Η MBDA παρουσίασε την νέα οικογένεια καθοδηγούμενων βλημάτων SmartGlider, που είναι βελτιστοποιημένα για την αντιμετώπιση των στρατηγικών άρνησης πρόσβασης και άλλων αναδυόμενων απειλών του σύγχρονου πεδίου μάχης.

Σχεδιασμένα ώστε να είναι διαθέσιμα για τα αεριωθούμενα αεροσκάφη όχι αργότερα από το 2025, τα SmartGlider αποτελούν μια οικογένεια όπλων, με πτυσσόμενα πτερύγια και βεληνεκές άνω των 100 χιλιόμετρων. Η εν λόγω νέα γενιά όπλων αέρος-εδάφους έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις νέες δικτυωμένες απειλές επιφάνειας-αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και στόχους που κινούνται/αλλάζουν θέσεις ή και ενισχυμένους στόχους.

Το μικρότερο μέλος την οικογένειας, ο SmartGlider Light, είναι μήκους 2 μέτρων και ζυγίζει 120 κιλά. Δώδεκα ή δεκαοκτώ SmartGlider Light μπορούν να μεταφερθούν από ένα αεροσκάφος χάρις στον εκτοξευτή Hexabomb Smart Launcher (HSL) ικανό να διαχειριστεί ενεργές κρούσεις χωρίς να επηρεάζεται ο φόρτος εργασίας του πιλότου. Ως εκ τούτου, το SmartGlider Light θα επιτρέπει την είσοδο σε δράση από την πρώτη μέρα δημιουργώντας υπερκορεσμό και καταστρέφοντας τις εχθρικές αεράμυνες.

Για τις αποστολές γενικής χρήσης, το SmartGlider Light μπορεί να εμπλέξει ένα ευρύ φάσμα στόχων, από ενισχυμένους και προστατευόμενους σταθερούς στόχους όπως υπόστεγα έως στόχους που αλλάζουν θέση και μπορούν να καταστραφούν μόνο από μεγάλη απόσταση με σημαντικά θανατηφόρα αποτελέσματα.

Τέλος, η MBDA ετοιμάζει επίσης τον SmartGlider Heavy των 1300 κιλών με ικανότητα να μεταφέρει μια πολεμική κεφαλή πολλαπλών χρήσεων βάρους άνω των 1000 κιλών για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες και ενισχυμένες υποδομές.

“Η οικογένεια SmartGlider ενισχύει σημαντικά τις αέρος- εδαφους δυνατότητες της πλατφόρμας μάχης, η οποία παραμένει πίσω από τις βόμβες που είναι εξοπλισμένες με συλλογές καθοδήγησης και πυραύλους κρούζ”, εξήγησε ο Φρανσουά Μουσέζ, στρατιωτικός σύμβουλος της MBDA. “Σχεδιασμένοι για χρήση σε μεγάλους όγκους με σκοπό τον υπερκορεσμό των δικτυωμένων αεράμυνων, οι SmartGlider είναι ανεμόπτερα που, χάρις στην μεγάλη αναλογία “ανύψωσης-πτήσης εις βάθος” και την ενσωματωμένη καθοδήγηση και πλοήγηση τους, θα διαθέτουν βεληνεκές άνω των 100 χλμ επιτρέποντας στην πλατφόρμα μάχης να μείνει σε ασφαλή απόσταση από τις εχθρικές άμυνες”.

Ο Λαϊονελ Μαζενκ, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης, πρόσθεσε: “Τα SmartGlider μας ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες στις λειτουργίες καθοδήγησης και πλοήγησης, όπως επίσης και πολεμικές κεφαλές πολλαπλών χρήσεων. Ετσι, θα μπορούν να φτάσουν και να καταστρέψουν τους καλύτερα προστατευόμενους στόχους, ιδιαίτερα τις εχθρικές αεράμυνες, χάρις στον συνδυασμό ηλεκτρονικών οπτικών και αισθητήρων ασύρματων συχνοτήτων που τα καθιστούν ανθεκτικά έναντι των μέτρων άρνησης πρόσβασης”.

“Μέσα από τα τριάντα χρόνια εμπειρίας μας πάνω στον SCAL/Storm Shadow και τώρα στην μελλοντική κρούση μεγάλου βεληνεκούς η MBDA έχει αποκτήσει μεγάλη κατανόηση των διεισδυτικών αποστολών εντός της εχθρικής επικράτειας”, δήλωσε ο Αντουάν Μπουνιές, διευθύνων σύμβουλος της MBDA. “Ως εκ τούτου, μπορέσαμε να βελτιστοποιήσουμε τα κόστη του συνδιασμού αεροσκάφους και πυραύλου και κατορθώσαμε να σχεδιάσουμε ένα πραγματικά αποτελεσματικό όπλο για χρήση σε μεγάλο όγκο το οποίο συμπληρώνει τέλεια τον SCALP/Storm Shadow και τον μελλοντικό διάδοχο του FW/ASW που αναπτύσσουμε μέσω της αγγλο-γαλλικής συνεργασίας”.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: