Η Raytheon δείχνει πως, σύντομα, τα σμήνη ντρόουνς και τα λειζερ θα καταστήσουν τον πόλεμο μια παράστασή τρόμου επιστημονικής φαντασίας

Το να πούμε ότι τα ντρόουν αντιπροσωπεύουν το μέλλον των πολεμικών επιχειρήσεων θα ήταν εσφαλμένο επειδή τα ανθρωπινά όντα πιθανόν πάντα θα διαθέτουν έναν ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις και επειδή τα ντρόουνς ειναι ήδη ένα υπαρκτό μέρος των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων. Με πολλούς τρόπους, μπορούμε να πούμε οτι τα ντρόουνς εκπροσωπούν τον σημερινό πόλεμο τελευταίας τεχνολογίας.

Καθως κάποτε είχαν υποβιβαστεί στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας, ένας αριθμός όπλα λειζερ που τωρα χρηματοδοτούνται απο το αμερικανικό Πεντάγωνο υπόσχονται να αναδιαμορφώσουν τους τρόπους που θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη διεξαγωγή των συνηθισμένων πολεμικών επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον. Τα όπλα λειζερ μεγάλης ισχύς αποτελούν ενα αξιόπιστο μέσο άμυνας εναντίον ντροουνς και πυραύλων. Όταν συνδυάζονται με σουίτες εξελιγμένων αισθητήρων και τους καλύτερους υπολογιστές που το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) έχει να προσφέρει, μπορουν, δυνητικά, να παρέχουν ένα επίπεδο προστασίας έναντι των επερχόμενων βλημάτων σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει συναντηθεί στα πεδία των μαχών.

Καθώς στο άμεσο μέλλον τα σμήνη ντρόουνς πληροφοριών βρίσκουν ταχέως την πορεία τους στο πεδίο της μάχης, θα αποδειχθεί οτι ειναι ολοένα και πιο δύσκολο να εντοπίσεις και εμπλέξεις αυτά τα μικρά αεροσκάφη χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μέσα. Τα λειζερ, ωστόσο, μπορουν να υπηρετούν ως η κύρια επιλογή άμυνας εναντίων των σμηνών ντρόουνς, προσφέροντας ταχεία πρόσκτηση και προσβολή από πλατφόρμες που έχουν σχεδόν περιορισμένη δυνατότητα πυρομαχικών.

Η ιδέα των αυτόματων αμυντικών συστημάτων λειζερ να προσβάλουν σμήνη ιπτάμενων εχθρικών ρομπότς ίσως να ακούγεται ως κάτι από τις ταινίες “Matrix”, αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν οτι αυτά ίσως να ειναι η νέα κανονικότητα για τους πολέμους του 21ου αιώνα. Η Raythen εργάζεται για να εξελίξει αριθμό “λύσεων λειζερ” για το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ και παρήγαγε αυτό το μικρής διάρκειας βίντεο που προσφέρει μια εντελώς τρομακτική απεικόνιση του πως ίσως να δείχνουν οι πόλεμοι στο όχι τόσο μακρινό μέλλον. Αυτού του είδους τα διαφημιστικά υλικά δεν ειναι ασυνήθιστα, και ειναι λογικό για την Raytheon να επιδεικνύει τις ανάγκες για λειζερ με έναν δραματικό τρόπο, αλλά αυτό που ειναι τόσο ανησυχητικό με αυτό το βίντεο ειναι το γεγονός οτι μπορεί κάλλιστα να ειναι μια ακριβής απεικόνιση των μαχών για τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα λειζερ στο επιστημονικής φαντασίας βίντεο δεν ειναι κάποιου είδους φανταστική τεχνολογία που ακόμα την μαγειρεύουν. Ήδη η Raytheon έχει συστήματα λειζερ ικανά να προσβάλουν και να καταρρίπτουν εχθρικά ντρόουνς όπως οι βολές με πυροβόλα. Έχουν ακόμα αρχίσει να εργάζονται στην τοποθέτηση αυτών των συστημάτων λειζερ πάνω σε επιθετικά ελικόπτερά AH-64 Apache για λογαριασμό της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

“Προσφέρουμε καινοτόμα συστήματα όπλων λειζερ με κάλυψη 360 μοιρών για ναυτικές, χερσαίες και εναέριες εφαρμογές. Η δική μας τεχνολογία λειζερ ταυτοποιεί, παρακολουθεί και προστατεύει έναντι των εχθρικών πυραύλων όπλων, ανεπάνδρωτων οχημάτων, σμηνών επιθετικών σκαφών, προσβολές χαμηλούς κόστους με γεμιστήρες απεριορίστων “πυρομαχικών”, αναφέρει ο ιστότοπος της Raytheon.

“Τα συστήματα μας παράγουν μεγίστη ισχύς εξόδου σε συμπαγή και γεροδεμένα πακέτα. Η ανοιχτή αρχιτεκτονική διαθέτει αρθρωτές, ρυθμιζόμενες σχεδιάσεις που μπορουν να ενσωματωθούν σε μια ποικιλία τακτικών πλατφορμών καθιστώντας τες διαθέσιμες για άμεση χρήση στην μάχη.”

Alex Hollings

Απόδοση/Μετάφραση απο το thenewsrep.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.