Ιδιώτες στο υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει διαπραγματεύσεις για να αποκρατικοποιήσει τη διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας, η οποία είναι αρμόδια για τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υπερβάσεις κόστους και τις καθυστερήσεις.

Ωστόσο, την ώρα που η αμυντική βιομηχανία υποστηρίζει σθεναρά την μεταρρύθμιση αυτή, εκφράζονται φόβοι για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων καθώς ορισμένες από τις επιχειρήσεις ήδη είναι εργολήπτες ή έχουν αναλάβει συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας ή προμηθευτών του. (Φωτ: gov.uk)

Περίπου 20 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Διεύθυνσης Αμυντικού Εξοπλισμού και Υποστήριξης, η οποία διαχειρίστηκε σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας πέρυσι, που ανήλθε συνολικά στα 34,4 δισ. λίρες (39,7 δισ. ευρώ).

Η κυβέρνηση θα επιλέξει τώρα τις εταιρείες για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Εάν η ιδιωτικοποίηση αυτή προχωρήσει, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αναθέσει σε έναν εξωτερικό προμηθευτή τις προμήθειες όπλων από εταιρείες όπως η BAE Systems και η Finmeccanica, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία IHS Jane’s.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας προβλέπει να δαπανήσει για στρατιωτικούς εξοπλισμούς 159 δισ. λίρες (183 δισ. ευρώ) μεταξύ 2012 και 2022.

Σύμφωνα με πηγές, ανάμεσα στις εταιρείες που διεκδικούν τη σύμβαση είναι πολυεθνικές όπως η Bechtel, η CH2M Hill και η Balfour Beatty, που ειδικεύονται στην άμυνα και στα κατασκευαστικά έργα, καθώς και δύο εταιρείες συμβούλων, η PricewaterhouseCoopers και η Deloitte. Ακόμη, στον διαγωνισμό θέλουν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως οι Fluor, URS, KBR και SAIC. Ανάμεσα στις βρετανικές επιχειρήσεις που διεκδικούν συμμετοχή είναι οι WS Atkins, Capita, PA Consulting, QinetiQ και Serco, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ορισμένες από τις βρετανικές επιχειρήσεις αναμένεται να σχηματίσουν κοινοπραξίες με αμερικανικές.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ, παρουσιάζοντας το σχέδιο που προβλέπει ότι η διεύθυνση αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού θα παραμείνει κρατική αλλά θα διευθύνεται από έναν εξωτερικό προμηθευτή, είπε πως πρόκειται για «ένα τεράστιο βήμα» για το υπουργείο Αμυνας.

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.