Η IDE (INTRACOM Defense Electronics)  επεκτείνει τη συνεργασία της με τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence, υπογράφοντας σύμβαση – πλαίσιο 5-ετούς διάρκειας και ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση αφορά τη σειριακή παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών πυραυλικών τμημάτων που αναπτύχθηκαν από την IDE και δοκιμάστηκαν με απόλυτη επιτυχία κατά την διάρκεια εκτενών δοκιμών στη φάση πιστοποίησης του επίγειου Συστήματος Αεράμυνας IRIS-T SLM (Surface Launched Medium range).

Η IDE επιλέχθηκε από την Diehl Defence, μία από τις κορυφαίες αμυντικές εταιρείες παγκοσμίως, μετά από διεθνή διαγωνισμό για την πιο κατάλληλη διαθέσιμη τεχνολογία. Η επιλογή αυτή καθιερώνει την IDE ως αξιόπιστο συνεργάτη της Diehl Defence και επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία των δύο εταιρειών τα τελευταία είκοσι χρόνια.

“Η νέα αυτή επιτυχία επιβεβαιώνει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα της IDE, αλλά και το προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο της εταιρείας μας σε τεχνολογίες αιχμής, που αναγνωρίζονται στην πράξη από τους διεθνείς πελάτες μας”, δήλωσε ο κ. Γιώργος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της IDE.

12 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Γιατί όχι, εφόσον υπάρχει ήδη μια συνεργασία (στο πρόγραμμα AIM-2000) με την γερμανική εταιρία στην Ελλάδα. Ίσως να προκύψει και μια ευκαιρία για μια συμφωνία για ανανέωση/αντικατάσταση/επέκταση του οπλοστασίου των ΕΕΔ με την έκδοση εδάφους-αερος του ήδη γνωστού πυραύλου.

  Απάντηση
  • Ranger

   Gunslinger32 αν και φαίνονται καλά συστήματα, θα προτιμούσα κάτι σε nasams για τα hawk και για shorad κάτι σε mica ή tor. Και μόνο που τα hisar των Τούρκων μοιάζουν με τα iris sls/slm μου προκαλεί ανησυχία, και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι εχει υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @Ranger

    Όλα όσα αναφέρεις είναι όντως ικανά συστήματα που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, επίσης σωστή είναι η σκέψη για αντικατάσταση των Hawk με ένα όπλο μεσαίου βεληνεκούς όπως το «Nasams» που αναφέρεις.

    Η διαφορά μεταξύ των MICA – IRIS-T δεν περιορίζεται όμως μόνο στην εμβέλεια η τις επιδόσεις των όπλων, εφόσον στον γαλλικό είμαστε (αν δεν έκανα λάθος) πελάτες (σκέτο) ενώ στο γερμανικό ήδη συνέταιροι/συνεργάτες(και πελάτες), εφόσον συνεργαζόμαστε στο πρόγραμμα που εξοπλίζει την ΠΑ με την έκδοση αέρος – αέρος που χρησημοποιεί/αξιοποιεί αυτή σε συνδιασμό με τα σκοπευτικά επι κάσκας JHMCS.

    Επιπλέον στον γερμανικό υπάρχει μια έκδοση αέρους – εδάφους που προήλθε απο το πρόγραμμα LaGS(Laser Guided Sidewinder) που ανέπτυξε η γερμανική εταιρία(αυτό ίσως να είναι επίσης μια ευκαιρία για το μέλλον). Οι γείτονες μάλλον θα έλαβαν μια υποστήριξη στο Hisar(όπως έχω παρατηρήσει σε παλαιότερο σχετικό άρθρο ο ίδιος), αλλά αυτό ισχύει και σε άλλα συστήματα που πήρε και η Ελλάδα (όπως π.χ. τα υποβρύχια τα άρματα μάχης η ακόμα και τους AIM-120 που φέρει το σύστημα Nasams που ανέφερες, για να αναφέρω μόνο μερικά). Αν αναπτύξουμε λίγο αυτή την σκέψη, και για να είμαστε συνεπείς, θα έπρεπε να αποφύγουμε επίσης ένα Nasams αλλά και τα υποβρύχια (ακόμα και τα F-16) που συναρμολογούν οι απέναντι.
    Επίσης θεωρώ προτιμότερο να είμαστε σε προγράμματα με συνεργασία(ακόμα και σε μικρά προγράμματα) παρά σκέτοι πελάτες με πλήρες εξάρτηση απο έξω. Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον η ελληνική εταιρία παράγει κρίσιμα εξαρτήματα, ίσως να έχουμε έναν «έλεγχο» στην εξαγωγή/μεταφορά αυτών προς τους γείτονες.

   • Ranger

    @Gunslinger32

    Δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες, απλά θεωρώ ότι συστήματα σαν τα αντιαεροπορικά που μπορούν να παρεμβληθούν εύκολα, θα πρέπει να διαφοροποιούμαστε. Να αναφερθεί ότι οι Τούρκοι στο πεδίο δοκιμών στο Ικόνιο έχουν πληθώρα συστημάτων μεταξύ των οποίων osa, παλαιότερες εκδόσεις s300 και παλαιά ραντάρ skyguard. Σημειωτέον οι Τούρκοι συμμετέχουν και στην υποβρύχια εκτοξευόμενη έκδοση του iris t idas.

    Όπως και να έχει συμφωνώ ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε έστω και σε μικρό ποσοστό σε οπλικά συστήματα, αρκεί να υπάρχει χειροπιαστό κέρδος για τις εταιρείες μας. Για παράδειγμα οι Τούρκοι εξόπλισαν όλες τις φρεγάτες τους με smart s, με την aselsan να προμηθεύει πλέον με στοιχεία της όλα τα ραντάρ smart s κλπ. Πάντως πιστεύω ότι αν και δεν μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις σε οπλικά συστήματα γενικότερα, τουλάχιστον όμως σε ηλεκτρονικά θα μπορούσαμε.

    Τα nasams βρίσκω πολύ ενδιαφέρον τον πύραυλο amraam er με σώμα essm και ερευνητή aim 120 (δεν βρίσκεται ακόμα σε υπηρεσία βέβαια ενώ είναι άγνωστο και το κόστους του). Κάτι τελευταίο, είχε ακουστεί ότι οι Γάλλοι είχαν προτείνει συμπαραγωγή στον mica ng έχεις ακούσει κάτι;

   • Gunslinger32

    @Ranger

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει ένα χειροπιαστό οικονομικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.
    Οι παρεμβολές είναι σίγουρα ένα θέμα, αλλά δεν είναι και εύκολη υπόθεση ακόμα και για έναν επιτιθέμενο, ένα σύστημα με δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο (πολυστρωματικής) αεράμυνας όπως το συγκεκριμένο, είναι όμως και για μια ΤΗΚ μεγάλη πρόκληση. Ενδεικτικά θέλω να παραθέσω μεταφρασμένο απόσπασμα απο τα αποτελέσματα βολών αποδοχής του όπλου για την γερμανική αεροπορία, στο πεδίο δοκιμών στην νότια Αφρική Όβερμπεργκ.
    Η πηγή μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη.

    «The first target was fought over a distance of more than 30 km. The missile IRIS-T SL flew about 1 minute and reached an altitude of over 12 km. Despite an evasive maneuver with course and altitude changes, the target was hit directly, thus demonstrating the performance of IRIS-T SL over the medium distance.

    The scenario of the second shot was at a very short distance from the launch device position to prove the performance of the missile in this area. The missile IRIS-T SL blew off its aerodynamic hood immediately after the start and immediately initiated the steering maneuver with extremely high angle of attack in the direction of the low flying target. The entire combat scenario lasted less than 10 seconds and also ended with a direct hit.

    The third shot was against a very small, fast and highly agile target drone with extreme maneuverability. Despite the drone’s heavy fall and climb maneuvers, it was hit directly at a distance of 12.5 km at a height of 1.5 km.»

    Είχα υπόψην μου την συμμετοχή στο πρόγραμμα IDAS των γειτόνων, σχετικά με τους MICA NG δεν έχω νέες πληροφορίες για μια συμπαραγωγή/συνεργασία. Όσον αφορά τον νέο πύραυλο του Nasams φαίνεται όντως ενδιαφέρον, αλλά όχι λιγότερο δαπανηρό ούτε αναγκαστικά ασφαλές απέναντι σε παρεμβολές, η διάφορα είναι στις λεπτομέρειες και συγκεκριμένα στην εμβέλεια. Αν θυμάμαι σωστά ο IRIS-T SL προσφέρεται και με παθητικό ερευνητή.

 2. tsimuha

  «Όλα όσα αναφέρεις είναι όντως ικανά συστήματα που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, επίσης σωστή είναι η σκέψη για αντικατάσταση των Hawk με ένα όπλο μεσαίου βεληνεκούς όπως το «Nasams» που αναφέρεις.»

  Εχουμε 42 εκτοξευτες, δεν νομιζω οτι σε καμια περιπτωση η Ελλαδα μπορει να αντεξει την αντικατασταση αυτων σε αναλογια ενα προς ενα.Aν ποτε γινει κατι τετοιο θα γινει με αναλογια ενα προς δυο.Το τελικο αποτελεσμα ομως θα ειναι το ιδιο, καθως αντι για 42 τριπλους εκτοξευτες θα μπορουσαμε να εχουμε 21 εξαπλους ,οπως ειναι στο Nasams.Το προβλημα ειναι οτι αυτοι οι 21 εκτοξευτες μαζι με (21χ6=126 + 126 εφεδρικους) 252 πυραυλους συνολικα , συν ολα τα υποστηρικτικα συστηματα εξακολουθουν να ειναι παντα εκτος οικονομικων δυνατοτητων της χωρας, ακομη και για τα επομενα χρονια.Σε εκεινα τα επομενα χρονια θα ειναι επιτακτικη η αντικατασταση Μ2000,Φ-16 30,φρεγατων S,Meko , ελικοπτερων κλπ.Η αποψη μου ειναι οτι ο στρατος θα κρατησει τα Hawk ετσι οπως τα εχει για οσο μπορεσει και στο τελος θα τα αποσυρει χωρις αντικαταστατη.Εδω δεν μπορει να αγορασει μια θερμικη καμερα για τα Tor που ειναι ακρως απαραιτητη.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Έτσι πιστεύω κι εγώ, όσο περνάνε όμως τα χρόνια η λίστα υλικού για αντικατάσταση θα μεγαλώνει, με συνέπεια να αυξάνεται και το πόσο αλλά και τα έξοδα για νέο οπλισμό/εξοπλισμό. Αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τον πληθωρισμό που ανεβάζει επιπλέον τα έξοδα σε αστρονομικά ύψη. Μια μέρα θα αναγκαστούμε όμως να αντικαταστήσουμε υλικό, αυτό δεν το αποφεύγουμε νομίζω. Η μειώσεις αριθμών φαίνεται όντως ότι θα προκύψουν όχι μόνο στους εκτοξευτές αλλά και στον συνολικό αριθμό όπλων(ίσως και στα ραντάρ. Νομίζω ότι θα είναι μεγάλο πρόβλημα στα επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα, χωρίς να μπει κάν ένα ΝΜΑ στο παιχνίδι, ειδικά ένα απο τα «Highend» μοντέλα με εξαίρεση ίσως ένα Gripen(εφόσον ψωνίζουμε απο δύση), και αυτό σε μικρούς αριθμούς. Εκτός αν σκέφτονται να μας χρεώσουν για άλλον έναν αιώνα, για να κάνουν μόστρα μαχητικά που δεν είναι του χεριού μας(επειδή θα χρειάζονται και αλλά μπιχλιμπίδια για να έχουν εικόνα, για το καθημερινό «ψωμί» της ΠΑ επάνω απο το Αιγαίο θα είναι όμως μάλλον ακατάλληλα.
   Εδώ δεν σηκώνουν τα 16 νέα ελικόπτερα που πήραν και με μισό εξοπλισμό.

   Απάντηση
  • Ranger

   Η τελευταία φράση στο σχόλιο σου τα λέει όλα. Τα Hawk πάντως ίσως θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν με ένα 3d radar sentinel και τα βλήματα τους και να προσφέρουν για λίγο καιρό ακόμα. Δεν ξέρω αν η χρήση τους θα ήταν καλύτερα να γίνει από την ΠΑ και ο στρατός να έχει μόνο shorads και vshorads όπως έχουν πει πολλοί σχολιαστές παλαιότερα.

   Απάντηση
  • Ranger

   Και κάτι που ξέχασα ρε παιδιά γιατί ένα πλήρες σύστημα nasams έχει 12 εκτοξευτές και 8 ραντάρ sentinel; υπερβολή μου ακούγεται

   Απάντηση
   • tsimuha

    Γιατι εχει 4 μοναδες βολης ( FU )
    Η καθε μοναδα εχει 1 FDC, 1-2 radar και 3 εκτοξευτες.
    Oι εκτοξευτες μπορουν να τοποθετηθουν σε αποσταση 25 χλμ απο τα FDC και τα Radar, οποτε για να εχει καλυτερη καλυψη μια FU μπορει να εχει παραπανω απο ενα ρανταρ.
    Επισης οι εκτοξευτες δεν ειναι δεσμευτικο να ειναι τρεις , μπορει πχ να ειναι 4 ανα μοναδα βολης και ενα ρανταρ να ελεγχει δυο απο αυτους.
    Οποτε τοτε πας σε 4 FDC, 8 Radar και 16 εκτοξευτες.
    Οσο πιο πολλα εχεις τοσο καλυτερα μπορεις να τοποθετησεις τη μοναδα σου στο χωρο και να καλυψεις ολα τα κενα.
    Σκεψου οτι το Rapier πχ ειχε ενα ρανταρ για καθε εκτοξευτη.(στην πληρη συνθεση του)

   • Ranger

    Ευχαριστώ για την απάντηση και πάλι παιδιά. Να αναφερθεί ότι χρησιμοποιεί το κέντρο ελέγχου πυρός της Konsberg που χρησιμοποιούμε και εμείς στα Πάτριοτ μας.

 3. Gunslinger32

  Στην απάντηση του tsimuha, να προσθέσω τα παρακάτω.
  Ή περιγραφή σύνδεσης περιγράφει συγκρότημα πυροβολαρχίας που αποτελείται απο περισσότερες μονάδες πυρός(fire units), όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα.
  Οι φωτογραφίες απεικονίζουν μια πλήρες μονάδα πυρός, η οποία αποτελείται απο έναν αισθητήρα ραντάρ, έναν ηλεκτροοπτικό αισθητήρα, την μονάδα διοίκησης και τον εκτοξευτή.

  The System
  A standard NASAMS unit has a modular design comprising a command post fDc, an active 3D radar AN/MPQ-64f1 Sentinel, a passive electro-optic and infra-red sensor and a number of missile canister launchers with AmRAAm missiles. Normally, four NASAmS units are
  netted in a battalion network.

  https://www.kongsberg.com/~/media/KDS/Files/Products/Air%20Defense%20Systems/Brochures/NASAMS_September%202015_Screen_Small.ashx

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: