Ινδία: Σταμάτησε το έργο του μελλοντικού οχήματος μάχης του Στρατού

©Tata Power SED | Το σχέδιο της TATA για το ινδικό έργο FICV

Το δεκαετές σχέδιο για την προμήθεια 2600 μελλοντικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης για τον ινδικό Στρατό κοιτάζει προς το αβέβαιο μέλλον καθώς έχει σταματήσει λόγω “αποκλινουσών απόψεων” μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την ολοκλήρωση του, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές στο ινδικό Economic Times of India. Είπαν επίσης ότι ένα άλλο φιλόδοξο πρόγραμμα για την εγχώρια κατασκευή στόλου σύγχρονων αρμάτων μάχης, που βαφτίστηκε ως το Μελλοντικής Ετοιμότητας Όχημα Μάχης (FRCV), δεν προχωράει μπροστά λόγω διαδικαστικών καθυστερήσεων.

Οι πήγες δήλωσε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των υψηλών κλιμακίων του υπουργείου άμυνας και του Στρατού τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν τους τρόπους να προωθήσουν το έργο του μελλοντικού οχήματος μάχης (FICV) αναβλήθηκε λόγω συγκεκριμένων διαφορών σχετικά με το πρόγραμμα. Το FICV εξετάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2009 και η αρχική διαδικασία ξεκίνησε μετά από μήνες. Ωστόσο, η διαδικασία της επιλογής των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες θα κατασκευάσουν εγχωρίως τα οχήματα μάχης, αποσύρθηκε το 2012 και εκίνησε εκ νέου το 2014.

Ο ινδικός Στρατός θέλει τα FICV για να αντικαταστήσει τα ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-2. “Ο αρχικός σχεδιασμός ηταν τα FICV να ενταχθούν σε υπηρεσία μέχρι το 2025. Με τον τρόπο που προχωρούν τα πράγματα, ειναι απίθανο να ενταχθούν σε υπηρεσία πριν το 2050,” δήλωσε ένας αμυντικός αξιωματούχος που εμπλέκεται στο έργο. Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει υπερβολικές καθυστερήσεις. Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι ενώ η Κίνα ενισχύσει τις δυνάμεις των τεθωρακισμένων πόρων της κατά εφτά με οχτώ φορές στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ που συνορεύει με την Ινδία τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν ενισχύσει τις δυνάμεις του με τον γρήγορο εκσυγχρονισμό του αρματικού στόλου του.

Όπως έχει μαθευτεί, υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ του αρχηγείου του Στρατού και του υπουργείου άμυνας σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου του FICV. Στις αμυντικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το φιλόδοξο έργο FICV περιλαμβάνονται οι Mahindra και Mahindra, Reliance Defence, L and T, Tata Motors και Bharat Forge Ltd. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, τα FICV επρόκειτο να κατασκευαστούν στο πλαίσιο της κατηγορίας “Make” (υψηλή τεχνολογία) της Διαδικασίας Αμυντικών Προμηθειών (DPP).

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση έπρεπε να επιλέξει το κρατικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Όπλων και δυο άλλες ιδιωτικές εταιρίες για την ξεχωριστή εξέλιξη των πρωτοτύπων των FIVC. Συνολικά περίπου €376,2 εκατομμύρια επρόκειτο να δαπανηθούν για την εξέλιξη των πρωτοτύπων από κάθε μία εκ των τριών εταιρειών, δήλωσαν οι πηγές. Ωστόσο, πέρυσι ένας μεγάλος αμυντικός κατασκευαστής προσφέρθηκε να αναπτύξει τα πρωτότυπα στο πλαίσιο της κατηγορίας Make II της DPP στην οποία δεν απαιτείται καμία κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου, ανέφεραν οι πηγές. Δήλωσαν οτι η προσφορά είχε κάνει ορισμένα τμήματα του υπουργείο άμυνας να εξετάζουν αυτήν την επιλογή καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλου όγκου οικονομικών πόρων.

Οι πηγές δήλωσαν ότι από το στρατιωτικό κατεστημένο υπήρξε διαφορετική άποψη που έλεγε ότι αν η εταιρεία ενδιαφέρονταν για την κατασκευή του πρωτοτύπου στο πλαίσιο της κατηγορίας Make II, τότε γιατί δεν κατέθεσε νωρίτερα την προσφορά της. “Επί του παρόντος, το έργω δεν προχωράει. Ο Στρατός δεν το θέλει στην κατηγορία Make II καθώς θα καθυστερήσει περαιτέρω το έργο,” δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που συμμετέχει στο έργο.

Η καθυστέρηση στη διαδικασία λήψης απόφασης εχει επίσης αποδοθεί επίσης σε μια καταγγελία που υποβλήθηκε στο υπουργείο άμυνας απο μια εκ των προεπιλεγμένων ιδιωτικών εταιρειών. Οι πηγές ανέφεραν στο Economic Times οτι ο Στρατός θέλει τα FICV όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς Κίνα και Πακιστάν ενισχύουν σημαντικά την συνοριακή υποδομή τους. Δήλωσαν οτι ο Στρατός προβληματίζεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη κινεζικών αρμάτων μάχης κατά μήκος συγκεκριμένων ευαίσθητων τομέων κατά μήκος των περίπου 4000 χλμ συνόρων.

Πέρυσι, ο Στρατός ζήτησε προτάσεις από εγχώριες και ξένες εταιρίες για τον σχεδιασμό του μελλοντικής ετοιμότητας οχήματος μάχης (FRCV), προφανώς για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα άρματα T-72 M1 Ajeya του Σώματος Τεθωρακισμένων.

Απόδοση/Μετάφραση από το Armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. … ειναι απίθανο να ενταχθούν σε υπηρεσία πριν το 2050.
    Λογικο συμπερασμα,εαν λαβουμε υπ’οψιν και την «εξελιξη» του Tejas.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.