Ιράκ: Εταιρεία των ΗΠΑ ανέστειλε την συντήρηση στα “M1 Abrams” του Ιράκ, απειλεί με οριστική αποχώρηση

Σημαία της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χασντ αλ Σααμπι καλύπτει το μετωπικό τόξο του πύργου ενός αμερικάνικής κατασκευής άρματος μάχης “M1 Abrams” το οποίο παραδόθηκε στον Ιρακινό Στρατό από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) σταμάτησαν το πρόγραμμα συντήρησης των ιρακινών αρμάτων μάχης “Abrams” αφότου τα στρατιωτικά οχήματα παραχωρήθηκαν στην σιιτική οργάνωση πολιτοφυλακής Χασντ αλ Σααμπι η οποία υποστηρίζεται απο το Ιράν.

Το αλ Χαντ Πρες με έδρα το Ιράκ αποκάλυψε ότι η αμερικανική εταιρεία “General Dynamics”, η οποία κατασκευάζει τα άρματα μάχης “Abrams”, ανέστειλε το πρόγραμμα συντήρησης στο Ιράκ λόγω της κατοχής των αμερικάνικης κατασκευής αρμάτων μάχης από την οργάνωση Χασντ αλ-Σαάμπι -επίσης γνωστή και ως Λαϊκές Επιστρατευτικές Δυνάμεις (“PMF”).

“Η αμερικανική εταιρεία [General Dynamics] αποσύρθηκε απο την βάση της στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης αλ Μαθουανα αφότου διαπίστωσε οτι το Ιρακ παραβίασε τους όρους της σύμβασης οι οποίοι εξουσιοδοτούν μόνο τον Ιρακινό Στρατό να χρησιμοποιεί τα παρεχόμενα από τις ΗΠΑ άρματα μάχης”, όπως ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική βιομηχανία είχε ενημερώσει νωρίτερα την Ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με τη διάθεση των αρμάτων “Abrams” στις ένοπλες ομάδες που δεν ανήκουν στον Ιρακινό Στρατό.

Μέτα τη διαμαρτυρία της εταιρείας, η Ιρακινή κυβέρνηση ανέκτησε ένα από τα άρματα απο την Χασντ αλ-Σαάμπι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον του Ντά’ες στην περιφέρεια Ανμπαρ, ανέφερε το δημοσίευμα.

Το προσωπικό της “General Dynamics” στο Ιράκ αποχώρησε απο την χωρά για τις διακοπές των Χριστουγέννων και δεν επέστρεψε καθώς η Ιρακινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να επιστρέψει τα άρματα στην τοποθεσία συντήρησης της εταιρείας στις αρχές Φεβρουαρίου, ανέφερε το αλ Χαντ Πρες.

Το αλ Χαντ Πρες επεσήμανε επίσης ότι η εταιρεία απείλησε να “αποχωρίσει οριστικά” από το Ιράκ αν αποδειχθεί ότι το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την Χασντ αλ-Σαάμπι, αναπαραγάγει το άρμα μάχης.

Αξιωματούχοι της περιφέρειας του Κουρδιστάν είχαν διαμαρτυρηθεί νωρίτερα ότι άρματα μάχης “M1 Abrams” και οχήματα “HMWWV”, μαζί με λοιπό αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικό εξοπλισμό που παραχωρήθηκε στις Ιρακινές δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ντα’ες, χρησιμοποιήθηκαν από την “PMF” στην επίθεση κατά τις επιθέσεις στις κουρδικές περιοχές την 16η Οκτωβρίου 2017.

Το Ιράκ διαθέτει εκατόν σαράντα (140) άρματα μάχης “M1 Abrams”. Εξήντα (60) από αυτά ειναι εκτός υπηρεσίας μετά την μάχη της Μοσούλης, η εταιρεία σχεδίαζε να τα επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία πριν την απόφαση της το Δεκέμβριο για να σταματήσει τελείως την υποστήριξη τους.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “kurdistan24.net” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.