Ιδιωτική υπόθεση ο πόλεμος στο Αφγανιστάν;

Η πρόσφατη επίθεση των Ταλιμπάν στην έδρα μιας ιδιωτικής βρετανικής εταιρείας ασφάλειας στην Καμπούλ, τέλος του 2018, φέρνει στην επιφάνεια και πάλι ένα πρόβλημα που καταγράφηκε και στο Ιράκ μετά την εισβολή των Αμερικανών στη χώρα: την παρουσία και το μέλλον των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και το καθεστώς τους στο Αφγανιστάν. Βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες με ένοπλους υπαλλήλους τους είναι πανταχού παρόντες στην Καμπούλ και όχι μόνο εκεί.

Ασαφείς αρμοδιότητες, άγνωστος ο αριθμός τους

Προστατεύουν πρεσβείες  και διεθνείς οργανισμούς, προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και ένοπλη προστασία στους συνεργάτες ΜΚΟ και ξένους δημοσιογράφους. Παράλληλα ενεργοποιούνται ως σύμβουλοι και εκπαιδευτές των αφγανικών μονάδων ασφαλείας και της αστυνομίας. Ο αριθμός τους υπερβαίνει αυτόν των στρατιωτών που συγκροτούν την αμερικανική και νατοϊκή παρουσία στη χώρα, αν και σήμερα είναι εμφανώς λιγότεροι από ότι το 2010, όταν ήταν πάνω από 100.000 οι «εργολήπτες», όπως ονομάζονται. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας το τελευταίο τρίμηνο του 2018 ήσαν καταγεγραμμένοι 25.000, μεταξύ αυτών οι 11.000 αμερικανοί υπήκοοι και άλλοι τόσοι υπήκοοι άλλων χωρών.

Από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ εξήγγειλε την πρόθεσή του να αποσύρει μερικώς τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα, αυξάνεται η ανησυχία, ότι έτσι ανοίγει διάπλατα η πόρτα για περισσότερους ιδιώτες  άνδρες ασφαλείας και ένοπλους μαχητές. Πόσοι ακριβώς είναι τώρα στη χώρα, κανείς δεν ξέρει, αλλά ούτε δίνονται στοιχεία με το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Ακόμη και το πλαίσιο αρμοδιοτήτων των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας περιγράφονται με ασάφεια.

«Έλλειψη συνέχειας»

Εδώ και καιρό ο Έρικ Πρινς, πάλαι ποτέ επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Blackwater, προσπαθεί να πείσει ότι η ανεπιθύμητη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μονάδες έμμισθων ανδρών. «Έτσι θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι συμβατικοί στρατιώτες στα σπίτια τους» υποστηρίζει. «Θα εξοικονομούνταν χρήματα και θα περιορίζονταν ανθρώπινες απώλειες από τον στρατό.

Ως πρότυπο θα μπορούσε να είναι η πρώην εταιρεία East India, που το προσωπικό της αποτελούνταν από ντόπιους στρατιώτες και ξένους υποστηρικτές, που θα έμεναν όμως για μεγάλο διάστημα στη χώρα. Διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη συνέχειας. Θα ενεργοποιούσαμε αμερικανούς βετεράνους, που ξέρουν την περιοχή. Θα τους πληρώναμε για να παραμείνουν συνεχώς σε συγκεκριμένο τόπο για 90 ημέρες και μετά άλλες 30 στο σπίτι τους και πάλι πίσω. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια».

Σύμφωνα με τα σχέδια του Έρικ Πρινς θα αρκούσαν 6.000 ιδιώτες άνδρες ασφαλείας, μεταξύ αυτών και 2.000 άνδρες ειδικών αποστολών. Όλοι αυτοί θα ήσαν εντεταγμένοι στις αφγανικές μονάδες ασφαλείας υπό τις οδηγίες της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης στην Καμπούλ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των αφγανικών δυνάμεων είναι ο μεγάλος αριθμός λιποτακτών, επειδή λόγω του μεγάλου προβλήματος διαφθοράς, οι στρατιώτες δεν πληρώνονται και δεν εξοπλίζονται» σημειώνει ο Έρκ Πρινς.

 

Μπερντ Μους-Μπορόφσκα

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: dw.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Αυτό που ξεκίνησε ως αντιτρομοκρατική αποστολή του ΝΑΤΟ εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, εφόσον η συμμαχία(και ουσιαστικά οι ΗΠΑ, που ξεκίνησαν αυτή την εκδικητή εκστρατεία σε άσχετη με την επίθεση στους πύργους χώρα) απέτυχαν παταγωδώς(αν ο στόχος ήταν η εξόντωση της Αλ-Κάιντα και η «απελευθέρωση» του Αφγανιστάν απο τους Ταλιμπάν), η προσπάθεια να ξεφορτωθούν έναν πλέον ανεπιθύμητο και πανάκριβο πόλεμο που ξεκίνησε με άλλη μια στημένη/πλαστή αιτιολογία, είναι σαφής ένδειξη ότι προσπαθούν να φύγουν απο την πίσω πόρτα(απο εκεί που φεύγουν ως συνήθως οι ηττημένοι). Απλά αυτή την φορά το καμουφλάρουν με μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρία, για να μη γίνουν ρεζίλι/ρόμπα on Stage(όπως λένε οι φίλοι οι Άγγλοι), όπως οι Σοβιετικοί πολλά χρόνια πρίν όταν αποσύρθηκαν μετά απο πολύχρονο αγώνα.

  Ο Πρίνς λέει ότι να’ναι, για να αρπάξει ότι προλάβει πρίν σταματήσει να ρέει το εύκολο χρήμα.

  1. Είχαν λόγους να εισβάλλουν στο Αφγανιστάν πέραν της τρομοκρατίας. Το Αφγανιστάν είναι γεωγραφικά σε μια ενδιαφέρουσα περιοχή έχει σύνορα με το Ιράν και είναι αρκετά κοντά στην Κίνα. Συνεπώς αν ελέγχεται από τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ περικυκλώνεται το Ιράν που είναι κλασσικός εχθρός των δυτικών και περιορίζεται και η Κινεζική και Ρωσική επιρροή στην χώρα αυτή αλλά και στην υπόλοιπη περιοχή. Ακούγονται και κάτι πράγματα για οικονομικούς στόχους σε αυτήν την εκστρατεία…

   Επίσης ήταν εύκολος στόχος: μια φτωχή και πληγωμένη χώρα που δεν είχε ηρεμήσει από μακροχρόνιους πολέμους. Οι Ταλιμπάν και οι ακραίοι ισλαμιστές που οι Αμερικανοί εξόπλισαν και ενίσχυσαν κατά τον πόλεμο με τους Σοβιετικούς, έδωσαν τώρα και την ιδανική αιτία και αφορμή για μια εισβολή που είχε άλλα κίνητρα. Φυσικά δεν θα άφηναν την ευκαιρία οι Αμερικανοί να κάνουν έναν ακόμα πόλεμο.

   Δυστυχώς δεν έμαθαν τίποτα από την Κορέα και το Βιετνάμ ούτε και από την αποτυχία των Σοβιετικών λίγα χρόνια πιο πριν. Μετά από 17 χρόνια πόλεμο δεν έκαναν παρά μια τρύπα στο νερό. Και επειδή ο Τραμπ θέλει να αποσυρθεί οι εταιρίες των μισθοφόρων είναι ότι πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν την περιοχή. Ποιος ξέρει όλο και κάποιον θα θέλουν να βομβαρδίσουν στο μέλλον εκεί κοντά και σίγουρα θέλουν να κρατήσουν μερικές βάσεις στο Αφγανιστάν.

   1. Σίγουρα είχαν λόγους που εξυπηρετούν γεωστρατηγικούς σκοπούς, απλά αυτοί δεν συμβιβάζονται με αυτά που έχουν συμφωνηθεί παλαιότερα στα επόμενα έθνη, τα οποία έχουν υπογράψει και οι αμερικάνοι, έτσι (όπως στο Ιράκ) έστησαν ολόκληρο θέατρο για να αποφύγουν έντονες αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα, μπαίνοντας/εισβάλλοντας σαν νέο-Ναπολέοντες σε μια ξένη χώρα που ήταν δήθεν υπεύθυνη για τις επιθέσεις στους πύργους και σε μια πτερυγα του πενταγώνου, στην οποία γινόταν έργα, ώστε να υπάρχει μόνο ελάχιστο προσωπικό σε αυτό το σημείο, που ήταν άλλη μια «σύμπτωση»(το σενάριο που παίχτηκε στην Νέα Υόρκη, το είχε γράψει χρόνια πρίν ένας Tom Clancy σε ένα μυθιστόρημα).

    Η όλη ιστορία για άσχετους φονταμενταλιστές που έγιναν πιλότοι με λίγες ώρες εκπαίδευσης σε μικρά ελικοφόρα Cesna, οι οποίοι αργότερα στούκαραν με την πρώτη προσπάθεια και με απόλυτη επιτυχία στους πύργους, αλλά και στο πεντάγωνο με ιδιαίτερα απαιτητικό προφίλ πτήσης σε πολύ χαμηλό ύψος(συνήθως προφίλ πτήσης για πυραύλους πλεύσης, όχι όμως για έναν Μπόινγκ 757/767), μπάζει απο πολλά σημεία. Εδώ φέρουν όμως ευθύνη και άλλες χώρες που έγιναν συνένοχες εφόσον απόφασισαν να συμμετέχουν σε αυτά τα εγκλήματα της παρέας νεοσυντηρητικών του νεαρού Μπους.

    Φαινόταν όντος εύκολος στόχος επειδή ζούνε σε άλλη εποχή σε σύγκριση με μια Αμερική, αλλά στο φινάλε αποδείχθηκαν μεγάλη πρόκληση και αξεπέραστο εμπόδιο για την υπερδύναμη ΗΠΑ, αλλά και γενικά για τους νατοϊκούς που νόμιζαν ότι θα είχαν εύκολο παιχνίδι(όπως σε μια Γιουγκοσλαβία).

    Αυτό που χπέτυχαν» πάντως οι νατοϊκοί με τις παράνομες εισβολές στην ευρύτερη περιοχή στην μέση ανατολή, ήταν η ανάσταση του «τρομοκρατικού τουρισμού» στην Ευρώπη που είχε ησυχάσει απο έναν Carlos η έναν αγώνα του IRA(ιρλανδέζικος ρεπουμπλικανικός στρατός) με επιθέσεις στις μητροπόλεις των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό σημείωσαν αδιαμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία.

   2. Όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις του Ιράν με την δύση, δεν θα το χαρακτήριζα αναγκαστικά ως παραδοσιακό εχθρό, εφόσον οι σχέσεις μέχρι την επανάσταση (όσο ήταν ο σάχης της Περσίας στην εξουσία) ήταν ιδιαίτερα φιλικές. Ο πατέρας του γνωστού Αμερικάνου στρατηγού Νόρμαν Σ.(γνωστός και ως «στόρμιν Νόρμαν») Νόρμαν Σ. Sr.(επίσης απόφοιτος της στρατιωτικής Ακαδημίας Ουέστ Πόιντ) υπηρέτησε στην Περσία(Ιράν) του σάχη ως σύμβουλος των σωμάτων ασφαλείας(και στην αντικατασκοπία για λογαριασμό της γνωστής υπηρεσίας/εταιρίας), αν θυμάμαι σωστά. Πρίν πάνε οι αμερικάνοι στην Περσία ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι εξοστρακίστηκαν επειδή ήθελαν να παίζουν περίεργα παιχνίδια με τον ορυκτό πλούτο(ως συνήθως), και στο Ιράν.

    Παρόλο που ο σάχης χαρακτηριζόταν μαριονέτα, είναι περίεργο που σε μια Κούβα παίχτηκε παρόμοιο σενάριο με έναν Φουλγκένθιο Μπατίστα.
    Μετά ξεκίνησε και εκεί μια λαϊκή επανάσταση, όπου ακολούθησε πάλι ένας «εξοστρακισμός» των ΗΠΑ(όπως αργότερα στο Ιράν, εφόσον ανέλαβαν οι κληρικοί/θεοκράτες την εξουσία).

 2. » Ιδιωτική υπόθεση ο πόλεμος στο Αφγανιστάν;»

  Όλοι οι πόλεμοι ειναι ιδιωτικής φύσεως. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπους ο νεώτερος είχε ομολογήσει. «sure it’s personal he went after my daddy» μιλώντας για τον πόλεμο εναντιον του Σανταμ Χουσεΐν. Τωρα το πώς ο Σανταμ προσπάθησε να εξοντώσει εναν προεδρο των ΗΠΑ αυτό ειναι καπου αρα απόρρητα.

  Επιπλέον ο στρατός των ΗΠΑ δεν ειναι όπως στην Ελλάδα. Πληρώνονται. Όπως και καθε στρατός ‘εθελοντικος’. Αρα και ‘ιδιωτικος’ μόνον πού είναι καλά μεταμφιεσμένος πισω από τεράστια συμφέροντα οχι μονον κρατικά αλλα και διεθνή. Άτομα λαμβάνουν αποστολές και πηγαινουν να δολοφονήσουν ανθρώπους που δεν εχουν γνωρίσει η δεν εχουν τιποτα να τους χωρίζει. Φεριπην οι Γκουρκα πηραν εντολη

  https://youtu.be/WTaj-PyTrxE

  Βλέπουμε επίσης την μεθοδευση ιδιωτικων στρατών. Έρχονται χρόνια όπου η προστατευση χωρών θα γινεται απο εταιρίες;

  1. ο σενιορ μακιαβέλι,στο ηγεμών ,είχε ενδιαφέρουσες αποψεις για το θέμα των ιδιωτικων/μισθοφορικών στρατών

  2. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον έργο που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και τον ρόλο των PMCˋs στην αμερικανική πολιτική. Λέγεται «State of Play» με πρωταγωνιστές τον Μπέν Έφλεκ, Ράσελ Κρόου και Χέλεν Μίρεν.

 3. «προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και ένοπλη προστασία στους συνεργάτες ΜΚΟ και ξένους δημοσιογράφους. »

  Στην περίπτωση που σάς «διέλαθε»…

 4. @Gunslinger Σχετικά με τις επιθέσεις στις 11/9 σίγουρα κάποιο βρώμικο παιχνίδι παίχτηκε. Δεν πείθει κανέναν ότι οι τρομοκράτες μπόρεσαν να χτυπήσουν με τέτοιο τρόπο την καρδιά των ΗΠΑ. Αν γινόταν με ένα μόνο αεροπλάνο θα φαινόταν πιο λογικό, αλλά να πετύχουν 3 στα 4 τέτοιους στόχους με τέτοια ακρίβεια είναι κάτι το σχεδόν εξωπραγματικό ( αν θυμάμαι καλά ένα ακόμη αεροσκάφος κατέπεσε χωρίς να χτυπήσει κάτι στο έδαφος ).
  Πιστεύω υπάρχει πολύ σκοτάδι πίσω από τα γεγονότα και πιθανότατα ο κόσμος δεν θα μάθει ποτέ όλη την αλήθεια.

  Σε γενικές γραμμές στους περισσότερους πολέμους οι Αμερικανοί έκαναν την κατάσταση χειρότερη από ότι θα ήταν αν δεν είχαν επέμβει. Η ιστορία ίσως επαναληφθεί σύντομα και στη Βενεζουέλα που αν και δεν υποστηρίζω το καθεστώς Μαδούρο, η κατάσταση έχει ομοιότητες με το Ιράκ.

  Φυσικά το Ιράν δεν ήταν πάντα εχθρός της Δύσης, μετά την επανάσταση του 1979 έγινε εχθρικό και οι Αμερικανοί το βλέπουν ως πιθανό πολεμικό μέτωπο.

  1. @thelinuxgk

   Έπεισε αρκετούς εκείνη την εποχή(όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά εκεί ήταν σημαντικό), οι οποίοι έτρεξαν εκνευρισμένοι ως εθελοντές για την εκστρατεία «αυτοάμυνας» των ΗΠΑ ως εκδίκηση για τις επιθέσεις στους πύργους, χωρίς να ενδιαφερθούν κάν αν είχε στοχοποιηθεί η πραγματικά υπεύθυνη χώρα.
   Επάνω στον αναβρασμό ψυχής πάρα πολλοί άφησαν την λογική στην άκρη, πέφτοντας θύματα στο παραμύθι που τους σέρβιρε η παρέα του προέδρου Μπους η οποία έδωσε αρκετές «πάσες» σε συγκεκριμένες εταιρίες αμυντικών εξοπλισμών οι οποίες στην συνέχεια ξεσκίστηκαν στο χρήμα. Αυτοί ήταν οι στόχοι της παρέας νεοσυντηρητικών του Μπους που εκμεταλλεύτικε στο μέγιστο αυτή την οργή του αμερικανικού λαού, μετά που άναψε η ίδια το φυτίλι, ήταν εύκολο με μια παρουσίαση λανθασμένων στοιχείων, να πιάσουν τους οργισμένους «πατριώτες» απο το αδύναμο σημείο για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις για έναν επιθετικό πόλεμο σε άσχετη χώρα.

   Να σημειωθεί επιπλέον, ότι πρίν την επίθεση στους πύργους ο (νεαρός) πρόεδρος Μπους δεν σημείωνε μεγάλη εκτίμηση στον αμερικανικό λαό, επειδή στην πρακτική εσωτερική πολιτική και σαν προσωπικότητα ήταν(η θεωρούνταν απο πολλούς αμερικανούς) γενικά άχρηστος η ασήμαντος.

   Έτσι η περίπτωση θυμίζει λίγο Πέρλ Χάρμπορ, παρόλο που εκεί ήταν ξεκάθαρο ποιός ήταν ο εχθρός που επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις του στόλου του ειρηνικού των ΗΠΑ, επειδή οι ιστορικοί δεν είναι απόλυτα σίγουροι αν δεν γνώριζαν οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες για τα σχέδια των Ιαπώνων να επιτεθούν στο Πέρλ. Εντελώς απρόβλεπτη δεν μπορεί όμως να ήταν η αντίδραση, μετά το εμπάργκο στα πετρέλαια που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους Ιάπωνες(οι οποίοι τα χρειαζόταν οπωσδήποτε για να ολοκληρώσουν τα επεκτατικά σχέδια τους στην Ασία και στην ευρύτερη περιοχή του ειρηνικού).

 5. Βασικα το Ιραν ειναι μια ιδιαζουσα περιπτωση.
  Οι Περσες ειναι οι μονοι – εαν δεν απατωμαι- που καταφεραν να ανεξαρτητοποηθουν και να παραμεινουν εκτος «οριων δικαιοδοσιας» και των δυο υπερδυναμεων της εποχης.Υπο προυποθεσεις θα μπορουσε να λεχθει οι ειναι οι συνεχιστες των παλαι ποτε αδεσμευτων.Ουτε με Ρωσους ουτε με Αμερικανους.Το κακο ειναι οτι ανελαβαν οι μουλαδες …Δεν ειμαι βεβαιος οτι θα μπορουσε να βρεθει αλλη λυση γι αυτους ομως, ικανη να τους προσφερει ανεξαρτησια-αυτοδιαθεση.
  Κατι αναλογο -ισως- συμβαινει και με το Αφγανισταν.
  Οποιοι αλλοι προσπαθησαν να ανεξαρτητοποιηθουν το μονο που καταφεραν ειναι απλα να αλλαξουν «μανατζερ» πχ Κουβα, Βιετναμ.

  1. Nα συμπληρωσω εδω ολοκληρωνοντας το συλλογισμο μου, οτι πιθανα ειναι αυτη η πιθανη εξαγωγη του Ιρανικου μοντελου ανεξαρτητοποιησης στο Αφγανισταν που εγειρει ανησυχιες και για τους 2 ή εστω 3 μεγαλους.
   Πιθανα δλδ εκει εδραζεται η προσπαθεια καταπολεμησης της τρομοκρατιας που πολυ βολικα χρησιμευει ως αφορμη για εισβολη μετα τα χτυπηματα σε πυργους κλπ.
   Η ιδια αιτιολογια-συνταγη (εαν δεχθουμε το παραπανω σκεπτικο περι ισλαμικης ανεξαρτητοποιησης) χρησιμοποιηθηκε πολλακις στο παρελθον, πχ στην Συρτη, και στην Τυνησια.

 6. Μόνο που το άρθρο είναι μισό καθώς στο σχέδιο του Prince περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος με έσοδα που θα προέρχονται από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας την οποία και θα αναλάβουν ξένες εταιρείες…

 7. 30 χρονια απο την αποχωρηση των σοβιετικων απο το Αφγανισταν, (15 Φεβρουαριου 1989 )

  «On February 15, 1989, at 10.30 am, the commander of the 40th Army, Lieutenant General Boris Gromov, was the last of a limited contingent of Soviet troops to cross the Khairatonsky bridge across the Amu Darya, which divided the USSR and Afghanistan.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.