Σε μια εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι, ανέθεσε στο Πολεμικό ναυτικό της Ινδίας το INS Kalvari (S-50), το πρώτο από τα έξι υποβρύχια κλάσης Scorpène που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου 75 (κλάση Kalvari). Η εκδήλωση σηματοδότησε την επίσημη είσοδο στην υπηρεσία του Ναυτικού, του πρώτου εκ των έξι υποβρυχίων που κατασκευάζονται από την Mazagon Docks (MDL), σε συνεργασία με την γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group (στο εξής NG).

Το INS Kalvari ειναι το πρωτο από τα έξι ινδικά υποβρύχια εγχώριας κατασκευής και ανήκουν στο πρωτο μεγάλο και απαιτητικό πρόγραμμα “Make in India”. Η NG ανακοίνωσε πως ειναι περήφανη που συμβάλλει στην εθνική κυριαρχία που προσφέρει το Ινδικό ναυτικό, την ανεξαρτησία, την τεχνολογική περιφερειακή υπεροχή και την υποβρύχια ανδρεία.

Η κλάση υποβρυχίου Kalvari βασίζεται στην κλάση των πετρελαιο-ηλεκτρικών επιθετικών υποβρυχίων Scorpène που σχεδιάστηκε από την NG και κατασκευάστηκε από την MDL. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Make in India”, ο όμιλος NG δημιούργησε ένα υγιές οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών για την προστασία του εγχωρίου περιεχόμενου των υποβρυχίων P75. Ως εκ τούτου, ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που προμηθεύει η NG, κατασκευάστηκε στην Ινδία στο πλαίσιο της συμμετοχής των ντόπιων βιομηχανιών στην κατασκευή του υποβρυχίου (indigenisation).

Η παραλαβή του υποβρυχίου είναι μια θαυμάσια περίσταση που σηματοδοτεί τον εορτασμό των 50 ετών (χρυσό ιωβηλαίο) το Όπλου των Υποβρυχίων του Ινδικού ναυτικού το 2017.

Το πρωτο της κλάσης, το INS Kalvari, καθελκύστηκε την 27η Οκτωβρίου 2015, και ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές το 2016. Πυροδότησε με επιτυχία έναν αντιπλοϊκό πύραυλο MBDA SM39 και μια τορπίλη και ως εκ τούτου ειναι έτοιμο για επιχειρησιακές αποστολές.

Το Khanderi, το δεύτερο υποβρύχιο της κλάσης Kalvari, καθελκύστηκε στην Μουμπάι την 12η Ιανουαρίου 2017 και επί του παρόντος διέρχεται τις διάφορες φάσεις των θαλασσίων δοκιμών. Όλα τα υπόλοιπα υποβρύχια βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της κατασκευής τους και θα παραδοθούν με ρυθμό τουλάχιστον ένα ανά 12 μήνες.

Το INS Kalvari ειναι επίσης το πέμπτο υποβρύχιο κλάσης Scorpène σ’ όλον τον κόσμο που εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία με την Χιλή και Μαλαισία να έχουν παραλάβει από δύο υποβρύχια η καθεμιά.

Το Scorpène ειναι ένα 2000 τόνων υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την NG για όλους τους τύπους αποστολών όπως οι επιχειρήσεις εναντίον μονάδων επιφανείας, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, κρούσεις μεγάλων αποστάσεων, ειδικές επιχειρήσεις ή συλλογή πληροφοριών. Εξαιρετικά “αόρατο” και γρήγορο, διαθέτει τέτοιο επίπεδο αυτοματισμών λειτουργίας που του επιτρέπει να διαθέτει περιορισμένο αριθμό πληρώματος, το οποίο μειώνει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη. Η επιχειρησιακή του υπεροχή καταδεικνύεται από το γεγονός ότι διαθέτει έξι σωλήνες εκτόξευσης όπλων και δεκαοχτώ όπλα (τορπίλες, πυραυλους και νάρκες).

Η ικανότητα των υποθαλάσσιων επιχειρήσεων του υποβρυχίου περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα προηγμένων όπλων και αισθητήρων ενσωματωμένων στο τακτικό σύστημα μάχης “Submarine Tactical Integrated Combat System” (SUBTICS). Η συλλογή του ηχοβολιστικού ειναι “Low Frequency Analysis and Ranging” (LOFAR) και ειναι ικανή να προσφέρει τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση σε μεγάλο βεληνεκές. Μέτα την ταυτοποίηση, μπορεί να επιλέξει την εμπλοκή του εχθρού χρησιμοποιώντας είτε τους πυραυλους SM39 EXOCET (ιπτάμενο ψάρι στα γαλλικά) που ίπτανται πάνω από το κύμα (sea skimming) ή τις βαρέος τύπου καθοδηγούμενες με αγωγό τορπίλες “Surfave and Underwater Target” (SUT). Για την προστασία του διαθέτει τα δολώματα-αντίμετρα τορπιλών C303/S.

Τα περισκόπια επίθεσης και έρευνας του υποβρυχίου ειναι εξοπλισμένα με κάμερες υπέρυθρων/χαμηλού επιπέδου φωτισμού και αποστασιόμετρα λέιζερ. Το υποβρύχιο διαθέτει επίσης δύο πετρελαιοκινητήρες MAN 1250 kW για την ταχεία φόρτιση των συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Το υποβρύχιο μπορεί να υπερηφανεύεται για το εξαιρετικά προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης και το υπερμοντέρνο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλατφόρμας.

Πήγες: Naval Group και NavyRecognition.com

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: