Θα στείλει η Ελλάδα δυνάμεις στην Συρία;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμύνης Ακάρ στην Ουάσιγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε η άποψη των ΗΠΑ ότι στην προτεινόμενη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Συρία, στην μεθόριο με την Τουρκία, αποκλείεται η παρουσία τουρκικών δυνάμεων.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2018 που ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, η “στρατηγική εξόδου” που υιοθέτησε η Ουάσιγκτον, στηρίζεται στην δημιουργία μιας πολυεθνικής δυνάμεως που θα αναπτυχθεί σε μια ζώνη ασφαλείας. Σε αυτήν, θα υπάρχει αμερικανική παρουσία, πλην όμως σημαντικά μειωμένη και, κατά πληροφορίες, κυμαινόμενη σε 400 περίπου άνδρες.

Φυσικά, το αμερικανικό σχέδιο βρίσκει αντίθετη την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει με δικές της δυνάμεις μια ζώνη ασφαλείας βάθους 20 μιλίων (32 χλμ.) κατά μήκος των 500 χλμ. της μεθορίου Τουρκίας – Συρίας. Οι Τούρκοι έχουν προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ότι εάν αποσύρουν τις δυνάμεις τους πριν συμφωνήσουν μεταξύ τους κατά τρόπον που να καλύπτει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της, τότε θα διατηρούν το δικαίωμα της “αυτοάμυνας”. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρουν τους Αμερικανούς να προτείνουν μία συμβολική μόνο τουρκική παρουσία στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί, εφόσον θα πρόκειται κατά βάση για δυνάμεις κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Για το αμερικανικό σχέδιο, έγραψε πρώτα η Wall Street Journal στις 31 Ιανουαρίου 2019, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον επιθυμούσε τον ηγετικό ρόλο στην πολυεθνική δύναμη, να αναλάβουν Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Αυστραλία. Επίσημη αναφορά περί της προθέσεως, έγινε στις 13 Φεβρουαρίου από τον Αμερικανό υπουργό Αμύνης Πάτρικ Σάναχαν. Στις 16 Φεβρουαρίου, ο γερουσιαστής Λίντσεϋ Γκράχαμ αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους να αφιερώσουν δυνάμεις για τον σκοπό αυτό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσδιορίζουν ως χρόνο ολοκληρώσεως της αποχωρήσεως των δυνάμεων το καλοκαίρι, εκτίμηση η οποία εξαρτάται από τις εξελίξεις των επιχειρήσεων εναντίον των ισλαμιστών τζιχαντιστών. Συνεπώς, μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασισθεί η συγκρότηση και ανάπτυξη της πολυεθνικής δυνάμεως.

Εφόσον οι διεργασίες για την πολυεθνική δύναμη έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον από τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι το ζήτημα έχει τεθεί ήδη με τον έναν ή άλλον τρόπο στους Συμμάχους. Και παρόλο που είναι αναμενόμενο ότι η βολιδοσκόπηση θα ξεκινήσει από τους Άγγλους και τους Γάλλους, έχει ενδιαφέρον τι στάση θα τηρήσει η Ελλάδα σε τυχόν πρόσκληση των ΗΠΑ για συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη.

Κάποιες βολιδοσκοπήσεις τουλάχιστον, μπορεί να έχουν γίνει ήδη στην Αθήνα. Στην σύνοδο υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ (13-14 Φεβρουαρίου) η συγκρότηση της πολυεθνικής Δυνάμεως Παρατηρητών, δεν απετέλεσε επισήμως μέρος των ζητημάτων που απασχόλησαν. Αμέσως μετά (15-16 Φεβρουαρίου), ο ΥΕΘΑ συμμετείχε στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, χωρίς να ανακοινωθεί οτιδήποτε για τις επαφές και τα θέματα που συζητήθηκαν. Συνάντηση πάντως είχε ο Ναύαρχος Αποστολάκης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντριου Πηκ.

Επί της ουσίας, το ζήτημα είναι ότι η περίπτωση της πολυεθνικής Δυνάμεως Παρατηρητών στην Συρία, είναι ένα σχέδιο που μάλλον θα πρέπει να ενδιαφέρει την Ελλάδα. Η απειλή στην περιοχή έχει εξαλειφθεί και ο ρόλος της αποστολής θα είναι σταθεροποιητικός, εξασφαλίζοντας ότι οι Κούρδοι που ελέγχουν την περιοχή δεν θα δεχθούν επίθεση από την Τουρκία.

Το ότι πάντως οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν τον πρωταρχικό λόγο στην Δύναμη, σε χώρες που έχουν αναπτύξει ήδη στην περιοχή Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) για να καταπολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σημαίνει ότι αυτές θα έχουν και τον πρώτο λόγο σε περίπτωση ανάγκης για ανάληψη δράσεως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν προθύμως υποστήριξη σε επίπεδο Πληροφοριών, Επιτηρήσεως και Αναγνωρίσεως (ISR) με την χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) στην παροχή εναερίων μέσων για υποστήριξη επιχειρήσεων εκκενώσεως απωλειών ενώ θα παραμείνει και κάποιο επίλεκτο τμήμα σε ρόλο Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως.

Η πολυεθνική Δύναμη Παρατηρητών, υπολογίζεται ότι θα έχει δύναμη περίπου 2.000 ανδρών, σημαντικά μικρότερη δηλαδή σε σχέση με τις δυνάμεις που διατηρούν κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή. Μέσα σε μια τέτοια δύναμη, μπορεί να “δέσει” απολύτως και μία ελληνική, έστω μικρή δύναμη. Εμπειρία από ανάλογες αποστολές “σταθεροποιήσεως” υπάρχει ενώ και σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων, μπορεί να ενσωματωθεί ένα τμήμα.

Η ελληνική παρουσία στην Συρία, θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία για προφανείς λόγους. Η Ελλάδα θα δείξει εμπράκτως ότι η “στρατηγική” σχέση που θέλει να κτίσει με τις ΗΠΑ, δεν περιορίζεται σε “εύκολες” και “βολικές” δεσμεύσεις από δικής της πλευράς, προκειμένου να εξασφαλίζει την “υψηλή” υποστήριξη των Συμμάχων. Και η έμπρακτη ανταπόκριση υψηλού κύρους και περιορισμένων κινδύνων, είναι αυτή της προσκολλήσεως ενός τμήματος Ειδικών Δυνάμεων πλάι στις συμμαχικές δυνάμεις.

Η Ελλάδα επαίρεται για τον “σταθεροποιητικό ρόλο” που διαδραματίζει ως “πυλώνας” στην περιοχή. Για το ίδιο, δεν χάνει ευκαιρία να την επαινούν οι ΗΠΑ. Από την άλλη, η Αθήνα έχει επιδιώξει τα τελευταία έτη στενότερη σχέση σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Θα μπορούσε λοιπόν να εξετασθεί το ενδεχόμενο να “καλέσει” η Ελλάδα οποιονδήποτε “δικό της” σύμμαχο, ώστε να συγκροτήσουν μία κοινή δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Συρία.Πρόσκληση η οποία μπορεί να απευθυνθεί ακόμη και στα Τίρανα, τα Σκόπια, το Βουκουρέστι και την Σόφια, με τις οποίες συμμετέχει στην πρωτοβουλία Β-9.

Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι, οι οποίες δεν πρέπει να λησμονούνται αλλά να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλβανία και Σκόπια, έχουν ανταποκριθεί ήδη στο παρελθόν σε ανάλογα συμμαχικά καλέσματα και έχουν αναπτύξει τμήματα ειδικών μονάδων στο Αφγανιστάν. Παρόλο που πρόκειται για περιορισμένης δυνάμεως και αξίας αποσπάσματα, και μόνο το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στις λεγόμενες  Ειδικές Δυνάμεις, αυτό τους προσδίδει μεγαλύτερο κύρος.

Εάν οι βόρειοι γείτονες σπεύσουν να στείλουν δυνάμεις στην πολυεθνική της Συρίας και η Ελλάδα δεν το πράξει, τότε θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ότι η Αθήνα αποφεύγει επιμελώς τα “δύσκολα”. Η Αθήνα θα απομονωθεί και θα αποδείξει επίσης ότι είναι μόνο για τα “εύκολα”, στην ειρήνη.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

25 Απαντήσεις

 1. Ελπίζω να μην κάνουμε καμιά βλακεία. Δεν έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε μετά το υβριδικό πόλεμο με θύματα πολίτες που θα εξαπολύσει η ΜΙΤ στην Ελλάδα με την μορφή αντιποίνων από την ISIS.

  Κανονίστε λοιπόν κρατούντες, γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που θέτετε άμεσα σε κίνδυνο με σκοπό όχι γεωστρατηγικά συμφέροντα αλλά ξεκάθαρα στενά μικροπολιτικά.

  1. Αυτές οι ζωές πληρώνονται για να κινδυνεύουν. Να δεις εμείς πως διακινδυνεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα πληρώνοντας τους φόρους μας για να παίρνουν αυτοί τα αναδρομικά. Να χρωστάς 10, 15 χιλ και στο πρώτο μπλόκο να τρέμεις μην σε βάλουν μέσα. Όπως εμείς χύσαμε αίμα να πληρώσουμε τα 10, 15 χιλ έτσι και αυτοί να κάνουν την δουλειά τους.

   1. Για μας μιλάω, όχι για το στρατιωτικό προσωπικό. Ποιος νοιάζεται αν έρθουν πίσω σακατεμενοι και το κράτος τους παραπετάξει στην γωνιά.

   2. Μην τα μπερδευεις.
    Δεν κινδυνευει η χωρα,ωστε να πανε στον πολεμο.
    Ειναι ενας πολεμος,που δεν μας αφορα,και ειδικα δεν μας αφορα,το τι θα κανει η Τουρκια.
    Φορους επισης πληρωνουμε για να πληρωνονται οι βουλευτες(που ψηφισαν το αισχος των Πρεσπων),οι καθηγητες(για να κανουν αντεθνικη πλυση εγκεφαλου) ,για τα κομματοσκυλα του Δημοσιου κτλ.

   3. Οι στρατιωτικοι πληρωνομαστε για να κινδυνευουμε για την εθνικη ανεξαρτησια, αυτο εξαλλου εξαλλου ορκοστηκαμε.
    Το αν θα παμε στη Συρια-ή οπουδηποτε αλλου, αυτο το αποφασιζει η εκαστοτε κυβερνηση, κι οχι εσυ επο τον καναπε.
    Επισης και οι στρατιωτικοι κινδυνευουμε καθημερινα, δεν ειμαστε πλουσιοι, οπως χυδαια υπονοεις.
    Και τα αναδρομικα τα πηραμε επειδη μας εγιναν 7 περικοπες, και μονο η 7η κριθηκε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.
    Και φορους πληρωνουμε κι εμεις, οχι μονο εσυ.!
    Για τους στρατιωτικους που πηραν το ΔΙΚΑΙΟ αιτημα τους, γκαριζεις σαν ηλιθιος, αλλα για τα κοινωνικα μερισματα που επι 2 ετη τα παιρνουν οι μεταναστες και οι γυφτοι, ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΞΕΦΤΙΛΑ , εε ξεφτιλα….
    Παρακαλω να δημοσιευτεί το σχόλιο μου, οπως το δικο του.

   4. Μήπως πρέπει να εφαρμοσουμε το σύστημα που ισχύει σε ολον τον κόσμο, δηλαδή μετά από μια πενταετία ή δεκαετία οι εμισθοι στρατιώτες να φεύγουν απο το στρατό;

 2. Ποιος να το φανταζοταν,επι «πρωτης φορας αριστερα»,να υλοποιειται η καλυτερη συνεργασια Ελλαδος-ΗΠΑ στον στρατιωτικο τομεα,και να σκεφτομαστε για αποστολη Ελληνων στρατιωτικων στην Συρια.
  Ελπιζω να μην γινει καποια ανοησια,διοτι το τι θα γινει μετα,εντος Ελλαδος απο το ISIS,και τους ανθρωπους του(προσφυγες!),δεν το γνωριζουμε.

 3. Δηλαδή αν η Ελλάδα δεν στείλει Στρατό στην Συρία, δεν θα υπάρχει η απειλή να γίνουν βομβιστικές επιθεσεις αυτοκτονίας;
  Ας σοβαρευτούμε λίγο, με αυτό το σκεπτικό να καταργήσουμε τον Στρατό και να βγούμε από το στρατιωτικό σκέλος του NATO γιατί θα προκαλούμε τις άλλες χώρες που δεν συμπαθούν το NATO.

  1. Υπαρχουν πιθανότητες αλλά το θέμα είναι οτι οι Τούρκοι στους οποίους θέλουμε να μπούμε στο μάτι με την κίνηση μας αυτή, θα βρει την τέλεια δικαιολογία να μας το ανταποδώσει χτυπώντας στο ψαχνό με τον ISIS τον άμαχο πληθυσμό.

   1. Εγώ δέν είμαι υπέρ της αποστολής Ελλήνων στην Συρία ή παρόμοια,αλλά έτσι όπως το θέτεις,είμαστε σε ομηρία της Τουρκίας.
    Εγώ θα επισημάνω,ότι άν κουνηθεί κάποιος τζιχαντιστικός πυρήνας στην Ελλάδα,είναι θέμα πολιτικής βουλήσεως να καθαρίσει η χώρα με το λαθρομεταναστευτικό,και υπάρχουν και εγκάθετοι του προξενείου στην Θράκη που θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση,ακόμη και από το ΣΔΟΕ,και όχι τίποτε ΕΥΠ ή ΥΠΕΑ.
    Δέν έχουμε δεί τέτοια στάση μέχρι σήμερα,αλλά χώρες όπως η Βουλγαρία και το Κοσσυφοπέδιο,δέν έχουν διστάσει σε δοθείσες ευκαιρίες,να δείξουν στην Τουρκία τα όρια της.
    Θα μπορέσουμε να το κάνουμε και εμείς,άν πάψουμε να νομίζουμε ότι είμαστε ο αμνός του Θεού.

 4. Εκεί που επιβάλλεται να εμπλακούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες παραμένουμε στρατιωτικά παθητικοί, αλλά θελουμε να συζητάμε για εμπλοκές σε μέρη που απέτυχαν αυτοί που ξεκίνησαν την φασαρία, καταστρέφοντας μια ολόκληρη χώρα για συμφέροντα μερικών πονηρών.

  Μακριά τα ελληνικά στρατεύματα απο μέση ανατολή, Αφρική και Ασία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα στην γύρω γειτονιά με την οποία συνορεύουμε.
  Οι υπεύθυνοι να φροντίσουν πρώτα να λύσουν ένα Μακεδονικό, και τα θέματα στην Θράκη και Ήπειρο, εκεί που θα έφτανε το χέρι μας αν σταματούσαμε να προωθούμε ξένα συμφέροντα επιβαρύνοντας την Ελλάδα με τις γεωπολιτικές φαντασίες των ξένων.

  Αυτοί που τα έκαναν μαντάρα σε εκείνοι την περιοχή να τα λύσουν μόνοι τους, αν δεν μπορούν να μην ανοίγουν φασαρίες, εμπλέκοντας την μισή ανθρωπότητα στις γεωπολιτικές τους περιπέτειες.

  Ας φτιάξουν μια ιδιωτική εταιρία μισθοφόρων με έδρα μια ξένη χώρα(μακριά απο την Ελλάδα) προσλαμβάνοντας πολεμοχαρείς ηλίθιους σε συνεχόμενη αναζήτηση για περιπέτειες, και να χρεώνουν τα έξοδα σε αυτούς που θέλουν να έχουν πολεμιστές στην μέση ανατολή.
  Έτσι όπως έκανε ο στρατηγός Πετραίους με τους Σουνήτες μαχητές στο Ιράκ οι οποίοι στην συνέχεια εξελίχθηκαν σε αυτούς που ονομάστηκαν IS.

  1. Δεν ειμαι και τοσο σιγουρος ακολουθωντας το σκεπτικο σου οτι συμφερει σε μικρες χωρες οπως η Ελλαδα η υπαρξη και χρησιμοποιηση παρομοιων εταιρειων μισθοφορων ή μουτζαχεντιν ή οπως αλλιως θελεις να τις βαπτισουμε.Ολοι ξερουμε και εχουμε δει που οδηγουν αυτες οι πρακτικες.Η ιστορια πρεπει να μας διδασκει.

   Σιγουρα αυτοι που τα εκαναν μανταρα πρεπει κ να καθαρισουν.Το ζητημα ειναι πως αν δεν επιθυμουμε την δημιουργια κι αλλων οργανωσεων στην περιοχη, μηπως πρεπει να βαλουμε και μεις εστω και λιγο πλατη.
   Εστω και για το θεαθηναι.

   1. Αυτή η «μόδα» εταιριών παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών προήλθε σαφώς απο άλλες χώρες, το ζήτημα φυσικά δεν είναι η ίδρυση μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας στην Ελλάδα η με μια συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά η αποφυγή στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας σε ξένες υποθέσεις που δεν μας αφορούν άμεσα (αν εξαιρέσουμε την λαθρομετανάστευση ως συνέπεια η αφορμή για τα ρεύματα που πλημμυρίζουν σήμερα την Ελλάδα, παρόλο που αρκετοί απο αυτούς που έρχονται στοχεύουν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη).

    Όπως παρατήρησα στο παραπάνω μου σχόλιο, το IS προήλθε απο μια οργάνωση στο Ιράκ που ονομαζόταν «sons of iraq» η οποία χρηματοδοτήθηκε με συνολικά 400 εκατομμύρια $ (απο ότι είναι γνωστά και σύμφωνα με αναφορές των εμπλεκομένων) απο τις ΗΠΑ με επικεφαλή του προγράμματος τον αμερικανό στρατηγό Πετραίους. Εκείνη την εποχή με σκοπό την σταθεροποίηση εντός του Ιράκ, αφού πρώτα με την εισβολή οι ίδιοι αμερικάνοι φρόντισαν για την αποσταθεροποίηση εκείνης της χώρας(εκεί είναι και η ειρωνία σε όλη την υπόθεση).

    Επομένως επιμένω να θεωρώ άστοχο και ανόητο να εμπλακούμε ως χώρα και επίσημα, σε ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι των αμερικανών, οι οποίοι δεν λογάριασαν ούτε τους δικούς τους στρατιώτες που έστειλαν σε έναν ανόητο και παράνομο πόλεμο δήθεν για να σταματήσουν έναν ηλίθιο(που έθρεψαν πάλι οι ίδιοι) ο οποίος υποτίθεται απειλούσε με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις(που ήταν λογικό, εφόσον ήταν όλα στημένα και ψέματα).

    https://www.cfr.org/backgrounder/finding-place-sons-iraq

    http://www.ag-friedensforschung.de/regionen/Irak/sdi.html

   2. Οτι εγινε, εγινε, Καλως ή κακως δεν προσφερει κατι η παρελθοντολογια.Το θεμα δεν ειναι να βρουμε ποιος φταιει και να τον δειξουμε με το δακτυλο,

    Το θεμα ειναι το πως εμεις θα αντιδρασουμε στα τεκτενομενα.Δεν μιλαμε για Λιβυη εδω.Ουτε για Ιραν Μαροκο ή Τυνησια..Μιλαμε για ενα Κουρδισταν. Και αυτο αν δεν μας αφορα, σιγουρα μας επηρεαζει.
    Αναφερθηκε ηδη κ συμφωνω, η πολιτικη των Αμερικανων δημιουργησε πολλα προβληματα σε μια πολλαπλως επιβαρυμενη περιοχη. Επισης αναφερθηκε, οτι καλο ειναι να μην εμπλεκομαστε σε θεματα τριτων, οπως δεν θα θελαμε τριτοι να εμπλεκονται στα δικα μας.

    Απο την αλλη ομως, νομιζω οτι η ιδρυση ενος νεου κρατους – αυτονομης περιοχης σε περιοχες της Β-ΒΔ Συριας – ΝΑ Τουρκιας εξυπηρετει υπο προυποθεσεις τα μακροπροθεσμα συμφεροντα μας. Εαν αυτο το πιθανο ενδεχομενο πραγματοποιηθει, εχω την εντυπωση οτι οφειλουμε να δηλωσουμε παροντες.
    Δεν μιλαω για στρατιωτικες επιχειρησεις, μιλαω ομως οπωσδηποτε για παρουσια και δικων μας δυναμεων υπο τον ΟΗΕ.Οφειλουμε να δηλωσουμε παροντες σε αυτο το ενδεχομενο. Προσεξε, δεν λεω ΝΑΤΟ, λεω ΟΗΕ.

   3. Στο πρώτο μέρος θέλω να παρατηρήσω, ότι αν θέλουμε να μας διδάσκει η ιστορία(όπως ανέφερες ο ίδιος επάνω) δεν μπορούμε να αποφύγουμε την συζήτηση για γεγονότα του παρελθόντος. Όχι μόνο για να δείξουμε έναν υπεύθυνο για τα λάθη που έγιναν(αλλά και για αυτό). Αυτό έχει σημασία όταν ο υπεύθυνος συνηθίζει η ακολουθεί μια συγκεκριμένη πρακτική η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επανάληψη των ίδιων σεναρίων/αποτελεσμάτων.

    Στο θέμα αντίδρασης της Ελλάδας σχετικά με τα σχέδια για ένα μεγάλο κουρδιστάν με έξοδο προς την Μεσόγειος, αντιλαμβάνομαι ασφαλώς το σκεπτικό σου, στο οποίο δεν είμαι γενικά αντίθετος, όσο δεν πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων των ΗΠΑ, και εννοείται με την προυπόθεση ότι θα μείνει απέξω το ΝΑΤΟ(η στα πλαίσια μια αποστολής του ΟΗΕ που θα πρέπει να αναλάβει και την ανώτατη διοίκηση αυτής της αποστολής σταθεροποίησης).

    Επειδή όμως στο άρθρο γίνεται λόγος για μια αποστολή στο είδος που πραγματοποιείται σήμερα στην ουσία και στο Αφγανιστάν, όπου συμμετέχουν αποκλειστικά νατοϊκές χώρες, είμαι αντίθετος στην ιδέα για μια ελληνική στρατιωτική αποστολή η συμμετοχή στην Συρία.

    Είμαι επίσης αντίθετος σε αυτό που λέει στο 2ο απόσπασμα απο το παραπάνω άρθρο. Εάν είναι να μπούμε σε πολεμικές περιπέτειες για αμερικάνικα συμφέροντα για να αποδείξουμε(;) στους ανέκαθεν παρανοϊκούς αμερικανούς ότι είμαστε «αξιόπιστοι σύμμαχοι», είναι χαμένος χρόνος και άσκοπη σπατάλη πόρων(χωριά που θα προκαλέσουμε αντιδράσεις στο είδος που είχαν οι Γάλλοι/Γερμανοί/Άγγλοι και οι Ισπανοί στις πόλεις τους, επειδή μπλέχτηκαν στις περιπέτειες των αμερικανών.

    Ειδικά αν σκεφτούμε το άδειασμα που φάγαμε απο αυτούς στο μακεδονικό θέμα (σαν πρόσφατο παράδειγμα) και σε μερικά άλλα στο ελληνοτουρκικό, νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί.

    «Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρουν τους Αμερικανούς να προτείνουν μία συμβολική μόνο τουρκική παρουσία στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί, εφόσον θα πρόκειται κατά βάση για δυνάμεις κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.»

    «Η ελληνική παρουσία στην Συρία, θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία για προφανείς λόγους. Η Ελλάδα θα δείξει εμπράκτως ότι η “στρατηγική” σχέση που θέλει να κτίσει με τις ΗΠΑ, δεν περιορίζεται σε “εύκολες” και “βολικές” δεσμεύσεις από δικής της πλευράς, προκειμένου να εξασφαλίζει την “υψηλή” υποστήριξη των Συμμάχων. Και η έμπρακτη ανταπόκριση υψηλού κύρους και περιορισμένων κινδύνων, είναι αυτή της προσκολλήσεως ενός τμήματος Ειδικών Δυνάμεων πλάι στις συμμαχικές δυνάμεις.»

    Υ.Γ.

    Συμφωνώ και χαιρετίζω αποφάσεις για συνεργασία με χώρες που συνορεύουν με την γείτονα χώρα, όπως π.χ. την περίπτωση με την Αρμενία, αλλά όταν μπαίνουν οι ΗΠΑ στην μέση το θέμα αλλάζει, εφόσον είναι γνωστό ότι παίζουν περίεργα παιχνίδια στις πλάτες εκείνων που θεωρούν χρήσιμους ηλίθιους(η Second Class συμμάχους).

    Οπότε θα συμφωνούσα για μια συμμετοχή στα πλαίσια αποστολής του ΟΗΕ(για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα), ενώ για μια εμπλοκή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ είμαι απόλυτα αντίθετος, για τους λόγους που ανέφερα επάνω.

   4. Ακόμα και υπό τον πολιτικώς ορθώτερο μανδύα του ΟΗΕ,κανείς δέν εγγυάται ότι δέν θα υπάρξουν συνέπειες-μπούμερανγκ για τα ελληνικά συμφέροντα.
    Νομιμοποιώντας με την συμμετοχή μας την εγκαθίδρυση υπερεθνικών αρχών σε μία χώρα ή καντόνι,μπορεί αύριο να λουστούμε κάτι παρόμοιο στην Κύπρο,όπως άλλωστε επιχειρήθηκε με το σχέδιο Αυνάν,ή στην Θράκη,ή ακόμα και στην Μακεδονία,τώρα που άρχισε ο κατήφορος.

    1. Αυτό είναι όντως ένα πρόβλημα ΑΧΕΡΩΝ.
     Για αυτό θα ήταν πιστεύω προτιμότερο να μη μπλέξουμε ούτε για πλάκα σε εκείνη την υπόθεση.
     Για εμάς φαίνεται ότι πάντα υπάρχει μπούμερανγκ, αλλά αυτά έχεις όταν επιλέγεις συμμάχους μαφιόζικου στύλ, οι οποίοι συνηθίζουν να αλωνίζουν απρόσκλητοι σε ξένα χωράφια επειδή έχουν πιστόλι στο ζωνάρι(χωρίς να του νοιάζει ένας ΟΗΕ).
     Σε περίπτωση όμως που η συμμετοχή της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, πως θα έπρεπε να πράξουμε, να πάμε στα πλαίσια μιας πέρα για πέρα παράνομης πράξης με ένα ΝΑΤΟ σαν εισβολείς(αυτό θα ήταν ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν συμφέρει τους Κούρδους), η να ακολουθήσουμε άλλο (λιγότερο σκοτεινό) μονοπάτι με έναν ΟΗΕ(όπως συνέβει στην Σομαλία παλαιότερα);

     Να σημειωθεί επίσης, ότι με την συμμετοχή μας στην KFOR ίσως να ανοίξαμε ήδη τον ασκό του Αιόλου στο ζήτημα που έθεσες.

     Η Συρία πάντως δεν πιστεύω να συμφωνήσει έτσι απλά σε μια απόσχιση μεριδίου εδάφους της για να παραχωρηθεί στους Κούρδους, όπως δεν πιστεύω να συμφωνήσουν οι γείτονες και το Ιράκ για εδάφη σε εκείνες τις χώρες.
     Χωρίς σκοπό να επεκταθώ στο συγκεκριμένο θέμα, θέλω να παρατηρήσω, ότι στα υψίπεδα του Γκολάν ακόμα δεν έλειξε το θέμα, όταν μια μέρα δοθεί η ευκαιρία στην Συρία, θα προσπαθήσει να τα πάρει πίσω(όπως δεν έχουν ξεγράψει οι Παλαιστίνιοι τα μέρη που έχασαν στην διαμάχη με το Ισραήλ).

     1. Πιστολέρο
      Τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια : με όποιον μανδύα συμμετάσχουμε,νομιμοποιούμε την υπέρβαση μικρών περιφερειακών κρατών,και όσο η μέθοδος θα αποδίδει για τους εμπνευστές και ιδιοκτήτες της,τόσο θα δοκιμάζεται και σε μεγαλύτερους «μεζέδες»,ίσως αύριο σειρά πάρει το Ιράν,άς πούμε.
      Η ιδανική για μένα στάση,είναι του Ισραήλ : δέν δεσμευόμαστε σε παρουσία εκτός των συνόρων μας,και δέν επιτρέπουμε παρεμβάσεις εντός,λήξις.

      Αλλά για να έχουμε μία εικόνα του πόσο συγκοινωνούντα δοχεία είναι ΟΗΕ και ΝΑΤΟ,θα υπενθυμίσω ότι το 1950 πήγαμε στην κορεατική χερσόνησο στο πλαίσιο δράσεως του ΟΗΕ,λλα με σαφή στόχευση την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
      Όταν αυτή υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 1952,άρχισε η με άνωθεν εντολή η μετονομασία των μουσουλμανικών συλλόγων Δυτικής Θράκης σε «τουρκικούς»,και οι τουρκόφρονες επικαλούνται εκείνη την εξέλιξη σε κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα.
      Ακολούθησαν τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινουπόλεως το 1955,η έξωση της ελληνικής κοινότητος μεταξύ 1955-1964,και η στάση του ΟΗΕ στην «ανεξάρτητη» Κύπρο από το 1964 και μέχρι σήμερα.

      Άν τολμήσουμε να δούμε την πραγματικότητα καχύποπτα,θα δούμε ότι ήδη εντός της επικρατείας μας «χτίζονται» εν δυνάμει Βοσνίες,στην Χίο και την Λέσβο,(ά! και στην Μυτιλήνη!),τις οποίες έχουμε εκχωρήσει στις ποικιλώνυμες και χαμαιλεόντιες ΜΚΟ (Μουσουλμανικές Κατακτητικές Οργανώσεις),οι οποίες αύριο ίσως συμπεριληφθούν σε μία διασταλτική ερμηνεία την συνθήκης της Λωζάνης,με την Τουρκία «προστάτη».

      Το με ποιόν μανδύα θα έλθει τότε η «λύση»,ΟΗΕ,ΝΑΤΟ ή FRONTEX,λίγη διαφορά θα κάνει,άν το ανεχθούμε,είτε ακόμη και άν το «ζητήσουμε».

      Ήδη στην Απέλα Λέσβου,προσάγονται Έλληνες,επειδή αναστήλωσαν «διχαστικό σταυρό»,αύριο ίσως επειδή σηκώνουν ελληνική σημαία,αφού σταυρό φέρει και αυτή,και ίσως εξ ίσου θα ενοχλεί και τους «πρόσφυγες» που έγιναν ήδη πολύ απαιτητικοί.

   5. Eχω την εντυπωση οτι σε γενικα πλαισια συμφωνουμε και κραταμε επιφυλαξεις ως αναφορα το grand strategy των Αμερικανων ή Ρωσων ή οποιων τελοσπαντων μπορουν και χαρασουν το μελλον της περιοχης. Μια πισινη ειναι παντα λογικη κ καλοδεχουμενη και καλο ειναι να εχουμε προννοησει για αυτο.

    Μια παρατηρηση μονο.
    Εαν και εφοσον φτασουμε καποια στιγμη ο ΟΗΕ να αποστειλει δυναμεις για την περιφρουρηση της εκεχειριας και αργοτερα την διαφυλαξη κ σεβασμου μιας π.χ. αυτονομιας των Κουρδων αυτο θα σημαινει οτι ολοι και οι Συριοι μεσα θα το εχουν δεχτει.Οποτε δεν τιθεται θεμα.
    Απο την αλλη, η συγκριση μεταξυ θρησκευτικων μειιονοτητων οπως της Θρακης ή της Κυπρου (στην μια και ενιαια Κυπρο) και εθνικων μειονοτητων οπως οι Αλβανοι των Σκοπιων ή του Κοσοβου, ακομη και Εθνων χωρις πατριδα δλδ Κουρδων και μονο που αναφερεται ειναι λαθος. Πεφτουμε σε λουμπα κ εξυπηρετουμε αλλοτρια συμφεροντα κ μονο που το βαζουμε προς συζητηση διοοτι σημαινει οτι το συζητουμε αρα αναγνωριζουμε οτι οντως υπαρχουν ομοιοτητες-παραλληλισμοι

    Δεν υπαρχουν.

    Υγ το σαιτ δεν κρατα στην μνημη τα στοιχεια μου για καποιο λογο

    1. Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies, αυτό σημαίνει ότι πριν υποβάλλουμε το σχόλιο μας πρέπει να κάνουμε κλικ στο κουτάκι μπροστά από την προειδοποίηση: “Αποθήκευσε το όνομά μου, email, και τον ιστότοπο μου σε αυτόν τον πλοηγό για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω.” Αφού το επιλέξουμε, τότε τα cookies “φροντίζουν” ώστε την επόμενη φορά που θα υποβάλλετε σχόλιο, τα στοιχεία σας να συμπληρωθούν αυτόματα.
     Αν όμως, στον web browser που χρησιμοποιείτε, έχετε επιλέξει, στις ρυθμίσεις του, να γίνεται εκκαθάριση των cookies κάθε φορά που τον κλείνετε, τότε δεν θα είναι εφικτή η αυτόματη εισαγωγή των στοιχείων σας γιατί δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα cookies από την προηγούμενη επίσκεψη σας στην Προέλαση.

 5. πάντως εαν στέλναμε κανα λόχο βρε παιδί μου καταδρομών,και κληθεί προς υπεράσπιση των Κουρδων από τους ογούζους ,εγώ είμαι φουλ υπερ στο να στείλουμε και προφάνως και κάποια από τα στελέχη που θα πάνε,είδικά και με αμερικάνικο υλικό π.χ javelin? απέναντι στα λεο4 και sabra,θα ναι καλή εμπειρία,
  στα εντός της χώρας τώρα ευεργετικό θα ναι και αυτό,ας επιληφθεί η ΕΛΑΣ και το αρμόδιο υπουργείο ,υπάρχουν οι υπηρεσίες,ΕΛΑΣ δεν είναι μονο ΜΑΤ και βλαχομαγκιες,
  και τολμώ να πω εαν στείλουμε οι αμερικανοί ισως δε το ξεχάσουν αυτό και σε επίπεδο διμερών σχέσεων….. και οι συριοι επίσης…και οι κουρδοι,
  νομίζω μας συμφέρει να πάμε, να δουν και οι τουρκοι αν χρειαστεί εκεί με τους κούρδους αν ισχύουν αυτά που πιστεύουν για μας ,είδικά με αμερικανικη διοικητική μέριμνα και logistics….

 6. Οι ένοπλες δυνάμεις εκτιμώ ότι είναι εργαλείο άσκησης πολιτικής. Η οποιαδήποτε εμπλοκή τους πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα των κερδών που θα αποκομίζαμε. Με τα κέρδη εννοώ 1. στήριξη στις διεθνής σχέσεις 2. ενίσχυση με υλικά- εξοπλισμό για τις ΕΔ. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι ενδεχόμενη εμπλοκή θα σήμαινε ανθρώπινες απώλειες. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι επαγγελματίες στρατιωτικοί.
  Ειδικότερα για το συγκεκριμένο θέμα της αποστολής δυνάμεων στην περιοχή της βορειανατολικής Συρίας.:
  Υποστήριξη με κάθε μέσο δημιουργίας Κουρδικού κράτους. Η δημιουργία ενός ακόμα μετώπου στα πλευρά της Τουρκίας, πιστεύω πως θα μας ωφελούσε και θα μας εξιλέωνε από την παράδοση του Οτσαλάν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θυμόμαστε τη βοήθεια των Κούρδων στον Κεμάλ το 22. Παρ’ ολ’ αυτά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

  Εμπλοκή δυνάμεων έχουμε επίσης με την εμπλοκή των μονάδων του Λιμενικού σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Τα οφέλη είναι απτά. Δωρεάν εξοπλισμός από Ισραήλ παλαιότερα, από Αμερική τώρα. Και εκεί φυσικά υπάρχει η πιθανότητα απώλειας στελεχών, αλλά δεν βλέπω να υπάρχουν αντιδράσεις.

 7. Χτες έπρεπε να είχαμε στείλει στρατο ή μισθοφόρους για να βοηθήσουν τους Κούρδους. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθήσουμε στον διαμελισμό της Τουρκίας. Διαφορετικά θα είμαστε άξιοι της τύχης μας, γιατί εάν είμαστε παθητικοί, τότε οι σύμμαχοι μας θα αλλάξουν δεδομένα και θα συμμαχίσουν με τον αντίπαλο, αφού θα ξέρουν ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και είμαστε μόνο λεονταριαμοί. Επίσης ποιος ο λογος να έχουμε εναν στρατό απόλεμο και δημόσιο υπάλληλο. Τουλάχιστον οι δημόσιοι υπάλληλοι (όχι ολοι) έρχονται σε επαφή με τον Λαό. Όσον αφορά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε από τους πράκτορες της Τουρκίας , για αυτό υπάρχει η ΕΛΑΣ , αλλά και ακόμα και να μην υπήρχε, φαντάζεστε να συνέβαινε αυτό σε κανονικό πόλεμο με τους γείτονες, και να είχαμε να αντιμετωπίσουμε και εσωτερικό εχθρό, αλλά και εξωτερικό.

  Τέλος πάντων , δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, η Ελλάδα θα στείλει κανονικά στρατό και καλό θα ήταν να οργανωθούμε αγοράζοντας μερικά IFV και μερικά MRAP. Διαφορετικά δεν χρειάζεται να δηλώνουμε Έλληνες αλλά κότες .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.