Η MİT έχει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν

©Hikmet Durgun

Ο τουρκικός Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MİT) διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» μέσα στην συριακή περιφέρεια του Αφρίν, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται η τουρκική «Hurriyet».

H MİT παρέχει τακτικές ηλεκτρονικές και τεχνικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των ομάδα μου συνδέονται με το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (“PKK”), σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ρόλος της “MİT” περιλαμβάνει τον συντονισμό και καθοδήγηση των υποστηριζόμενων από την Άγκυρα ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (“FSA”) που συμμετέχουν στην επιχείρηση, όπως επίσης και την υποστήριξη με πληροφορίες στην αναγνώριση των στόχων για τις αεροπορικές κρούσεις και την αξιολόγηση μετά την προσβολή.

Πηγή δήλωσε οτι σε αυτό περιλαμβάνεται η διοχέτευση “άμεσων οπτικών πληροφοριών” από την περιοχή του Αφρίν.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Hurriyetdailynews.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Οι ΗΠΑ στοχοποίησαν και εισέβαλαν μαζί με αλλά μέλη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, επειδή «ήθελαν» να είναι το υπεύθυνο κράτος για τις επιθέσεις στην Νέα Υόρκη(ενώ υπήρχαν σαφές ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι στην συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση(;) προέρχονταν απο κράτη τα οποία θεωρούν οι ΗΠΑ συναίτερους/συμμάχους).

  Στο Ιράκ ξεκίνησαν πόλεμο με την πλαστή αιτία, για δήθεν χημικά όπλα που δεν υπήρχαν(η εξαφανίστηκαν απο έναν Χάρρυ Χουντίνι), και μάλιστα με τις ευχές όλων των δήθεν ορθών δημοκρατικών κρατών(που απαιτούν να λαμβάνονται υπόψην ως μοναδικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, παρά το αποδεδειγμένο φασιστικό τους παρελθόν και τα αισχρά εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που έχουν πράξει). Να σημειωθεί(αν και είναι περιττό), ότι μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε ούτε ένα όπλο στο Ιράκ, ικανό για μαζική καταστροφή στο είδος που προπαγάνδιζαν οι λαϊκιστές νεοσυντηρητικοί του καθεστώς Μπους.

  Οι ίδιοι «ορθοί» υπερασπιστές του «διεθνές δικαίου» και της ανθρωπότητας, γνωρίζουν για την στενή συνεργασία των Τούρκων με τις χειρότερες τρομοκρατικές ομάδες του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Συρία και στο Ιράκ, όπως γνωρίζουν και για τη εμπλοκή της Τουρκίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα στην Συρία, αλλά επιλέγουν συνειδητά να μην αντιδράσουν, όπως το έκαναν σε ένα Αφγανιστάν και Ιράκ, αφήνοντας έναν σύμμαχο να αλωνίζει ελεύθερα για να αισθάνεται ισχυρός, προσφέροντας και επιπλέον εξοπλισμούς για επιθετικούς/επεκτατικούς πολέμους.

  Αν μια Ελλάδα αύριο αποφάσιζε να εισβάλει με στρατό στα σκόπια, επειδή απειλούν ευθέως την εθνική ασφάλεια της, πια θα ήταν η θέση των «ορθών» και πια η αντίδραση τους απέναντι στην συμμαχική(;) Ελλάδα;

  1. Σαν απάντηση στο ερωτημά σας σχετικά με τα Σκόπια, φυσικά η Ελλάδα θέλει πολιτισμική συμπόρευση και οχι κατακτήσεις δια του ξίφους. Αλλά εαν τα συμφέροντα των υπερδυνάμεων δεν υποδαυλίζονταν μέσω της Ελλάδας, απαντώ πολύ εύκολα και λαϊκά «χέστηκαν» για τα Σκόπια.Οι περισσότεροι στο Λευκό οίκο δεν ξέρουν καν που πέφτουν στο χάρτη, στο δε Κρεμλίνο ουουου ακόμη μεγαλύτερη σκασίλα. Αλλά επειδή η Μακεδονία είναι γεωπολιτικό μεταψυχροπολεμικό στρατηγικό πεδίο θα χρειαστούμε λίγη πειθώ. Δηλαδή δεν επιρρεάζονται μόνο οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά και οι γείτονες θα έχουν λόγο. Πρώτη θα αντιδράσει Αυστρία-Γερμανία καθώς από τα Σκόπια έχουν ένα μεγάλο οδικό εμπορικό άξονα και μετά φυσικά Ιταλία που θα κινδυνέψει η Ανδριατική. Ακόμη και η Σερβία δεν θα μείνει αμέτοχη καθώς είναι καλύτερο για αυτήν, εαν δεν υπήρχε το Κόσοβο, να έχουν ένα μικρό κράτος που είναι ουδέτερο προς αυτούς, παρά μια μεγάλη Ελλάδα με έλεγχο του Αιγαίου και των οδικών αξόνων από αυτό.
   Το ίδιο θα συμβεί και με την Τουρκία στο Αφρίν, ήδη έχουν στρέψει την στρατιωτική προσοχή τους με συνασπισμούς κατά της Τουρκίας γειτονικές χώρες. Κλασικό παράδειγμα η αντίδραση της Μέσης Ανατολής με την Σαουδική Αραβία , την Αίγυπτο και το Ιράκ. Όσο ο Ερντογάν προχωρήσει την Τουρκία στο δρόμο του Ισλαμισμού και του νεοοθωμανισμού, τόσο η Ρωσία θα την ενσωματώσει στο σχεδιό της για το μουσουλμανικό τόξο του Ιράν και τόσο θα μπεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ-ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας- Ισραήλ.
   Εαν θυμάστε την συζήτηση με τον αγαπητό ΚΝ, αυτός είναι κατά την γνώμη μου ο λόγος που οι Ρώσοι επέλεξαν την Τουρκία και οχι το οτι ήταν μια χώρα πρόσφορη σε διάλογο !
   Δεν ξέρω πραγματικά γιατί οι Τούρκοι έπεσαν σε τέτοια εύκολη παγίδα,αλλά φαίνεται ξεκάθαρα έλλειψη στρατηγικού βάθους. Μια κενή επιχείρηση πρελούδιο των εξελίξεων στο σχηματισμό Κουρδικού κράτους.

   1. @geoexplorer72

    Η περίπτωση που έφερα σαν παράδειγμα, ήταν εντελώς υποθετική(η θεωριτική αν θέλετε έτσι), προσωπικά δεν πιστεύω να γίνει στην πράξη(ούτε κάν σαν ρητορική προειδοποίηση στην διπλωματική γλώσσα, για να είμαι πιο ξεκάθαρος). Οι λόγοι είναι διάφοροι και γνωστοί.

    Μακάρι να σκέφτονται πραγματικά με τον τρόπο που περιγράψατε, αν πάρω όμως παράδειγμα απο το Μαυροβούνιο, δεν είμαι σίγουρος ότι δεν γνωρίζουν που πέφτουν στο χάρτη(ο πρόεδρος ίσως να μην γνωρίζει επειδή δεν τον ενδιαφέρει καθημερινά, οι σύμβουλοι του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής γνωρίζουν όμως άριστα για την θέση των Σκοπίων, αν ήταν διαφορετικά θα ήταν κάπως παράξενο, εφόσον η Λάνγκλεϊ έχει επενδύσει γερά στα σκόπια).

    Η Ρωσία επίσης έχει συμφέροντα στην περιοχή, και συνεπώς δεν θα έπρεπε να αδιαφορεί αναγκαστικά στο θέμα.

    Οι γείτονες της περιοχής όπως και οι κέντροευρωπαίοι, ασφαλώς ασχολούνται(ειδικά οι δεύτεροι). Αυτό φάνηκε και απο τα αντανακλαστικά που έδειξαν στο στήσιμο του φράχτη, μόλις αντιλήφθηκαν τις μάζες μεταναστών που περνούσαν απο εκεί για να συνεχίσουν την πορεία στους προορισμούς που είχαν επιλέξει να πάνε.

    Στην περίπτωση της Τουρκίας και την εισβολή της στην Συρία, δεν είμαι σίγουρος αν έπεσε σε παγίδα των μεγάλων δυνάμεων, αυτό θα φανεί όμως στην συνέχεια. Μπορεί να είναι ο χρήσιμος ηλίθιος για τους μεγάλους, μπορεί και όχι. Η Σαουδική Αραβία παρά τις προσπάθειες του νέου ηγέτη να ανοίξει το κράτος(μειώνοντας τα θρησκευτικά δόγματα) για τους ξένους και αλλόθρησκους επισκέπτες, δεν ξέρω αν θα έχει την δύναμη να περιορίσει μια Τουρκία, ακόμα και μαζί με τα ΗΑΕ.

    Ασφαλώς θυμάμαι και την συζήτηση με τον φίλο ΚΝ, ο οποίος έδωσε αρκετές ενδιαφέρον πληροφορίες για την γεωστρατηγική σκέψη της Ρωσίας σε Ευρώπη και μέση ανατολή.

    Προσωπικά είμαι ακόμα μακριά απο το σημείο να χαρακτηρίσω τους γείτονες μπουνταλάδες(στα γεωπολιτικά), επειδή ακόμα και σήμερα παρατηρώ ότι επεκτείνονται(δεν μικραίνουν), και μάλιστα σε σημεία που είναι προβληματικά για την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.