
Ο μηχανολογικός σχεδιασμός του εμπρόσθιου ατράκτου του Sukhoi FGFA, του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς το οποίο αναπτύσσουν από κοινού Ρωσία και Ινδία για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει ολοκληρωθεί.
Η United Aircraf Corporation (UAC), η βιομηχανία που βρίσκεται πίσω από από το σχεδιασμό του τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό αεροσκάφος, βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας των συμβάσεων για την παραγωγή μεγάλης κλίμακας του άεροσκάφους.
Το Μαχητικό Αεροσκάφους Πέμπτης Γενιάς (FGFA) της Sukhoi/HAL ή όπως αποκαλείται επίσημα «Μελλοντικό δυνητικό Μαχητικό Πολλαπλού ρόλου» (Perspective Multi-role Fighter: PMF) είναι ένα πέμπτης γενιάς μαχητικό το οποίο αναπτύσσεται από την Ινδία και Ρωσία.
Το ινδικό μοντέλο θα έχει μικρή διαφορά από τον Ρώσο ομόλογο του βάσει των αυστηρών προδιαγραφών και αναγκών της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
FGFA ήταν η παλαιότερη ονομασία για την έκδοση της Ινδίας, ενώ το συνδυασμένο έργο ονομάζεται πλέον ως «Μελλοντικό δυνητικό Μαχητικό Πολλαπλού ρόλου» (Perspective Multi-role Fighter: PMF).
Δύο διαφορετικά πρωτότυπα θα αναπτυχθούν, ένα από τη Ρωσία και ένα ξεχωριστό από την Ινδία.
Σύμφωνα με τον προηγούμενο πρόεδρο της HAL A.K. Μπαβιτζά [μιλώντας λίγο μετά την συνεδρίαση της Ινδορωσικής Διακρατικής Επιτροπής (IRIGC) την 18η Σεπτεμβρίου 2008], οι δύο εκδόσεις του αεροσκάφους θα είναι μονοθέσια της Ρωσίας και διθέσια της Ινδίας. Το πρώτο αεροσκάφος προκειται να ξεκινήσει τις πτητικές δοκιμές στην Ινδία το 2014, με την είσοδο του σε υπηρεσία να αναμένεται το 2020.
Πέρυσι, Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τον εξοπλισμό του μαχητικού με ένα σύστημα ελέγχου πυρός το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ ξανά σε άλλο μαχητικό.
Ο πύραυλος αέρος-αερος K77M θα συνδυάζει τη δυνατότητα προσβολής στόχου χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης (fire-and-forget) και μοναδικής βολής (one shot-one kill).
Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia “Η μεγάλη καινοτομία του πυραύλου αέρος-αέρος K77M βρίσκεται στο σύστημα καθοδήγησης του, διαθέτει μία δική του κεραία Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA)”.
Με ενσωματωμένο το AESA, ο πύραυλος έχει μηδενικό χρόνο αντίδρασης σε απροσδόκητες εξελίξεις του στόχου, πράγμα που σημαίνει άπαξ κλειδώσει σε ένα αεροσκάφος, θα το χτυπήσει ανεξάρτητα από τους αεροπορικούς ελιγμούς που θα πραγματοποιήσει ο στόχος για να αποφύγει το εισερχόμενο πύραυλο” αναφέρει το Russia Today.
