Ινδία: «Οριστικά νεκρή» η πρόταση του Rafale καθώς η προσφορά της Dassault δεν είναι η φθηνότερη

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale B και Mirage 2000D της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. (deagel.com)

Μετά απο τριετή διαπραγμάτευση η Ινδία ακύρωσε τη συμφωνία με την Γαλλία για την αγορά 126 μεσαίων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου (MMRCA), λόγω του υψηλού κόστους του προγράμματος.

Η Ινδια ανακοίνωσε οτι η συμφωνία για την προμήθεια 126 μεσαίων μαχητικών πολλαπλού ρόλου (MMRCA) απο τη γαλλική βιομηχανία Dassault Aviation είναι “οριστικά νεκρή”.

Ο λόγος είναι η ανακοίνωση του υψηλού κόστους του συνολικού προγράμματος, σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της ινδικής εφημερίδας Bussines Standard.

O διεθνής διαγωνισμός για τα 126 μεσαία μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου (MMRCA) ήταν η πρώτη φορά που το Ινδικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε σύμβαση που είχε ως βάση το κόστος κύκλου επιχειρησιακής ζωής (LCC).

Αυτό σημαίνει, πως το επιλεχθέν αεροσκάφος θα ήταν αυτό που είχε το χαμηλότερο κόστος αγοράς, πτήσης, συντήρησης και ανακατασκευής για τα επόμενα 30-40 επιχειρησιακά έτη ζωής.

Στα πλαίσια του αρχικού διαγωνισμού, δεκαοχτώ από τα 126 αεροσκάφη επρόκειτο να κατασκευαζότανε απο την Dassault ενώ η Hindustan Aeronautics Limited (HAL) θα κατασκεύαζε τα υπόλοιπα 108 με παραχώρηση αδείας στις εγκαταστάσεις που είχαν προγραμματιστεί να χτιστούν στην πόλη της Bangalore.

Η Dassault Aviation αρνήθηκε να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τα 108 μαχητικά που θα κατασκευαζότανε στην Ινδία, η οποία ανέβαζε αυτομάτως στα ύψη το συνολικό κόστος ολόκληρου του προγράμματος.

Για την Dassault, μια ινδική ακύρωση θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό, μαστιζόμενα από τις περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού, έχουν μειώσει την προγραμματισμένο αριθμό των Rafale από τα 310 μόλις στα 180. Την Παρασκευή, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποκτήσει 24 μαχητικά Rafale, καθιστώντας ως τον πρώτο διεθνή προμηθευτή της Dassault.

Ο υπουργός Άμυνας Manohar Parrikar πρόσφατα δήλωσε οτι τα μαχητικά Su-30MKI, τα οποία είχαν κατασκευαστεί απο την HAL στο εργοστάσιο της στο Nashik, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα Rafale, σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο της IndiaSpend.

Ανώτατος αξιωματούχος που σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις της σύμβασης του Rafale είπε στο Business Standard, «Δεδομένης της αξίας της σύμβασης, θα πρέπει τα πάντα να ελεγχθούν λεπτομερώς. Κανένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δεν προτίθεται να εγκρίνει μία σύμβαση 28–30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Dassault όταν διαφαίνεται πως το Rafale δεν είναι η οικονομικότερη επιλογή.»

Αυτό σημαίνει ότι η IAF πρέπει να αναζητήσει και άλλου μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσει τις Μοίρες της από τις τωρινές 35 στις 45 (με 18 μαχητικά σε κάθε Μοίρα).

To Sukhoi-30MKI είναι το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος που διαθέτει σήμερα η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) και αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Επίσης διαθέτει την μισή τιμή του Rafale.

Η IAF υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία με την Ρωσική Κυβέρνηση για την προμήθεια οχτώ αεροσκαφών Su-30K και τριάντα δύο Su-30MK το 1996.

Η IAF προμηθεύτηκε 10 επιπρόσθετα Su-30MK τον Δεκέμβριο του 1998.

Απόδοση απο Business Standard και Sputniknews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.