Ισραήλ: Άρμα μάχης Merkava Mk 4

Άρμα μάχης Merkava Mk4 της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Ισραήλ. (Israel Defence Forces/Flickr)

Το άρμα μάχης Merkava Mk 4 εισήλθε στην υπηρεσία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) το 2004. Είναι η επόμενη εξέλιξη του Merkava Mk 3. Συνολικά, έχουν κατασκευαστεί 360, και 300 είναι υπό παραγγελία από τις IDF. Το 2014 είχε αναφερθεί, ότι το Ισραήλ ενδέχεται να εξαγάγει έναν αριθμό από εν λόγω άρματα σε έναν άγνωστο πελάτη.
Αυτή τη στιγμή το Merkava Mk 4 είναι ανάμεσα στα 10 καλύτερα άρματα μάχης σε όλο τον κόσμο.

Το τελευταίο Merkava Mk 4 είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το Μκ 3. To νέο άρμα μάχης είναι ένα από τα πιο καλά θωρακισμένα άρματα στο κόσμο. Διαθέτει θωράκιση σε σχέση με τον προκάτοχο του. Το σκάφος του Merkava Mk 4 έχει επανασχεδιαστεί για την τοποθέτηση ενός νέου συγκροτήματος ισχύος. Ο εμπρόσθια τοποθετημένος κινητήρας παρέχει επίσης βελτιωμένη μετωπική προστασία. Το Mk 4 μπορεί επίσης να δεχθεί σπονδυλωτή-επιπρόσθετη θωράκιση, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί για την προστασίας απο συγκεκριμένες απειλές. Το κάτω μέρος του σκάφους έχει ενισχυθεί για την καλύτερή προστασία από επίγειες νάρκες. Το συγκεκριμένο άρμα μάχης μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy. Η σουίτα προστασίας περιλαμβάνει επίσης ένα προηγμένο σύστημα προειδοποίησης και εντοπισμού απειλών. Το άρμα είναι επίσης προστατευμένο από την προσβολή καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων εκτοξευόμενων από εναέριες πλατφόρμες αλλά και αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους κάθετης προσβολής.

Άρμα μάχης Merkava Mk4 του Ισραήλ. (Israel Defence Forces/Flickr)

Το Merkava Mk 4 διαθέτει βελτιωμένο λειόκαννο πυροβόλο MG253 των 120 χιλιοστών, που αναπτύχθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Βιομηχανίες (IMI). Είναι μια επιπλέον εξέλιξη του πυροβόλου που διαθέτει το Merkava Mk 3. Το πυροβόλο έχει σχεδιαστεί για να υπόκειται σε μεγαλύτερη πίεση, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα για τα εκτοξευόμενα πυρομαχικά.
Το Merkava Mk 4 μπορεί να βάλλει εύρος πυρομαχικών 120 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένων των καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων LAHAT. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει και διάφορα άλλα βλήματα προτύπου NATO. Δέκα βλήματα είναι αποθηκευμένα σε έναν ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο γεμιστήρα και είναι έτοιμα προς άμεση χρησιμοποίηση. Κάθε βλήμα είναι αποθηκευμένο μέσα σε προστατευτικό κάνιστρο για την προστασία του πληρώματος σε περίπτωση έκρηξης του. Ο γεμιστής εκτελεί επιλογή του τύπου βλήματος με ημιαυτόματη διαδικασία.

Το άρμα διαθέτει νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) El-Op Knight Mark 4, το οποίο περιλαμβάνει κάποιες προηγμένες λειτουργίες. Μία από αυτές είναι η μεγάλη πιθανότητα προσβολής ελικοπτέρων με τη χρήση συμβατικών πυρομαχικών

Ο δευτερεύων οπλισμός περιλαμβάνει πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών και έναν όλμο 60 χιλ. που λειτουργεί από το εσωτερικό του άρματος. Το άρμα διαθέτει το σύστημα διαχείρισης επικοινωνιών και πληροφοριών μάχης BMS. Το BMS παρέχει στο πλήρωμα τη δυνατότητα σχεδιασμού αποστολών, προσανατολισμού και πλοήγησης, και την επίγνωση της τακτικής κατάστασης. Το σύστημα προβάλλει τις φίλιες μονάδες και τους εχθρικούς στόχους. Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης συνδέει μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού, πυροβολικού σε μια ομάδα ειδικής σύνθεσης.

Τυπικό πλήρωμα αρματιστών Merkava Mk 4 του Ισραήλ. (Israel Defence Forces/Flickr)

Το Merkava Mk 4 διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων στρατιωτών που περιλαμβάνει τον Αρχηγό, Πυροβολητή, Γεμιστή και Οδηγό. Επιπλέον, μπορεί να μεταφέρει οχτώ στρατιώτες ή τρία φορεία τραυματιών στη θέση των πυρομαχικών. Τα στρατεύματα εισέρχονται και εξέρχονται από το όχημα δια μέσω της οπίσθιας ανακλινόμενης αναβαθμίδας – θυρίδας.

Φόρτωση πυρομαχικών απο την οπίσθια πλευρά του Merkava Mk 4. Διακρίνεται η θυρίδα προσωπικού. (idf-modelling.com)
Φόρτωση πυρομαχικών απο την οπίσθια πλευρά του Merkava. Διακρίνεται η θυρίδα προσωπικού. (idf-modelling.com)

Το Merkava Mk 4 διαθέτει τον πετρελαιοκινητήρα 883 V12 της General Dynamics. Έχει ισχύ 1500 ίππων και αναπτύσσει 25% περισσότερη ισχύ σε σύγκριση με το προηγούμενο κινητήρα των 1200 ίππων του Merkava Mk 3. Ο κινητήρας 883 V12 είχε αρχικώς αναπτυχθεί από τη Γερμανική MTU άλλα κατασκευάστηκε από την αμερικάνική βιομηχανία General Dynamics Land Systems. Ο ίδιος κινητήρας χρησιμοποιείται στο Γαλλικό άρμα μάχης Leclerc. Το συγκρότημα ισχύος και το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι τοποθετημένα στο μπροστινό μέρος του σκάφους. Είναι ένας μοναδικός σχεδιασμός, ο οποίος επιτρέπει την αποδέσμευση χώρου για την μεταφορά στρατιωτών ή φορτίου στο πίσω μέρος του σκάφους. Όταν δεν διαθέτει πυρομαχικά μπορεί να μεταφέρει έως 10 στρατιώτες.

Το Merkava σε επίδειξη μεταφοράς φορείων τραυματιών. (defense-update.com)
Το Merkava σε επίδειξη μεταφοράς φορείων τραυματιών. (defense-update.com)

Αυτή τη στιγμή το Merkava Mk 4 δεν προσφέρεται για εξαγωγές, αλλά κάποια από τα συστήματα και εξαρτήματα του είναι διαθέσιμα σε διεθνείς πελάτες.

Εκδόσεις

 • Namer. Το βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), βασίζεται στο σκάφος του Merkava Mk 4. Έχει πλήρωμα δύο ατόμων και μπορεί να μεταφέρει 10 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες. Το όχημα έχει παρόμοιο επίπεδο προστασίας με το Merkava Mk 4. Το 2008 εισήλθε σε υπηρεσία με τις IDF.
Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Namer. (Israel Defence Forces/Flickr)

Merkava Mk 4

 • Είσοδος σε υπηρεσία: 2004
 • Πλήρωμα: Τέσσερα άτομα

Διαστάσεις και Βάρη

 • Βάρος: 65 τόνους
 • Μήκος (με το πυροβόλο 12 η ώρα-εμπρός): 9,04 μέτρα
 • Μήκος σκάφους: 7,6 μέτρα
 • Πλάτος: 3,72 μέτρα
 • Ύψος: 2,66 μέτρα

Οπλισμός

 • Κυρίως όπλο: Λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών
 • Καθοδηγούμενο Α/Τ πύραυλο (ATGM): LAHAT ATGM
 • Πολυβόλα: 1Χ12,7 χιλ. και 2Χ7,62 χιλ.
 • Όλμος: 1Χ60 χιλ.
 • Ανύψωση – καταβίβαση πυροβόλου: ?
 • Περιστροφή πύργου κατά διεύθυνση: 360°

Πυρομαχικά

 • Βλήματα 120 χιλιοστών: 48
 • ATGM: ?
 • Φυσίγγια πολυβόλων: ?

Κίνηση

 • Κινητήρας: GD883 V12 General Dynamics πετρέλαιο
 • Ισχύς κινητήρα: 1500 ίπποι
 • Ταχύτητα: >64 χλμ/ώρα
 • Αυτονομία: 500 χιλιόμετρα

Κινητικότητα

 • Μέγιστη κλίση αναβάσεως: 60%
 • Μέγιστη πλευρική κλίση: 30%
 • Μέγιστο ύψος κατακόρυφου εμποδίου: ∼1 μ.
 • Μέγιστο πλάτος τάφρου: 3 μ.
 • Μέγιστο βάθος υδάτινου κωλύματος: ∼1,40 μ

https://www.youtube.com/watch?v=mROOXpygOE8

Απόδοση απο το military-today.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Η ανοικτη θυριδα προσωπικου,λογικα αφορα το Ναμερ,δεν ειναι Μερκαβα αυτο που βλεπουμε.Μιλαμε για την 4η φωτογραφια.

  1. Τι να πω; Νιώθω πολυ τυχερός που στην Προέλαση έχουμε επισκέπτες και φίλους που παρατηρούν τα πάντα με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια.
   Η φωτογραφία, που μου διέφυγε, άλλαξε χάρη της δική σας συμμετοχής.
   Ευχαριστώ!

 2. “Αυτή τη στιγμή το Merkava Mk 4 είναι ανάμεσα στα 10 καλύτερα άρματα μάχης σε όλο τον κόσμο.”

  Eτσι κι αλλιως, ολο και ολο δεκα ειναι τα κορυφαια αρματα,δεν λεει κατι αυτη η καταταξη,Αλλη σημασια εχει να πεις πχ “ειναι μεσα στα τρια καλυτερα αρματα του κοσμου” και αλλο μεσα στα 10 καλυτερα,τα βγαζεις ολα αριστα.

 3. Τα πυρομαχικά που φορτώνονται (ἤ ἀπλῶς τοποθετοῦνται πίσω ἀπό το ἄρμα),δέν μοιάζουν για τυποποιημένα κατά ΝΑΤΟ 120άρια,μᾶλλον οὔτε κἄν για 120άρια.

  1. Tα πυρομαχικά είναι τα M117/1 APAM (Anti-Personnel/Anti-Materiel) και τα M152/3 HEAT
   http://www.imi-israel.com/home/doc.aspx?mCatID=68456
   http://www.imi-israel.com/home/doc.aspx?mCatID=68457

   Τα πυρομαχικά αποθηκεύονται σε ειδικά πυρίμαχα κιβώτια στο πίσω μέρος του σκάφος αλλά και σε πυρίμαχη θέση μπροστά από τον πυροβολητή.

   http://i.imgur.com/hdRjPqm.jpg
   http://gallery.military.ir/albums/userpics/Merkava_Main_Battle_Tank.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.