Βασίλης Καραβίδας
Ο Βασίλης Καραβίδας είναι ένας απο τους διαχειριστές της ομάδας “ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ! – powered by ΠΡΟΕΛΑΣΗ” στο Facebook – https://www.facebook.com/groups/1614967065413835/

Με τη λήξη του Β’ΠΠ και την υπογραφή της συνθήκης του Πότσδαμ, ο Αυτοκρατορικός Ιαπωνικός Στρατός και το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό διαλύθηκαν ως οργανισμοί. Την ευθύνη για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ιαπωνίας ανέλαβε η δύναμη κατοχής του Αμερικανικού Στρατού. Με την έναρξη του πολέμου της Κορέας, οι Αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να εμπλέκονται σε μεγάλους αριθμούς, και για την τήρηση της εσωτερικής τάξεως, συστήθηκε το 1950 η Εφεδρική Εθνική Αστυνομία (φωτ. 1), με δύναμη 75000 ατόμων. Καθώς η εμπλοκή στην Κορέα συνεχιζόταν, το 1952 αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της Εφεδρικής Αστυνομίας, με ακόμη 35000 άτομα.

Φωτογραφία 1.

Αποστολή του τμήματος όπως προαναφέραμε, ήταν η καταστολή ταραχών και η παροχή βοήθειας μετά από φυσικές καταστροφές. Δύο χρόνια αργότερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, μετονομάστηκε σε Υπηρεσία Άμυνας, και δημιουργήθηκαν τρεις κλάδοι, οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Στο νέο τους ξεκίνημα οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (ΙΔΑ) ήταν λογικό να είναι εξοπλισμένες με μια πανσπερμία Αμερικάνικου υλικού.

Φωτογραφία 2.

Στολή: η αρχική στολή ασκήσεων – εργασίας ήταν η κλασσική Αμερικάνικη μονόχρωμη OG-107 (υιοθετήθηκε από τους Αμερικανούς το 1952-53) η οποία σε Ιαπωνική υπηρεσία είχε τον κωδικό Type-65 Working Clothes (στα Ιαπωνικά Rokugo shikisukushuuu – φωτ.2). Αρχικά κατασκευάζονταν από 100% βαμβάκι, αλλά για λόγους κόστους και καλύτερης αντοχής του υφάσματος, χρησιμοποιήθηκε μια τεχνητή ίνα (εφεύρεση του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου του Κυότο) με την ονομασία Βίνιλον (εμπορική ονομασία του Ιαπωνικού Κανέμπι Μπιν). Η ίνα αυτή είναι αποτέλεσμα οργανικής αντίδρασης της ακετόνης στο πολύ-βινύλιο.

Φωτογραφία 3.

Από τις αρχές του 1970 χρησιμοποιήθηκε σε καθαρά πειραματικό στάδιο από τις αερο-μεταφερόμενες δυνάμεις, μια στολή παραλλαγής εγχώριας κατασκευής, γνωστή ως Type-1. Από το 1991, αναπτύχθηκε ένα νέο ψηφιδωτό σχέδιο παραλλαγής (αντίστοιχο της Γερμανικής Flecktarn) το οποίο παραμένει ως σήμερα σε υπηρεσία, διακρινόμενο σε τρεις εκδόσεις (Type-II, Type-III και ερήμου). Η νέα στολή (φωτ 3) κατασκευάζεται σε δύο διαφορετικές εκδοχές, μια με αναλογία 50-50 βαμβάκι και Βίνιλον και μια σε αναλογία 70-30.

Φωτογραφία 4.

Κράνος: Το χρησιμοποιούμενο Type-66 (φωτ 4) ήταν ένα τοπικά κατασκευασμένο αντίγραφο του κράνους Μ1, με πρόβλεψη για μικρότερο μέγεθος, προκειμένου να ταιριάζει στα σωματομετρικά δεδομένα των Ιαπώνων. Αν και το σχήμα είναι ίδιο, το Type-66 ξεχωρίζει χάρις στο μεγαλύτερο χείλος του. Η πιο ουσιαστική διαφορά με το Μ1 είναι το υλικό κατασκευής. Αν και το Μ1 είχε κατασκευαστεί με γνώμονα την αντοχή σε διάτρηση από θραύσματα ΠΒ και όλμων, το Type-66 χρησιμοποιεί ένα μίγμα ατσαλιού πλούσιο σε μαγγάνιο, προκειμένου να είναι πιο ελατό και να λυγίζει όταν δέχεται χτυπήματα, απορροφώντας έτσι μεγάλο μέρος της κινητικής ενέργειας.

Φωτογραφία 5.

Σήμερα, το κράνος αυτό βρίσκεται ακόμη σε χρήση, από Μονάδες βασικής εκπαίδευσης.
Το 1988 ένα νέο υπόδειγμα μπήκε σε υπηρεσία, το κράνος Type-88 (φωτ 5). Μολονότι η Ιαπωνική κωδικοποίηση είναι Hachi chiki Tottobo, ήτοι ‘’μεταλλικό καπέλο’’, το κράνος κατασκευάζεται από ενισχυμένη πλαστική ίνα (UHMPE). Μία δεύτερη εκδοχή του κράνους αυτού (Type-88-II) ξεκίνησε να χορηγείται από το 2012 (φωτ 6).

Φωτογραφία 6.

Είναι 10% ελαφρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο και χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα ανάρτησης με το Αμερικάνικο MICH (υποσιάγωνο 4 σημείων ανάρτησης και μαξιλαράκια στο εσωτερικό).

Φωτογραφία 7.

Εξάρτυση: Αν και αρχικά οι ΙΔΑ χρησιμοποιούσαν εξαρτύσεις που διέθεταν ήδη από τον Β’ΠΠ, σταδιακά υιοθέτησαν την Αμερικάνικη εξάρτυση Μ-1956 Individual Load-Carrying Equipment (ILCE). Η Μ-1956 (φωτ 6) την εποχή που κατασκευάστηκε, ήταν ένα από τα καλύτερα σχέδια. Απλοποιούσε τον εφοδιασμό, καθώς πλέον γίνοταν χρήση μόνο 2 διαφορετικών ζωνών για όλους τους τύπους όπλων (μεγέθη Medium και Large), ενώ οι νέοι ιμάντες Η έκαναν την κατανομή φορτίου μια πιο εύκολη (και άνετη) υπόθεση. Κατασκευασμένη από βαμβάκι, υπέστη σχεδόν 5 τροποποιήσεις στα απάρτια της, μέχρι την εμφάνιση της Μ-1967.

Φωτογραφία 8.

Ασφαλώς οι Ιάπωνες δεν έμειναν εκεί. Με την εμφάνιση της ALICE (All-Purpose Lightweight Individual Carrying Equipment) υιοθέτησαν αμέσως την νέα εξάρτυση, ενώ ένα τοπικά κατασκευασμένο έκδοχο (φωτ 7 – 8) δεν άργησε να φανεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, ξεκίνησε μια φιλόδοξη προσπάθεια για την κατασκευή μιας νέας στολής παραλλαγής και ατομικών υλικών του στρατιώτη, προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της απόκρυψης (ορατό και υπέρυθρο φάσμα) αλλά και να κατασκευαστούν υλικά με καλύτερα εμβιο-μηχανικά χαρακτηριστικά για τον χρήστη.

Αποτέλεσμα των μελετών ήταν η κατασκευή του Συνόλου Υλικών Μάχης (Shimotsu soku set) που περιλαμβάνει στολές, ειδικό ιματισμό, μια εξάρτυση γιλέκο και τρία διαφορετικά είδη αντιβαλιστικού γιλέκου.

Φωτογραφία 9.

Η εξάρτυση είναι ένα κλασσικό σχέδιο γιλέκου. Το αρχικό γιλέκο ήταν ένα αντίγραφο του Αμερικάνικου γιλέκου PASGT, με ενσωματωμένες θήκες στο σώμα του (φωτ 9) και μπήκε σε υπηρεσία το 1992. Η Ιαπωνική ονομασία του είναι Shinbutsu και διαθέτει μαλακή θωράκιση Level-III-A, παρέχοντας προστασία από βολίδες 9 χιλ και 44 Μάγκνουμ.

Φωτογραφία 10.

Η δεύτερη έκδοση του γιλέκου, εμφανώς επηρεασμένη από το Αμερικάνικο ΙΒΑ (Individual Body Armor) διαθέτει σύστημα PALS στον κορμό για την προσαρμογή θηκών με σύστημα Molle, και διαθέτει εσωτερική τσέπη για την προσθήκη αντιβαλιστικής πλάκας (φωτ 10).

Φωτογραφία 11.

Η Τρίτη γενιά του αντιβαλιστικού γιλέκου, βρίσκεται σε χρήση από το 2012. Φέρει την ονομασία Bokuto wajo was (Αντιβαλιστικό γιλέκο τύπου 3) και ενσωματώνει όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά των Δυτικών υποδειγμάτων (φωτ 11). Διαθέτει σύστημα ταχείας απελευθέρωσης, λαβή για την απόσυρση τραυματία, σύστημα PALS για την τοποθέτηση θηκών Molle, και προσθαφαιρούμενα προστατευτικά ώμων. Διακρίνεται όμως από αυξημένο βάρος (περίπου 12 κιλά στο σύνολο) πράγμα που το κατατάσσει στην κατηγορία του παλιού RBA (Ranger Body Armor).
Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και διάφορα μοντέλα εξαρτύσεων, εγχώριας κατασκευής.

Θέλετε να διαβάσετε το Β’ μέρος του αφιερώματος στις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας; Τότε κάντε κλικ εδω

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: