Η NHI παρουσίασε την “υβριδική” έκδοση MTT του ΝΗ90 για ναυτικές επιχειρήσεις

©IHS Markit/Patrick Allen | Μια ιταλική έκδοση TTH NH90. Το MTT έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί τους ίδιους ρόλους αλλα σε ναυτικό περιβάλλον, με στοιχεία του NFH όπως τα αναδιπλούμενα πτερύγια και δοκό ουράς, όπως επίσης και ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης.

Η NHIndustries (NHI) παρουσίασε την “υβριδική” εκδοσή του ελικοπτέρου NH90 που διαθέτει στοιχεία τόσο των τακτικών όσο και των ναυτικών μοντέλων για τους πελάτες που αναζητούν να διεξάγουν αποστολές μεταφοράς στρατιωτών και φορτίων σε ναυτικό περιβάλλον.

Η έκδοση Maritime Tactical Transport (MΤT) συνδυάζει την απλή έκδοση του Tactical Transport Helicopter (TTH) και κάποια από τα ειδικά χαρακτηριστικά του ναυτικού ελικοπτέρου NATO Frigate Helicopter (NFH). Αυτά τα στοιχεια περιλαμβανουν τα αναδιπλούμενα πτερύγια και δοκό ουράς, όπως επίσης και ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης.

Μιλώντας στη διεθνή σύσκεψη IQPC International Military Helicopter στο Λονδίνο στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της NHI, Βίνσεντ Ντουμπρούλ, δήλωσε οτι η συγκεκριμένη έκδοση του NH90 κατασκευάστηκε πριν από κάποια χρόνια, και, στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγγελιών τους, οι Ιταλία και Ισπανία θα αγοράσουν 10 και εφτά MΤT αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της έκδοσης MΤΤ που επισημάνθηκαν απο τον Ντουβρούλ περιελάμβαναν την εύκολα αναδιαρθρώσιμη καμπίνα, το ραντάρ καιρού, εξοπλισμό ναυτικής πλοήγησης και επικοινωνίων και έναν αισθητήρα FLIR. Στις βασικές συλλογές αποστολών περιλαμβάνονται οι τακτική μεταφορά στρατευμάτων, αεροδιακομιδή απωλειών υγείας, αντιμετώπιση καταστροφών, βοήθεια στα ακινητοποιημένα πλοία, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και πειρατείας, και την περιπολία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

©IHS Markit/Patrick Allen | Μια ιταλική έκδοση TTH NH90. Το MTT έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί τους ίδιους ρόλους αλλα σε ναυτικό περιβάλλον, με στοιχεία του NFH όπως τα αναδιπλούμενα πτερύγια και δοκό ουράς, όπως επίσης και ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

21 Απαντήσεις

  1. Σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο Ελληνικός Στρατός θα έχει επιχειρησιακά 20 NH-90 , η Ναυτική Έκδοση του NH-90 θα αποτελούσε λύση για την αντικατάσταση των AB212. Έτσι, θα υπήρχε μια κοινή ιπτάμενη πλατφόρμα σε Στρατό Ξηράς και Ναυτικό, μειώνοντας έτσι τα λογιστικά και την πολυμορφία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    1. Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα είχαμε αγοράσει Blackhawks για τον ΕΣ και την ΠΑ και μαζί με τα Seahawks του ΠΝ θα είχαμε κάνει τη μέγιστη οικονομία κλίμακας… Ίσως ακομα να είχαμε πάρει μερικά και για το ΛΣ ή το ΠΣ…..

      1. Στην εποχή που πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις, η επιλογή του αμερικανικού μοντέλου θα ήταν όντως σοφότερη/προτιμότερη.

        Έτσι όπως εξελίχθηκαν όμως τα πράγματα που παρατηρούμε σήμερα, θα έλεγα ότι (παρόλο που δεν ήταν μια πρόβλεψη των υπευθύνων εκείνης της εποχής) ξεφύγαμε απο μια μεγάλη γκάφα στο θέμα των ελικοπτέρων.

        Όταν φωνάζαμε/φωνάζουμε για πανάκριβα ΝΗ90 που στοιχίζουν γύρο στα 35 εκατ. ανά μονάδα, τα 40 εκατ. για ένα επίσης απλό μοντέλο της σειράς UH-60(για να πληρώνουμε και τα έξοδα της εξαγοράς της εταιρίας Sikorsky απο την ΛΜ) είναι νομίζω απλά ένα απαγορευτικό ποσό(ειδικά για ένα σχέδιο εποχής του ‘70 που θα αντικατασταθεί σε μερικά χρόνια απο ένα νεότερο μοντέλο.

        Να σημειωθεί ότι ακόμα και η USAF προτίμησε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για αντικατάσταση των UH-1N(προφανώς επειδή εκείνο προσφέρει μια καλύτερη σχέση τιμής – απόδοσης/price–performance ratio στον χρήστη).

        Παρόλο που είμαι ένας απο αυτούς που έχουν εκφράσει αρκετή κρητική για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΝΗ90(και επιπλέον «οπαδός» του UH/SH/HH-60 αλλά και του AW/MH-139), νομίζω ότι η νέα υβριδική έκδοση του μοντέλου, θα μπορούσε να είναι το μέλλον για τις ΕΕΔ.

      2. @ Gunslinger Αν τότε είχαμε επιλέξει το Blackhawk για όλους τους κλάδους καθώς και για το ΛΣ και το ΠΣ θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και την κατασκευή του εδώ κάτι το οποίο θα αναβάθμιζε κατακόρυφα τις δυνατότητες της εγχώριας αεροπορικής βιομηχανίας και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας … Φυσικά όλα αυτά σε ένα παράλληλο σύμπαν…
        Τώρα απλά κοιτάμε να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε ήδη και προσβλέπουμε στην ελεημοσύνη των φίλων μας.
        Όπως και να έχει πάντως τα NH είναι από τα καλύτερα Ε/Π αν όχι το καλύτερο στην κλάση του και η πλήρης αξιοποίηση του θα προσδώσει στην ΑΣ πρωτόγνωρες και αξιόλογες δυνατότητες που πριν μερικά χρόνια οι χειριστές της ΑΣ μπορούσαν μόνο να ονειρεύονται…

      3. @SKYHOOK47
        Αυτό με την συμπαραγωγή θα μπορούσε να εφαρμοστεί ίσως και με το ΝΗ90, εάν υπήρχε ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για απόκτηση μεγαλύτερου αριθμού ελικοπτέρων(αφού επιλέχθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο), αλλά συνεχίστηκε η συνηθισμένη προβληματική πρακτική, όπως και με τα μαχητικά αεροσκάφη.

      4. Πιστολέρο,την δεκαετία του ΄90 δέν ίσχυαν οι σημερινές τιμές.ούτε και το 2002,όταν μπορούσαμε να βρούμε Black Hawk,Super Puma,ή ακόμα και MiL Mi-26 φθηνώτερα από ΝΗ90.

      5. @Gunslinger
        Kι όμως έχουμε κι εμείς ένα πολύ μικρό κομμάτι από την παραγωγή του συγκεκριμένου ε/π, απλώς όταν αποφασίσαμε την αγορά του η “τράπουλα” της συμπαραγωγής είχε ήδη μοιραστεί με συνέπεια η συμμετοχή μας να είναι μάλλον συμβολική…
        http://www.haicorp.com/el/products-el/aerostructures-el

      6. @ΑΧΕΡΩΝ

        Αυτό ισχύει όντως για εκείνη την εποχή, αυτό που δεν περίμενα όμως είναι το άλμα που έγινε στην τιμή για το αμερικανικό μοντέλο, η οποία ξεπέρασε και το ΝΗ90 χωρίς να άλλαξε η να πλησίασε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο. Για αυτό παρατήρησα ότι αποφύγαμε γκάφα στο οικονομικό μέρος του αμερικανικού μοντέλου(mehr Glück als Verstand, που λέω σε αυτές τις περιπτώσεις). Σήμερα θα είχαμε άλλο ένα πρόγραμμα της ΛΜ στις ΕΕΔ, αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση μας απο αυτή την εταιρία(που θέλει να μας φορτώσει και τα πλοία παράκτιου πολέμου για το ΠΝ).

        @SKYHOOK47

        Ευχαριστώ για την πληροφορία, ομολογώ ότι δεν γνώριζα για την συμμετοχή της συγκεκριμένης εταιρίας στην παραγωγή εξαρτημάτων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
        Επειδή είδα ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ράμπα του ελικόπτερου, θυμάμαι ότι στην αρχική φάση υπήρξαν προβλήματα στην αντοχή της(αν και δεν ήταν το μοναδικό σημείο που είχε πρόβλημα).

  2. To NH-90 δεν είναι το μέλλον των ΕΔ αλλά το S-70. Ηδη το ΠΝ θέλει 2-4 ΜΗ-60R και στο μέλλον θα πάμε και σε S-70i(UH-60M) για την αντικατάσταση ενός ΤΕΑΣ, πιθανόν και των ΝΗ-90 που ήδη έχουμε, με ευρύτερη συμπαραγωγή υποσυστημάτων του ελικοπτέρου. Τα NH-90 ότι και να γίνει είναι ακριβότερα στην χρήση από τα UH-60. Το πιστοποιούν οι Σουηδοί που επιχειρούν και τους 2 τύπους.

      1. Η οποία ήδη άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μεταπώληση, στην περίπτωση με το Κατάρ(στο οποίο ήθελε να ξεφορτώσει ο ΠΚ τα ΝΗ90), με το οποίο υπέγραψε συμφωνία για πώληση νέων ελικοπτέρων, να συμπληρώσω.

        State of Qatar signs contract for 28 NH90 multirole helicopters
        Wide-ranging agreement to support modernisation of Qatar Armed Forces helicopter fleet

        https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2018/03/state-of-qatar-signs-contract-for-28-nh90-multirole-helicopters.html

        Το Κατάρ αγόρασε NH90 – Πάνε τα σενάρια περί αγοράς ελληνικών

        https://www.armyvoice.gr/2018/03/to-katar-agorase-nh90-pane-ta-senaria-peri-agoras-ellinikon/

    1. @Gunner
      Αυτή μπορεί να είναι η άποψη του ΠΝ, η ΑΣ που επένδυσε όμως χρόνο και χρήμα στην εκπαίδευση και υποδομές υποστήριξης για το ευρωπαϊκό μοντέλο ίσως να έχει άλλη άποψη για αυτό το θέμα(ο στρατηγός Μανωλάς είχε πάντως, και αποστρατεύτηκε για αυτό απο τον απαράδεκτο υπουργό, αν θυμάμαι σωστά). Η ένταξη ενός νέου ελικόπτερου στις μονάδες είναι χρονοβόρα υπόθεση και στοιχίζει εκατομμύρια € ώστε να αλλάζουν μοντέλα (όπως αλλάζουν σώβρακα) ανάλογα με τα γούστα ενός υπουργού η προσωρινού Α/ΓΕΝ/ΓΕΑ/ΓΕΣ. Η ευκαιρία ήταν στην εποχή πρίν παρθεί η απόφαση για αγορά νέου μοντέλου. Σήμερα το πιο πιθανό(η ρεαλιστικό που φαίνεται) είναι να συνεχίσουν όλες οι μονάδες μα αυτά που έχουν.

      Για αντικατάσταση 20 ελικοπτέρων ΝΗ90 με ένα μοντέλο νέας παραγωγής της σειράς UH-60, χρειάζεσαι σήμερα χαλαρά ένα δισεκατομμύριο $ μαζί με ένα απαραίτητο πακέτο αρχικής υποστήριξης, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν σήμερα (ούτε αύριο θα υπάρχουν), ειδικά αν δεν μπορείς να πωλήσεις τα υπάρχοντα NH90 εφόσον δεν έχεις την έγκριση απο την εταιρία.
      Επειδή παίζονται και συμφέροντα στην περίπτωση, μην περιμένεις μια χρηματοδότηση που μόνο η ΕΕ μπορεί να σου προσφέρει εφόσον ο αμερικανός σου λέει «πουλά ότι έχεις για να πληρώσεις αναβάθμιση» στο παράδειγμα των F-16 στα οποία οι ίδιοι αμερικάνοι μας έβαλαν εμπόδια(όπως και στο Ισραήλ που νόμιζε ότι είχε ξεμπερδέψει με αυτό το θέμα, μέχρι την στιγμή έλαβε αρνητική απάντηση απο τις ΗΠΑ).

      1. Μπορεί να επένδυσε η ΑΣ στο ΝΗ-90 όμως κανείς δεν σκέφτηκε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει ένα τακτικό μεταφορικό ελικόπτερο, πιο ακριβά από ένα μεταφορικό C-130 ή ένα βαρύ μεταφορικό ελικόπτερο CH-47 ανά ώρα πτήσης. Δεν το αντέχουν αυτό πολύ πιο προηγμένα και οικονομικά ισχυρά κράτη όπως η Σουηδία, η οποία αναγκάστηκε επειδή το ΝΗ-90 δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, να αποκτήσουν UH-60M. Το μέλλον του ΝΗ-90 είναι μερική καθήλωση του στόλου και πτήσεις από λίγες ως καθόλου, προς όφελος άλλων πιο σημαντικών όπλων της ΑΣ όπως τα CH-47, AH-64 & OH-58. Σε ότι έχει να κάνει με το ΠΝ το ΜΗ-60R είναι το μέλλον, σε ότι έχει να κάνει με τον ΕΣ, το UH-60M προς το παρόν. Ενδεχομένως να αποκτηθούν πιο μικρής κατηγορίας ελικόπτερα όπως τα Η-145Μ ή τα Η-160M, τα οποία θα πλαισιώσουν τα CH-47 αντι για τα UH-60M.

      2. Ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε στην παρακάτω αναφορά που παρέθεσα προβλέπει άλλα μέσα (μεταξύ αυτών είναι τα ΝΗ90), οπότε όσον αφορά την ΑΣ το μέλλον είναι (η παραμένει) προφανώς το ευρωπαϊκό ελικόπτερο που επιλέχθηκε. Άσχετα αν συμφωνούμε η όχι εμείς που συζητάμε εδώ για το θέμα. Συνεπώς το UH-60 σε οποιαδήποτε έκδοση, δεν φαίνεται να προβλέπεται πουθενά στον σχεδιασμό του ΕΣ(ΑΣ). Για την εποχή μετά το 2030 θα μάθουμε αργότερα, όταν παρουσιαστεί επίσημα ο επόμενος σχεδιασμός.

  3. Παρακάτω μερικές σημειώσεις σχετικά με τα ελικόπτερα NH90 για τον ΕΣ(ΑΣ), και συμπληρωματικά στην παραπάνω μου απάντηση για το μέλλον των ελικοπτέρων στις ΕΕΔ.

    Ξεπαγώνει το πρόγραμμα των ελικοπτέρων ΝΗ-90 – Καμμία εξήγηση από τον Καμμένο για το τί κατάφερε
    Savvas Vlassis 31/01/2017

    https://doureios.com/ξεπαγωνει-το-προγραμμα-των-ελικοπτερ/

    Φάκελος ΝΗ-90

    http://e-amyna.com/φάκελος-νη-90/

    Η νέα Αεροπορία Στρατού

    Τον πλήρη σχεδιασμό της Αεροπορίας Στρατού για την επόμενη 15ετία, δηλαδή μέχρι το 2030, αποκαλύπτουν σήμερα… αποκλειστικώς τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)».

    Ο σχεδιασμός αυτός «διαχειρίζεται το σήμερα, σχεδιάζει το αύριο και οραματίζεται το μέλλον», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, στην οποία θέσαμε προς επιβεβαίωση τις πληροφορίες, και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ελικόπτερα ΝΗ-90, CH-47SD Chinook, Kiowa, αλλά και Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχήματα (UAV)! Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

    https://staratalogia.blogspot.com/2016/01/blog-post_19.html

    Έρχεται και το 13o «ΝΗ-90» της Α.Σ …Δικαιώθηκε ο Στρατηγός Μανωλάς!
    27 Ιουνίου 2017

    https://veteranos.gr/paralamvanoume-telika-ta-ni-90-tzampa-apostrateftike-o-stratigos-manolas/

    1. «διαχειρίζεται το σήμερα, σχεδιάζει το αύριο και οραματίζεται το μέλλον».
      Καλά,με πείσανε τώρα.
      Η δική μου ανάγνωση είναι «να την βγάλουμε και σήμερα,αύριο είναι μία άλλη μέρα,και το μέλλον άδηλο».

      1. Η νοοτροπία προφανώς υπάρχει ακόμα σε όσους έχουν μάθει έτσι, για τους νέους που ακολουθούν θα φανεί στο μέλλον, αν έμαθαν απο τα λάθη των μεγαλύτερων/παλαιότερων συναδέλφων τους στο παρελθόν.

        Προσωπικά με ενδιαφέρει μόνο το μέρος/σημείο που αναφέρει τα ελικόπτερα που θα παίξουν ρόλο στην συγκεκριμένη περίοδος μέχρι το 2030, τα αισιόδοξα συνθήματα είναι για άλλους. 😉

        Οράματα όλοι μπορούν να έχουν, χωρίς να σημαίνει ότι θα γίνουν πραγματικότητα. Αν μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις παραλαβές των υπολοίπων, και να υπογράψουν μια συμφωνία συνεχόμενης υποστήριξης ώστε να μπορούν να τα αξιοποιήσουν θα ήταν μια αρχή.

      2. Πιστολέρο,καταλαβαίνω την δική σου καλόπιστη στάση,αλλά ως παληά καραβάνα,θα σου πώ ότι σχέδια μπορούν να κάνουν όσοι έχουν πίσω τους την κατάλληλη υποδομή,ή έστω επαρκή χρηματοδότηση.
        Όταν σου αφήνουν 500Μ€ τον χρόνο για «εξοπλισμούς»,με τόσες χρονίζουσες ανάγκες,τότε τί να σχεδιάσεις;
        Σκίτσα σε χαρτοπετσέτες;

      3. ΑΧΕΡΩΝ η «αισιοδοξία» μου περιορίζεται στο μέρος της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τα ΝΗ90(hält sich sprichwörtlich in Grenzen), για την οποία έχουν προπληρωθεί τα περισσότερα χρήματα, αν θυμάμαι σωστά η αν δεν μπερδεύτηκα. Έτσι μπορώ μόνο να συμφωνήσω ότι με το ποσό που ανέφερες θαύματα δεν γίνονται(ούτε μεγάλα σχέδια εννοείται).

        Ειδικά όταν για μια (μερική) αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών στην ΠΑ επιδιώκεται πλιάτσικο (χωρίς εισαγωγικά) σε μια 330 μοίρα, για να συμπληρωθούν τα χρήματα που χρειάζονται για αυτή την περιβόητη και «επαναστατική» αναβάθμιση σε μόλις 84 αεροσκάφη, απο τα οποία τα 30 της PX IV είναι σχεδόν «φρέσκα απο την γραμμή παραγωγής», που σημαίνει για εμένα ότι πάλι πουλάνε παραμύθι για «ειδική προνομιακή προσφορά» προς την Ελλάδα.

        Για αυτό θεωρώ και μια αγορά/απόκτηση ελικοπτέρων UH-60 για τον ΕΣ(ΑΣ), εξωπραγματική(όχι ότι για το ΠΝ θα είναι πιο εύκολη, απο οικονομική άποψη). Ειδικά αν μιλάμε για ελικόπτερα νέας παραγωγής, φαίνεται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.