Θυμάστε το ιρανικό “αόρατο” αεροσκάφος που αποκαλύφθηκε το 2013 και έμοιαζε με ψεύτικο; Λοιπόν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, είναι στα τελικά στάδια της παραγωγής.

Λίγο παραπάνω από τέσσερα χρόνια, το Ιράν αποκάλυψε το “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος Qaher F-313 “ένα από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά σε όλον τον κόσμο” σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Ακόμα και αν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν άρθρα που περιέγραφαν το κύρια χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, βασιζόμενοι στις πρώτες εικόνες που αποδεσμεύτηκαν την 2α Φεβρουάριου 2013, εξηγούμε οτι το Qaher ήταν απλά ένα ομοίωμα που δεν πρόκειται να πετάξει ποτέ εκτός αν τροποποιηθεί και βελτιωθεί εκτενώς.

Στην πραγματικότητα, το πιλοτήριο έδειχνε πολύ απλό για ένα σύγχρονο αεροσκάφος, οι αεραγωγοί ήταν πολύ μικροί, το τμήμα του κινητήρα υπολειπόταν οποιουδήποτε τύπου ακροφύσιου (το οποίο σημαίνει ότι ο κινητήρας, με ή χωρίς μετακαυστήρες πολύ πιθανόν να λιώσει το πίσω μέρος του αεροσκάφους), και εν πάση περιπτώσει, το αεροσκάφος ήταν εξαιρετικά μικρό. Κάποιοι από τους αναγνώστες μας ίσως να θυμούνται μια φωτογραφία ενός Ιρανού πιλότου να κάθεται μέσα σε ένα πιλοτήριο όπου δεν χωρούσε ένας άνθρωπος κανονικού μεγέθους. F-313

Έκτοτε, σχεδόν τίποτα σχετικό με το εν λόγω αεροσκάφος δεν έχει προκύψει, εκτός από μια μοναδική λήψη που φέρεται να δείχνει το Qaher να μετακινείται ώστε να προετοιμαστεί για δοκιμές τροχοδρόμησης.

Μέχρι την 5η Μαρτίου 2017, οταν ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, στρατηγός Χουσεΐν Ντεχκάν, ισχυρίστηκε οτι οι εργασίες πάνω στο εγχώριο αεροσκάφος αποφυγής εντοπισμού απο τα ραντάρ έχουν ολοκληρωθεί και πλέον το Qaher είναι έτοιμο προς δοκιμή, όπως δημοσιοποιήθηκε απο το ιρανικό ημικρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars News.

Έχουμε εξηγήσει εκτενώς οι το ιπτάμενο αεροσκάφος που εμφανίστηκε σε βίντεο που αποδεσμεύθηκε το 2013 είναι ένα τηλεχειριζόμενο μοντέλο και οτι κάποιοι ιρανοί αναγνώστες μας μάς είχαν πει ότι αυτό που παρουσιάστηκε πριν από 4 χρόνια δεν προοριζόταν να γίνει ένα πραγματικό αεροσκάφος αλλά ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).

Αξιοσημείωτο είναι ότι εν αντιθέσει με όλα αυτά που ειπώθηκαν όταν (κατά κάποιο τρόπο) εμφανίστηκε το εγχώριο F-313, το Fars News σήμερα είναι λιγάκι πιο προσεκτικό: “Το Qaher είναι ένα αεροσκάφος υποστήριξης για μικρές αποστάσεις και είναι ένα ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για στρατιωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Κάποιοι αμυντικοί αναλυτές δήλωσαν οτι το Qaher είναι ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς”.

Επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο, για ό,τι έχουμε δεί ως στιγμής, το Qaher πολύ δύσκολα θα απογειωθεί. Ωστόσο, οι Ιρανοί μηχανικοί έχουν ήδη αποδείξει οτι διαθέτουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν εντυπωσιακές εργασίες: Για παράδειγμα, η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) παραμένει ο μοναδικός χρήσης του Tomcat, ενός τύπου αναχαιτιστικού που η Τεχεράνη μπορεί και διατηρεί αξιόπλοο και, κατά τη διάρκεια των ετών, με κάποιο τρόπο το ενίσχυσε με κάποιες εγχώριες αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά πτήσης και όπλα πάρα το εμπάργκο που επιβλήθηκε μετά την επανάσταση του 1979. Επιπλέον, το Ιράν μπόρεσε να κατασκευάσει και εξάγει με επιτυχία αρκετά UAV, κάποια απο αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στις μάχες πάνω απο την Συρία, κάποια εξ αυτών, σύμφωνα με ισχυρισμούς, βασίζονται στα αμερικανικά αιχμαλωτισμένα UAV.

Οπότε ας περιμένουμε να αποκαλυφθούν μερικές νέες φωτογραφίες ή βίντεο του F-313 για να δούμε αν οι πρόσφατοι ισχυρισμοί βασίζονται σε ένα πραγματικό αεροσκάφος με πραγματικές ικανότητες ή άπλα ειναι εγχώρια προπαγάνδα.

Q-313-4

Απόδοση/Μετάφραση απο το TheAviationist.Com για την Προέλαση.

Φωτογραφίες: FARS News, “Iranian Spotters” via Pakistan Defence forum

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

24 Σχόλια

 1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Όταν τα έλεγα εγώ όμως εδώ μέσα σε ειδική ανάλυση δεν με πίστευε κανείς μπα δεν δουλεύει!

  Τώρα άλλαξαν άποψη όλοι.

  Πότε άλλαξαν άποψη όταν ένας ερασιτέχνης έφτιαξε ένα μοντέλο του αεροσκάφους και το πέταξε με επιτυχία κάνοντας πολύπλοκους ελιγμούς.

  Οι αεροναυπηγοί έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να πετάξει!

  Απάντηση
 2. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Μια καλή ανάλυση για αυτό το πρότζεκτ θα την βρείτε εδώ:

  http://www.militaryfactory.com/aircraft/detail.asp?aircraft_id=1311

  Τεστ ενός προτοτύπου υπό κλίμακα.

  The (IRAN F-313) This is one great flying jet. Test Flight.

  Ένα άλλο εντυπωσιακό πρότζεκτ θα το δείτε παρακάτω στο επόμενο βίντεο κοιτάξτε στο 3,3 λεπτό που στέκεται σχεδόν ακίνητο στον αέρα. Αν και μοιάζει με το ευρωμαχητικό στην όψη.

  Carf 3D universe hover in Iran هاور هواپیمای جت

  Στο παρακάτω βίντεο έχει αρκετά πρότζεκτ των Ιρανών ένα από αυτά είναι ένα μονοκινητήριο που μοιάζει με ένα βελτιωμένο F-5 άρα εξελήσουν το πρόγραμμα του βελτιωμένου F-5 με τους δυο κινητήρες παράλληλα με αυτό.

  Για τα UAV δείτε στο παρακάτω βίντεο.

  Κύριε Χ που σας λένε Γιάννη ελπίζω να σας πληρώνουν για αυτό που κάνετε γιατί δεν τα έχετε βάλει μόνο μαζί μου αλλά με όσους ασχολούνται με την πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα!

  Να είναι καλά οι μίζες που πήρατε τόσα χρόνια εσείς και οι κολλητοί και φίλοι σας.

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   1ον.Έχετε κάποιον ακαδημαϊκό τίτλο που να μπορεί να στηρίξει αυτά που κατά καιρούς πραγματεύεστε;;;Εάν όχι ίσως θα είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε τον τίτλο 《Σχεδιαστής οπλικών συστημάτων》.Είναι άλλο πράγμα να εκφέρεις μια γνώμη την οποία μπορείς να την στηρίξεις λόγω ακαδημαϊκών γνώσεων και τίτλων καθώς και της πραγματικής ενασχόλησης με το αντικείμενο και άλλο η έκφραση απόλυτης άποψης χωρίς να διαθέτετε τίποτε από τα παραπάνω.
   2ον.Το ότι κάποιος έχει αντίθετη άποψη από εσάς δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι είναι 《πληρωμένος κονδυλοφόρος》.
   3ον.Η προπαγάνδα των αγιατολάχ είναι αυτό ακριβώς…Προπαγάνδα.Μην περιμένετε να την καταπιούμε αμάσητη.

   Απάντηση
 3. Theognostos

  Δίκαιος Γεώργιος
  Οι Ιρανοί καλα κάνουν οτι μπορουν. Περνουν και εκείνοι απο αλλου συνδυάζουν σκέπτονται πως να φτιάξουν κατι στα μετρα τους Κοίταξα και τις προηγούμενες αναρτήσεις επι του θεματος. Δεν είδα αεροναυπηγους να γράφουν αναλύσεις για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.
  Και φυσικά εννοώ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ και οχι της πλάκας απλα λόγια απο ‘αναλυτές’ για το αλφα η βητα αεροσκάφος. Ευελπιστώ οτι αναγνωρίζεις τις διαφορές μεταξύ αληθινών μαχητικων αεροσκαφών από μοντελακια και τι ειναι το Reynolds number πώς υπο ποιες συνθήκες δουλευει. Τι λες εαν βάλουν οτι έχει ενα αληθινό αεροσκάφος οπως το ταιφουν στο μοντέλο θα κανει τα ιδια; παντως υπηρξε πρόταση στο ναυτικο των ΗΠΑ για αεροσκάφος το οποίο θα κρεμόταν κάθετα απο το αεροπλανοφόρο δηλαγη γυριζες η πλατφορμα 90 μοίρες και επειδη η ωση προς το βάρος αναλογία ηταν αρκετή θα απονηωταν ακριβώς οπως δείχνουν το μοντελάκι στο ταιφουν.

  Με σωστό ανθρώπινο δυναμικό και υπολογιστές μεσα σε εξη μήνες υπαρχει δυνατότητα για downselect σχεδιων με μοντέλο επίσης Ελληνικού καθαρού μικρού μαχητικού. Το σύστημα θα ειναι μόνον για μαχητικό. Τιποτα άλλο. Φτιαγμένο μόνον να μεταφέρει φορτίο αέρος αέρος (μετέπειτα οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αερος εδάφους η αερος επιφανείας αλφα διαστάσεων) και γυρω απο μια επιλεγμένη μηχανή (αν δωσουν οι ‘σύμμαχοι’)με βασικά χαρακτηριστικά στελθ κτλ.Μετέπειτα η μεγάλη δουλεια να γίνει πραγματικότητα. Παιρνει χρονια που ισως πλέον δεν υπάρχουν περιθωρια. Δεν ειναι ολα τόσο απλα να μην απλουστευουμε την πραγματικότητα.

  Απλά εαν σου έδινα να είσαι ο υπεύθυνος για τα ραντάρ του αεροσκαφους τι ομαδα χρειαζεσαι και σε ποσο χρόνο μπορεις να παραδώσεις συστήματα εμπεδωμενα ωστε να μπορουν να ανιχνεύσουν αλλα αεροσκάφη στελθ; τι θα επέλεγες με βασει οσων γνωριζεις; και γιατι; υπέθεσε ενα αεροσκάφος διαστασεων μεταξύ F5 και F16. Βαλτα όλα σε ενα power point περίπου είκοσι slides για αρχη υπαρχρι και το slide share πρόγραμμα και βλεπουμε…

  Αυτά λοιπόν για τώρα.

  Απάντηση
  • ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

   Theognostos Για αεροσκάφη μικρού μεγέθους δηλαδή μικρού κώνου-διαστάσεων κεραίας ραντάρ υπάρχουν δυσκολίες.

   Μου λες να κάνω πράγματα που δυσκολεύονται να τα κάνω ολόκληρες εταιρίες με μεγάλα πρότζεκτ με μεγάλες ομάδες εργασίας αλλά έχω την λύση!!!!!!!!!!!

   Θα στην βάλω μαζί με την ημερομηνία που την έχω γράψει και θα στην αναλύσω.
   Αν και δεν την έχω γράψει σωστά.

   http://www.defencenetforum.gr/index.php?topic=839.50

   Απ: Σχεδίαση όπλων και διάφωρες μελέτες
   « Απάντηση #66 στις: Ιουνίου 17, 2008, 07:21:37 pm »
   Μετά από μια ενασχόληση μου, για την μετατροπή επίγειων ραντάρ.
   Στο να βλέπουν αεροσκάφη στελθ, περισσότερα για αυτό θα διαβάσετε στο ανάλογο ποστ.
   Υπήρχε η μεγάλη δυσκολία των αεροπλάνων, στο να βλέπουν στο ραντάρ τους τα αεροσκάφη στελθ.

   Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, ήταν να ψάξω και να βρω λύσεις.
   Για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πύραυλων, των αντίπαλων αεροσκαφών.
   Που είχαν σχεδίαση στελθ και το ραντάρ τους κλειστό.
   Δηλαδή να έδινε ψευδή συναγερμό για επερχόμενους πυραύλους ή ότι είχε εγκλωβιστεί από αντίπαλο ραντάρ.
   Δηλαδή να τους αναγκάζαμε με κάποιον τρόπο, αφού πρώτα βρίσκαμε μια λύση για να γίνει αυτό. Να ανοίξουν το ραντάρ τους και να αρχίσουν τους ελιγμούς.
   Αλλά ήταν δύσκολο να βρω τα χαρακτηριστικά και τα τρωτά σημεία.
   Αφού δεν υπήρχε πουθενά στο διαδίκτυο εκτενής βιβλιογραφία
   και τα αγγλικά μου είναι χάλια.

   Έτσι άλλαξα την σκέψη μου και προχώρησα στην λογική σκέψη.
   Με ποιον τρόπο, σχεδίασαν οι αμερικάνοι τα αεροσκάφη στελθ.
   Εκεί ίσως θα υπήρχε κάποιο κενό, κάποιο τρωτό σημείο.

   Η λύση στο πρόβλημα ήταν εξαιρετικά απλή, όπως όλες άλλωστε, εξεζητημένη όμως. Απλώς έπρεπε να ασχοληθείς και να δεις με διαφορετικό μάτι, κάτω από διαφορετικό πρίσμα την όλη υπόθεση, για να βρεις την λύση.

   Η λύση που έδωσαν οι αμερικανοί στα F35, F22 και ο αντίποδας,
   δηλαδή τα ραντάρ ASEA.

   Έτσι κεραίες επίπεδες, δεν είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα για ένα ραντάρ αεροπλάνου. Για να δει ένα αεροσκάφος στελθ, από μεγάλη απόσταση.
   Το άλλο πρόβλημα ήταν το κόστος ενός ραντάρ.
   Και το μεγαλύτερο: τη θα γινόταν με τα πιο παλιά αεροσκάφη, που δεν γινόταν να αλλάξουν τα ραντάρ.

   Η ιδέα τελικά ήταν απλή, ήθελε μόνο αεροσκάφη που να έχουν φορείς ακρο πτερυγίων.

   Πρώτη σκέψη: να χρησιμοποίησης ένα κανονικό ραντάρ και να βάλεις στα άκρο πτερύγια, αντί για τους πυραύλους δυο φορείς. Όπου θα τοποθετούσες της κεραίες. Η μια πχ η αριστερή θα ήταν εκπομπής, η δεξιά θα ήταν λήψης.
   Μα υπήρχε το πρόβλημα, ότι ήθελε διαφορετική συχνότητα εκπομπής λήψης. Πολύ πιο χαμηλή, από αυτήν του κανονικού ραντάρ.
   Θα ήταν ένα σύστημα με κεραίες, που θα ήταν καλυμμένες με αεροδυναμικό κάλυμμα. Δεν θα επεκταθώ, διαβάστε για της κεραίες στο ανάλογο ποστ.

   Η δεύτερη λύση η τελική, ήταν να κράτησης το ραντάρ ατόφιο και να τοποθέτησης σε ειδική θέση. Της κατάλληλες πλακέτες συγχρονισμού,
   αν δεν υπήρχε χώρος στα άκρο πτερύγια. Για να συνεργάζεται με της
   διαφορετικές συνθήκες.

   Δηλαδή θα υπήρχαν στα ακροπτερύγια: ο πομπός εκπομπής του ραντάρ
   στο ένα και στο άλλο ο δέκτης. Μαζί με της κατάλληλες κεραίες, για της διαφορετικές συχνότητες λειτουργίας. Αν και είναι απλό, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες συγχρονισμού. Ευτυχώς που τα κομπιούτερ έχουν βελτιωθεί και έχουν μικρύνει αρκετά.

   Τώρα αν δεν χωράνε, πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στο αεροσκάφος. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα. Στην πράξη σε φορέα ASRAAM, όσο δηλαδή ο πύραυλος ίσως χωράνε.

   Το θέμα είναι, αν επαρκούσαν οι κεραίες και δεν αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε και τους δυο φορείς. Δηλαδή να μοιράζαμε το σήμα και στους δυο φορείς ακροπτερυγίων.
   Πάντως ήθελαν διαφορετικές κεραίες εκπομπής λήψης, για καλύτερο αποτέλεσμα.

   Υπήρχαν όμως και προβλήματα: όπως ότι ήθελαν να περαστούν ηλεκτρικά καλώδια, για σύνδεση των συστημάτων.
   Αλλά τα πιο βασικά, ήταν η χαμηλή ταχύτητα του αεροσκάφους.
   Κάτω από 0,5 μαχ από την βασική, υπερηχητική μεν αλλά μόνο 1,2 το πολύ 1,3 μαχ, αντί για 1,6 ή 1,7 μαχ.

   Όχι ότι δεν μπορούσε να επετεύχθη μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά θα προκαλούσε μεγάλες φθορές στης πτέρυγες. Στην ανάγκη θα το έκανες.

   Το άλλο ήταν, ότι έχανες δυο φορείς στα ακροπτερύγια. Οπότε μείωνες την δυνατότητα στην μεταφορά πύραυλων. Πχ ένα Ραφαέλ μετέφερε μόνο 4 ΑΑ.
   Θα αναφερθούμε για όλα τα μειονεκτήματα προς το τέλος.

   Το κόστος για 350 αεροσκάφη, δηλαδή να έχουν τροποποιηθεί 350 αεροσκάφη, με τους κατάλληλες εσωτερικά καλωδιώσεις και τα επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται, για να πάρει τους δυο εξωτερικούς φορείς.
   Και 350 φορείς για τα μισά αεροπλάνα, ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.
   Αν εδώ προσθέσουμε ένα λογικό κέρδος 20% και το κόστος της εξέλιξης του συστήματος, για δυο διαφορετικού τύπου αεροσκάφη –ραντάρ, ανήρχετο στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

   Τώρα πως χρησιμοποιείτε.
   Χρησιμοποιούμε δυο αεροσκάφη ιδία. Ένα κανονικό και ένα με τους δυο φέρεις ακροπτερυγίων, τα οποία πετάνε παράλληλα.
   Το αριστερό πχ, χρησιμοποιεί το κανονικό του ραντάρ και το δεξιό το ραντάρ των ακροπτερυγίων.

   Στην οθόνη του δεξιού αεροσκάφους, εμφανίζονται τα ίχνη του ραντάρ με πράσινο χρώμα. Που μεταφέρονται με ράδιο λινκ, από το αριστερό αεροσκάφος και με κόκκινο χρώμα, τα ίχνη από το ραντάρ των ακροπτερυγίων.
   Αν υπάρχουν διαφορές και το κόκκινο χρώμα είναι το μόνο, τότε υπάρχει στελθ αεροσκάφος με κλειστό το ραντάρ του και αμέσως εξαπολύει πύραυλο ένα Ή δυο mica. Ένα με κεφαλή ενεργού ραντάρ και ένα με κεφαλή υπέρυθρης ακτινοβολίας, προς την κατεύθυνση της απειλής,
   μεταβιβάζοντας τα στοιχεία.

   Δυστυχώς το ραντάρ των ακροπτερυγίων, δεν μπορεί να κάνει εγκλωβισμό
   του στόχου. Αλλά μόνο ανίχνευση και να κατευθύνει γενικά τους πυραύλους, προς την κατεύθυνση της απειλής. Ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να ανιχνεύσουν τον στόχο, πλησιάζοντας πολύ κοντά. Σε αυτόν τον τομέα, το ότι ο γαλλικός πύραυλος έχει και κεφαλή υπέρυθρων και μπορεί να κατευθυνθεί
   από το ραντάρ του αεροσκάφους προς τον στόχο, είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

   Η εμβέλεια του ραντάρ ακροπτερυγίων, ανέρχεται στα 45 με 50 χιλιόμετρα,
   λόγο μικρού χώρου. Είμαι ηλεκτρονικός και έχω υπηρέτηση την θητεία μου στην πολεμική αεροπορία, στα ραντάρ. Εκτός και έχω μείνει πίσω στην σμίκρυνση των υλικών. Αλλά και αν μπορέσουμε να αυξήσουμε την ισχύ,
   υπάρχει το μειονέκτημα της κεραίας.

   Δηλαδή η κεραία του συστήματος είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα, λόγο αεροδυναμικής και έχει όριο, περίπου τα 60 χιλιόμετρα και όσο μεγάλη ισχύ και να ρίξουμε. Δεν μπορούμε με τίποτα να ξεπεράσουμε, τα 65 χιλιόμετρα σε εμβέλεια του συστήματος.

   Μεγάλο μειονέκτημα θα μου πείτε, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η μεγάλη εμβέλεια των AΙΜ120. Αλλά ξεχνάτε πως αυτό αφορά, την αντιμετώπιση
   αεροπλάνων στελθ και ειδικά του F35, που θα πετάξει με κλειστό το ραντάρ του.

   Και σχεδιάστηκε να χρησιμοποιηθεί από παλιά αεροσκάφη, που δεν αξίζει
   να τοποθετηθεί καινούργιο ραντάρ. Ακόμα και από F16, αλλά βασικά για τα αεροπλάνα των τρίτων χώρων πχ Κίνα, Ρωσία.

   Μπορεί με την βοήθεια του Ισραήλ, που και αυτό έχει F16 να αξιοποιηθεί η ιδέα, κερδίζοντας από της εξαγωγές.

   Τώρα τη γίνετε αν υπάρχουν παρεμβολές και το ράδιο λινκ δεν λειτουργεί.
   Σε αυτήν την περίπτωση, ο αεροσκάφος χρησιμοποιεί τα δυο ραντάρ εκ περιτροπής και συγκρίνει τα ίχνη, που παραμένουν επάνω στην οθόνη. Δηλαδή πράσινα-κόκκινα αντίστοιχα. Αυτό είναι λίγο κουραστικό για τον πιλότο, δεν θα επεκταθώ και θα σας κουράσω.

   Υπάρχουν δυσκολίες, η εμβέλεια είναι μικρή. Αλλά το κόστος είναι εξαιρετικά μικρό και εδώ πρέπει να σταθούμε.
   Με λίγα χρήματα αναβαθμίζεις τα παλιά αεροσκάφη, που δεν επρόκειτο να έχουν ποτέ μα ποτέ, την δυνατότητα να δουν ένα αεροσκάφος στελθ.

   Τώρα θα βγω λίγο εκτός θέματος.
   Οι αμερικανοί δεν είχαν άλλοι επιλογή, έπρεπε να σχεδιάσουν νέα αεροσκάφη για να πουλήσουν και έπρεπε να ήταν διαφορετικά από τα παλιά.
   Έτσι επένδυσαν στην νέα τεχνολογία που υπήρχε.

   Εγώ πιστεύω ότι η επόμενη γενιά αεροσκαφών, θα είναι αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα F104 είχε 16500 λίβρες ώση και τώρα έχουμε φτάσει στης 40 χιλιάδες λίβρες και για να μην σταθώ σε αυτό, θα σας πάω στο Arrow.
   Το μεγάλο μειονέκτημα των αεροσκαφών υψηλής ταχύτητας, ήταν η δυσκολία χειρισμού. Τότε δεν υπήρχαν συστήματα κατεύθυνσης του αεροσκάφους με κομπιούτερ.
   Όσο για το F15 είχε σχεδιαστή να αντιμετωπίζει το MIG 25 και ήταν αρκετά γρήγορο.

   θα χαρώ να ακούσω τα σχόλια σας, που θα τα βάλετε στο ανάλογο ποστ.

   Μικρός Ήρωας
   Δικαίος Γεώργιος

   ΥΣ φυσικά θα χρησιμοποιούσαμε τα 8 πτερύγια του πυραύλου συν το εμπρόσθιο μέρος για να μπουν οι κεραίες με μείον το μικρό τόξο έρευνας.

   Υπήρξαν και βελτιώσεις από τότε αλλά θα σου έχει μείνει η απορία πως θα βρεις το εχθρικό αεροσκάφος πως θα υπολογίσεις με ακρίβεια την θέση του για αυτό χρησιμοποιείς δύο αεροσκάφη χρησιμοποιόντας 2 ραντάρ μαζί με την κίνηση τους κλπ.

   Απάντηση
   • ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

    Theognostos αυτή είναι η αρχική ιδέα 1,5 χρόνο πριν το ανακοινώσουν οι Ρώσοι για τα ραντάρ στης πτέρυγες.

    Από τότε υπήρξαν βελτιώσεις σε αυτή την τεχνική τα εμπρόσθια πτερύγια του φορέα είναι ίδια σε μέγεθος με τα πίσω αλλά σε άλλη γωνία 45 μοιρών.

    Η μεγάλη εμβέλεια του συστήματος σε αυτό συντελεί ότι η κεραία λήψης είναι ανεπηρέαστη γιατί παρεμβάλλεται η άτρακτος του αεροσκάφους και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές-τα βελτιωμένα συστήματα καθαρισμού από τα παράσιτα της λήψης δηλαδή η βελτίωση του λόγου θορύβου με την απόρριψη του σήματος.

    Η μικρή γωνία εκπομπής συμβάλει στην αύξηση της εμβέλειας για αυτό και χρησιμοποιούμε 2 ραντάρ από ένα σε δυο αεροσκάφη σε διαφορετικό ακροπτερύγιο .

    Για τα ραντάρ των αεροσκάφων θα σου βρω να σου βάλω κάτι για το ηλεκτρονικό πυροβόλο όχι φυσικά των αεροσκαφών αλλά των παλιών τηλεοράσεων.

    ΥΣ είμαι στην δουλειά δουλεύω πρωί απόγευμα και είναι δύσκολα να σου απαντήσω.

 4. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Theognostos Για την πρόταση για το Ελληνικό μαχητικό δεν μας κάνει ένα μικρό μαχητικό έχω κάνει μελέτη για ένα μεγάλο μια βελτίωση ενός πρότζεκτ άλλου ικανό για 2,75 μαχ που μπορείς να το κατασκευάσεις εύκολα χωρίς να περιορίζεσαι από της μηχανές το ραντάρ κλπ.

  Βάζεις ότι θέλεις γιατί υπάρχει ο χώρος για να το κάνεις.

  http://www.whatifmodelers.com/index.php?topic=32392.15
  http://contrails.iit.edu/resources/BiblioGraphySearch3.asp?lineNumber=87 απο αυτο βρηκα το απο κατω
  http://contrails.iit.edu/DigitalCollection/1986/AFWALTR86-3071volume01.pdf

  Απάντηση
  • Theognostos

   Δίκαιος Γεώργιος

   Ευχαριστω για τις συνδέσεις. Καπως παλιές προσπάθειες….που δεν κατέληξαν πουθενά. Χωρις μαζικη παραγωγη.

   Η τεχνολογία η Ρωσική με την ενσωμάτωση των ραντάρ στα πτερύγια σε συνδυασμό με τα άλλα που φέρει το Πακ Φα ειναι γνωστή. Όπως επισης ΡΟΦΑΡ(ROFAR/KRET). Δεν γνωριζω το πως και που και τον χρόνο όπου έδωσες στοιχεία παρόμοια η ουσία ομως είναι το τι γίνεται τώρα σήμερα.

   Οπως αναγνωρίζεις με την σημερινή τεχνολογία ο αμυνομενος αναγκάζεται να εχει πολλαπλά συστήματα να υπερκαλυπτουν το ενα το αλλο.
   Χρειάζεται ενα Quantum leap (ψαξτο).

   Οσο για το αεροσκάφος. Σκέπτεσαι ‘συμβατικά’ Δεν χρειάζεται μεγάλο αεροσκάφος η Ελλάς αλλά ενα κομμένο ραμμένο καθαρά μαχητικόπως πρέπει στα μέτρα της χρυσης τομής. Μετέπειτα το βομβαρδιστικο είναι καθαρά στελθ UAV πύραυλοι πλεύσης στελθ με μεγαλη ακτινα δράσεως κτλ.

   Απάντηση
 5. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Έβαλα λάθος λινκ

  Armstrong Whitworth AW.171 Super Sonic VTOL Flying Wing Project
  http://www.strange-mecha.com/aircraft/Cancel/UK-AW.htm

  Δεν μπορώ να βρω την φωτογραφία που δείχνει πλευρικά το αεροσκάφος με καναρντς θα ήταν υπέροχο.

  Γιατί αυτό το πρότζεκτ; Γιατί δεν μοιάζει με τα άλλα μπορεί να μετατραπεί σε ένα μαχητικό βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλεια υπάρχει μελέτη με το αναλογικό κόστος.

  Το λάθος έγινε λόγο φόρτου εργασίας.

  Θα βάλω για το ραντάρ αύριο.

  Απάντηση
  • Theognostos

   Δίκαιος Γεώργιος.
   Το σκάφος δεν εχει τιποτα το ιδιαίτερο απλα δοκιμή lifting body . Με Mach 2 χωρις στελθ εχει στοχοποιηθει . Πύραυλοι στελθ πλεύσης με αρκετά μεγάλη ακτινα
   δρασεως ειτε απο ξηρα ειτε απο θάλασσα ειτε απο αεροσκάφος η και υποβρύχιο μπορουν να κανουν την δουλειά.

   Απάντηση
 6. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Theognostos
  Μου βάζεις δύσκολα γιατί δεν έχω ασχοληθεί με ραντάρ αεροσκαφών αλλά θα σου πω την γνώμη μου.
  Χρειάζομαι μια ομάδα των 35 ατόμων, από τους οποίους οι 9 θα είναι η στενή ομάδα εργασίας. Δηλαδή οι υπέρ πολύτιμοι που θα καθόμαστε να λύνουμε τα προβλήματα και άλλοι 12 άλλων ειδικοτήτων. Συν τους εξωτερικούς συνεργάτες που με αυτούς θα προχωρήσουμε στην κατασκευή και πρέπει να έχουν γνώσεις και να πιάνουν τα χέρια τους.

  Το κόστος της αρχικής σχεδίασης ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την αγορά των υλικών, χωρίς να υπολογίζουμε τους μισθούς, της δοκιμές που απαιτούνται και την τοποθέτηση σε αεροσκάφος με της ανάλογες τροποποιήσεις.

  Για να φτιάξω, συνθέσω, διαλέξω την ομάδα θέλω 3 μήνες για τους μισούς και άλλους 3 μήνες ακόμα, εκτός και χρησιμοποιήσω τεχνικούς κατά το 50% της αεροπορίας που θα χρειαστώ 4 μήνες.

  Τώρα το πώς θα λειτοργεi το ραντάρ και τι τεχνική πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ένα θέμα δύσκολο, λόγο του περιορισμένου χώρου που έχεις αλλά και της μικρής κεραίας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα την μικρή ισχύ του ραντάρ.

  Δεν ξέρω αν μπορώ να περιορίσω το τόξο έρευνας και να αυξήσω την ισχύ για περιορισμένο χρονικό διάστημα; Η να κάνω κάτι άλλο σε συνδυασμό από την τελευταία μελέτη- εργασία που είχα κάνει σε αυτό το θέμα παλιά, για την ανίχνευση στελθ αεροσκαφών αλλά για επίγεια ραντάρ.

  Απάντηση
  • Theognostos

   Δίκαιος Γεώργιος κοίτα εδω για μια αρχή. Μα φυσικά περναμε από το μπλα-μπλα μπλα-μπλα και ειπε η κουτση μαρια στην κυρια καλιοπη κτλ…σε αληθινά σενάρια. Νομιζω οτι θα χρειαστείς παραπάνω $$και χρόνο. Θα χρειαστείς και ανθρωπους να γραψουν κωδικούς… Καινουργια κουτια εξειδικευμένο software and computer systems Το θελω να ειναι ανθεκτικό σε ηλεκτρονικο πόλεμο και EMP electromagnetic pulse.

   http://www.radartutorial.eu/02.basics/Pulse%20Radar.en.html

   Βασικα ενα ενιαίο σύστημα δηλαδή σχεδόν όλη η” μετωπικη επιφάνεια” του αεροσκάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οποιον σύστημα αλλάζει συνεχώς συχνότητες σε 10e-06 η 10e-09 χρόνο. Ας υποθέσουμε οτι η Ελληνικη κυβερνηση παρέχει ενα παλιο
   F-5.

   Απάντηση
 7. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Theognostos ξέρω από ραντάρ και δεν δίνω της τιμές έτσι εξάλλου αναφέρθηκα μόνο στο κόστος των υλικών που απαιτούνται.

  Όσο για την ομάδα είπα πως τα βασικά στελέχει θα είναι 35+12 και χρειάζομαι 6 μήνες για να τους διαλέξω και πως τα άτομα που θα χρειαστούν είναι 250. Ξέρω πως θέλω 5 χρόνια έχω της γνώσεις είπαμε.

  Για το F-5 να το ξεχάσεις δεν υπάρχει χώρος για να γίνει κάτι ακόμα και αν αφαιρέσουμε τα πυροβόλα.

  Για το αεροσκάφος που σου έβαλα υπάρχει και πρότζεκτ επιβατικού με συνεχόμενη ταχύτητα 2,75 μαχ εξάλλου και το ίδιο είναι ικανό για να το κάνει αν βάλεις μεγαλύτερους κινητήρες. Πρόσεξε για 2,75 μαχ συνεχώς όχι για μερικά λεπτά.

  Εδώ για αεροσκάφη θα μπορούσαμε να γράφουμε για μέρες για το νέο βομβαρδιστικό των Ρώσων που το έχω ξάνα δει με τι μοιάζει κλπ.Ο ένας αντιγράφει τον άλλον.

  Για τα ραντάρ εδάφους-αέρα θα τα πούμε θα βάλω κάτι καινούργιο βασισμένο στα συμπεράσματα που είχα φτάσει τότε πριν τα εγκαταλείψω γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Το γράφω τώρα!

  Για το ραντάρ αεροσκάφους αν δεν είναι κάτι το καινούργιο δεν θα έχει αξία θα το κοιτάξω όμως αν βρω αξιόπιστη λύση μερικώς διαφορετική από της άλλες γιατί υπάρχουν περιορισμοί.

  SKYHOOK47 σου έβαλα ένα προσχέδιο μελέτης πιο πάνω από το 2008 με το λινκ που είναι δημοσιευμένο 1,5 χρόνο πριν το αναφέρουν οι ρώσοιι δεν θα μπορούσα να βάλω περισσότερα, αν αυτό δεν σου αρκεί διάβασε τι γράφουμε και το τι θα βάλω στην συνέχεια.

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Τί να διαβάσω;;;Πολύ μπλα μπλα και ουσία μηδέν.Και εγώ μπορώ να σκεφτώ με το μυαλό μου ΑΠΕΙΡΑ πράγματα,από τη σκέψη όμως ως την υλοποίηση υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ απόσταση.Από τη στιγμή που δεν διαθέτω το ανάλογο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και τους ανάλογους τίτλους δεν βαφτίζω τις ιδέες μου ως μελέτες.Είναι απλά ιδέες και τίποτε άλλο.Ούτε καταριέμαι το 《άτιμο σύστημα》που δεν είναι έτοιμο να δεχθεί τις εθνοσωτήριες ιδέες μου.Από προφήτες και σωτήρες η χώρα έχει γεμίσει .Πραγματικά έχετε αρχίσει και γίνεστε κουραστικός…Λυπάμαι αν αυτά που γράφω σας είναι δυσάρεστα δεν είναι ο σκοπός μου να σας προσβάλλω,απλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δείτε την πραγματικότητα…

   Απάντηση
  • Theognostos

   Δίκαιος Γεώργιος

   Ο αριθμός του ανθρωπινου δυναμικού των 250 μόλις τωρα αναφέρθηκε οπως και το χρονοδιάγραμμα των πεντε χρόνων. Τέλος πάντων προχωράμε.

   Οπως και να έχει βλέπεις με αυτην την μικρή άσκηση ποσο ανεβηκαν τα νούμερα για ενα ραντάρ σύστημα του οποίου οι προδιαγραφές παραμενουν ως το ζήτησα. Εαν χρειαστει καινουργια καινοτομικη τεχνολογία ποια είναι. Νομιζω οτι εγινα σαφής. Οπως επισης παρέθεσα και το που στοχεύει η τεχνολογία που έρχεται.

   Το F-5 ειναι απλα παράδειγμα των γενικών διαστάσεων οπως προανέφερα μεταξύ F-5 και F-16. Εαν θέλεις παρε διαστασεις του F-35 μολονότι το αεροσκάφος δεν ειναι το F-35 ειναι καινούργιο κομμενο ραμμένο στα Ελληνικά δεδομένα.

   Πέραν τούτου λοιπόν σκέψου πώς μπορείς να πας να πουλησεις ενα σύστημα στο Ελληνικό κράτος το οποίον εχει να κοστισει εκκατομυρια δολλαρια στην αναπτυξη του ενω ακομη η σωστη έρευνα δεν υπαρχει με μεγάλο ρισκ. Βλέπεις οτι δεν υπάρχει ‘φτηνη λυση’ και οτι τα χρονικα περιθώρια για ανάπτυξη στενεύουν πολύ ο πολεμος με την Τουρκία είναι αναπόφευκτος όπως και ο 3ΠΠ που έρχεται.

   Γνωρίζοντας τα ανωτέρω αεροσκάφος βομβαρδιστικο να το ξεχάσεις εκτος απλα εαν σκέπτεσαι απο “ακαδημαικη άποψη”.

   Απάντηση
   • ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Theognostos μου έσβησε το μήνυμα και ξέχασα μετά να γράψω τα υπόλοιπα.

    Χρονικά περιθώρια για ανάπτυξη αεροσκάφους δεν υπάρχουν παρά μόνο για την λύση των ραντάρ εδάφους αέρος.

    Την γενική ιδέα θα την διαβάσεις μάλλον αύριο όπως και για ένα μέρος των παλιών συμπερασμάτων για τα L ραντάρ το πόσο μπορείς να τα βελτιώσεις. Γιατί ξεκίνησα καλά αλλά στην πορεία δεν βγήκαν τα ανάλογα αποτελέσματα.

    Φυσικά αναφερόμαστε για την αντιμετώπιση του F-35 χωρίς να σχεδιάσουμε εξολοκλήρου ένα νέο ραντάρ με διαφορετικές βαθμίδες λειτουργίας από τα υπάρχοντα οι αλλαγές είναι ελάχιστες.

    SKYHOOK47 δεν με ξέρεις και δεν καταριέμαι το σύστημα οι άλλοι σαν και εμένα έχουν σταματήσει να ασχολούνται και όσους ήξερα γέρασαν. Τι έκανε το σύστημα; Καλύτερα να ρωτήσεις αυτούς να στα πούνε το τι πέρασαν. Πόσες εταιρίες έκλεισαν κλπ!

    Όπως καταλαβαίνεις όσα γράφω στα μπλόγκ υπάρχουν περισσότερα που τα αφήνω κρυφά και για αυτά που συζητάμε είναι από το 2007-2009.

 8. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Theognostos Για το ραντάρ έρευνας αντί στελθ

  Μόνο το κείμενο της βασικής ιδέας – τρόπου λειτουργίας- κόστους- κλπ θα ξεπεράσει της 10 σελίδες όποτε θα περιμένετε να της γράψω!

  Το προσχέδιο της μελέτης θα ξεπερνά της 50 σελίδες!

  Theognostos με έβαλες σε μπελάδες αλλά έπρεπε να το τελειώσω γιατί έχει μείνει στην μέση από το 2008-9

  Απάντηση
  • Theognostos

   Δίκαιος Γεώργιος

   Πάρε οσο χρόνο χρειάζεσαι. Έστω και εαν παραμείνει στα χαρτιά μια σωστη μελέτη πάντοτε βοηθά σε ατομικό επίπεδο.
   Να είσαι καλά.

   Απάντηση
 9. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Η περιγραφή με δυο λόγια
  Έχουμε ένα ραντάρ που αποτελείται από έναν δέκτη με την ανάλογη κεραία σαν επίπεδη όμως, με τόξο έρευνας της 120 μοίρες. Τα ανάλογα υπόλοιπα κυκλώματα που υπάρχουν σε όλα τα ραντάρ, 2 πομπούς + έναν εφεδρικό με ειδική κατευθυνόμενη κεραία με μικρή γωνία. Ενδέχεται να θέλει και έναν ακόμα πομπό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά οπότε θέλουμε 3+1 εφεδρικό.

  Η εμβέλεια εντοπισμού υπολογίζετε στα 130-135 χιλιόμετρα για τα αεροσκάφη στελθ με το RCS F-35 που μπορεί να βελτιωθεί περεταίρω φτάνοντας στα 155-160 χιλιόμετρα! Η κανονική εμβέλεια του ραντάρ υπερβαίνει τα 800 χιλιόμετρα και είναι κοντά στα 900 χιλιόμετρα και επηρεάζετε από την καμπυλότητα της γης. Αυτό επιτυγχάνετε από το ισχυρό κατευθυνόμενο σήμα που δεν διαχέεται σε μεγάλη επιφάνεια επάνω στην κεραία και στέλνετε με μικρή γωνία κατά πλάτος και κατά μήκος.

  Για να δώσουμε ένα παράδειγμα με υπάρχων ραντάρ σε παραγωγή, θα αναφερθούμε στο SMART L που μας είχαν προτείνει οι δανοί στης φρεγάτες τους σαν ραντάρ έρευνας αν της επιλέγαμε. Το συγκεκριμένο ραντάρ έχει χαμηλή τιμή, παράγετε με βελτιώσεις για πολλά χρόνια και έχει αποσβέσει το κόστος σχεδίασης –ανάπτυξης.
  Το κόστος του ραντάρ που αναφέρω χωρίς το κόστος σχεδίασης ανάπτυξης κλπ υπερβαίνει το κόστος κατά τρεις φορές του SMART L και πλησιάζει της τέσσερεις! Ενδέχεται δε να είναι μεγαλύτερο από τέσσερεις φορές αν αυξήσουμε τους πομπούς σε 4 και βάλουμε στης κατευθυνόμενες κεραίες εκπομπής δυο συχνότητες σε διαφορετικές μπάντες. Το κόστος το έχουμε υπολογίσει από 25% έως 35% παραπάνω για τυχών λάθη.

  Το ίδιο ραντάρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ραντάρ εγκλωβισμού με εμβέλεια 75-80 χιλιόμετρα που μπορεί να φτάσει με βελτιώσεις στα 100-105 χιλιόμετρα. Εδώ η αρχική εκτίμηση ήταν τα 65-70 χιλιόμετρα.

  Απάντηση
 10. Theognostos

  Δίκαιος Γεώργιος

  Τελικά η παρουσίαση είναι ελλειπής (για αρχάριους) με γενικές αναφορές σε αλλο σύστημα…κτλ Εαν ειναι έτσι αγιραζουν παλιναπο εξω κρλ….
  Χρησιμοποιείς εκφραση “έχουμε υπολογίσει” αρα δεν εισαι μόνος…

  Εντάξει λοιπον νομιζω ότι τελειώσαμε με αυτό το θεμα εκτος και εάν υπάρχει αυτο που λέμε ενα “breakthrough” που βασει του τι παρουσιασες δεν βλεπω να υπάρχει.

  Δυστυχώς ανέφερες οτι έχεις πρόβλημα στην αναγνωση και κατανόηση της Αγγλικής. Σε προηγουμενη απαντηση έδωσα ενα “χιντ” όπου η τεχνολογία προωθείται σε αυτον τον τομέα. Δηλαδή Quantum radar. Αρκετοι εχουν κάνει καλη δουλειά και υπαρχουν πατέντες. Οπως και προηγουμένως αναφέρω ξανά “ψαξτο”.
  Αυτά να εισαι καλά

  Απάντηση
 11. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Theognostos έβαλα λίγα πράγματα σαν να ΄λέμε την βασική ιδέα!

  Θα ακολουθήσουν η αναλυτική παρουσίαση του συστήματος που είναι πάνω από 12 σελίδες και μετά το προσχέδιο της μελέτης με εικόνες και σχέδια.

  Τώρα γράφω την αναλυτική παρουσίαση του συστήματος και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως νομίζεις γιατί λύνω και τα προβλήματα ταυτόχρονα με την σειρά που εμφανίζονται.

  Απλά έβαλα την εμβέλεια, τον υπολογισμό του κόστους και από τι αποτελείται σε γενική μορφή .

  Τέλος θα βάλω και σχέδια είπαμε με αγγλικούς όρους.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: