Ισπανία: Νέος εξομοιωτής πτήσεως που μειώνει στο ήμισυ τον χρόνο εκπαίδευσης

Η ισπανική εταιρεία Indra εξέλιξε τον SIMCUI, ένα πολλαπλών χρήσεων διαλειτουργικό σύστημα εξομοίωσης που μεταφέρεται ευκολά και εγκαθίσταται οπουδήποτε. Μπορεί να μειώσει στο ήμισυ τον χρόνο που απαιτείται για την εκπαίδευση πολιτών και στρατιωτικών πιλότων σε οποιοδήποτε τύπο αεροσκάφους, είτε αυτό είναι σταθερής, περιστρεφόμενης πτέρυγας ή τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος.

Για να το πετύχει αυτό, η Indra εξέλιξε ένα εξαιρετικά οικονομικό και υψηλής ποιότητας σύστημα που διαθέτει εύκολο χειρισμό και συντήρηση. Σχεδιάστηκε για να παρέχει σε δύο ή τρείς εκπαιδευόμενους πιλότους τον δικό τους εξομοιωτή ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν μέσα σε αυτούς ολόκληρο τον εκπαιδευτικό τους κύκλο. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ωρών πτήσης και η θεωρητική εκπαίδευση παρέχεται απευθείας μέσα στον εξομοιωτή. Το σύστημα περιλαμβάνει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που πολλαπλασιάζουν όχι μόνο τον ρεαλισμό αλλά επίσης επιτρέπουν στους εκπαιδευόμενους να διασυνδεθούν με αυτές από το σπίτι τους ώστε να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους πιλότους να προετοιμαστούν για τις πτήσεις υψηλής επικινδυνότητας, και στον στρατιωτικό τομέα, τις εκπαιδευτικές και τακτικές πτήσεις. Επίσης, η λύση περιέχει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για την μέτρηση της απόδοσης κάθε εκπαιδευόμενου αλλά και την ανάλυση όλων των δυνατών σημείων και τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Για την εξέλιξη αυτού του συστήματος χρησιμοποιούνται πτητικά μοντέλα που είναι πλήρως προσαρμοσμένα πάνω στις ανάγκες και τον βαθμό ρεαλισμού που απαιτεί ο κάθε πελάτης, από μια μικρή σχολή πιλότων, μια αεροπορική εταιρεία ή ολόκληρη Πολεμική Αεροπορία.

Επι του παρόντος, το σύστημα, διαθέτει δεκαοχτώ (18) μοντέλα που κυμαίνονται από το Boeing 737 και το μαχητικό αεροσκάφος F-18 μέχρι τα μοντέλα ελαφρών αεροσκαφών Beechcraft και Tecnam, όπως, μεταξύ των άλλων, επίσης, πολιτικά και στρατιωτικά ελικόπτερα Sikorsky και Airbus.

Με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των εξομοιωτών που μπορεί να αγοράσει ένας χρήστης, η Indra μείωσε τα υποσυστήματα του εξομοιωτή στο ελάχιστο καθώς διατήρησε την μέγιστη ικανή οπτική ποιότητα με το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα Invis4 και χρησιμοποιεί οθόνες αφής που αναπαραγάγουν τα όργανα πτήσης του αεροσκάφους σε διαφορετικές διαμορφώσεις, αναλόγως τον τύπο του αεροσκάφους. Τα χειριστήρια και οι μοχλοί ισχύος αλλάζουν ευκολά και γρήγορα, αναλόγως στον τύπο του αεροσκάφους στο οποίο εκτελείται η εκπαίδευση. Προαιρετικά μπορεί να ενσωματωθεί και πλατφόρμα κίνησης.

Η Indra, προετοίμασε, επίσης, το σύστημα ώστε να εκπαιδεύονται οι πιλότοι τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών. Πιο συγκεκριμένα, ο SIMCUI χρησιμοποιεί το αεροπορικό μοντέλο του Targus, ένα προαιρετικά επανδρωμένου αεροσκάφος μεγάλης αυτονομίας – μεγάλου υψομέτρου (MALE), το πιο εξελιγμένο του τύπου που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα στην Ισπανία, το οποίο, η Indra, εξελίσσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Γαλικίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας UAV πολιτικού τύπου.

Το μειωμένο βάρος της υποδομής του SIMCUI το καθιστά εύκολο στην μεταφορά και την γρήγορη εγκατάσταση του οπουδήποτε απαιτηθεί. Στον στρατιωτικό τομέα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων ώστε να παρέχει στους πιλότους τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για τις αποστολές πριν την εκτέλεση τους.

Κάθε ένας από αυτούς τους εξομοιωτές έχει σχεδιαστεί για να διασυνδέεται σε δίκτυο, τον διαμοιρασμό και την συνεργασία μέσα σε ένα ενιαίο εικονικό σενάριο. Με αυτόν τον τρόπο, οι στρατιωτικοί πιλότοι εκπαιδεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως επιχειρούν κατά τις αληθινές αποστολές.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.