοι».
  Και να μήν το ξεχάσω,οἱ προκοπές του ὑπερεθνικοῦ ἐπιτρόπου (πείτε τον και κομισάριο)
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500045470

 2. Ελπίζω να υπάρξει κάποια στοιχειώδη λογική, και να διώξουμε και την Frontex. Το εδαφος ειναι Ελληνικό και φυλάσετε μονο απο τον Ελληνικό στρατό. Αν θέλουν να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια, ας στειλουν κάνα αεροσκάφος τους μετασταθμευση ή κάνα πλοίο τους το οποίο θα προασπίζει τα σύνορα οπως τα ορίζουμε ΕΜΕΙΣ και με τους δικούς μας κανονες εμπλοκής, υπο την δική μας διοίκηση. Θα φυλουν τα εξωτερικά σύνορα όχι απο λάθρο, αλλά απο τον απέναντι τακτικό στρατό. Ειτε ειναι Αλβανία, είτε Τουρκία…

  Ολα τα υπολοιπα ειναι εκ του πονηρού. Αν δεν υπάρχει στοιχειώδης εμπιστοσύνη μεταξύ μελών Ε.Ε. (σύμμαχες χώρες τεμεκ) τότε σε ποιά ένωση είμαστε αλήθεια? Μήπως δεν έχουμε καμία θέση μαζι τους?

 3. Οι δικοί μας κανόνες εμπλοκής είναι μπατε σκύλοι αλέστε. Το αποδεικνύουν καθημερινά οι Τούρκοι και οι πάσης φύσης μετανάστες που μπαινοβγαίνουν κατά το δοκούν. Όσο αυτό δεν επηρέαζε την Ε.Ε. όλα καλά, τώρα που αντιλήφθηκαν το μπάχαλο που επικρατεί, είπαν τέρμα τα δίφραγκα μάγκες της πλάκας.

  1. Βρίσκω ὅτι περιορίζεσαι στο ἐδῶ και τώρα,ἀλλά το πράγμα δούλευε ἐπί δεκαετίες.
   Ὅλοι σε ὅλη τη Εὐρώπη γνώριζαν,ἀλλά ἀντί να πάρουν μέτρα για το πρόβλημα στην ρίζα του,φρόντισαν να το φορτώσουν και τυπικά στον Νότο,με τα Δουβλίνα.(Ὡραίο το Γιόργκο)
   Στην πράξη,Σένγκεν ἀ λα κάρτ,δηλαδή.
   Τώρα,που το πρόβλημα δέν μποροῦν να το περιορίσουν,ἀποφασίζουν να περιορίσουν την Ἑλλάδα,και να ἐπιβραβεύσουν την Τουρκία,ἡ ὁποία για κάποιον μαγικό λόγο φέρνει πάντοτε ἐξάρες ὅταν παίζει τα ρέστα της.
   Μου θυμίζει το ἀπόφθεγμα «ὅταν θέλεις κάτι πολύ,το σύμπαν συνομωτεί για να το ἀποκτήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.