Η Sikorsky αποκάλυψε το ελικόπτερο S-97 και, εντός του έτους πρόκειται να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις (βίντεο)

Η Sikorsky αποκάλυψε το πρωτότυπο S-97 Raider. (IHS Janes)

H βιομηχανία Sikorsky σχεδιάζει να προσφέρει αρχικά το S-97 στο Στράτο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ως τον αντικαταστάτη του OH-58D Kiowa Warrior της Bell για για αποστολές ειδικών επιχειρήσεων.

Η βιομηχανία Sikorsky Aircraft αποκάλυψε την 2α Οκτωβρίου το πρώτο εκ των δύο πρωτότυπων ελικοπτέρων S-97 Raider στις εγκαταστάσεις της στο West Palm Beach στη Φλόριντα. Οι δοκιμαστικές πτήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά, δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας.

“Η Sikorsky πρόκειται, σύντομα, να ξεκινήσει τις επίγειες δοκιμές και είναι καθ’ οδόν για την πρώτη πτήση η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το τρέχον έτος,” δήλωσε ο διευθυντής προηγμένων στρατιωτικών προγραμμάτων της Sikorsky, Στιβ Ενγκεμπρίτσον. “Θα χρειαστεί περίπου ένα έτος για την ολοκλήρωση όλου του προγράμματος”.

Ο Ενγκεμπρίτσον πρόσθεσε πως οι πτητικές επιδείξεις θα ξεκινήσουν “μετά την πραγματοποίηση του προγράμματος πτητικών δοκιμών, πιθανόν το πρώτο τέταρτο του 2016”.

Βασιζόμενο στο σχεδιασμό των δύο μονών ομοαξονικών αντιθέτως περιστρεφόμενων κυρίως στροφείων, το S-97 σχεδιάστηκε να επιχειρεί ως ενα εναέριο ανιχνευτικό κρούσης και ενα ελαφρύ ελικόπτερο εφόδου.

Τα δύο μονά ομοαξονικά αντιθέτως περιστρεφόμενα κύρια στροφεία και η ωστική έλικα παρέχουν ταχύτητες πλεύσης εως 220 κόμβους (253 μίλια ανα ώρα), κάτι παραπάνω απο τη διπλάσια ταχύτητα που διαθέτουν τα συμβατικά ελικόπτερα, σύμφωνα με τη Sikorsky. Το ελικόπτερο διαθέτει τον κινητήρα YT70C της General Electric, μια έκδοση του CT7.

Η βιομηχανία μελετά να προσφέρει το Raider ως τον αντικαταστάτη του αναγνωριστικού ελικοπτέρου μάχης OH-58D Kiowa Warrior του Στρατού των ΗΠΑ και για αποστολές ειδικών επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια ανάπτυξης είναι χρηματοδοτούμενη εξ ολοκλήρου απο ιδιωτικά κονδύλια. Η Sikorsky παρέχει το 75 τοις εκατό της επένδυσης, και οι 53 κυριότεροι προμηθευτές της παρέχουν  το υπολειπόμενο ποσό, σύμφωνα με την εταιρία.

«Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, ανακοινώσαμε σχέδια για να φτιάξουμε το S-97 Raider και συνεργαστήκαμε με κάποιες από τις καλύτερες εταιρείες στη βιομηχανία, κατανοώντας την ανάγκη να διασφαλιστεί πως η ανάπτυξη αεροσκαφών δεν θα παρακωλυόταν καθώς οι κυβερνητικοί αμυντικοί προϋπολογισμοί συρρικνώνονταν λόγω οικονομικών πιέσεων. Η Sikorsky είναι περήφανη που ηγείται σε αυτόν τον τομέα, και για τη θέση που εκπροσωπεί το S-97 Raider μεταξύ των στρατιωτικών στροφιοπτέρων του κόσμου». είπε ο πρόεδρος της Sikorsky Μκ Μαούρερ.

H Sikorsky ξεκίνησε την τελική συναρμολόγηση του πρωτοτύπου τον Σεπτέμβριο του 2013. Νωρίτερα φέτος, αξιωματούχοι την εταιρείας δήλωσαν πως σχεδιάζουν να δαπανήσουν στην εξέλιξη περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Πρώτα ελέγχθηκε ο σχεδιασμός των ομοαξονικών στροφείων το 2010 στο X-2 επίδειξης, όπου το ελικόπτερο έφτασε την ταχύτητα των 250 κόμβων, η οποία είναι περίπου διπλάσια από τα συμβατικά ελικόπτερα. Το X-2 απέδειξε επίσης τη δυνατότητα εξέλιξης τεχνολογίας χαμηλής στάθμης ήχου, σύμφωνα με τη Sikorsky.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας είπαν πως το πρωτότυπο Raider θα βελτιωθεί πάνω στο X-2, επιδεικνύοντας τη δυνατότητα να εκτελεί ελιγμούς ακριβείας σε χαμηλές ταχύτητες, επίσης και κινήσεις αλλαγής πορείας με πολλά G με περισσότερους από 200 κόμβους όπως και να εμπλακεί σε αιώρηση θερμής ημέρας σε υψόμετρο έως 10000 πόδια.

Το S-97 Raider διαθέτει εύρος τεχνολογιών προερχόμενες από το ελικόπτερο επίδειξης τεχνολογίας X-2 της εταιρείας.

Η “σύνθετη” (compound) άτρακτος του εξελίχθηκε απο την Aurora Flight Sciences και αποτελείται απο ένα ενσωματωμένο πιλοτήριο, θάλαμο, και ουρά σχήματος κώνου. Το πρωτότυπο διαθέτει επίσης δύο μονά ομοαξονικά αντιθέτως περιστρεφόμενα κύρια στροφεία για κάθετη και ευθεία πτήση, μια ωστική έλικα για υψηλής ταχύτητας επιτάχυνση και επιβράδυνση και ένα προηγμένο fly-by-wire σύστημα ελέγχου πτήσης.

Η Sikorsky χρησιμοποίησε επίσης την τεχνολογία του X-2, μαζί με τον συνεργάτη της την Boeing, ως βάση απο την οποία πρόκειται να αναπτύξει ενα ελικόπτερο υψηλής ταχύτητας για το πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας διακλαδικού, πολλαπλών ρόλων [ελικοπτέρου] – Joint Multirole (JMR) Technology Demonstration (TD) του Στρατού των ΗΠΑ.

Το JMR-TD ειναι o πρόδρομος του προγράμματος, με εκτιμώμενη αξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του Στρατού των ΗΠΑ FVL ( Future Vertical Lift), το οποίο προκειται να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-60 Black Hawk και επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache.

[youtube=http://youtu.be/6iWlLJm3v9s]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.