Ισραήλ: Αποκαλύφθηκε ο νέος πύραυλος αέρος-επιφανείας Rocks

©Rafael Advanced Defence Systems | Ο νέος πύραυλος αέρος-επιφανείας μακρού πλήγματος Rocks της Rafael τοποθετημένος σε ενα F-16I δοκιμών κατά τις δοκιμές πιστοποίησης.

Η ισραηλινή εταιρεία εξελιγμένων αμυντικών συστημάτων Rafael αποκάλυψε τον νέο, εξελιγμένο, μεγάλης ταχύτητας, αέρος-επιφανείας πύραυλο (ASM) μακρού πλήγματος για την προσβολή στατικών και αναποτοποθετούμενων στόχων υψηλής αξίας σε περιβάλλοντα μεγάλης άρνησης GPS.

Βαφτισμενος ως Rocks, ο νέος πύραυλος παρέχεται από την Rafael με έναν μονού σταδίου πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου, καθοδήγηση GPS/αδρανειακού συστήματος πλοήγησης (INS) για την ενδιάμεση καθοδήγηση και συγκρότημα ανιχνευτή (seeker) ηλεκτροοπτικό (EO)/υπέρυθρης εικόνας (IR) για την τερματική παλιννόστηση.

Για μεγαλη ακρίβεια, το συγκρότημα EO/IR εκμεταλλεύεται τον αλγόριθμο Automatic Target Acquisition που δημιούργησε η Rafael με τεχνολογία αντιστοίχισης- όπως αυτή που χρησιμοποιείται στις εκδόσεις πυρομαχικών κατολίσθησης (glide) μακρού πλήγματος Spice- για να υπερνικήσει τις παρεμβολές GPS, πλοήγησης και τα λάθη εντοπισμού στόχου μεσα σε εχθρικό περιβάλλον. Κατά την προσέγγιση στον στόχο, ο αλγόριθμος αντιστοίχησης (scene-matching) συγκρίνει την EO εικόνα που λαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του ανιχνευτή του όπλου με τα στοιχεία αναφοράς αποστολής να αποθηκεύονται στην μνήμη υπολογιστή του όπλου.

Ο ASM Rocks μπορεί να εξοπλιστεί με πολεμικές κεφαλές δύο τύπων -διατρητική ή εκρηκτική- για την εξουδετέρωση στόχων πάνω απο το έδαφος και οχυρωμένων κάτω απο την επιφάνεια. Η κλάση βάρους της πολεμικής κεφαλής δεν αποκαλύφθηκε.

Η Rafael περιέγραψε το καθεστώς εξέλιξης του πυραύλου ως Επίπεδο Τεχνικής Ετοιμότητας (TRL) 8. “Έχουμε ολοκληρώσει την  πλήρους κλίμακας εξέλιξη και τις δοκιμές – περιλαμβανομένης της αερομεταφοράς και παλιννόστησης- αλλά δεν έχουμε ακόμα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του πυραύλου. Αυτό θα ειναι το τελευταίο μέρος της διαδικασίας εξέλιξης, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών μας,” δήλωσε στο Jane’s ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης, προώθησης και στρατηγικής του τμήματος Air&C4ISR της Rafael, Γκίντεον Βάϊς. Η ταυτότητα των προτιθέμενων αρχικών πελατών και η αναμενόμενη ημερομηνία πιστοποίησης του πυραύλου Rocks δεν αποκαλύφθηκαν.

Ο Βάϊς δήλωσε ότι ο πύραυλος έχει πιστοποιηθεί με ένα αεροσκάφος δοκιμών πολλαπλών ρόλων F-16I της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών παλιννόστησης, εκτόξευσης και αερομεταφοράς. Τυπικά, το F-16I μπορεί να μεταφέρει φορτίο τεσσάρων πυραύλων Rocks.

©Rafael Advanced Defence Systems | Ο νέος πύραυλος αέρος-επιφανείας μακρού πλήγματος Rocks της Rafael τοποθετημένος σε ενα F-16I δοκιμών κατά τις δοκιμές πιστοποίησης.

Robin Hughes

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Αυτού του τύπου συστήματα και αλγόριθμοι δεν ειναι κατι καινούργιο και ειναι κάτι το οποίον και Ελληνικές εταιρείες μπορουν να αναπτύξουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.