Ισραήλ: Γυναίκες στα άρματα; Οι IDF είπαν “ίσως” μετά την άρνηση του Διευθυντή Τεθωρακισμένων

[dropcap size=small]Έ[/dropcap]νας Ταξίαρχος δήλωσε ότι η επιτροπή άμυνας της Κνέσετ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις γυναίκες να υπηρετούν στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και ο ανώτατος αξιωματικών των Τεθωρακισμένων δήλωσε ότι αυτό θα έβλαπτε την εικόνα τους.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (IDF) εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτραπεί η θητεία των γυναικών στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες, είπε ένας Ταξίαρχος σε μια επιτροπή της Κνεσέτ, αν και ο Διευθυντής του Όπλου των Τεθωρακισμένων έχει εκφράσει τον δισταγμό, αν όχι την οριστική αντίθεση του, στην εν λόγω ιδέα.

Μιλώντας ενώπιον της ισχυρής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνέσετ τη Δευτέρα (21.11.2016) σχετικά με την προοπτική της μείωσης του υποχρεωτικού χρόνου θητείας των ανδρών στρατιωτών, ο Ταξίαρχος Εραν Σανι ανέφερε ότι ο Στρατός διενεργούσε επίσης έρευνα για το αν θα μπορούσαν να διευρυνθούν οι θέσεις για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων του Όπλου των Τεθωρακισμένων και της επίλεκτης Μονάδας Διάσωσης 669.

Ο Σανι, ο Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, σημείωσε ότι η απελευθέρωση επιπρόσθετων θέσεων για τις γυναίκες θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το κίνητρο για να υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες και να απαλλάξει τους άνδρες στρατιώτες από κάποια υπηρεσιακά βάρη.

Σήμερα, περίπου 92 τοις εκατό των θέσεων στο Στρατό είναι διαθέσιμες για τις γυναίκες, σύμφωνα με τις IDF. Το υπόλοιπο οχτώ περιλαμβάνει τις Ταξιαρχίες Τεθωρακισμένων και Πεζικού, τις οποίες το Σώμα Υγειονομικού των IDF τις προσδιόρισε ότι είχαν σωματικές απαιτήσεις που η γυναικεία φυσιολογία απλά δεν μπορούσε να διαχειριστεί.

Γυναίκα εκπαιδευτής άρματος των IDF κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης την 1η Ιανουαρίου 2013.

Οι μονάδες βαρέος Πεζικού, οι οποίες απαιτούν το ανώτερο σωματικό προφίλ, θεωρούνται ως απλησίαστες για τις γυναίκες στρατιώτες, όμως η ιδέα να υπηρετούν οι γυναίκες στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες είχε προταθεί και κατά το παρελθόν. Μετά από κάποιες αρχικές ενέργειες για την προώθηση της προοπτικής των θηλυκών χειριστών αρμάτων -και όχι μόνο εκπαιδευτών- στα τέλη του 2014, ο Στρατός αποφάσισε τον Μάιο του 2015 ότι οι γυναίκες δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν φυσιολογικά το ρόλο και ότι πρακτικά θέματα των μικτών μονάδων αρμάτων αποδείχθηκαν πολύ δύσκολα στην επίλυση τους.

Ο τότε Συνταγματάρχης Γκαι Χάσον χαιρετά κατά τη διάρκεια τελετής την 23η Αυγούστου 2012.

Αλλά ενώ ο Στρατός μπορεί να εξετάζει το θέμα για μια αλλά φορά, ένας αντίπαλος μπορεί να είναι ο σημερινός Διευθυντής του Όπλου των Τεθωρακισμένων, ο Ταξίαρχος Γκαι Χάσον.

Σε πρόσφατη συζήτηση με το “The Times Of Israel”, η οποία διεξήχθη πριν από την ομιλία του Σάνι στην επιτροπή της Κνέσετ, ο Χάσον αναφέρθηκε στα θεμελιώδη προβλήματα του εμποδίζουν την ενσωμάτωση των γυναικών στις μονάδες Τεθωρακισμένων – τα σωματικά προσόντα και οι κοινωνικές ανησυχίες- τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, σημείωσε, επίσης, ότι ακόμη και να είχαν επιλυθεί, αυτό θα αντιτάσσονταν σε μια τέτοια προσπάθεια με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή γυναικών στρατιωτών θα “έβλαπτε” την εικόνα του Όπλου -εκτός αν οι γυναίκες υπηρετούσαν επίσης και στις Ταξιαρχίες Πεζικού του Στρατού.

“Υπάρχει ακόμα ένα θέμα, το θέμα της εικόνας”, είπε.

Ισραηλινοί στρατιώτες συντηρούν την κάννη πυροβόλου άρματος σε περιοχή συγκεντρώσεων κοντά στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας την 29η Αυγούστου 2014.

Τα τελευταία χρόνια, το Όπλο των Τεθωρακισμένων έχει γίνει ένα από τα λιγότερο δημοφιλή όπλα για τους κληρωτούς. Το 2016, μόνο 0,7 τοις εκατό των κληρωτών στρατιωτών ζήτησαν μια θέση στις Ταξιαρχίες Τεθωρακισμένων των IDF, είπε ο Χάσον.

Ο Χάσον, ο οποίος έγινε Διευθυντής του Όπλου των Τεθωρακισμένων νωρίτερα αυτό το έτος, απέδωσε την έλλειψη ενδιαφέροντος για το Όπλων των Τεθωρακισμένων στην άποψη των ανθρώπων οτι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο οι περιζήτητες Ταξιαρχίες Πεζικού: Golani, Givati, Αλεξιπτωτιστών, Nahal και Kfir.

(Αν και στην πραγματικότητα, η συνοριακή αστυνομία, όχι το πεζικό, ήταν η μονάδα με την μεγαλύτερη ζήτηση για τους νέο καταταγέντες εντός του 2016, πιθανότατα επειδή κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα κατά τους μήνες που πέρασαν λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις περιοχές που επιχειρούν).

“Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μας κοιτάζουν και λένε, υπάρχει το Πεζικό και μετά υπάρχουν τα Τεθωρακισμένα. Είσαι λιγότερο μάχιμος, είσαι λιγότερο”, είπε.

“Αλλά υπάρχουν στίγματα που δεν μπορούμε να εξαλείψουμε, μέχρι την στιγμή που θα έχεις καταταγεί στο Όπλο, τότε είναι πολύ αργά. Θέλω κάποιον που με επιλέγει, όχι κάποιον που με ερωτεύεται από την στιγμή που είναι μαζί μου”, είπε.

“Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να είμαι πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα”

Κατά την άποψη του Χάσον, η είσοδος θηλυκών μαχητών στις μονάδες αρμάτων μάχης θα καθιερώσει περαιτέρω αυτήν την εντύπωση ότι το Όπλο των Τεθωρακισμένων υποτίθεται είναι λιγότερο σκληρό από το Πεζικό, ο οποίος φοβάται ότι αυτό θα σταματήσει τις μελλοντικές εισροές νεοσυλλέκτων.

“Αν αποφασίσουν ότι οι γυναίκες μαχητές θα ενταχθούν σε όλες τις χερσαίες δυνάμεις, τότε εντάξει. Είμαι έτοιμος. Αύριο, αν η Golani ενσωματώσει γυναίκες και οι Αλεξιπτωτιστές εντάξουν γυναίκες, θα κάνω το ίδιο και εγώ. Αλλά σημειώστε ότι μας κατέταξα τρίτους. Δεν ξεκίνησα με εμάς”, είπε.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των μάχιμων γυναικών αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές. Από το 2004 έως το 2012, ο αριθμός ανήλθε περίπου στις 500. Ξεπέρασε τις 2000 το 2015, και αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει τις 2100.

Αν και ο Χάσον αντιτίθεται στην ενσωμάτωση τους στο Όπλο των Τεθωρακισμένων, αναγνώρισέ ότι άλλου υπήρξε επιτυχής.

Άνδρες και γυναίκες του τάγματος Caracal. Νοέμβριος 2007.

“Δεν μπορώ να πω ότι δεν ήταν επιτυχημένη. Ήταν επιτυχημένη. Οπουδήποτε έχεις γυναίκες, είναι εργατικές”, είπε.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η άποψη του Χασόν ότι ενσωματώνοντας τις γυναίκες στο Όπλο των Τεθωρακισμένων θα το κάνουν να φαίνεται λιγότερο δύσκολο είναι αβάσιμη, καθώς οι πρακτικές ανησυχίες σχετικά με την φυσιολογία και επιμελητεία εμποδίζουν ακόμα την ενσωμάτωση των γυναικών.

“Πρέπει να έχεις συγκεκριμένο σωματικό βάρος, πρέπει να τρέχεις μια τάδε απόσταση σε συγκεκριμένο χρόνο, πρέπει να μπορείς να διασώσεις έναν τραυματισμένο στρατιώτη σε μια τάδε απόσταση, η μυϊκή δύναμη σου πρέπει να είναι είναι τέτοια”, είπε πέρυσι στο “The Times Of Israel” ο εν αποστρατεία Αντισυνταγματάρχης Δρ Γιουβαλ Χελεντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Φυσιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Τελ Χασομέρ.

Στρατιώτες επισκευάζουν την ερπύστρια ακινητοποιημένου άρματος δίπλα στο Κιμπουτζ Κισουφιμ, κοντά στην Λωρίδα της Γάζας.

Προς το παρόν, αυτά τα κιλά, οι αποστάσεις και οι μύες θεωρούνται υπερβολικά, μεγάλες και αδύναμοι για τις γυναίκες που επιθυμούν να υπηρετήσουν στο Όπλο των Τεθωρακισμένων και τις Ταξιαρχίες Πεζικού.

Αλλά ακόμα και αν δεν ήταν -αν ο εξοπλισμός γινότανε ελαφρύτερος, για παράδειγμα- οι IDF θα έπρεπε να ασχοληθούν με ερωτήματα επιμελητειακής φύσης που δημιουργούνται από το μικτού φύλου πλήρωμα.

Μερικές φορές αναγκάζονται να παραμείνουν μέσα στα οχήματα για μέρες συνεχόμενα, τα πληρώματα μοιράζονται έναν στενό χώρο, όπου τρώνε, κοιμούνται και “ανακουφίζονται”, είπε ο Χάσον.

Γυναίκα εκπαιδευτής επί τεθωρακισμένου οχήματός μεταφοράς προσωπικού M-113 την 21 Απριλίου 1993.

Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα μέσα στο άρμα μάχης, καθιστώντας τα πληρώματα μικτού φύλου καταδικασμένα να αποτύχουν.

Τα αμιγώς ανδρικά και αμιγώς γυναικεία πληρώματα είναι μια λύση, άλλα και αυτή επίσης έχει τα μειονεκτήματα της, καθώς θα δημιουργούσε δύο ίσες, αλλά τελείως ξεχωριστές δυνάμεις.

Σήμερα, πολύ γρήγορα, ο Χάσον μπορεί να αλλάξει έναν στρατιώτη Α από το πλήρωμα άρματος Α με έναν στρατιώτη Β από το πλήρωμα άρματος Β. Δεν θα γινόταν το ίδιο αν ο στρατιώτης Α είναι απ’ενα ανδρικό πλήρωμα και ο στρατιώτης Β από ένα γυναικείο πλήρωμα.

Ενώ στην εκπαίδευση ή τα καθημερινά υπηρεσιακά καθήκοντα αυτό δεν θα είναι μεγάλο θέμα, κατά τη διάρκεια του πολέμου θα μπορούσε να γίνει θέμα, είπε ο Χάσον.

Αν κάποιοι τραυματιστούν, και πρέπει να τους ανταλλάξω;” ρώτησε ρητορικά.

Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα θέματα -συμπεριλαμβανομένης της αντίρρησης για την “εικόνα”- ίσως στο μέλλον να εξαλειφθούν, ειδικά αν οι απαιτήσεις ανθρωπίνου δυναμικού των IDF μετατρέψουν την ενσωμάτωση φύλου από μια επιθυμία για μεγαλύτερη ισότητα σε μια απόλυτη αναγκαιότητα.

Judah Ari Gross

Απόδοση/Μετάφραση από το The Times Of Israel για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Οι δικοί μας άραγε είχαν σκεφτεί τα παραπάνω όταν έβαλαν γυναίκες στα άρματα; Δεν θα πω για τις σωματικές ανάγκες, μόνο την απλή αλλά επίπονη διαδικασία αλλαγής πεδίλου ερπύστριας.

 2. «μετατρέψουν την ενσωμάτωση φύλου από μια επιθυμία για μεγαλύτερη ισότητα σε μια απόλυτη αναγκαιότητα.»
  Στην Ἑλλάδα ισχύει απλώς το πρώτο,αναγκαιότητες και πραγματικότητες ἄς πάνε να κουρεύονται.

  1. Ούτε το πρώτο ισχύει. Δλδ δεν ισχύει σαν αιτία, ισχύει σαν πρόφαση. Αν ίσχυε σαν αιτία θα υπήρχε υποχρεωτική θητεία και για τις γυναίκες.

   Δικαιώματα, δίκαια, ισότητες, περιβάλλον και διάφορα άλλα φιλολογικά είναι οι κλασικές υποκριτικές προφάσεις. Το μυωπικά στενό συμφέρον ( (δλδ σχεδόν πάντα οικονομικό) ) και επιθυμία για περισσότερες ψήφους, οι μοναδικές αιτίες που οδηγούν όλες τις αποφάσεις.

   (έχω ορκιστεί να σταματήσω το αυτομαστίγωμα, οπότε θα πω πως και εις τας ευρώπας ισχύει αυτό, αλλά κι εμείς το έχουμε παραξεφτιλίσει αδελφέ..)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.