Ισραήλ: Ανάπτυξη νέου δόγματος Πυροβολικού

PA Photos/ IHS Janes: Επιπρόσθετα με την αναπτυσσόμενη χρήση των καθοδηγούμενων πυραύλων και ρουκετών, το Σώμα Πεζοναυτών ελπίζει να αντικαταστήσει τα M109 με νέα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα.

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Σώμα Πυροβολικού των Ισραηλινών Δυνάμεων Αυτοάμυνας (IDF) βρίσκεται στην διαδικασία ένταξης ενός νέου τακτικού δόγματος που θα συνδυάζει τις σύντομες ομοβροντίες βλημάτων με καθοδηγούμενους πυραύλους εδάφους-εδάφους.

Μιλώντας την 2α Αυγούστου, ο Συνταγματάρχης Ραμι Χαμπουντραχάμ, ο διοικητής της Ταξιαρχίας Πυροβολικού “Φλόγα του Πυρός”, είπε ότι τους τελευταίους μήνες ο σχηματισμός του έχει εκπαιδευτεί για να χρησιμοποιεί αυτό που περιέγραψε ως το νέο δόγμα “μάχη με την χρήση πληροφοριών”.

Η Ταξιαρχία Πυροβολικού “Φλόγα του Πυρός” δημιουργήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους με προσωπικό από τη Σχολή Πυροβολικού Μάχης στην εκπαιδευτική βάση Σχιβτα στο κεντρικό Ισραήλ και πρόκειται να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεγάλης εντάσεως.

Επιπρόσθετα με τις υπόλοιπες μονάδες οβιδοβόλων, η Ταξιαρχία διαθέτει μια Πυροβολαρχία για να πραγματοποιεί προσβολές ακριβείας χρησιμοποιώντας τα καθοδηγούμενα βλήμα Ρομαχ των Ισραηλινών Στρατιωτικών Βιομηχανιών (IMI) με τα συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) M270 και ακόμα μια Πυροβολαρχία που μπορεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους Ταμουζ (Σπαικ) της Ραφάιλ.

Διαθέτει την δική της μονάδα συλλογής πληροφοριών πεδίου και είναι εξοπλισμένη με ραντάρ για να εντοπίζει τα εισερχόμενα πυρά. Αυτές οι οργανικές δυνατότητες είναι μέρος μιας προσπάθειας για την ελαχιστοποίηση του “κύκλου αισθητήρα-σκοπευτή” και για να δώσει τη δυνατότητα στις μονάδες Πυροβολικού να προσβάλουν ταχέως φευγαλέους στόχους, όπως ομάδες εκτόξευσης πυραύλων.

Η Ταξιαρχία εκπαιδεύεται επίσης στο να εκπληρώσει τον κύριο ρόλο της σε μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση: παρέχοντας πυρά υποστηρίξεως στις χερσαίες μονάδες που επιχειρούν μέσα στην εχθρική επικράτεια. Ο Σχης Χαμπουντραχάμ είπε σε αυτό περιλαμβάνεται η εκτόξευση “μικρών, φραγμών ακριβείας” σε ταυτοποιημένους εχθρικούς στόχους.

Πρόσθεσε ότι ο εξελισσόμενος ρόλος των Ταξιαρχιών Πυροβολικού απέκτησε κεντρικό ρόλο όταν οι IDF δημιούργησαν το 2014 την 210η Μεραρχία Γκολάν ως απάντηση στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, όπου παρακρατικές ομάδες έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία του Συριακού Στράτου κατά μήκος των συνόρων.

Η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων των IDF επενδύει στην ανάπτυξη της ικανότητας του Σώματος Πυροβολικού στο να πραγματοποιεί ταχεία και ανεξάρτητα πλήγματα εδάφους-εδάφους. Οι τεχνικές έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την στόχευση ασύμμετρων απειλών όπως οι μαχητές του χάνονται μέσα σε περιοχές πολιτών μετά την εκτέλεση επιθέσεων τύπου “προσβολή-και-φυγή”.

 

Yaakov Lappin

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

   1. Γιεπ. Το δόγμα για τους αντιαρματιστές λέει ”προσβολή-και-μετακίνηση”. Φαντάζομαι κάτι αντίστοιχο έχουν και οι γείτονες. Επειδή λοιπόν άρματα όταν συναντήσουν αντιαρματικά κωλύματα (πχ στοιχεία με tow) καλούν συνήθως πυρά υποστήριξης πυροβολικού, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε το δικό μας ΠΒ να μάθει από το νέο δόγμα του Ισραήλ. Σε περιοχές που υπάρχουν αντιαρματικά στοιχεία (ή υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν) θα μπορούσαμε να έχουμε οχήματα για δόλωμα και με το πρώτο χτύπημα, το ΠΒ να εντόπιζε τη θέση τους και να τους ισοπέδωνε. Φαίνομαι παράλογος;

    1. Αυτο ακριβώς, οι Ισραηλινοι εξετάζουν την ελαχιστοποίηση του κύκλου εργασίας που γίνεται από τον “αισθητήρα” δηλαδη τον ΠΑΠ, Ραντάρ κ.α. ως τον “σκοπευτή”, δηλαδή την όσο πιο γρήγορη μεταβίβαση της πληροφορίας και των συντεταγμένων στα στοιχεία ΠΒ για την προσβολή των απειλών με πυρά πυροβολικού ακριβείας.
     Απ’ο,τι φαίνεται εκπαιδεύονται πάνω σε αύτο και προετοιμάζονται για τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά όλο αυτό απαιτεί δικτυοκεντρικό σχεδιασμό, νομίζω κάτι παρόμοιο έχουν τα δικά μας PzH 2000 που μπορούν να προσβάλλουν στόχο με τα “μάτια” των Leopard 2HEL.

   2. Κώλυμα είναι το φυσικό ἤ τεχνητό εμπόδιο (obstacle),π.χ τάφρος,ποταμός,οδόντες δράκοντος,κ.ο.κ.
    Αυτό με οδήγησε σε απορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.