Θύελλα αντιδράσεων για την σχεδιαζόμενη απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Απόβαση αρμάτων μάχης της 32 ΙΜΑ της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Σαμοθράκη. Φωτογραφία: ΓΕΣ

Επι ποδός για τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση της μονάδας.

[dropcap size=small]«Σ[/dropcap]εισμό» στην τοπική κοινωνία προκάλεσε η αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού σχεδιάζει την απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα, και τη μετεγκατάστασή της στον Αυλώνα.

Ο σχεδιασμός του ΓΕΣ προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Ένας-ένας, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι του παραγωγικού κλάδου της τοπικής οικονομίας, με αφορμή το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με δηλώσεις τους καλούν τόσο τη στρατιωτική ηγεσία όσο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αναθεωρήσουν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, θέτοντας ευθέως θέμα των συνεπειών που θα έχει μία τέτοια απόφαση στην τοπική οικονομία και όχι μόνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως χθες μετά το δημοσίευμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν πήρε επίσημα θέση για το θέμα, αν και τα σχετικά έγγραφα που έφτασαν στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών φέρουν την υπογραφή του Αρχηγού ΓΕΣ.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στρατιωτικές πηγές των Αθηνών που ρωτήθηκαν σχετικά από τοπικά στελέχη, επιβεβαίωναν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τη νέα δομή των στρατιωτικών δυνάμεων, βάσει της οποίας εξετάζεται η μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο, χωρίς ωστόσο να προβούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών υπηρετούν σήμερα 450 στρατιωτικοί και 550 κληρωτοί στρατιώτες. Γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η μεταφορά της μονάδας εκτός Μαγνησίας θα σημάνει ένα σκληρό χαστούκι για την τοπική οικονομία.

Αντιδράσεις υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο. Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ θέτει προ των ευθυνών, τόσο τους κυβερνητικούς βουλευτές όσο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι δυνατόν «να αποψιλώνεται ο Βόλος διότι έτσι το θέλουν κάποιοι γραφειοκράτες του Κράτους των Αθηνών».

«Τέτοιοι σχεδιασμοί ενέχουν ηθικό και κοινωνικό κίνδυνο», σημειώνει επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου αναμένεται να συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα την ερχόμενη εβδομάδα και να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ κάτι αντίστοιχο θα πράξουν και άλλοι εκπρόσωποι του παραγωγικού ιστού, εκφράζοντας την αγωνία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας.

Θύελλα αντιδράσεων

Μία μέρα μόλις μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, οι αντιδράσεις είναι έντονες και αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, με δήλωσή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το θέμα αναφέρει:

«Η μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Βόλο στον Αυλώνα, εξυπηρετεί μόνο μικροτοπικές σκοπιμότητες. Η ιστορική έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία της στην περιοχή του Βόλου, κυρίως για λόγους επιχειρησιακούς.

Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μετακινείται στην Αθήνα για να αντικαταστήσει το υπό κατάργηση Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αυλώνα, δικαιολογημένα προκαλεί αγανάκτηση και οργή στην τοπική κοινωνία.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επανεξετάσει το θέμα και να επαναφέρει στην τάξη αξιωματούχους του Κέντρου που παραγοντίζουν επικίνδυνα.

Να γνωρίζουν ότι ο Βόλος και η Μαγνησία θα αντιδράσουν. Καλούμε τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες επιτέλους να ξυπνήσουν. Δεν μπορεί να αποψιλώνεται διαρκώς ο Βόλος, επειδή έτσι το θέλουν κάποιοι γραφειοκράτες του Κράτους των Αθηνών. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις εν κρυπτώ για τόσο σοβαρά ζητήματα».

Καμπανάκι χτύπησε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σημειώνοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ αρνητική για την περιοχή. Η επιχειρούμενη μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που έχει βαθιά ιστορία στην περιοχή και βαθύ αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και στην τοπική οικονομία. Τέτοιοι σχεδιασμοί ενέχουν έναν ηθικό και κοινωνικό κίνδυνο, για αυτό και πρέπει πάντα οι τοπικές κοινωνίες να είναι ενήμερες όπως και οι τοπικοί φορείς. Δεν είναι δυνατόν να αιφνιδιάζονται με αυτό τον τρόπο».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος με τη σειρά του τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την ώρα που η τοπική αγορά βιώνει τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης με τον πιο οδυνηρό τρόπο, τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά και η αγορά διαρκώς συρρικνώνεται, δεν είναι δυνατόν να υφίστανται τέτοιοι σχεδιασμοί. Η αποχώρηση από τον Βόλο 1.000 στρατιωτικών και στρατιωτών και άλλων τόσων μελών των οικογενειών τους, θα είναι καταστροφική για την τοπική οικονομία.

Το χτύπημα θα είναι ανεπανόρθωτο και έρχεται δυστυχώς στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο εμπορικός κόσμος μαζί με τους άλλους τοπικούς φορείς θα παλέψει συντονισμένα ώστε να ανατραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα ζητούμε να πάρουν επίσημα θέση οι κυβερνητικοί βουλευτές, και να πιέσουν και αυτοί με τη σειρά τους ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο».

(taxydromos.gr 17/12/2017 – ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ)

Αναδημοσίευση απο το staratalogia.blogspot.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Ενα πράγμα μου την δίνει στα νεύρα. Η υποκρισία. Θες λεφτά? Ζήτα λεφτά. Όχι θες λεφτά, ζητάς στρατιωτική μονάδα/ πανεπιστήμιο κλπ για ν’ αρμέγεις..

  Οι στρατιωτικές μονάδες πρέπει να πάνε εκεί που θ’ αποδώσουν περισσότερο. Τω πως θα πάνε λεφτά στην επαρχία (που κατα την γνώμη μου πρέπει να πάνε) είναι άλλη ιστορία..

  1. Πιστεύεις ότι θα αποδώσει καλύτερα από το »λιμάνι» της Αυλώνας;;;Ο Βόλος τουλάχιστον από αυτή την άποψη είναι σε καλύτερη τοποθεσία…

 2. Τώρα που το ξαναδιαβάζω, πλέον έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο. Οι άνθρωποι το λένε καθαρά. Την μονάδα την θέλουν για να την αρμέγουν. Το επιχειρησιακό δεν τους απασχολεί ουδόλως. Βλέπω να βάζουν και οδοφράγματα ωστε ν’ αποκλειστεί στον Βόλο επ’ άπειρο.. Τι να πω?….

  1. πρεπει να παει το βουνο στο μωαμεθ..η ο μωαμεθ στο βουνο..το σιγουρο ειναι οτι τα αποβατικα δεν πρεπει να ειναι 300 χιλ μακρια απο τους πεζοναυτες…ο διαυλος ειναι στενος κ με πολυ κινηση σε περιπτωση πολεμου κινδινευει ολος ο στολος να βουλιαξει στα στενα της σαλαμινας…αρματαγωγα ζουπ στο βολο κ κυριες μοναδες στη σουδα ..γιατι περα απο τους σουβλατζιδες που σκουζουνε στο βολο γιατι θα ξεβολευτουν..κ πολυ ναυτεοι εχουνε βολευτει με το περαμα παλουκια 8ωρο..σουδα κ παλι σουδα ο στολος..για τι σουβλατζιδικα κ βολεμα εχει και η σαλαμινα κ δύστυχος οχι μονο απο εμπορους αλλα απο στελεχη

 3. Δεν μπορω να καταλάβω για ποιο λόγο το συζητάμε. Έβγαλε το ΓΕΣ απόφαση για μεταφορά ; Πρεπει να γίνει μεταφορά, τέλος. Δεν γίνεται να μπαίνουν εμπόδια στην αναδιοργάνωση των ΕΔ της χώρας, ειδικά σημερα που τη χρειαζόμαστε περισσότερο απο ποτε, για να εξυπηρετηθούν κάποια μικρο συμφέροντα.

 4. Οι τοπικοί παράγοντες που ομιλουν εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα (ψήφους). Το ΓΕΣ πρέπει να μελετήσει εάν συμφέρει να φύγει η μονάδα από εκεί. Το τι λέει ο κάθε άχρηστος στο Βόλο λίγο μου κάνει.

 5. Οι πεζοναύτες έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι στην Αττική, δίπλα στα αρματαγωγά. Εντύπωση μου κάνει το μέγεθος της 32 ΤΑΞ Π/Ν μόλις 1000 άτομα για 2 τάγματα κρούσης, 1 ΙΜΑ, 1 ΜΠΠ και 1 τάγμα υποστήριξης; μιλάμε για πλήρη αποσύνθεση. Μάλλον πρέπει να σκεφτούν την συγχώνευση της 32 ΤΑΞ Π/Ν με την 2η ΜΑΛ και την Ζ ΜΑΚ για να και να δημιουργηθεί μια ταξιαρχία με όλη την σημασία της λέξης και όχι 1,5 τάγμα και με το ζόρι που είναι τώρα. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, αφού θα ξεφορτωθούμε 2 διοικήσεις και θα γεμίσει με κόσμο η Ταξιαρχία, κάνονας της πραγματικά υπολογίσιμη δύναμη και όχι μονάδα βολέματος ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών που είναι αυτήν την στιγμή.

  1. Γενικά και με απλουστεύσεις αν και η 32, με μαλ και ζ και ορείνους και αμφιβειους ετεθ, απο την άλλη, αρχικά ας το θέσω απλοικά, έχουν διαφορετικο τροπο επιτευξης των σκοπων τους αρα και μεσα αλλά ,να συμφωνήσω αφου στο κατω κατω εδώ, η ρεντίνα δειχνει την ικανοτητα για όλα τα στελέχη και τα τπεν είναι ουσιαστικά το ιδιο για τους πρασινους με την εξαιρεση των μαλ για τα φτερά, αλλα νεβερ μαιντ,αλλά η ζ μακ που στελεχώνεται μονο απο μονιμα στελέχη και ουσιαστικά είναι η ετοιμοπόλεμη μονάδα που θα διασώσει τη τιμή της χώρας μέχρι την εξ ουασιγκντον παρέμβαση, πως θα συγχρωτιστεί με τους κληρωτούς, όταν όλος ο ΕΣ βασίζεται στην ατυπη αρχή, μακρυα απο τους κληρωτους?
   Και να πω και κατι αιρετικό η 32, κατε εμε ,πρέπει να βρισκεταί ή στη κρητη και μάλιστα στο νομο λασηθίου,ή στη Καβαλα για καθαρά επιχειρησιακούς σκοπούς ως και το ισοδύναμο τετελεσμένο που κάποτε είχαμε γιατί απο οτι καταλαβαίνω είναι προς αναθεώρηση ή και εφεδρεία αν όλα πάνε κατα διαόλου μαζί με τις μοίρες ή αλλιώς στη πέριξ της κύμης περιοχή, με εξόρμηση το λιμάνι της, αφου το φτιαξουνε μάλλον .

 6. Τα είπαν όλα οι φίλοι πιο πάνω. Όταν ερχόταν στον Βόλο το 521 από την Σύρο και το 575 από την Χαλκίδα, ήταν «όλα καλά» και business με ουρά… Με τέτοιους τοπικούς άρχοντες και βουλευτές, θα κατρακυλήσουμε ακόμη πιό κάτω, δυστυχώς.

 7. Οταν έφυγε απο την Χαλκίδα το 575 δεν τόλμησε να μιλήσει κάνεις,δεν καταλαβαίνω γιατί στο Βόλο να είναι πιο μάγκες,τουμπεκί και οτι είναι καλύτερο για την ΤΑΞ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.