Η USAF αντικαθιστά το σύστημα συρματόσχοινου ανάσχεσης αεροσκαφών BAK-14 με το νέο BAK-14M

USA_F-16-BAK-14M

[dropcap size=small]Η[/dropcap] USAF αντικαθιστά το σύστημα υποστηρίξεως καλωδίου ανασχέσεως ΒΑΚ-14 με το νεώτερο ΒΑΚ-14Μ.

“Καθώς ὁ τροχειόδρομος μας είναι κοινόχρηστος με του πολιτικού αεροδρομίου Sioux Falls, μπορέσαμε να εγκαταστήσουμε το νέο σύστημα στη διάρκεια μίας πρόσφατης εργασίας στον τροχειόδρομο”, λέει ὁ επιλοχίας Chip Carda, επιβλέπων της παραγωγής ενεργείας στην 114η Μοίρα Μηχανικού Πολιτικών Αεροδρομίων.

Όπως αφηγήθηκε ὁ λοχίας Luke Olson,της 114ης Πτέρυγας Μάχης, ἡ κατασκευή του τροχειοδρόμου προάγει την αναβάθμιση του συστήματος ανασχέσεως,το Σύστημα Υποστηρίξεως Ανασυρομένου Καλωδίου Αγκιστρώσεως του συστήματος ΒΑΚ-14Μ της Zodiac Arresting Systems,διατηρεί πλήρως επιχειρησιακή κατάσταση σε ενεργούς τροχειοδρόμους στρατιωτικοπολιτικών κοινής χρήσεως αεροδρομίων, παρέχοντας παράλληλα ανεμπόδιστη επιφάνεια για την εμπορική αερομεταφορική κυκλοφορία.

Ἡ δυνατότητα ανασύρσεως του ΒΑΚ-14Μ, επιτρέπει στο καλώδιο αγκιστρώσεως να παραμένει συνδεδεμένο στο σύστημα ανασχέσεως,όμως μπορεί γρήγορα να χαμηλώσει κάτω από τον διάδρομο, οποτεδήποτε προκύψει μή στρατιωτική πτητική δραστηριότητα.

Ὁ λοχίας Scott Krogstad, ειδικός παραγωγής ενεργείας της 114ης Μοίρας Πολιτικών Μηχανικών,επιδεικνύει τις λειτουργίες του Συστήματος Υποστηρίξεως Ανασυρομένου Καλωδίου Αγκιστρώσεως ΒΑΚ-14Μ στο κατάστημα παραγωγής ενεργείας του πεδίου Joe Foss. To συγκρότημα βραχίωνος στηρίξεως και το κάλυμμα του κυτίου υποστηρίξεως μπορούν να ανυψωθούν σε πλήρως ανοικτή θέση,ώστε να επιτρέψουν πρόσβαση στα απάρτια για συντήρηση.

Το νέο ΒΑΚ-14Μ περιέχει λιγότερα ανεξάρτητα τμήματα απαραίτητα για την λειτουργία του μηχανισμού,που σημαίνει λιγότερη συντήρηση και λιγότερη πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά μία αποστολή πτήσεως.

Το σύστημα πιστοποιήθηκε ως στάνταρ σύστημα της USAF κατόπιν εκτεταμένων δοκιμών με αεροσκάφη.

Επίσης καλύπτει όλα τα κριτήρια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ΗΠΑ για επιχειρησιακή χρήση και εγκατάσταση σε κοινής χρήσεως πολιτικοστρατιωτικά αεροδρόμια όπως το Joe Foss Field.

«Ενώ άλλες βάσεις έκαναν αναδρομική επικαιροποίηση στα υπάρχοντα συστήματα,εμείς είμαστε ἡ πρώτη βάση της Αεροπορικής Εθνοφρουράς που εγκαθιστά το πλήρες σύστημα», λέει ὁ Carda.

συστήματα ανασχέσεως αεροσκαφών,είναι σχεδιασμένα να κάνουν κράτηση αεροσκάφους, δηλαδή να σταματήσουν ένα αεροσκάφος που σε έκτακτη περίσταση δέν έχει αρκετό μήκος διαδρόμου στην διάθεση του για ασφαλή τροχοδρόμηση κατά την προσγείωση. Ἡ λειτουργία του είναι να δεσμεύει το άγκιστρο του αεροσκάφους στο καλώδιο ανασχέσεως.

Όταν ένα αεροσκάφος σε κίνηση βρίσκεται αντιμέτωπο με κατάσταση ανάγκης,το πλήρωμα πρέπει να αποφασίσει ἄν χρειάζεται να κάνει χρήση του συστήματος ανασχέσεως. Εάν αυτό απαιτηθεί,ὁ πιλότος εκτείνει το άγκιστρο,και προσγειώνει το αεροσκάφος τουλάχιστον 1000 πόδια πριν το σύστημα ανασχέσεως.

Προσωπικό της 114ης Μοίρας και εργάτες των συνεργείων κατασκευής έργων προετοιμάζουν τον διάδρομο για την εγκατάσταση του συστήματος υποστηρίξεως ανασυρομένου καλωδίου αγκιστρώσεως ΒΑΚ-14Μ στο Foss Field,15-9-2017

Tο άγκιστρο σέρνεται πάνω στον διάδρομο μέχρι να έλθει σε επαφή με το ατσάλινο καλώδιο. Όταν συμβεί αυτό,το καλώδιο τραβάει τα νάϋλον σχοινιά,κρατώντας το επίπεδα στον διάδρομο,και ξετυλίγοντας τα σχοινιά από τα πηνία συσκευασίας/αποθηκεύσεως.

Όπως ξετυλίγονται οἱ ταινίες,τα πηνία στρέφουν μία υδραυλική αντλία ἡ οποία ασκεί πίεση σε μία συλλογή τροποποιημένων φρένων,που φέρνει το αεροσκάφος σε κράτηση.

Αντιθέτως,όταν ένα τζέτ δέν κάνει χρήση του καλωδίου αλλά περνάει πάνω από αυτό,μπορεί το καλώδιο να αναπηδήσει και να προκαλέσει ζημίες. Για τον λόγο αυτό,μικρά κομμάτια από νάϋλον σχοινί χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν το καλώδιο σε ένα επίπεδο με τον διάδρομο.

Το ακόλουθο βίντεο δείχνει ένα F-16 της USAF να πραγματοποιεί δοκιμή δεσμεύσεως αεροσκάφους από το σύστημα,για να πιστοποιήσει την ορθή λειτουργία του.

Φωτογραφίες: Staff Sgt. Duane Duimstra and Tech. Sgt. Luke Olson / U.S. Air National Guard

Απόδοση/Μετάφραση Αχέρων.

Από theaviationgeekclub.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει αυτό το σύστημα, και πληρώνουμε αεροσκάφη με προσθήκη drag chute στο κάθετο σταθερό, παρόλο που τα F-16 της ΠΑ διαθέτουν και το άγκιστρο;

  1. Υπάρχουν παρόμοια συστήματα σε κάποια νησιά,ἥδη από την δεκαετία του ᾿80,ἄν όχι νωρίτερα.
   Πρίν κάποια χρόνια διεξήχθη διαγωνισμός για νεώτερο σύστημα,ἤ προωθήθηκε ένα σύστημα της SAAB,του οποίου κρίθηκε ελλιπής ἡ πιστοποίηση,και το πράγμα σκάλωσε.
   Εννοείται ότι έκτοτε,με την γνωστή δημοσιονομική κατάσταση και την διαχείρηση της,δέν περπάτησε τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

   1. Ευχαριστώ ΑΧΕΡΩΝ, δεν το γνώριζα ότι υπάρχει και στην Ελλάδα τέτοιο σύστημα. Μου κάνει εντύπωση που οι αμερικάνοι(ακόμα και στις ΑΒ στο εξωτερικό) αλλά και οι Ισραηλινοί(στις νεότερες εκδόσεις των F-16), δεν χρειάζονται τα drag chute για την ασφαλή λειτουργεία των αεροσκαφών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.