Μαχητικό αεροσκάφος Su-30MKI της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. (© Jason Grant-Flickr)

Το συγκλονιστικό ποσοστό του 50% του συνολικού στόλου μαχητικών αεροσκάφων Sukhoi-30 MKI της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) είναι στο έδαφος λόγω ανεπίλυτων ζητημάτων συντήρησης με την ρωσική κατασκευαστική εταιρεία των αεροσκάφων δημοσίευσε στην ηλεκτρονική σελίδα της η εφημερίδα The Sunday Guardian.

Αυτή η κατάσταση έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα των μεγάλης εμβέλειας, πρώτης γραμμής, μαχητικών αεροσκάφων θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο ακόμη και το τμήμα του στόλου το οποίο συνεχίζει να πραγματοποιεί πτήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθύνων σύμβουλός του συμπλέγματος της Nasik, HAL, ο οποίος έχει αναλάβει την συναρμολόγηση και την επισκευή των Sukhoi της IAF, έχει, μάταια, επισημάνει πως “πολλαπλές υποθέσεις επαναλαμβανόμενων βλαβών του Υπολογιστή Αποστολής-1 και τη ξαφνική απενεργοποίηση των Head Up Displays (HUD) και όλων των Πολυλειτουργικών Οθονών (MFD) κατά τη διάρκεια πτήσης” στους αντιπροσώπους της Rosboronexport – της Ρωσικής κρατικής υπηρεσίας αμυντικών εξαγωγών – και της Ιrkut, τον αρχικό κατασκευαστή του Sukhoi-30.

“Καθώς η αναίτια σβέση των οθονών είναι ένα σοβαρό και κρίσιμο θέμα το οποίο επιδρά άμεσα στον ελέγχο του αεροσκάφους, επείγουν οι διορθωτικές ενέργειες/ επισκευαστικές εργασίες σε βαθμό επείγοντος”, επεσήμανε με κατηγορηματικό τρόπο σε επιστολή του την 28η Φεβρουαρίου 2014, υπενθυμίζοντας στους Ρώσους πως εγείρει, μάταια το ζήτημα από την 7η Μαρτίου 2013.

Ακόμη χειρότερα, η Ρωσία έχει βάλει σε αναμονή την αποστολή ειδικών για τα Sukhoi στην Ινδία που θα πραγματοποιήσουν τις εργασίες επισκευών και συντήρησης. Έγγραφα τα οποία επικαλείται η The Sunday Guardian αναφέρουν πως οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται το κόστος των εργασιών. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρεπότανε η απόσπαση των Ρώσων ειδικών ακόμη και αν οι οικονομικές διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωνότανε. Ελλείψει αυτών των ειδικών, η HAL έχει αναγκαστεί να προστατευθεί, καθώς τα προσγειωμένα αεροσκάφη πληθαίνουν!

“Μεγάλες ποσότητες μη λειτουργικών ανταλλακτικών είναι σκορπισμένα λόγω της ανακατασκευής σε διάφορες βάσεις της IAF” δήλωσε η HAL, φανερώνοντας πως ο αριθμός των Su-30 που είναι προσγειωμένα και χρειάζονται άμεση επισκευή αυξάνεται διαρκώς. Οι Ρώσοι έχουν ενημερώσει πως πέντε μαχητικά αεροσκάφη Su-30ΜΚΙ έχουν ήδη μεταφερθεί στην HAL για εκτεταμένη ανακατασκευή, και ακόμη 15 προκειται να ανακατασκευαστούν κατά τη διάρκεια του 2014. Ο αριθμός αυτός είναι ισοδύναμος με μια ολόκληρη Μοίρα μαχητικών.

“Φαίνεται πως η Rosboronexport και η βιομηχανία Irkut (οι κύριες συμβαλλόμενες πλευρές) έχουν περιορισμένο έλεγχο στις άλλες Ρωσικές βιομηχανίες (οι οποίες παρέχουν τα ζωτικά μέρη όπως οι κινητήρες).”

Η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των Sukhoi Su-30MKI για επιχειρήσεις είναι περίπου στο 50% καθώς η αντίστοιχή του Γαλλικής προέλευσης μαχητικού αεροσκάφος Mirage 2000 και το Ρωσικού MiG-29 βρίσκεται στο 75%.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Σχόλια

 1. tsimuha2

  Mονο που οι οθονες και τα ΗUD ειναι Γαλλικης κατασκευης και ο υπολογιστης αποστολης Ινδικης(στο μεγαλυτερο μερος του) με οτι αυτο συνεπαγεται.

  Απάντηση
 2. tsimuha2

  Ασχετο με το θεμα,ειχα υποσχεθει το τεστ του SK-105(O K.K στα χειριστηρια)
  4ΤΡΟΧΟΙ τευχος 174 Μαρτιος 1985
  Ελπιζω οι Κ.Κ και οι 4Τ να μας συγχωρησουν για την δημοσισευση.

  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />
  ” alt=”” width=”1024″ height=”768″ />

  Απάντηση
  • AXEΡΩΝ

   Προβολέας ὁρατοῦ και…ὑπεριώδους;
   Ἀπ΄ὅσο γνωρίζω,πρόκειται για τον XSW-30U,της AEG -ἄν θυμᾶμαι καλά-που ἀποτελοῦσε τυπικό ἐξοπλισμό των Λέο-1 (Ὅχι πάντως σε ἑλληνική ὑπηρεσία),ἀλλά και των Μ-47 (ναι,των Μ-47) και των Μ-60 του Αὐστριακοῦ Στρατοῦ,και ὁ συγκεκριμένος προβολέας ἤ ΟΝΥΠΑΣ (Οργανο ΝΥκτερινῆς ΠΑρατηρήσεως και Σκοπεύσεως) καθ΄ἡμὰς,λειτουργεί στο ὁρατό και ὑπέρυθρο φάσμα.
   Και σχετικά με τήν ἱπποδύναμη του κινητήρα 7Fa,ψιθυριζόταν ἤδη τότε ὅτι ἦταν πολύ μεγαλύτερη των 320 ἵππων,ἔχει ἀκουστεί για μέχρι και 381 ἵππους.
   Σε δοκιμή ὁχήματος Λεωνίδας προοριζομένου για την Ε.Φ,μέσα της δεκαετίας του΄90,σε τεύχος της τότε νέας ἀκόμη «Στρατηγικῆς»,εἴχε ἀναφερθεί ἀορίστως ὅτι ἡ πραγματική ἱπποδύναμη ἦταν «πολύ μεγαλύτερη» της ὁνομαστικής-τώρα γιατί τόση…μετριοφροσύνη ἐκ μέρους της Στάϋερ,νέ ζνάμ.

   ΥΓ.
   Οἱ ἐποχές ἀλλάζουν,ὅσο και ἄν δέν μου ἀρέσει,για την κυκλοφορία στους δρόμους της σημερινῆς Ἑλλάδας διατίθενται και πρακτικώτερες λύσεις:

   &imgrefurl=http://defense-update.com/products/m/mrap.htm&h=300&w=400&tbnid=p86e9kGiuDDBqM:&zoom=1&tbnh=94&tbnw=125&usg=__4jW94Nn9nz72dmCcH17dH_3fRF0=&docid=ZYtU9cFOW0WqdM&sa=X&ei=62oyU6XkPIGMtAac6oG4DA&ved=0CEAQ9QEwAg&dur=4004

   Συμπαγή,με ἄριστη ἐσωτερική ἐκμετάλλευση χώρου,ἐξαιρετική ὁρατότητα,πολύ οἱκονομικώτερα ἀπό το SK-105,δηλαδή προσαρμοσμένα στα οἱκονομικά δεδομένα της κρίσεως που βιώνουμε,ἀλλά και πολιτικῶς ὀρθότερα,ἀφοὺ μπορεις βασίμως να ἰσχυριστείς ὅτι διεξάγεις εἰρηνευτική ἐπιχείρηση.

   Απάντηση
   • TSIMUHA

    ” alt=”” width=”919″ height=”600″ />

    ” alt=”” width=”785″ height=”1024″ />

    ” alt=”” width=”759″ height=”1024″ />

    ” alt=”” width=”780″ height=”1024″ />

    ” alt=”” width=”766″ height=”1024″ />

    ” alt=”” width=”793″ height=”1024″ />

    ” alt=”” width=”817″ height=”1024″ />

    Y.Γ. στην τελευταια φωτο απο το τεστ(αυτη της ακτινoγραφιας) διακρινεται μεσα στον πυργο ενα AUG.

    και απο το youtube

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: