Ιράκ: “Τελείωσε ο τριετής πόλεμος με το Ντά’ες” – Οι μεγαλύτερες μάχες και ήττες του Ντά’ες

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε σήμερα (9.12.2017) επισήμως “το τέλος του τριετούς πολέμου” μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ντά’ες στη χώρα του.

“Οι δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως τα σύνορα Ιράκ-Συρίας και κατά συνέπεια ανακοινώνω το τέλος του πολέμου κατά του Νταές”, είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του αυτοαποκαλούμενου “Ισλαμικού Κράτους”.

“Ο εχθρός μας (…) ήθελε να σκοτώσει τον πολιτισμό μας αλλά κερδίσαμε χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Τους νικήσαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα” πρόσθεσε ο Αμπάντι, σε ομιλία του που εκφώνησε στην έναρξη ενός συνεδρίου που οργανώθηκε από την ένωση δημοσιογράφων του Ιράκ.

Το Ντα’ες κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους το 2014, σε μια επιχείρηση-αστραπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του κράτους του Ιράκ.

Με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα εδάφη αυτά.

Αυτές ήταν οι κυριότερες μάχες και ήττες του Ντά’ες

Το “χαλιφάτο” που είχε κηρύξει το 2014 ο ηγέτης του Ντα’ες  Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έχασε κατά συνέπεια όλα τα εδάφη που είχε κατακτήσει στο Ιράκ και τα περισσότερα από όσα ήλεγχε στη Συρία.

Ιράκ

ΤΙΚΡΙΤ: Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη βοήθεια σιιτικών παραστρατιωτικών μονάδων και τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού, ανακατέλαβαν τη σουνιτική πόλη στις 31 Μαρτίου 2015.

ΡΑΜΑΝΤΙ ΚΑΙ ΦΑΛΟΥΤΖΑ: Το Ραμάντι, η πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, μια σουνιτική πόλη που απέχει 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Τον Ιούνιο απελευθερώθηκε και η γειτονική Φαλούτζα, η πρώτη πόλη του Ιράκ που είχε καταληφθεί από το Ντά’ες τον Ιανουάριο του 2014.

ΜΟΣΟΥΛΗ: Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη στήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπιμού, εκδίωξαν το Ντά’ες από τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ τον Ιούλιο του 2017, μετά από μάχες που διήρκησαν εννέα μήνες. Η πόλη αυτή ήταν το σημαντικότερο αστικό προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

ΤΑΛ ΑΦΑΡ: Στις 31 Αυγούστου 2017 ο πρωθυπουργός Αμπάντι ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Ταλ Άφαρ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας για το Ντά’ες, δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στον δρόμο για τη Συρία. Έτσι ολοκληρώθηκε η ανακατατάληψη της επαρχίας της Νινευής, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη.

ΧΑΟΥΙΤΖΑ: Στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η απελευθέρωση της Χαουίτζα, του τελευταίου αστικού προπυργίου του Ντά’ες στο Ιράκ, μετά από μια επιχείρηση του ιρακινού στρατού.

ΑΛ ΚΑΪΜ: Το Ντά’ες εκδιώχθηκε από την Αλ Καΐμ και από το μεθοριακό φυλάκιο, κοντά στην κοινότητα αυτή, στις 3 Νοεμβρίου 2017.

ΡΑΟΥΑ: Στις 17 Νοεμβρίου, ο στρατός ανακαταλαμβάνει, μέσα σε λίγες ώρες, την κοινότητα της Ράουα, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ: Στις 23 Νοεμβρίου οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν την τελευταία επιχείρηση για να εκδιώξουν το Ντά’ες και από την έρημο του Ιράκ.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Στις 9 Δεκεμβρίου 2017 ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοινώνει το τέλος του πολέμου εναντίον του Ντά’ες στο Ιράκ.

Συρία

ΚΟΜΠΑΝΙ: Η κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έγινε το πρώτο σύμβολο του αγώνα κατά του Ντά’ες. Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2015, μετά από τετράμηνες, σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Κούρδων οι οποίοι στηρίζονταν από τον διεθνή συνασπισμό, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

ΝΤΑΚΙΜΠ: Το Ντά’ες έχασε την κοινότητα αυτή, κοντά στα τουρκικά σύνορα, τον Οκτώβριο του 2016. Το Ντακίμπ είχε συμβολική σημασία για τους τζιχαντιστές επειδή, σύμφωνα με μια προφητεία, τα στρατεύματα των μουσουλμάνων θα θριαμβεύσουν εκεί απέναντι στους απίστους, δηλαδή τον διεθνή συνασπισμό.

ΠΑΛΜΥΡΑ: Η αρχαία πόλη, στην καρδιά της Συρίας, έπεσε στα χέρια του Ντά’ες τον Μάιο του 2015. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2016, αλλά την έχασαν έξι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το καθεστώς και οι σύμμαχοί του την απελευθέρωσαν οριστικά τον Μάρτιο του 2017. Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

ΜΑΓΙΑΝΤΙΝ: Στις 14 Οκτωβρίου 2017, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακατέλαβαν τη Μαγιαντίν, ένα προπύργιο του Ντά’ες στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα ανατολικά. Στην επαρχία αυτή διεξάγονται ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις: μία από το καθεστώς, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στη δυτική όχθη του Ευφράτη και η δεύτερη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό, την ανατολική όχθη.

ΡΑΚΑ: Κούρδοι και Άραβες μαχητές των SDF, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τον Νοέμβριο του 2016 μια επίθεση εναντίον της “πρωτεύουσας” του Ντά’ες στη Συρία. Έφτασαν στην πόλη τον Ιούνιο φέτος και στις 17 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν την απελευθέρωσή της, μετά από καταστροφικές μάχες.

ΝΤΕΪΡ ΕΖΟΡ: Στις 2 Νοεμβρίου 2017 ο συριακός στρατός εκδίωξε το Ντά’ες από το Ντέιρ Εζόρ, την τελευταία μεγάλη πόλη που ήλεγχαν ακόμη οι τζιχαντιστές στη Συρία.

ΜΠΟΥΚΑΜΑΛ: Στις 19 Νοεμβρίου 2017 ο στρατός και οι σύμμαχοί του εκδίωξαν το Ντά’ες από την Μπουκάμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ντά’ες ελέγχει ακόμη το 8% της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και έχει επίσης παρουσία στις επαρχίες Χάμα και Χομς και στον παλαιστιανιακό καταυλισμό Γιάρμουκ, στη Δαμασκό.

Οι ημερομηνίες-σταθμοί της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και της αντεπίθεσης των ιρακινών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια.

-Στις 9 Απριλίου 2013 ο μέχρι τότε ηγέτης του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ανακοινώσει τη συγχώνευση της ομάδας του, του “Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ” (Ντά’ες) με το Μέτωπο αλ Νόσρα που πολεμούσε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη γειτονική Συρία. Η νέα οργάνωση αποκαλείται “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε”. Όμως το Μέτωπο αλ Νόσρα απορρίπτει την πρωτοκαθεδρία του Αλ Μπαγκντάντι και δηλώνει πίστη στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Στις αρχές του 2014 η Αλ Κάιντα αποκηρύσσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

-Στις 10 Ιουνίου 2014 εκατοντάδες σουνίτες, μαχητές στην πλειονότητά τους του Ντά’ες στο Ιράκ και το Λεβάντε, καταλαμβάνουν τη Μοσούλη και μεγάλο μέρος της επαρχίας Νινευή. Θέτουν επίσης υπό τον έλεγχό τους πολλούς τομείς δύο γειτονικών επαρχιών, του Κιρκούκ και της Σαλαχεντίν. Η οργάνωση, που στηριζόταν από πρώην αξιωματικούς του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν και από σαλαφιστικές ομάδες, ήλεγχε ήδη από τον Ιανουάριο τη Φαλούτζα και ορισμένες ζώνες στην επαρχία αλ Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ.

-Στις 29 Ιουνίου 2014 η οργάνωση ανακηρύσσει ένα “χαλιφάτο”, με επικεφαλής τον Αλ Μπαγκντάντι, στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία. Μετονομάζεται επίσης σε Ισλαμικό Κράτος. Η ονομασία αυτή απορρίπτεται από τα Ηνωμένα Έθνη, από πολλές χώρες και από πολλούς μουσουλμάνους λογίους. Οι Άραβες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το ακρωνύμιο “Ντά’ες” όταν αναφέρονται στους τζιχαντιστές.

-Στις 5 Ιουλίου ο Αλ Μπαγκντάνι εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ένα βίντεο που αναπαράγεται από τζιχαντιστικές ιστοσελίδες. Στο κήρυγμά του, στο τέμενος Αλ Νούρι της Μοσούλης, καλεί όλους τους μουσουλμάνους να τον “υπακούσουν”.

Τον Ιούλιο του 2014 η οργάνωση ανατινάζει τον τάφο του προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη. Λεηλατεί επίσης τους προϊσλαμικούς θησαυρούς του μουσείου της πόλης και πυρπολεί τη βιβλιοθήκη. Καταστρέφονται ο αρχαιολογικός χώρος της Νιμρούντ και η ρωμαϊκή πόλη Χάτρα.

-Στις 8 Αυγούστου 2014 οι ΗΠΑ εμπλέκονται στον πόλεμο, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων τους το 2011, βομβαρδίζοντας θέσεις του ΙΚ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπόσχεται ότι το Ντά’ες θα νικηθεί από “έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό”.

-Στις 31 Μαρτίου 2015 οι ιρακινές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν την πόλη Τικρίτ, στα βόρεια της Βαγδάτης. Στις 13 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό, ανακαταλαμβάνουν το Σιντζάρ.

-Στις 9 Φεβρουαρίου 2016 απελευθερώνεται το Ραμάντι, η πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ και ακολουθεί η Φαλούτζα, στην ίδια επαρχία, τις 26 Ιουνίου.

-Στις 11 Μαΐου 2016 περισσότεροι από 90 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση με τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη. Στις 3 Ιουλίου, σε επίθεση αυτοκτονίας, επίσης στη Βαγδάτη, σκοτώνονται τουλάχιστον 320 άνθρωποι. Άλλα 84 θύματα καταγράφονται σε μια διπλή τρομοκρατική επίθεση κοντά στη Νασιρίγια, στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. Την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις αναλαμβάνει το Ντά’ες.

-Στις 10 Ιουλίου 2017 ο Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοινώνει την απελευθέρωση της Μοσούλης, μετά από μάχες εννέα μηνών.

-Στις 31 Αυγούστου, οι ιρακινές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι ανακατέλαβαν την πόλη Ταλ Άφαρ και απελευθέρωσαν όλη την επαρχία Νινευή.

-Στις 5 Οκτωβρίου, ανακοινώνεται η απελευθέρση της Χαουίτζα, του τελευταίου μεγάλου αστικού κέντρου που είχε υπό τον έλεγχό της η οργάνωση.

-Στις 3 Νοεμβρίου ο ιρακινός στρατός εκδιώκει το Ντά’ες από την Αλ Καΐμ, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ. Στις 17 του μηνός, το Ιράκ ανακαταλαμβάνει την τελευταία κοινότητα-προπύργιο του Ντά’ες στο έδαφός του, τη Ράουα.

-Στις 23 Νοεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ εξαπολύουν την τελευταία μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές που είχαν υποχωρήσει στην έρημο, στο δυτικό Ιράκ. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, εκκαθαρίζεται η μισή από μια ζώνη περίπου 29.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στις 9 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη “νίκη” απέναντι στο Ντά’ες που εκδιώχθηκε και από τους τελευταίους θύλακές του στην έρημο.

Πηγή: real.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.