Ιαπωνία: Προβλήματα στο λογισμικό διαχείρισης ισχύος καθυστερούν την πρώτη πτήση του ATD-X

Το ATD-X δεν πρόκειται να πετάξει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015 λόγω προβλημάτων με το λογισμικό που ελέγχει την αυτόματη επανεκκίνησης του κινητήρα. (TRDI via HIS Janes)

Η δοκιμαστική πλατφόρμα του προηγμένης τεχνολογίας, πειραματικού, αεροσκάφους επίδειξης τεχνολογίας (ATD-X) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ) της χώρας, δεν θα πετάξει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015 λόγω προβλημάτων στο λογισμικό που ελέγχει την αυτόματη επανεκκίνηση του κινητήρα.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα τον Μάρτιο πριν το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, όμως τα προβλήματα που επηρεάζουν τη μονάδα ελέγχου κινητήρα (ECU) θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να επιλυθούν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η ECU είναι ένα κρίσιμο σύστημα διαχείρισης ισχύος που επανεκκινεί αυτόματα τον κινητήρα αφότου σταματήσει να λειτουργεί εν ώρα πτήσης.

Αξιωματούχοι του ΥΠΑΜ λένε πως το τρέχων θέμα είναι μια δυσλειτουργία του λογισμικού. Αντί της χρήσης των υπαρχόντων διαθέσιμων συστημάτων, μεγάλο ποσοστό της τεχνολογίας που εγκαταστάθηκε στο ATD-X αναπτύχθηκε ειδικά για το πρόγραμμα οπότε οι λύσεις πρέπει να βρεθούν από το μηδέν, συμβάλλοντας στην τρέχουσα καθυστέρηση.

Ο υπεργολάβος του ATD-X, η εταιρεία “Βαρείες Βιομηχανίες Mitsubishi” (MHI), κατασκευάζει στο εργοστάσιο Κομάκι Μινάμι στην Περιφέρεια Αιτσι ένα μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο διαθέτει μια μικρότερη πλατφόρμα από το δυνητικό μοντέλο παραγωγής.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Έρευνας και Ανάπτυξης (TRDI) του Ιαπωνικού ΥΠΑΜ εργάζεται στο ATD-X από το 2009. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από την ανησυχία του Τόκιο ότι είχε έλλειψη της τεχνογνωσίας για να κατασκευάσει ένα μαχητικό αεροσκάφος «πέμπτης γενιάς», ανησυχίες οι οποίες μεγαλώσανε ακόμη περισσότερο το 2006 μετά την απαγόρευση του Κογκρέσου για εξαγωγή του F-22 Raptor.

Η Ιαπωνία πρόκειται να αποφασίσει το 2018 για το αν θα χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από την TRDI στην εργασία ενός, εγχώριας κατασκευής «αόρατου» αεροσκάφους αεροπορικής υπεροχής ωστε να αντικαταστήσει τον στόλο των F-2, ή αν συνεχίζει την εξέλιξη ενός νέου μαχητικού σε συνεργασία με άλλη χώρα.

Πηγές του ΥΠΑΜ επιμένουν ότι το πρόγραμμα ATD-X θα ολοκληρωθεί εντός του  χρονοδιαγράμματος στο τέλος του οικονομικού έτους 2016 παρά τις τωρινές καθυστερήσεις. Ως αποτέλεσμα, το αεροσκάφος θα έχει μειωμένη περίοδο δοκιμαστικών πτήσεων.

Το TRDI εργάζεται ήδη σε ένα άλλο πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς με την ονομασία «i3 Fighter» (Επικαιροποιήμενο, Ευφυές και Άμεσο) το οποίο κατασκευάζεται πάνω στις τεχνολογίες που δοκιμάστηκαν από το ATD-X. Το πρόγραμμα του i3 Fighter αναμένεται να αποτελέσει τη βάση ενός μαχητικού παραγωγής με το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει το 2018 η Ιαπωνία στα σχέδια μιας πλατφόρμα εγχώριας κατασκευής.
Απόδοση από το HIS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.