Θέλεις να μάθεις πως θα υποκλέψεις ένα στρατιωτικό UAV; Απλά, «γκουγκλαρέ» το!

Απλά «γκουγκλαρέ» το: Πληροφορίες για το πώς υα υποκλέψεις ένα στρατιωτικό UAV βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο. (sputniknews.com)

Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την υποκλοπή ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) είναι ελευθέρα διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, σε ακαδημαϊκές εκδόσεις και σε έγγραφα του διαδικτύου, σύμφωνα με ένα ισραηλινό κατασκευαστή αμυντικών συστημάτων.

Ένα τέτοιο έγγραφο δημοσιεύτηκε μόλις ένα μήνα πριν το Ιράν ισχυριστεί ότι προσγείωσε ένα «αόρατο» UAV της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), δήλωσε ο Εστι Πεσίν τη Δευτέρα 27 Απριλίου στο συνέδριο Defensive Cyberspace Operations and Intelligence στην Ουάσιγκτον. Ο Πεσίν είναι ο διευθυντής προγραμμάτων κυβερνοχώρου των Ισραηλινών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (IAI).

Μια μελέτη του 2011, με τίτλο «Οι απαιτήσεις για επιτυχημένες επιθέσεις παρεμβολών GPS,» εξηγεί πώς να εξαπατήσεις αισθητήρες GPS όπως αυτούς των UAV με την μίμηση σημάτων GPS.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίζουμε, είπε ο Πεσίν, αν στην πραγματικότητα, αυτό το έγγραφο ενημέρωσε άμεσα τους Ιρανούς, αλλά δεν παύει να υποδεικνύει πόσο εύκολα διαθέσιμη είναι αυτή η πληροφορία.

«Είναι ένα αρχείο PDF… βασικά, ένα σχέδιο για υποκλοπή (χακάρισμα),» είπε ο Πεσίν. «Μπορείς να το αναζητήσεις το Google, απλά ψάξε “Tippenhauer” – είναι το πρώτο αποτέλεσμα στο Google. Ψάξε “UAV cyberattacks” – είναι το τρίτο. “UAV GPS spoofing attacks” – το πρώτο».

Η μελέτη εξηγεί πώς να τροφοδοτήσεις με ψευδή σήματα ένα σύστημα GPS ώστε το UAV να παραδοθεί «χάνοντας τη ικανότητα να υπολογίσει την θέση του». Η μελέτη επίσης περιγραφεί τους τρόπους αποτροπής των επιθέσεων αυτών των τύπων.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο σκοπός τους ήταν αν επισημάνουν «τα αποτελεσματικά αντίμετρα δέκτη, τα οποία δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στο τρέχον πρότυπο δεκτών GPS».

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που η μελέτη δημοσιεύτηκε, και όταν οι κατασκευαστές κατάφεραν να εφαρμόσουν τις διορθώσεις, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν οι χάκερς να είχαν χρησιμοποιήσει την μελέτη για να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία στα συστήματα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, είπε ο Πεσίν.

Μια εκτίμηση του NATO το 2013 ανέλυε λεπτομερώς το κίνδυνο υποκλοπής και αιχμαλώτισης ενός UAV.

«Στο τέλος του κειμένου, σαν να μην έφτανε αυτό, απαριθμούνται πολλά UAV τα οποία κατονομάζονται ως πιο επικίνδυνα από τα υπόλοιπα UAV,» είπε ο Πεσίν.
Συμπεριλαμβανόμενα σε αυτή τη λίστα είναι τα MQ-9 Reaper και RQ-170 Sentinel, το UAV που το Ιράν ισχυρίζεται πως υπέκλεψε και προσγείωσε.

Το UAV που προσγείωσε το Ιράν, το αντέγραψε με αντίστροφη μηχανική

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2011 κατάφερε να προσγειώσει ένα RQ-170 Sentinel το οποίο πετούσε εντός του εναέριου χώρου του. Αν και κυκλοφορούν πολλές αμφιβολίες σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ιράν –πιο αξιοσημείωτος ήταν ο σκεπτικισμός του τότε υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα – ο Λευκός Οίκος το αναγνώρισε σιωπηρά όταν αργότερα ζήτησε να του επιστραφεί το UAV.

Όμως η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ήθελε να αντιγράψει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Τον Φεβρουάριο του 2013, το Ιράν αποδέσμευσε κινηματογραφικό υλικό το οποίο υποτίθεται αποκωδικοποίησε από τα συστήματα του UAV.

Τον Μάιο 2014, το Ιράν απεκάλυψε αυτό που ισχυριζόταν ως ένα επιτυχημένο αντίγραφο του UAV Sentinel, και το Νοέμβριο αποδέσμευσε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι παρουσιάζει την πρώτη επιτυχημένη πτήση του UAV.

https://twitter.com/Darkstarwatch/status/532735823276679168/photo/1

«Υποσχεθήκαμε ότι ένα μοντέλο του RQ-170 θα πετάξει το δεύτερο μισό του έτους, και αυτό έχει συμβεί. Ένα βίντεο με την πτήση θα αποδεσμευτεί σύντομα,» δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ταξίαρχος Αμίρ Αλι Χαζιτζαντεχ κατά την στιγμή της ανακοίνωσης.

Κάθε επόμενη ανακοίνωση – συμπεριλαμβανομένης της πιστότητας του βίντεο – έχει αμφισβητηθεί από τους σκεπτικιστές. Όμως έκθεση του NATO, στο τομέα των ισχυρισμών του Ιράν, παραδέχεται, «Αν και η περιγραφείσα επίθεση είναι δύσκολη να πραγματοποιηθεί, δεν είναι απίθανη».

Παρόλο που οι λεπτομέρειες για το πώς το Ιράν αιχμαλώτισε το UAV παραμένουν αμφιλεγόμενες, η έκθεση επιχειρεί να περιγράψει δύο πιθανά παραδείγματα τονίζοντας ότι «και οι δύο θεωρίες υποδεικνύουν προβλήματα ασφαλείας».

Απόδοση απο το sputniknews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.