Η GBU-43/B σε στατική παρουσίαση της USAF. (Φωτ: wikimedia.org)

Ναι ρε! Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει στρατηγικά όπλα και να είναι σε θέση να ισοπεδώσει ολόκληρες εκτάσεις με ένα μόνο χτύπημα!

Η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να αναβαθμιστεί σε στρατηγική δύναμη με δυνατότητα να εξαφανίζει ολόκληρες πόλεις από το χάρτη!

Θέλουμε αποτρεπτική ισχύ ή δεν θέλουμε τέλος πάντων;

Φυσικά η Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα όπως το Ισραήλ αλλά ακόμα και αν τα αποκτούσε δεν θα ήταν κατάλληλα για στόχους εναντίον της Τουρκίας λόγω της μικρής απόστασης των στόχων από την Ελλάδα.

Η ραδιενέργεια που θα απελευθερωνόταν θα δημιουργούσε πρόβλημα όχι μόνο στις ελληνικές δυνάμεις αλλα και στον ελληνικό πληθυσμό γιατι μπορεί να μεταφερθεί με τον άνεμο και στην Ελλάδα!

Η λύση είναι οι συμβατικές θερμοβαρικές βόμβες μεγάλου διαμετρήματος που έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τις πυρηνικές βόμβες μικρού διαμετρήματος χωρίς το φαινόμενο της ραδιενέργειας μετά την έκρηξη.

Απο τα όπλα της κατηγορίας ξεχωρίζει η αμερικάνικη GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB) ή “Μητέρα όλων των Βομβών” όπως είναι πιο γνωστή, που μεταφέρεται απο ένα C-130 και είναι ελεύθερης πτώσης.

Εχει βάρος 10,3 τόνους και ισχύ ισοδύναμη με 11 τόνους ΤΝΤ.

Η ρωσική θερμοβαρική “Πατέρας όλων των Βομβών” έχει βάρος 7,1 τόνων και ισχύ ισοδύναμη με 44 τόνους ΤΝΤ. Δηλαδή είναι 30% ελαφρύτερη και 4 φορές ισχυρότερη (!)

Παλιά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 χωρίς πανάκριβο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για πυρηνική κρούση μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε στρατηγικά βομβαρδιστικά με τις θερμοβαρικες βόμβες μεγάλου διαμετρήματος!

Φυσικά τέτοια όπλα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεσμευτούν από τις ΗΠΑ για εξαγωγή ή να κατασκευαστούν τοπικά.

Ωστόσο η Ρωσία εχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή θερμοβαρικών στρατηγικών όπλων και είναι σίγουρο οτι δεν θα τα έδινε ποτέ σε χώρες όπως η Τουρκία.

Μήπως να ενισχύαμε περισσότερο την ελληνορωσική αμυντική συνεργασία;

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Σχόλια

 1. AXEΡΩΝ

  Τα θερμοβαρικά εἶναι για μένα το συμβατικό ὅπλο με το μεγαλύτερο ἑνδιαφέρον,(ὅχι ὅτι τα ὅπλα ΕΜΡ δέν ἔχουν την ἀξία τους),ἀλλά τέτοια ὅπλα ὅπως οἱ μητέρες ὅλων των βομβῶν δέν εἶναι αὐτό που χρειαζόμαστε,γιατί δέν ἔχουν ἐπιχειρησιακή εὐελιξία,δηλαδή μποροῦν να χρησιμοποιηθοῦν μόνο ὑπό συνθήκες ἀπόλυτης ἁεροπορικῆς κυριαρχίας και μηδενικῆς ἀντιαεροπορικῆς ἄμυνας,δηλαδή συνθήκες ἀνέλπιστες.
  Κατ΄ἀρχήν,στον συγκεκριμένο τομέα ἴσως ἤδη προηγοῦνται οἰ ἀπέναντι,και θα πρέπει να ληφθοῦν μέριμνες για την ἀντιμετώπιση τους.
  Κατά δεύτερον,τα θερμοβαρικά που μας ἑνδιαφέρουν εἶναι ἁεροπορικές βόμβες ἕως 2.000 λιβρῶν,και κατά προτίμηση με συλλογές ἀνεμοπορείας,ὀβίδες πυροβολικοῦ των 155mm-8´´,και κεφαλές πυραύλων ὅπως οἱ ATCMS ἤ ἀντίστοιχοι.
  Το πώς μποροῦν να ἀποκτηθοῦν τέτοια ὅπλα βεβαίως,και ἰδίως ὑπό τις σημερινές συνθήκες,εἶναι μία ἄλλη ἰστορία.

  Απάντηση
  • Προβοκάτωρ

   Και πάλι δεν διαφωνώ αγαπητέ..αλλά 5-6 από δαύτες να πέφτουν στους ναύσταθμους και στα ναυπηγεία τους..είναι φοβερό δώρο!

   Απάντηση
   • AXEΡΩΝ

    Μπορεί βεβαίως κάτι τέτοιο να ἱκανοποιεί το θυμικό μας,ἀλλά πόσο εἶναι ἐφικτό;
    Μία ἀνέμελη διέλευση ἑνός C-130 πάνω ἀπό το Γκιολτσούκ,δέν νομίζω ὅτι θα ἐξασφαλιστεί ἄν δέν γονατίσουν οἱ ἀπέναντι,αὐτό ὅμως θα σημαίνει ὅτι ἄλλα ὅπλα κέρδισαν τον πόλεμο,πριν βρεθοῦμε σε θέση να ἐξαπολύσουμε ΜΟΑΒ.
    Ἑνὼ ἑκατοντάδες κεφαλές τακτικοῦ ἐπιπέδου μαζί με μερικές δεκάδες (Ὅχι ὑποχρεωτικά περισσότερες) διχίλιαρες της Π.Α,θα ἔκαναν ἐξ ἀρχῆς δουλειά,ἐκεί που το κάθε πλήγμα θα ἔχει ἄμεσο ἀντίκρυσμα στην πορεία των ἐπιχειρήσεων,και ὅχι σε ὑποδομές που δέν πολεμάνε οἱ ἴδιες.
    Ἀλλά,ὅπως ἔγραψα και στην ἀρχή,ἄς μας ἀπασχολήσει και ἡ ἀντιμετώπιση θερμοβαρικῶν ὅπλων που ἑνδεχομένως διαθέτει ὁ ἀντίπαλος,πρίν ἀρχίσουμε να χαμογελάμε με αὐταρέσκεια ὀραματιζόμενοι την ζημία που θα προκαλέσουν τα θερμοβαρικά που ὅμως δέν διαθέτουμε ἀκόμη.

 2. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Θέλεται πυρηνικά όπλα; Παρόν!
  Θέλεται συμβατικά όπλα; Παρόν!
  Ναι μπορώ να τα φτιάξω και ας αφήσουμε της κοροιδίες και τα ψέματα θα σας αναφέρω πως το κόστος των πυρηνικών είναι χαμηλώτερο από όσο σας λένε! Μόνο που δεν μπορείς να τα ρίξεις άμα τα φτιάξης. Δηλαδή αν απειλήσεις την τουρκία και δεν σταματήση τι θα κάνεις; Αν τα ρίξεις τα πυρηνικά θα σε φάνε μετά! Η μόνη λύση για να ρίξεις πυρηνικό όπλο είναι μέσα στην θάλασα στο θαλάσσιο ρηήγμα της ανατολής με ειδική κεφαλή και πυροκτροτητή σαν της βόμβες βυθού για να σκάση όταν φτάση στον βυθό της θάλασσας.
  Για τα υπόλοιπα θα μπορούσαμε να φτιάξουμε απλούς πυραύλους κρούζ και με ηλεκτρικούς κινητήρες κλπ. Αλλά το πιο βασικό είναι η έλειψη μηχανοκίνησης του στρατού μας και των εφεδρειών τύπου Α! Δυστηχώς μετά από τόσα 20+ χρόνια κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρων εδώ στην Ελλάδα για να φτιάξουμε επιτέλους κάτι δικό μας! Και σε αυτό φταίει και η πολιτική ηγεσία και η στρατιωτική αλλά και οι πολεμικές βιομηχανίες!
  ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Απάντηση
 3. Προβοκάτωρ

  Φίλε AXEΡΩΝ, εξυπακούεται ότι η ολιγόλεπτη διέλευση (2-3 min, max) του C σε μεγάλο υψόμετρο εντός του εχθρικού εναέριου χώρου, θα είναι εξασφαλισμένη και απεναντίας δεν απαιτείται η επικράτηση μας για ένα τέτοιο πλήγμα.
  Άσε που μπορεί να είναι είτε προληπτικό είτε το πρώτο χτύπημα, που θα τους τσακίσει το ηθικό και τα μέσα υποστήριξης στο ναυτικό τους.
  .Το να εξαφανίσεςι από το χάρτη, τους ναυστάθμους, τα αγκυροβόλια και τα ναυπηγεία του εχθρού είναι στρατηγικής σημασίας πλήγμα και μάλιστα priority A.
  Το πως θα γίνει είναι άλλη υπόθεση..

  Απάντηση
 4. Γιάννης

  Δεν πρόκεται να αγοραστούν ή κατασκευαστούν μεγάλες βόμβες σαν αυτή της φωτογραφίας ώστε αν χρειαστεί να φορτωθούν σε ,,στρατηγικά βομβαρδιστικά,, C-130 που θα πάνε να καταρριφθούν , ε συγνώμη, ήθελα να γράψω να μπουν μέσα στην τουρκία για να ισοπεδώσουν από ναυστάθμους μέχρι πόλεις.
  Αν θέλουμε θερμοβαρικές βόμβες πρέπει να βρούμε μικρότερες που να τις μεταφέρουμε με μαχητικά α/φη.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: